Geoană: "Linia NATO este consecventă"

R.S.
Internaţional / 2 septembrie

Geoană: "Linia NATO este consecventă"

Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a confirmat luni într-un interviu pentru Financial Times că Varşovia doreşte să aibă dreptul de a doborî rachetele ruseşti care ameninţă teritoriul Poloniei în timp ce acestea încă se află deasupra Ucrainei.

"A fi membru al NATO nu înlocuieşte responsabilitatea fiecărei ţări de a-şi proteja propriul spaţiu aerian - aceasta este datoria noastră constituţională ", a declarat ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski pentru Financial Times (FT). "Personal, sunt de părere că, atunci când rachetele ostile sunt pe punctul de a intra în spaţiul nostru aerian, ar fi legitim să ne apărăm pentru că, odată ce au intrat în spaţiul nostru aerian, riscul ca resturile să rănească pe cineva devine semnificativ", a spus el.

Aceste declaraţii vin la o săptămână după ce un "aparat zburător" - probabil o dronă rusească de origine iraniană - a intrat pe teritoriul Poloniei în momentul unor lovituri ruseşti masive asupra Ucrainei vecine. Pierdută de radar, drona nu a fost încă găsită, scrie Financial Times.

Varşovia a raportat cel puţin alte două cazuri de rachete ruseşti care au intrat pe teritoriul polonez în trecut. Luni, în urma unui nou val de lovituri ruseşti masive împotriva Ucrainei, forţele aeriene poloneze şi-au mobilizat din nou avioanele.

Dronele ruseşti s-au abătut recent şi asupra spaţiului aerian al României, menţionează Financial Times.

UCRAINENII FAC PRESIUNI

Potrivit lui Radoslaw Sikorski, Kievul este în favoarea unor astfel de operaţiuni propuse de Varşovia. "Ucrainenii ne-au spus: Sunteţi bineveniţi", a declarat el pentru FT .

Polonia a semnat un acord bilateral de securitate cu Ucraina la începutul acestei veri, în care cele două ţări s-au angajat să examineze "fezabilitatea unei posibile interceptări în spaţiul aerian al Ucrainei a rachetelor şi UAV-urilor lansate în direcţia teritoriului Poloniei, în urma procedurilor necesare convenite de statele şi organizaţiile implicate".

Radoslaw Sikorski a discutat problema cu secretarul general demisionar al NATO, Jens Stoltenberg, în martie, dar, potrivit unui oficial de rang înalt al NATO, Stoltenberg a "reamintit atunci că NATO şi-a sporit considerabil vigilenţa şi şi-a consolidat poziţiile pe flancul estic al Alianţei, în special în Polonia".

NATO se teme că propunerea Poloniei ar putea să o antreneze şi mai mult în războiul ruso-ucrainean. Unii oficiali occidentali spun că o astfel de politică ar estompa liniile roşii privind intervenţia occidentală şi ar putea provoca represalii din partea Rusiei.

Kievul a făcut presiuni asupra aliaţilor săi occidentali pentru a se implica mai mult în război, inclusiv prin furnizarea de acoperire aeriană deasupra vestului Ucrainei de la baterii situate pe teritoriul NATO. De asemenea, a făcut presiuni repetate asupra aliaţilor săi pentru a impune o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei.

NATO a respins astfel de apeluri, afirmând că ar putea intra în conflict direct cu forţele ruse.

GEOANĂ: POLONEZII SE CONSULTĂ ÎNTOTDEAUNA CU ALIAŢII

Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO, a declarat pentru FT: "Trebuie să facem tot ce putem pentru a ajuta Ucraina şi să facem tot ce putem pentru a evita escaladarea. Şi aici linia NATO este consecventă încă de la începutul războiului. Desigur, respectăm dreptul suveran al fiecărui aliat de a-şi asigura securitatea naţională. Dar, în cadrul NATO, ne consultăm întotdeauna înainte de a intra în ceva care ar putea avea consecinţe asupra noastră a tuturor - iar aliaţii noştri polonezi au fost întotdeauna impecabili în consultări în interiorul alianţei", a adăugat Geoană.

Cu toate acestea, mulţi ucraineni sunt încrezători că poziţia NATO va evolua.

"Am văzut că unele linii roşii pot fi mutate", a declarat Mîkola Nazarov, analist de securitate în cadrul think-tank-ului Globsec din Kiev, referindu-se la deciziile capitalelor occidentale de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune, tancuri moderne şi avioane de luptă F-16.

"Ucrainenii fac multe presiuni pentru a permite Poloniei să intervină şi pentru că Ucraina nu are resursele aeriene pentru a-şi acoperi bine tot teritoriul, în special acum în vestul Ucrainei", a explicat analistul.

