Gazele naturale - între proiecte, preţuri şi definirea consumatorului vulnerabil

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 28 ianuarie 2020

Gazele naturale - între proiecte, preţuri şi definirea consumatorului vulnerabil

Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, a anunţat, ieri, iniţierea unui program pilot finanţat din fonduri europene pentru extinderea reţelei de gaze din România.

Ion Ştefan a spus: "Este vorba despre conectarea satului românesc la gazul românesc. Marea Neagră este o comoară care, mai devreme sau mai târziu, va trebui extrasă şi ,pentru a ajunge să folosim această comoară, trebuie să extindem şi aceste reţele de gaze de distribuţie. Suntem în situaţia în care am hotărât să finanţăm prin acest program pilot execuţia lucrărilor de extindere a reţelelor de gaze, nu realizarea de studii de fezabilitate. Au fost mai multe discuţii, în sensul să finanţăm studii de fezabilitate. Noi am susţinut că avem suficiente studii de fezabilitate realizate în ţară şi cred că trebuie să trecem la faza a doua, să executăm efectiv lucrările de extindere a reţelelor de gaze. În termen cât mai scurt, vorbim de câteva luni, vom fi în situaţia de a putea semna aceste contracte de extindere a reţelelor de gaz".

Ministrul Dezvoltării a declarat că de această finanţare ar putea beneficia mai multe sute de localităţi: "Nu vorbim de o anumită zonă sau de un anumit judeţ. Vom extinde aceste reţele de gaze pe tot teritoriul României".

Amintim că, recent, Ministerul Dezvoltării a semnat un memorandum prin care se va face o supracontractare de 2,4 miliarde de euro pentru finanţarea proiectelor din lista de rezervă de pe axele 4, 3, 10 şi 13.

În legătură cu extracţia de gaze naturale din Marea Neagră, s-a exprimat, ieri, şi Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. Acesta a precizat că o modificare a legii offshore se va face doar în Parlament, în consens cu toate forţele politice, iar viitoarea lege va deschide toate investiţiile din Marea Neagră.

Ministrul Economiei a ţinut să infirme informaţiile privind o eventuală creştere a preţului gazelor naturale. Virgil Popescu a precizat: "Nu cred într-o creştere a preţului gazelor naturale în perioada următoare. Din contră, cred într-o scădere, în special pentru că s-a trecut de acest vârf de iarnă. Mai avem doar o lună, o lună şi ceva. Avem în depozite stocuri foarte mari de gaze naturale şi vor rămâne în continuare stocuri considerabile. Operatorii care le au depozitate vor dori să le vândă pe piaţă, deoarece în caz contrar ar plăti încă un an o taxă suplimentară de depozitare, ce ar duce la creşterea preţului pentru gazele respective şi la catalogarea lor ca nevandabile. Consider că vom avea un exces de gaze naturale pe piaţa internă începând din luna martie, când oferta va fi mai mare decât cererea şi preţul va fi mai mic".

Ministrul Economiei a arătat că tarifele pentru gazele naturale şi pentru energia electrică le stabileşte ANRE, dar a precizat că prin OUG 1/2020 prin care a fost modificată OUG 114/2018, autoritatea de reglementare nu mai poate face acest lucru singură.

Virgil Popescu a spus: "Conform noului act normativ, prin care s-a dispus şi implementarea unei directive europene, ANRE trebuie să modifice tarifele şi ratele de rentabilitate împreună cu autorităţile care stabilesc politica guvernamentală în domeniul energiei. Acest lucru va permite stimularea celor care fac investiţii în domeniul energiei".

Domnia sa a vorbit şi despre definirea consumatorului vulnerabil din domeniul energiei şi a menţionat că, în conformitate cu dispoziţiile OUG 1/2020, acest tip de consumator va fi definit până la finalul anului curent.

Virgil Popescu a declarat: "Avem deja o lege a venitului de incluziune pe care putem lucra. Legea respectivă a fost prorogată de fostul guvern până în 2022. Eu cred că, pe scheletul acestei legi, împreună cu Ministerul Muncii şi Ministerul Dezvoltării, putem să definim consumatorul vulnerabil, astfel încât începând cu anul 2021, când va avea loc liberalizarea preţurilor, persoanele care au cu adevărat nevoie de subvenţie să o primească".

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a precizat că, începând de luna viitoare, se va constitui un grup de lucru pentru definirea consumatorului vulnerabil, grup care va lucra sub coordonarea Ministerului Muncii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb