Indonezia va comanda Franţei 42 de avioane de luptă Rafale, într-un contract de 8,1 miliarde de dolari, a declarat joi ministerul francez al Apărării, ca parte a unei serii de acorduri care includ, de asemenea, dezvoltarea de submarine şi muniţie, făcând din Jakarta cel mai mare client de arme franceze din regiune, informează news.ro.
Acordul vine în timp ce Parisul, care se consideră o putere maritimă globală, încearcă să extindă legăturile geopolitice în regiunea indo-pacifică, după ce Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au creat anul trecut o nouă alianţă strategică numită AUKUS.
"Plănuim să achiziţionăm 42 de avioane Rafale", a declarat ministrul indonezian al Apărării, Prabowo Subianto, în timpul unei întâlniri cu omologul său francez, Florence Parly.
"Parteneriatul nostru strategic va beneficia de pe urma aprofundării relaţiilor noastre de apărare", a declarat Parly.
Comanda de avioane ar face din Indonezia al doilea stat din regiunea indo-pacifică, după India, care se bazează pe avionul produs de Dassault Aviation, a spus Parly.
Un oficial francez al Ministerului Apărării le-a spus jurnaliştilor într-un briefing că acordul, care va spori producţia la Dassault Aviation, Safran şi Thales, valorează 8,1 miliarde de dolari.
O primă fază a tranzacţiei, peste şase avioane Rafale, va fi executată în următoarele luni, în timp ce restul de 36 vor fi livrate într-o etapă ulterioară, fie la sfârşitul acestui an, fie anul viitor, a adăugat el.
Dassault Aviation a declarat că acordul a marcat începutul unui parteneriat pe termen lung şi îi va permite să-şi intensifice rapid prezenţa în Indonezia. Acţiunile sale au urcat cu aproximativ 4% în urma ştirilor referitoare la acord.
Acordul de joi va face din Indonezia -- ocupând în prezent locul al doilea după Singapore -- cel mai mare client de achiziţii militare al Franţei în regiunea Asiei de Sud-Est, a declarat ministrul francez al Apărării.
Pe lângă avioanele de luptă, Indonezia a semnat şi un memorandum de cooperare pentru dezvoltarea submarinelor, care va avea ca rezultat o comandă a două nave Scorpene, produse de Naval Group, a declarat ministerul francez al Apărării.
Problema este sensibilă pentru Franţa, după anularea de către Australia, anul trecut, a unui acord pentru achiziţia de submarine franceze de mai multe miliarde de dolari, decizia care a determinat Parisul să îşi acuze aliaţii de înjunghiere în spate.
Întrebat de jurnalişti dacă evoluţiile din jurul alianţei AUKUS şi achiziţia eşuată de submarine australiene au influenţat negocierile cu Indonezia, un purtător de cuvânt al ministerului francez al Apărării a spus: "Nu cred, nici într-un fel, nici în altul. Avem o strategie indo-pacifică, avem determinarea să ne menţinem industria de apărare şi astfel să exportăm", a spus el.
Şi Indonezia şi-a exprimat temerile cu privire la AUKUS, îngrijorată fiind că utilizarea submarinelor cu propulsie nucleară ar putea creşte tensiunile geopolitice din Asia de Sud-Est, o regiune în care China are o influenţă considerabilă.
Ministrul apărării din Indonezia a spus însă că a înţeles de ce a fost formată alianţa.
Ţara a căutat de ceva vreme să-şi înnoiască flota aeriană învechită, care include avioane F-16 fabricate în SUA şi avioane ruseşti Sukhoi Su-27 şi Su-30.
Preşedintele indonezian Joko Widodo s-a întâlnit joi cu Parly şi a salutat semnarea acordurilor privind dezvoltarea submarinelor, achiziţia de sateliţi şi producţia de muniţie.
"Sper că parteneriatele de apărare nu se concentrează doar pe achiziţia de muniţie, ci şi pe dezvoltarea şi producţia în comun, transferul tehnologic şi investiţiile în industriile de apărare", a spus Jokowi, aşa cum este cunoscut preşedintele, în declaraţie.