CE GREŞEALĂ A FĂCUT NATO, POTRIVIT MINISTRULUI POLONEZ DE EXTERNE

Pe de altă parte, în interviul pentru FT, Sikorski a declarat că este prea devreme pentru a judeca succesul militar al incursiunii Ucrainei în regiunea Kursk din vestul Rusiei, care a început pe 6 august. Dar el a salutat ofensiva ca o modalitate de a-i produce un şoc preşedintelui rus Vladimir Putin şi de a-i arăta că "victima nu face întotdeauna ceea ce te aştepţi". Sikorski a adăugat: "Nu doar Ucraina, ci întregul Occident ar trebui să îl ţină pe Putin în dezechilibru, iar una dintre greşelile pe care partea noastră le-a făcut în mod constant a fost să îi spună lui Putin în avans ce vom face sau nu - şi de aceea rezultatul acestei incursiuni este mult mai bun decât contraofensiva de anul trecut, care a fost atât de uşor de anticipat şi, prin urmare, de pregătit", a arătat şeful diplomaţiei poloneze.

Înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, Sikorski a sugerat că politicienii europeni ar trebui să facă mai mult pentru a convinge publicul american şi politicienii săi că Europa nu a rămas în urmă în ceea ce priveşte contribuţia la securitatea internaţională. "Avem o poveste bună de spus: nu numai că cheltuim mai mult pentru apărare, dar, de fapt, cheltuim mai mult pentru Ucraina decât Statele Unite", a spus el, adăugând la cheltuielile militare ajutorul financiar şi umanitar mai mare furnizat de Europa.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Suntem martori ai unor evenimente de o importanta uriasa .Europa , ca un intreg, trebuia reconstruita si asta nu se putea face decit daca Rusia este fragmentata si daca Europa avea motivatia de a se putea inarma la standarde si armament de ultima generatie .acum nu ne mai poate acuza nimeni .Germania se poate inarma si nuclear

    Pentru a putea face asta UE si SUA au atras Rusia in razboiul din Ucraina cu ajutorul lui Zelenski ce devine astfel in istoria Europei cel care a aparat UE.Chiar acum imense sume de bani sunt oferite natiunilor europene pentru dezvoltare si inarmare .Europa se inarmeaza cu tehnologii de ultima generatie si este singura putere mondiala ce isi distruge in Ucraina vechiul armament devenit necompetitiv pe care il inlocuieste cu noi si dovedit in lupta echipamente militare .Nici o alta natiune nu poate face asta .Asa cum v-am zis de mult de tot coruptia si coruptii (vezi ce se zice azi despre Soigu) din Rusia l-au păacalit pe Putin .Totul era doar pe hirtie .De la rachetele ce sfidau legile fizicii pina la tancurile rusesti imbatabile totul era o minciuna . Au furat de au rupt pamintul .Asa s-a intimplat si in China si in multe dintre dictaturile lumii .Europa isi va reintregi fostele granite .Nimeni nu o mai poate opri .Cei care pina mai ieri erau vocali in al sprijini pe Trump si pe Putin acum isi inghit vorbele si tac mîlc. Pina si sirbul Vucic a inteles viitorul .Fico si Orban au disparut din peisaj .Peste toti doar doamna Ursula urmata acum de alta doamna de fier numita Harris ne asigura tuturor viitorul . 

    1. SCHIMBA TRATAMENTUL

      Tare asta! Fix asa!

    NATO joaca un joc periculos. dc ajuta Ucraina, riscam al treilea razboi mondial, distrugerea planetei etc.

    Dc nu ajuta Ucraina, sunt sanse mari ca putin sa nu se opreasca la ucraina, sa ia moldova, si tarile baltice. apoi, cu o armata marita plus poate o alianta cu ungaria si serbia, coreea de nord iran, china, sa incerce polonia , si etc poate chiar toata Europa, dc americanii se fac ca ploua.

    Concluzia finala, doar rusul e periculos oricum ai da-o la intors. 

    1. Rusia a fost si va fi aliata Germaniei in Europa, exceptie accidentul 1941. Acolo ne indreptam dupa venirea lui Trump. Fara Rusia Germania ramane fara industrie, iar Rusia fara o piata de commodities de 40 miliarde pe an.

      Trump nu castiga. e sub Harris in sondaje si mai e pana la alegeri.

      Pacea depinde de putin nu de trump. trump poate sa-i dea Ucraina pe tava la putin, dar aia nu inseamna ca putin nu poate continua razboiul cu rep moldova de ex, sau tarile baltice, polonia, germania, Romania etc. asta e planul rusilor. nu Ucraina. Ucraina e faza 1. dc trump i-ar da ucraina la putin nu inseamna bussiness as usual cu Germania. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb