Planul Simion pentru Agricultură îşi propune să aducă o schimbare profundă în viaţa ţăranilor şi a fermierilor români. Prin programul său, AUR vrea să promoveze consumul de produse româneşti şi să limiteze importul, informează news.ro.
"Împreună, putem renaşte agricultura românească şi să ne asigurăm că resursele noastre sunt valorificate aici, în România. Agricultura românească a fost lăsată de izbelişte de actualele guverne. România, un stat agricol cu potenţial uriaş, a ajuns să importe 70% din carnea de porc şi produse esenţiale, în timp ce producţia noastră internă este marginalizată. Un exemplu clar este cel al pâinii de Pecica, renumită în Arad, care nu se mai face cu grâu românesc, ci cu făină din Ungaria. La fel stau lucrurile şi în zootehnie, unde sectorul ovin este în pericol, subminat de o pestă inventată, promovată de organizaţii externe cu interese economice", a spus George Simion.
Planul Simion propune măsuri concrete pentru redresarea agriculturii.
"Vom construi 50 de unităţi regionale de preluare, sortare şi depozitare, şi vom investi în fabrici de prelucrare la nivel local. Nu putem tolera ca România să nu fie capabilă să producă magiun, biscuiţi sau pâine la noi în ţară, pentru că nu avem oameni, mână de lucru, în timp ce românii lucrează în Germania sau Spania. Este timpul să investim în gospodăriile ţărăneşti şi să le dăm oamenilor posibilitatea să lucreze pământul românesc. În acelaşi timp, este crucial să punem capăt fenomenului de Land Grabbing. Vom introduce un moratoriu care să interzică vânzarea terenurilor agricole către cei care nu au reşedinţă de cel puţin 10 ani în România. Trebuie să protejăm resursele noastre şi să susţinem fermierii români prin dobânzi mici şi credite accesibile, prin înfiinţarea unei bănci agricole", a mai spus preşedintele AUR.
Printre măsurile propuse de AUR în programul de guvernare se numără dezvoltarea capacităţilor de producţie autohtonă, sprijin pentru agricultori şi stimularea consumului de produse care poartă eticheta Fabricat în România.
De altfel, în actuala legislatură parlamentară, AUR a venit cu mai multe proiecte pentru creşterea consumului de produse româneşti şi limitarea importului. Una dintre iniţiative prevede ca fiecare supermarket să achiziţioneze prin lanţul scurt de aprovizionare jumătate dintre produsele pe care le are la raft când vine vorba de carne, ouă, fructe sau legume.
Opinia Cititorului