• Avocatul va înainta o petiţie Comisiei Europene
• Piperea a câştigat 5 din 10 procese contra băncilor
• Raiffeisen Bank: "La unele cereri, instanţa a dat câştig de cauză băncii"
Băncile nu execută hotărârile justiţiei, care le obligă să modifice contractele de credit şi să restituie sumele încasate în baza unor clauze abuzive, ne-a declarat avocatul Gheorghe Piperea.
Domnia sa explică: "În procesele (colective sau individuale) contra băncilor s-au obţinut, până în prezent, după lungi ani de aşteptare, hotărâri executorii care le obligă să modifice contractele şi să restituie clienţilor lor sume încasate în baza unor clauze abuzive.
Sunt mii de astfel de hotărâri obţinute de clienţii băncilor, fie prin intervenţia în dosarele declanşate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), fie prin acţiune directă în instanţă.
Pe cale administrativă, ANPC a dispus în nenumărate rânduri ca băncile să modifice toate contractele şi să restituie tuturor clienţilor sumele încasate ilegal".
În unele cazuri, hotărârile justiţiei sunt irevocabile, unele fiind pronunţate chiar de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precizează avocatul, adăugând: "Clientul va fi nevoit să apeleze din nou la sistemul judiciar, pentru a obţine încuviinţarea executării, daune moratorii sau sancţionarea penală a abuzului".
Gheorghe Piperea va înainta o petiţie Comisiei Europene, pentru a-i aduce în atenţie preşedintelui său, Jose Emanuel Barosso, situaţia din domeniul bancar: "În urmarea deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din 12 iulie 2012 (când instanţa a afirmat că OUG 50/2010 privind creditele retail putea fi aplicată şi împrumuturilor în derulare, nu doar celor noi -n.r), pentru că aceasta se afla în imediata vecinătate a raportului Comisiei Europene cu privire la Mecanimsul de Cooperare şi Verificare, a sentinţei de joia trecută a Tribunalului Bucureşti contra Raiffeissen Bank, şi pentru că am aflat că bancile care au pierdut procesele cu clienţii nu au de gând să respecte aceste decizii, am sa fac o petiţie la Comisia Europeană, în atenţia domnului Barosso, personal".
Avocatul propune ca OUG 50/2010 să se aplice şi creditelor în derulare.
• 80 de clienţi ai Raiffeisen au câştigat procesul cu banca
Tribunalul Bucureşti a decis, joia trecută, desfiinţarea clauzelor ce reglementează comisionul de administrare şi pe cel de procesare, încasate de Raiffeisen Bank de la clienţii săi.
Totodată, instanţa a decis anularea clauzei referitoare la dobândă, care era fixă, devenind variabilă la decizia unilaterală a băncii.
Gheorghe Piperea a reprezentat 80 de clienţi ai băncii în instanţă, obţinând, pentru ei, restituirea sumelor încasate ilegal, respectiv recalcularea dobânzilor.
Până în prezent, avocatul a câştigat 5 procese din 10 contra băncilor.
Instanţele au pronunţat hotărâri favorabile clienţilor bancari în litigiile cu BCR (trei la număr), Raiffeisen Bank şi Volksbank.
"În septembrie se termină alte trei procese cu Volksbank (în total- 5 procese împotriva acestei bănci)", afirmă Gheorghe Piperea.
Totodată, avocatul se pregăteşte de înfăţişările cu RBS şi Bancpost, fiind contractat şi de clienţi ai Credit Europe Bank, OTP Bank şi Piraeus Bank în problema unor presupuse abuzuri bancare.
• Daniel Nicolaescu, director juridic şi guvernanţă corporativă, Raiffeisen Bank: "Vom continua acţiunea în justiţie pentru a susţine aspectele care au fost, în opinia băncii, greşit interpretate"
Raiffeisen Bank va continua acţiunea în justiţie pentru a susţine aspectele care au fost, în opinia sa, greşit interpretate, arată Daniel Nicolaescu, director juridic şi guvernanţă corporativă în cadrul băncii.
Domnia sa adaugă: "Putem spune că suntem destul de mulţumiţi de sentinţă, dat fiind că, la unele cereri, instanţa a dat câştig de cauză băncii, iar la altele, clienţilor. De menţionat că instanţa a respins cererile de acordare de daune morale.
Referitor la comisionul de administrare, instanţa nu îl contestă ca atare, ci modul său de calcul, respectiv baza de calcul. Există, însă, şi alte câteva decizii ale instanţelor care constată ca acesta este legal".
Referitor la comisionul de procesare, Daniel Nicolaescu este de părere că instanţa nu a înţeles exact despre ce este vorba:
"Banca a numit acest comision < de procesare >, însă acesta este comisionul < de analiză credit >.
Comisionul de procesare şi cel de analiză nu se percep concomitent.
Practic, Raiffeisen Bank nu percepe decât aceste două comisioane pentru un credit - cel de administrare şi cel de procesare/analiză, ceea ce este în concordanţă cu prevederile legale.
Referitor la dobânda percepută la credit, instanţa constată că dobânda poate fi variabilă (cum a prevăzut banca în contract). Doar criteriul ales, < în funcţie de evoluţia pieţei financiar- bancare sau politica de creditare a băncii", instanţa nu îl consideră adecvat".
Tribunalul Bucureşti a apreciat ca legale următoarele clauze,a căror legalitate a fost contestată de avocaţii clienţilor Raiffeisen Bank, mai arată Daniel Nicolaescu: clauza de variaţie a dobânzii (clienţii au cerut ca aceasta să fie fixă, însă instanţa a hotărât că poate fi variabilă, respingând, însă, criteriul de variaţie); clauza prin care banca are dreptul să debiteze conturile clienţilor la scadenţa ratelor; clauza referitoare la dreptul băncii de a cere garanţii suplimentare, dacă valoarea gajului iniţial scade.