• Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici: "Sebastian Vlădescu, Sebastian Bodu şi Mircea Nicu Toader trebuie să-şi dea demisia sau să fie demişi"
Amînarea grevei care trebuia să debuteze la începutul lunii decembrie a fost cauzată de faptul că procentul de 50% din sindicalişti care să-şi dorească această acţiune de protest nu a fost realizat. Este curios de ce strîngerea de semnături pentru declanşarea grevei generale nu a putut întruni o majoritate, în condiţiile în care funcţionarii publici doreau creşteri salariale de 100% aplicate unui salariu mediu net de 4.800.000 lei vechi. Greva este suspendată pînă în martie 2006, iar funcţionarii publici au încercat să găsească vinovatul pentru pierderile înregistrate în cadrul negocierilor.
Războiul pe care îl poartă sindicaliştii între ei, deşi pare steril, este motivat de interese politice ascunse. Sebastian Oprescu, preşedintele SNFP acuză "alianţa care se creează între Guvern şi organizaţiile sindicale obediente". Ţinta atacurilor este Alianţa Federativă a Sindicatelor Funcţionarilor Publici "Sed Lex", care cu puţin timp în urmă făcea parte din aceeaşi organizaţie sindicală ca şi SNFP. "Guvernul vrea să subordoneze funcţionarii publici prin această organizaţie din moment ce Dan Regman, vicepreşedintele < Sed Lex > a fost numit consilier al Ministrului Finanţelor Publice", este de părere Sebastian Oprescu. Domnia sa i-a mai menţionat şi pe Marcel Muţescu, secretarul general al organizaţiei care a devenit director general adjunct al Autorităţii Naţionale a Vămilor şi pe consilierul lui Vasile Marica, preşedintele "Sed Lex", care a fost numit director de resurse umane la aceeaşi instituţie.
Conflictul cu "Sed Lex" nu se încheie aici, din moment ce Sebastian Oprescu crede că "Ministerul Administraţiei şi Internelor ne-a respins pe noi de la negocieri şi a acceptat să negocieze cu o alianţă, deşi în legea funcţionarului public nu există sistem de organizare de tip alianţă". Deşi iniţial Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a invitat SNFP la dezbaterile revendicărilor sindicale, după o lună i-a retras prezenţa la negocieri. "Mircea Nicu Toader, secretar de stat în cadrul MAI trebuie să fie demis din funcţie pentru că a încălcat legea şi a chemat la negocieri o organizaţie care nu există în acte şi implicit nu este reprezentativă", consideră Sebastian Oprescu. Pe lista celor nominalizaţi pentru părăsirea funcţiilor de conducere este Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor Publice şi Sebastian Bodu, preşedintele ANAF. Ambii au încălcat, în opinia reprezentanţilor SNFP, legislaţia funcţiei publice şi legea sindicatelor.
Ionela Jianu, vicepreşedinte "Sed Lex" ne-a declarat că "nu răspundem declaraţiilor acestui sindicat, pentru că avem treburi mult mai importante de făcut", referindu-se la negocierea pe care o poartă sindicaliştii în prezent cu Guvernul. "Sed Lex" are 51.000 membri din 96.000 funcţionari publici şi "a devenit reprezentativă la nivel naţional printr-o sentinţă a Tribunalului Bucureşti", după spusele Ionelei Jianu, iar SNFP numără 9.700 membri.
Pe de altă parte, Guvernul a adoptat ieri o Hotărîre de Guvern prin care dă curs programului de măsuri pentru combaterea birocraţiei şi a convenit asupra modificărilor legii privind statutul funcţionarilor publici. Propunerea Guvernului ca salariile să crească progresiv cu 4% şi 5% în 2006 a fost respinsă de federaţiile sindicale, pînă la întrevederea din 9 decembrie.