Fed-ul majorează rata dobânzii cu 0,75%, cea mai mare creştere din 1994

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 16 iunie 2022

Fed-ul majorează rata dobânzii cu 0,75%, cea mai mare creştere din 1994

Oficialii Rezervei Federale şi-au redus semnificativ prognozele de creştere economică pentru acest an, conform CNBC

Rezerva Federală a lansat, ieri, cel mai agresiv atac de până acum împotriva inflaţiei, ridicând rata dobânzii de referinţă cu 0,75%, cea mai mare creştere din 1994 încoace, conform CNBC.

Mişcarea, aşteptată în piaţa, a dus rata dobânzii-cheie în intervalul 1,5%-1,75%, cel mai ridicat nivel de la debutul pandemiei Covid-19, dar totuşi mai redus comparativ cu standardele istorice.

După anunţarea deciziei acţiunile au fost volatile, dar ulterior conferinţei de presă a preşedintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, au crescut. Indicele Dow Jones a încheiat ziua în urcare cu 1%, în timp ce S&P 500 a avut un avans de 1,46%. Nasdaq Composite, ce captează dinamica acţiunilor companiilor din sectoare intensive în cunoaştere, s-a apreciat cu 2,5%.

"În mod clar, creşterea de 75 de puncte de bază de astăzi este neobişnuit de mare şi nu mă aştept ca mişcări de o asemenea dimensiune să fie ceva obişnuit", a spus Powell, conform CNBC. Totuşi, preşedintele Rezervei Federale a adăugat că se aşteaptă ca la reuniunea din iulie banca să opereze o creştere de 50 sau 75 de puncte de bază. El a mai afirmat că deciziile vor fi luate "întâlnire cu întâlnire", iar Fed-ul va "continua să îşi comunice intenţiile cât de clar cu putinţă".

"Vrem să vedem progrese. Inflaţia nu poate scădea până nu se aplatizează", a spus Powell. "Dacă nu vedem progrese ... asta ne-ar putea face să reacţionăm. În curând, vom vedea unele progrese".

Conform CNBC, rata de referinţă a Fed-ului va încheia anul la 3,4%, mijlocul intervalului ţintă al aşteptărilor membrilor FOMC. Este o revizuire în sus cu 1,5 puncte procentuale faţă de estimarea din martie. Apoi, Comitetul vede o creştere a ratei la 3,8% în 2023, cu un punct procentual mai mult decât aşteptările din martie.

De asemenea, oficialii Fed-ului şi-au redus semnificativ prognozele de creştere economică pentru acest an, anticipând acum doar o creştere de 1,7% a PIB-ului în Statele Unite, în scădere de la 2,8%, cât estimaseră în martie.

Proiecţia privind inflaţia a urcat la 5,2% în 2022, de la 4,3%, cu toate că inflaţia de bază, care exclude alimentele şi energia, este indicată la 4,3%, în creştere cu doar 0,2 puncte procentuale faţă de proiecţia anterioară. În aprilie, inflaţia de bază a fost de 4,9%, astfel încât previziunile de ieri anticipează o scădere a presiunii preţurilor, în lunile următoare.

Mişcarea Fed-ului apare în contextul în care inflaţia se află la cel mai ridicat nivel din ultimele patru decenii, iar prin ridicarea dobânzii-cheie banca încearcă să încetinească economia, în acest caz prin reducerea cererii, conform CNBC.

Totuşi, din comunicatul de după reuniune a fost eliminată expresia folosită până acum, în care se indica faptul că FOMC "se aşteaptă ca inflaţia să revină la obiectivul de 2% şi piaţa muncii să rămână puternică". Acum se menţionează doar că Fed-ul "este puternic angajat" faţă de obiectiv.

Înăsprirea politicii monetare a băncii centrale a SUA apare într-un context în care creşterea economică decelerează dar preţurile continuă să crească, fenomen denumit generic drept stagflaţie. Inflaţia, măsurată prin Indicele Preţurilor de Consum, a crescut în mai cu 8,6% în ritm anual, în timp ce în primul trimestru al anului creşterea economică a Statelor Unite a scăzut cu 1,5%, iar ultima estimare a Băncii Rezervei Federale din Atlanta indică o stagnare, în trimestrul al doilea, conform CNBC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb