Actualizare 16:50 Visa avertizează FIFA că va renunţa la contractul de sponsorizare
Visa a declarat că va reevalua contractul de sponsorizare cu FIFA, dacă membrii din conducere nu iau măsuri de reformare a organizaţiei în urma investigaţiilor internaţionale de luare de mită, informează Bloomberg.
Visa a anunţat într-un comunicat că se aşteaptă ca FIFA să ia "măsuri rapide şi imediate" pentru a rezolva problemele din interiorul organizaţiei de fotbal.
Recent, Visa a prelungit până în 2022 sponsorizarea Cupei Mondiale şi se alătură celorlalţi patru parteneri care sponsorizează FIFA pe termen lung - Adidas, Coca-Cola, Gazprom şi Hyundai/KIA Motors.
(M.C.)
---
Actualizare 14:43 Vladimir Putin acuză SUA că încearcă să împiedice realegerea lui Sepp Blatter
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat SUA, astăzi, că "încearcă să împiedice realegerea lui Blatter", potrivit AFP.
"Este vorba de o încălcare foarte grosolană a regulilor de funcţionare a organizaţiilor internaţionale", a declarat Putin, acuzând Washingtonul că "îşi impune jurisdicţia asupra altora".
"Ne amintim de presiunile exercitate asupra sa (referindu-se la Sepp Blatter, n.r.) pentru a împiedica organizarea Cupei Mondiale de fotbal în Rusia, în 2018", a declarat Şeful Statului rus.
"Este o încercare evidentă de a împiedică realegerea domnului Blatter în postul de preşedinte al FIFA, ceea ce constituie o violare foarte grosolană a regulilor de funcţionare a organizaţiilor internaţionale", a declarat Putin.
(A.C.)
---------------
Actualizare 11:17 Blatter: "Este un moment dificil pentru fotbal şi pentru FIFA"
• FIFA a suspendat provizoriu 11 persoane
• UEFA cere amânarea Congresului FIFA şi a alegerilor pentru funcţia de preşedinte
"Este un moment dificil pentru fotbal, pentru suporteri şi pentru FIFA", a reacţionat, într-un comunicat, Joseph Blatter, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Fotbal, după noul scandal declanşat de arestarea a şapte responsabili ai acestei organizaţii, acuzaţi de corupţie.
"Astfel de comportamente nu îşi au locul în fotbal, iar noi ne vom asigura că cei implicaţi vor fi excluşi din joc", a adăugat Blatter.
"Vom continua să colaborăm cu autorităţile competente şi vom lucra cu putere, în interiorul FIFA, pentru eradicarea oricărui comportament nepotrivit, pentru a recâştiga încrederea", adaugă Blatter.
Anterior, FIFA anunţase suspendarea provizorie a 11 persoane, între care şi unul dintre vicepreşedinţii săi, Jeffrey Webb, după procedura iniţiată de justiţia americană.
Cele 11 persoane suspendate din toate activităţile legate de fotbal sunt Jeffrey Webb (preşedintele CONCACAF, preşedintele federaţiei Insulelor Cayman, membru al Comitetului Executiv al FIFA), Eduardo Li (membru al Comitetului Executiv al FIFA, preşedintele federaţiei costaricane), Julio Rocha (responsabil cu dezvoltarea FIFA, preşedintele federaţiei din Nicaragua), Costas Takkas (colaborator al preşedintelui CONCACAF, Jeffrey Webb), Jack Warner (ex-vicepreşedinte FIFA, preşedinte al federaţiei Caraibelor), Eugenio Figueredo (vicepreşedinte FIFA), Rafael Esquivel (membru în Comitetul executiv al CONMEBOL, preşedintele federaţiei din Venezuela), José Maria Marin (membru al Comitetului de organizare a FIFA pentru fotbalul olimpic, fost preşedinte al Confederaţiei braziliene de fotbal), Nicolas Leoz (fost membru al Comitetului Executiv al FIFA şi fost preşedinte al CONMEBOL), Chuck Blazer şi Daryll Warner (unul dintre fiii lui Jack Warner).
Comitetul Executiv al UEFA a solicitat amânarea Congresului Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA) şi a alegerilor pentru funcţia de preşedinte, a anunţat, ieri la Varşovia, Gianni Infantino, secretarul general al forului european, potrivit AFP.
"Membrii Comitetului Executiv al UEFA sunt convinşi că este o nevoie puternică de schimbare a conducerii FIFA şi că ar trebui amânat Congresul FIFA, cu o nouă alegere pentru preşedinţie organizată în şase luni", a explicat Infantino la finalul unei reuniuni a executivului UEFA, desfăşurată în capitala Poloniei, cu ocazia finalei Europa League.
"Evenimentele zilei sunt un dezastru pentru FIFA şi pătează imaginea fotbalului în ansamblul său. UEFA este profund şocată şi întristată. Aceste evenimente demonstrează că este profund înrădăcinată corupţia în cultura FIFA", a mai afirmat secretarul general al UEFA.
"Este o necesitate pentru FIFA să fie «repornită» şi trebuie iniţiată o reformă adevărată. Congresul FIFA riscă să se transforme într-o farsă, iar asociaţiile europene trebuie să ia în considerare cu atenţie dacă ar mai trebui să participe şi să sprijine un sistem care, dacă nu va fi oprit, va ucide fotbalul", a adăugat Infantino.
(Alexandru Costea)
----------------
Intangibilitatea înalţilor oficiali ai federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA) a fost spulberată ieri, cu două zile înainte de alegerile pentru postul de preşedinte. Acţiunea autorităţilor elveţiene s-a desfăşurat la cererea departamentului de justiţie american, şase oficiali ai FIFA, membrii, în Comitetul Executiv, fiind arestaţi fiind acuzaţi de corupţie,. Toţi cei şase suspecţi urmează să fie cercetaţi în Statele Unite, cele mai grave capete de acuzare fiind spălare de bani şi fraudă, fiind vizate acţiuni ale acestora din ultimii 20 de ani. Printre cei reţinuţi se află şi vicepreşedinţii FIFA, Jeffrey Webb, care este şi preşedintele confederaţiei nord-americane de fotbal, şi preşedintele Federaţiei din Insulele Cayman, şi Eugenio Figueredo, membru al Federaţiei din Uruguay. Potrivit BBC, Eduardo Li, preşedinte al Federaţiei din Costa Rica, Jose Maria Marin, fost preşedinte al Federaţiei de Fotbal din Brazilia, şi Rafael Esquivel, preşedintele Federaţiei din Venezuela sunt alte trei persoane arestate. Alţi 14 oficiali sunt cercetaţi, chiar dacă nu au fost reţinuţi în urma acestei acţiuni.
Unul dintre oamenii-cheie ai acestei investigaţii este Michael Garcia, fost procuror federal american. Aşa cum am relatat recent, acesta a redactat un raport detaliat privind condiţiile de atribuire a turneelor finale ale Cupei Mondiale din 2018 şi 2022. Explozivul "raport Garcia", a fost prezentat în septembrie 2014 Comisiei de Etică a FIFA, dar nu a fost publicat, în ciuda solicitărilor autorului acestuia. Într-un stil asemănător cu ceea ce s-a întâmplat şi în fotbalul autohton, în ciuda evidenţelor, conducerea FIFA a scos din culpă Rusia şi Qatarul, viitoarele gazde ale CM, respingând toate acuzaţiile. Firesc după o astfel de atitudine, Garcia a demisionat din funcţia de preşedinte al camerei de anchetă din cadrul Comisiei de Etică a FIFA, fiind evident pentru toată lumea că la mijloc sunt lucruri necurate. Din câte se parem Michael Garcia nu şi-a stopat investigaţiile, colaborând cu departamentul de justiţie american.
Ministerul elveţian de justiţie a oferit un comunicat, în care a prezentat acţiunea poliţiei locale: "Poliţia cantonală a arestat şase funcţionari din fotbal la cererea autorităţilor americane. Sunt reprezentanţi ai media sportive şi ai societăţilor de marketing sportiv implicaţi în scheme de plăţi către înalţi funcţionari ai organizaţiilor fotbalistice (delegaţi FIFA şi alte persoane aparţinând organizaţiilor afiliate forului mondial), în schimbul drepturilor mediatice şi de marketing pentru competiţii organizate în Statele Unite şi America de Sud". Autorităţile americane îi suspectează pe cei arestaţi că ar fi primit mită în mod constant în ultimii 20 de ani. Conform unor surse, suma totală depăşeşte 100 de milioane de dolari. "Suntem şocaţi de durata lungă în care FIFA a funcţionat în aceste condiţii. Corupţia era instituţionalizată pe toate planurile", a spus un poliţist pentru The New York Times.
FIFA a anunţat că va încerca să "clarifice" situaţia, potrivit unei declaraţii de presă oferită de un purtător de cuvânt pentru agenţia France Presse, citată de digisport.ro. Felul în care FIFA clarifică lucrurile este deja cunoscut de toată lumea, aşa că declaraţia respectivă nu are foarte multă greutate. Acţiunea poliţiei a fost una discretă: 12 oameni ai legii au pătruns în Baur au Lac, un hotel de lux din Zurich, şi au făcut cele şase reţineri. Conducerea FIFA este vizată într-un amplu dosar de corupţie legat de alegerea gazdelor Cupelor Mondiale ( ediţiile 2018 şi 2022) şi unele turnee din America Latină, informaţiile fiind strânse de FBI în ultimii 3 ani. Pentru actualul preşedinte al FIFA, elveţianul Sepp Blatter, aceste arestări reprezintă o grea lovitură înaintea alegerilor de mâine, existând speculaţii legate chiar de o posibilă retragere din cursă. Sepp Blatter şi prinţul iordanian Ali Bin Al Hussein candidează pentru postul de preşedinte al FIFA, primul fiind cotat, până ieri, drept mare favorit.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2015, 12:36)
De ce nu se scrie clar CINE, DE CINE si DE CE sunt vizate cu aceste actiuni "in justitie"/FBI (ce or cauta astia pe teritoriul CIA=extern)? Simplu: politica americana se baga si in sport, razboiul "caldut" impotriva Rusiei a trecut in sport (daca au mincat bataie in semifinalele CM de hockey!!?? RAZBUNAREA-i arma ..... cui are?), culmea este ca fotbalul = soccer-ul n-are trecere in SUA, dar se trezesc astia sa aduca in lume nu numai "democracy" dar si "justice" in stilul lor, dupa cheful lor (de ce multi europeni nu se pot obisnui in SUA ... oare?). Se aduc acuzatii aberante numai de dragul de a acuza, dar coruptia/"birna" NEERADICATA de la ei "din ochiul lor", din "backyard"/batatura nu mai au ce-i face, pe cit de sus in viata sociala si politica, gaunoase, "supra" inradacinata si instutionalizata "bancar-politic" a ajuns!