FOTBAL ŞI BANI Super Liga promite prosperitate pentru mulţi, specialiştii susţin contrariul

O.D.
Ziarul BURSA #Sport / 21 aprilie 2021

Super Liga promite prosperitate pentru mulţi, specialiştii susţin contrariul

Corul celor care susţin că noul proiect fotbalistic, lansat de doisprezece cluburi europene, nu va face decât să aducă probleme financiare pentru o largă majoritate devine tot mai amplu. În discuţie au intrat şi specialiştii în finanţe. Planul de înfiinţare al Super Ligii europene de fotbal ar putea avea ca efect diminuarea audienţei şi a contractelor pentru drepturile de televizare şi în cele din urmă va afecta rating-ul de credit al cluburilor care nu sunt implicate în noua competiţie europeană, susţine Michael Goldberg, vicepreşedintele agenţiei de rating de credit DBRS Morningstar. Goldberg susţine că modelul Super Ligii promovează o mai mare inechitate, iar cluburile de top vor avea o situaţie financiară şi mai bună, care le vor oferi capacitatea să transfere cei mai buni jucători şi să câştige mai uşor meciurile din campionatele naţionale, faţă de cum o făceau până acum: "'Din punct de vedere financiar, cluburile din această Super Ligă o vor duce mai bine, dar cred că se va diminua produsul pe care îl oferă liga internă. Atunci cluburile care nu participă la Super Ligă ar putea fi şi mai mult dezavantajate decât erau înainte''. Conform lui Goldberg, veniturile din drepturi de retransmisie şi sponsorizări în cadrul ligilor interne vor continua să fie semnificative, dar ar putea scădea în timp, pentru că "'fanii nu vor vrea să vadă un rezultat de 5-0 în fiecare săptămână''. Pentru a evalua datoriile cluburilor de fotbal, DRBS Morningstar analizează anvergura şi instabilitatea veniturilor, câştigurile şi fluxul de lichidităţi, Michael Goldberga mai adăugat: "'La cluburile care participă în Super Ligă, cred că anvergura veniturilor va creşte şi instabilitatea lor se va diminua, în timp ce la cluburile care nu participă, cred că anvergura va scădea şi instabilitatea va creşte. Aşa că va exista o mai mare diferenţă în ce priveşte rating-ul de credit, iar apoi ne vom uita la bilanţuri şi la modul în care aceste cluburi sunt capitalizate. Ca urmare, creşterea veniturilor va compensa creşterea datoriilor pe care şi le vor asuma cluburile participante la Super Ligă, dar şi cluburile mici îşi vor creşte datoria pentru a trece prin această perioadă de COVID sau prin perioadele viitoare de stres financiar, iar rating-ul de credit va suferi din acest motiv''.

Pe de altă parte, preşedintele lui Real Madrid, Florentino Perez susţine că prin înfiinţarea Superligii europene se va salva fotbalul: "De fiecare dată când sunt schimbări, mereu sunt persoane care se opun....iar noi vom salva fotbalul în această perioadă de criză. Audienţele şi drepturile din televizare scad, aşa că trebuie făcut ceva. Toţi suntem ruinaţi. În două sezoane, Real a pierdut 400 de milioane de euro. Am ajuns la concluzia că în loc să schimbăm Liga Campionilor, crearea unei Superligi ne va permite să compensăm ce am pierdut. Tinerii nu mai sunt interesaţi de fotbal. De ce? Pentru că sunt multe meciuri de nivel slab şi nu îi mai interesează, sunt alte platforme pe care să se uite. Va exista tot mai puţin interes dacă vom continua cu Liga Campionilor. Noul format este absurd. Vom fi deja morţi în 2024".

Karl-Heinz Rummenigge, pre­şedintele Consiliului de administraţie al clubului Bayern Munchen, consideră că modelul actual al Ligii Campionilor este "'satisfăcător'' şi este de părere că Super Liga nu va rezolva "'problemele economice ale cluburilor europene'': "'Bayern Munchen nu a dorit să participe la crearea Super Ligii. Suntem profund convinşi că modelul actual (al Ligii Campionilor - n.r.) este pe deplin satisfăcător, suficient de atractiv şi garantează bazele fotbalului. Bayern Munchen salută reforma Ligii Campionilor cu mult entuziasm, deoarece credem că este abordarea corectă a dezvoltării sale în următorii ani. Prima fază, care va fi modificată, va aduce mai multă pasiune şi emoţii în competiţie. Nu cred că Superliga va fi capabilă să rezolve problemele economice ale cluburilor europene legate de pandemia de coronavirus. Ar fi mai bine ca toate cluburile să lucreze împreună, în solidaritate, astfel încât structura costurilor să fie ajustată cu veniturile, cu scopul de a face fotbalul european mai raţional".

Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) a anunţat la începutul acestei săptămâni extinderea Ligii Campionilor începând din anul 2024, de la 32 la 36 de echipe, la scurt timp după ce douăsprezece cluburi au anunţat înfiinţarea unei competiţii închise, Super Liga.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. " doisprezece cluburi !?" Sunt hermafrodite ?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb