FOTBAL ŞI BANI Liga 1 a închis porţile extracomunitarilor

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 9 martie 2015

Liga 1 a închis porţile extracomunitarilor

Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal a adoptat modificările propuse de Liga Profesionistă, legate de transferul de fotbalişti în Liga 1. Practic, se închid porţile pentru fotbaliştii extracomunitari, de anul viitor în loturilor formaţiilor din Liga 1 urmând să se regăsească maxim 3 jucători din afara UE, care în momentul transferului trebuie să aibă minim trei selecţii în ultimul an la echipa naţională. Astfel de cazuri sunt extreme de rare, sud -americanii sau africanii care sunt selecţionaţi constant în echipele lor naţionale ajung în cele mai multe cazuri fie în campionate puternice, fie în cele în care se plătesc contracte foarte mari, aşa cum sunt cele din zona Golfului Persic. Pe termen scurt, această măsură poate duce la scăderea nivelului competiţiei, dar pe termen lung poate reprezenta o şansă pentru fotbalul autohton, baza de selecţie pentru loturile naţionale urmând să fie mult lărgită. Desigur, multe dintre cluburi nu au primit cu bucurie această decizie, care practic le obligă să-şi regândească strategiile, să renunţe la importurile ieftine - bazate în special pe jucători liberi de contract - şi să investească în propriile pepiniere. În acest moment, situaţia în ceea ce priveşte sectorul juvenil este foarte departe de a fi una ideală, dar nici nu mai poate fi vorbă de un dezastru, aşa cum era în urmă cu mai bine de un deceniu. Între timp, au apărut multe şcoli de fotbal private, iar multe dintre acestea chiar îşi doresc să colaboreze cu formaţii din primele două eşaloane.

Comunicatul oficial, postat pe site-ul FRF după şedinţa Comitetului Executiv, a fost unul mult prea tehnic pentru iubitorii de fotbal mai puţin avizaţi în privinţa regulamentelor: "Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal din data de 5 martie 2015, întrunit în mod statutar în conformitate cu art. 33 alin. (2) din Statutul Federaţiei Române de Fotbal în prezenţa tuturor membrilor săi, adoptă deciziile prezentate mai jos: - Se aprobă modificarea denumirii punctului 3 al Ordinii de zi în sensul că noua denumire a punctului 3 va fi: "Modificarea ROAF cu privire la jucătorii formaţi la nivel naţional şi jucătorii extracomunitari."; - Aprobă, de principiu, modificările Regulamentului de Organizare a Activităţii Fotbalistice propuse de LPF, cu amendamentele discutate în cursul prezentei şedinţe, urmând ca forma finală a modificărilor Regulamentului de Organizare a Activităţii Fotbalistice să fie aprobată prin Hotărâre a Comitetului de Urgenţă, mandatat în acest sens de către Comitetul Executiv, formă finală ce va fi redactată ulterior consultărilor reprezentanţilor ligilor a 2-a şi a 3-a, precum şi reprezentantului sindicatului fotbaliştilor. Modificările ROAF referitoare la Liga I, asupra cărora s-a convenit în cursul prezentei şedinţe vor rămâne neschimbate.; - Aprobă cu unanimitate de voturi modificările Regulamentului privind Statutul şi Transferul Jucătorilor de Fotbal cu excepţia dispoziţiilor art. 19 ce urmează a fi reanalizate în proxima şedinţă a Comitetului Executiv".

Practic, Comitetul Executiv al FRF a decis limitarea la trei a numărului de jucători extracomunitari din loturile grupărilor din Liga I, începând cu sezonul 2015-2016. În plus, în momentul realizării transferului, fiecare jucător trebuie să aibă câte trei selecţii la echipele naţionale în ultimul an. Pentru a nu bulversa definitiv activitatea cluburilor, s-a decis să fie duse la bun sfârşit toate contractele aflate în vigoare. Mai multe amănunte vor putea fi oferite după reanalizarea articolul 19, care se referă la transferurile jucătorilor profesionişti (temporare sau definitive), unde sunt reglementate şi împrumuturile de la un club la altul, dar şi perioadele oficiale în care se pot face astfel de tranzacţii.

O altă măsură priveşte încurajarea creşterii de jucători. Astfel, fiecare formaţie trebuie să aibă în lot şase fotbalişti formaţi la nivel naţional şi doi la nivel de club, urmând ca din sezonul 2016-2017 raportul să fie de patru la patru. Această ultimă decizie încearcă să blocheze o altă portiţă, care ar permite echipelor să-şi umple loturile cu sud-americani sau africani care au dublă cetăţenie, inclusiv pe aceea a unor ţări membre UE. După o lungă perioadă în care nu a fost luată nicio măsură pentru însănătoşirea fotbalului autohton, aceste decizii reprezintă un prim pas, rămânând de văzut dacă direcţia este cea bună.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb