Firma responsabilă pentru incendiul din Zona Idustrială Buzău, amendată recent de Garda de Mediu

Ana Felea
Miscellanea / 21 iunie 2022

Firma responsabilă pentru incendiul din Zona Idustrială Buzău, amendată recent de Garda de Mediu

Incendiul izbucnit luni seara pe platforma industrială din municipiul Buzău şi care a distrus 5 hale încărcate cu materiale plastice a fost înregistrat la o societate care recent a fost sancţionată de comisarii Gărzii de Mediu.

Datele au fost furnizate de Carmen Ichim, comisarul şef al Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Buzău, potrivit căreia, firma responsabilă pentru incendiul de luni seară are, de fapt, în municipiul Buzău, două puncte de lucru, iar la unul dintre ele a avut loc un incendiu, tras la indigo cu cel produs în zona industrială, în urmă cu o lună de zile.

În urma primului incendiu, produs pe 9 mai 2022, pompierii au estimat următoarele pagube:

"Ca şi pagube estimative, pana la acest moment s-au estimat ca fiind distruse 45 tone de polietilena granule, 50 tone de rumeguş şi un utilaj industrial, toate acestea pe o suprafaţă de aproximativ 1500 mp într-o hală de 6000 mp", informează ISU Buzău.

Şi atunci a fost degajare de fum şi comisarii Gărzii de Mediu au aplicat sancţiune pentru poluare.

"Societatea nu are sediul în Buzău, are două puncte de lucru: unul pe Calea Industriei la numărul 5, în judeţul Buzău şi este vorba de societatea Bencomp SRL. La acest punct de lucru s-a mai produs un incendiu în data de 9 mai, în 2022, atunci când a ars o mare cantitate de deşeu de rumeguş şi alte tipuri de deşeuri vegetale din agricultură. Societatea, la acest punct de lucru - Calea Industriilor, numărul 5, din municipiul Buzău - deţine autorizaţie de mediu şi, pe acest amplasament, se produc profile compozite din deşeuri din lemn şi mase plastice. Pot să spun că materialele folosite sunt deşeuri de mase plastice, deşeuri vegetale din agricultură, deşeuri de lemn: rumeguş, furnir şi alte resturi lemnoase şi diverşi aditivi pentru că, la acel moment într-adevăr s-a produs o poluare, a fost aplicată o sancţiune pe legea aerului, Legea 104/2011, o amendă în valoare de 15.000 de lei şi luarea tuturor măsurilor astfel încât să nu se mai producă astfel de fenomene. Dincoace, unde s-a produs evenimentul de luni seara, (n.r. Zona industrială), se desfăşura activitatea doar de depozitare, din declaraţiile reprezentanţilor societăţii, iar spaţiul era închiriat", a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu Buzău, Carmen Ichim.

În ceea ce priveşte incendiul produs luni seară, pompierii încă nu au lichidat focul, sunt încă forţe de intervenţie care se luptă să închidă ultimele focare. Asta înseamnă că şi cercetarea la faţa locului care va arata cauza probabilă a incendiului dar şi dacă activitatea în cadrul societăţii se desfăşura conform legii va întârzia.

"Din păcate, până la această oră nu am putut intra pe amplasament pentru că nu avem raportul final de la ISU Buzău. După stingerea în totalitate a incendiului şi atunci când vom putea pătrunde în amplasamentul în care s-a produs incendiul de aseară, atunci vom putea să aducem la cunoştinţă societăţii civile mai multe date, adică dacă deţineau autorizaţie de mediu, dacă funcţionau cu activitatea despre care au spus, doar de depozitare, dacă materialele erau depozitate în locuri corespunzătoare şi nu în afara acestor hale de depozitare. Asta vedem pe urmă, în momentul în care ni se va putea permite. Poluarea este definită ca fiind modificarea indicatorilor de calitate ai aerului şi, aşa cum s-a văzut aseară, pentru că era un fum foarte negru, există o modificare a indicatorilor de calitate ai aerului. Mai mult decât atât, aseară a fost solicitată intervenţia laboratorului APM Prahova, care a fost montat pentru eventualele înregistrări cu depăşirile care s-au produs ca urmare a incendiului", a spus Carmen Ichim, comisarul Gărzii de Mediu Buzău.

De asemenea, sunt aşteptate şi măsurătorile efectuate de specialiştii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului care vor indica exact dacă a fost sau nu poluare.

"Vom merge pe Legea atmosferei, într-adevăr, şi vom verifica ce normă este clară, care normă este încărcată şi vom dispune şi măsuri de intrare în legalitate, cât şi de luare a tuturor măsurilor de prevenţie pentru că, aşa cum ştim, depozitul era amplasat pe strada Aurel Vlaicu, la numărul 6, în apropiere de zona locuită, în cartierul Mihai Viteazu. Acolo era o zonă industrială. Într-adevăr, casele au înaintat sau erau alte norme la acele date. Instituţia Gărzii Naţionale de Mediu nu este în măsură să spună dacă se pot desfăşura sau nu astfel de activităţi, ci Agenţia pentru Protecţia Mediului, cu distanţele referitoare la zona de locuit, şi inclusiv Direcţia de Sănătate Publică pe Ordinul 119/2014", a mai spus Carmen Ichim.

Firma Bencomp, primul producător de profile din WPC (lemn compozit) din România, face parte dintr-un grup de firme orădean cu tradiţie în reciclarea şi valorificarea deşeurilor de mase plastice, sticlă, electronice sau ambalaje.

"Fabrica de producţie a profilelor de WPC e situată în Buzău, la 100 km de Bucureşti şi 220 km de Constanţa, beneficiind de specialişti cu experienţă în domeniul prelucrării maselor plastice. Bencomp reintroduce în circuitul economic excesul de lemn rămas in urma fabricării mobilei şi mase plastice reciclate, pentru a obţine produse pe care le exportă atât prin Europa, cât şi în restul lumii. Capacitatea de producţie a fabricii a crescut constant. Începând cu sezonul 2015, numărul de produse a ajuns la peste 40, din care 8 modele de duşumea, 4 de lambriu exterior, 5 tipuri de stâlpi, 3 tipuri de grinzi pentru pergolă, 6 de scândură pentru gard şi diverse alte accesorii", este scris pe site-ul oficial al companiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb