Federaţia Naţională "Unirea" a Pensionarilor din România (FNUPR) atrage atenţia ministrului Muncii, Raluca Turcan, că acordarea creşterii pensiilor în funcţie de inflaţie (2 - 3%), în timp ce preţurile la alimente, medicamente şi utilităţi sunt în creştere vertiginoasă de 10 - 20%, va duce pensionarii sub pragul sărăciei, informează Agerpres.
"Referitor la punctul 4 din documentul Federaţiilor de pensionari ce vi s-a prezentat azi, "stabilirea urgentă de măsuri pentru recuperarea sumelor din contribuţiile de asigurări sociale plătite de salariaţi şi nevirate de angajatori (9 miliarde de lei în 2020)". Vă supunem atenţiei contul de execuţie al veniturilor asigurărilor sociale de stat pe 9 luni 2020, din care rezultă că din 72,2 miliarde de lei contribuţii reţinute de către angajatori de la angajaţi, s-au transmis în bugetul de asigurări sociale numai 59,9 miliarde de lei. 9 miliarde lei nefiind transmise de angajatori, pentru care, ANAF nu a aplicat "executarea silită" conform codului fiscal în vigoare, iar 3,8 miliarde de lei au rămas restanţă ce s-a adăugat la restanţa de la sfârşitul anului 2019, restanţa totală ajungând astfel la 22,3 miliarde de lei", se spune în document.
Conform organizaţiei, nivelul veniturilor a fost diminuat cu 2,5 miliarde de lei "nejustificat", încă de la începutul anului 2020 prin micşorarea contribuţiei part-time, de către guvern, noteză sursa citată.
"De asemenea, şi munca la negru are o influenţă negativă majoră în buget. În afară de aceasta, din totalul contribuţiilor încasate, 6,7 miliarde de lei au fost transferate pentru pensiile administrate privat de către cei 7 administratori, fără ca aceasta să fie o prioritate. Pentru echilibrarea acestor minusuri din venituri, a fost necesară o subvenţie de la bugetul de stat de 9,5 miliarde de lei", se arată în adresă.
Federaţia menţionează că alte ţări, printre care Ungaria şi Polonia, ce au pensii duble faţă de România, au renunţat la acest sistem.
"De fapt, aceasta fiind una dintre cauzele pentru care pensionarii români au cele mai mici pensii din U.E. după Bulgaria. România acordând numai 7% din PIB, faţă de media UE, de 14%. Considerăm că este necesar şi important ca şi instituţiile decidente din România, şi în mod deosebit Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, să-şi formeze o viziune privind apropierea nivelului pensiilor de media U.E. Acordarea creşterii pensiilor, după cum preconizaţi, în funcţie de inflaţie (2 - 3%), în timp ce preţurile la alimente, medicamente şi utilităţi sunt în creştere vertiginoasă de 10 - 20%, va duce pensionarii sub pragul sărăciei. De altfel, acest sistem a fost aplicat şi în 2010, urmând trei ani de creşteri zero şi în continuare creşteri de 3,7% 4% şi 5%, situaţie ce a necesitat măsuri reparatorii, ajungându-se la creşterile prevăzute în Legea 127/2019", menţionează sursa citată.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.01.2021, 09:00)
PENSIONARI. Votati alta data bine daca vreti mariri de pensii. De mai multi ani aceasta cata tor caraie cu ochii pe banii de pensii. De un an liberalii cu cata clocind banii tarii va spun ca nu o sa va mareasca pensiile. Si voi pensionarii ce ati facut ? Ati votat USR si PNL.
Pai atunci ce mariri de pensii mai vreti. Nu asa a fost intelegerea, nu asta ati vrut.
Vorba sefului "ASTA ESTE!"
2. fără titlu
(mesaj trimis de Bugu în data de 23.01.2021, 13:11)
Nu-i nimic, vor creste in schimb pensiile speciale, sa si poata petrece restul vietii tinerii pensionari de 45-50 de ani prin insule tropicale. Traiasca statul de drept!