FOTBAL ŞI BANI Vladimir Putin ajută FIFA şi UEFA în războiul cu mafia pariurilor

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 6 noiembrie 2012

Vladimir Putin ajută FIFA şi UEFA în războiul cu mafia pariurilor

Trucarea meciurilor de fotbal a devenit o adevărată industrie care produce miliarde de dolari pentru mafia pariurilor. Fenomenul s-a extins în toată lumea, pornind din Asia. Tocmai de aceea Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) şi Uniunea Asociaţiilor Europeane de Fotbal (UEFA) au trecut la măsuri dure pentru a stopa acest flagel. Zeci de mii de meciuri sunt monitorizate, o parte din ele sunt cercetate atent, acolo unde apar sus-piciuni, arbitrii, conducători şi jucători din multe ţări, inclusiv Germania, Italia, Turcia, Belgia ajungând după gratii în ultimii trei ani, după ce s-a dovedit că au participat la aranjarea unor partide.

În acest război total, cele două foruri primesc o mână de ajutor de la cel mai înalt nivel. Preşedintele rus Vladimir Putin va prezenta în Parlament, în cel mai scurt timp, un proiect de lege ce prevede până la şapte ani de închisoare pentru organizarea de meciuri trucate, în pers-pectiva Jocurilor Olimpice de iarnă şi a Cupei Mondiale de fotbal din Rusia. Conform proiectului, încercarea de influenţare a rezultatului unui meci prin oferirea de bani participanţilor sau prin primirea unor sume s-ar pedepsi cu închisoarea de la patru la şapte ani. Proiectul de lege prevede şi amenzi de 7.400 până la 24.600 de euro. Sportivii nu vor putea paria decât pe discipline ce nu au legătură cu a lor, iar casele de pariuri vor fi obligate să solicite paşapoartele câştigătorilor înainte să le dea acestora banii. Proiectul de lege apare în contextul în care lumea este din ce în ce mai atentă în privinţa sportului rus, în perspectiva Jocurilor Olimpice de iarnă din 2014 şi a Cupei Mondiale din 2018. Trebuie menţionat că în fotbalul rus nu au existat cazuri dovedite de meciuri trucate, dar asta nu înseamnă că aici nu există influenţe majore din zona pariurilor. În acest moment în şase ţări din Europa infracţiunea legată de aranjarea meciurilor de fotbal este introdusă în codurile penale.

"Vom exclude pe viaţă din fotbal orice jucător implicat în meciuri aranjate sau în pariuri ilegale", a anunţat preşedintele UEFA, Michel Platini. Forul continental avea nevoie de o mână de ajutor din această zonă geografică, care face legătura între Asia şi Europa, după ce în urmă cu un an a obţinut sprijinul Parlamentului European în lupta pentru stoparea pariurilor ilegale pe meciuri aranjate. Cele două foruri care conduc fotbalul mondial au cerut ajutorul guvernelor pentru a combate mafia pariurilor, care s-a infiltrat în sport existând cluburi care au în acţionariat personaje bănuite că fac parte din această reţea.

Forul continental colaborează deja cu FBI, CIA şi Interpol în cadrul unui departament de investigaţii împotriva mafiei pariurilor. Practic există o monitorizare, minut cu minut, a sumelor pariate pe un meci sau altul, dacă sumele cresc considerabil pe o partidă anume, aceasta intră imediat în atenţia comisarilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5521
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2944
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9517
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.9182

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb