Giganţii minieri avertizează asupra perspectivelor slabe ale preţurilor materiilor prime

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 31 iulie 2023

Giganţii minieri avertizează asupra perspectivelor slabe ale preţurilor materiilor prime

Unele dintre cele mai mari companii miniere din lume au devenit din ce în ce mai pesimiste cu privire la o creştere susţinută a preţurilor globale ale mărfurilor în acest an, după ce redresarea lentă din China a dus la o scădere a câştigurilor lor în prima jumătate a anului, conform unei analize realizate de Financial Times.

Duncan Wanblad, directorul executiv al grupului minier britanic Anglo American, a declarat recent că "o presiune economică enormă" face dificil pariul pe câştigurile susţinute ale preţurilor mărfurilor-cheie pe care le produce, precum minereul de fier, cuprul şi cărbunele, până la sfârşitul anului.

"Am fost puţin surprinşi de cât de lentă a fost deschiderea Chinei (n.r. după relaxarea restricţiilor anti-Covid)", a precizat Wanblad, adăugând că cel mai mare consumator de metale din lume (China) este afectat în continuare de măsurile care au diminuat cererea.Referitor la momentul în care preţurile mărfurilor vor ajunge la cel mai de jos nivel, ca să crească ulterior, oficialul Anglo American a adăugat că "este mai probabil să fie la începutul anului viitor, decât la sfârşitul acestui an".Declaraţiile lui Duncan Wanblad au venit după ce compania inclusă în indicele bursier FTSE 100 a redus dividendele cu mai mult de 50%, până la 700 de milioane de dolari, ca urmare a scăderii câştigurilor sale de bază în prima jumătate a anului (cu puţin peste 40%), până la 5,1 miliarde de dolari. Acest lucru s-a produs în urma unei scăderi cu 19% a preţului mărfurilor sale şi a presiunilor inflaţioniste asupra costurilor.

Wenyu Yao, Citigroup: "Stimulentele aduse în atenţie de China, insuficiente pentru creşterea cererii de metale"

Beijingul a promis, săptămâna trecută, să stimuleze cheltuielile consumatorilor şi să revigoreze economia, dar nu a anunţat măsuri de susţinere care ar ajuta la revenirea producţiei, determinând doar o creştere de scurtă durată a preţurilor metalelor.

Wenyu Yao, analist în cadrul băncii americane Citigroup, este de părere că anunţul făcut de China a stabilit "un ton pozitiv", dar nu este genul de stimulent necesar pentru a creşte cererea de metale în a doua jumătate a anului.

Analiştii Goldman Sachs susţin că "segmentul metalelor industriale a fost prins, în mare parte a acestui an, între un impuls dezamăgitor de creştere în China, o încetinire a producţiei în Occident şi extinderea ofertei pentru mai multe metale".

Dar, aceştia au văzut un punct de cotitură suficient în retorica Chinei ca să crească estimarea de preţ pentru cupru, în următoarele şase luni, cu 3%, la 9.500 de dolari pe tonă, comparativ cu 8.600 de dolari pe tonă în prezent.

Simon Morris, CRU Group: "Creşterea cererii de metale datorită tranziţiei la o energie curată, puţin probabilă"

Companiile miniere au anticipat creşterea potenţială a preţurilor materiilor pe fondul politicilor ecologice din întreaga lume, deoarece construirea de parcuri eoliene, reţele de transport şi maşini electrice necesită o mulţime de metale.

Însă, Simon Morris, şeful diviziei de metale de bază din cadrul CRU Group, o companie de business intelligence, a declarat că o creştere a cererii de profil datorită tranziţiei la o energie curată pare puţin probabil să se materializeze la fel de repede pe cât se spera, în condiţiile în care este puţin probabil ca statul chinez să susţină cererea, având în vedere o schimbare a modelului său economic.

"Va continua China să alimenteze cererea aşa cum a făcut-o? Nu... China nu va mai genera cererea solidă aşa cum s-a întâmplat în ultimii 20 de ani", a avertizat Simon Morris, concluzionând: "Există o mulţime de hiperbole în jurul tranziţiei energetice".

Principalele mărfuri ale Rio Tinto, tranzacţionate sub preţurile medii din 2010

Rio Tinto, cel mai mare producător mondial de minereu de fier, materie primă folosită la fabricarea oţelului, a anunţat săptămâna trecută că, în prima jumătate a acestui an, principalele sale mărfuri s-au tranzacţionat sub preţurile medii din 2010.

"Am observat preţuri mai scăzute, în general, la mărfurile noastre, în concordanţă cu încetinirea cererii globale, dat fiind că redresarea Chinei este susţinută în principal de sectorul serviciilor", a precizat compania în comunicatul său privind rezultatele financiare.

Directorul financiar al Rio Tinto, Peter Cunningham, a spus că direcţia viitoare a preţurilor minereului de fier, care au scăzut cu 10% din ianuarie, va depinde de ceea ce se va întâmpla cu piaţa imobiliară "extrem de slabă" din China.

Condiţiile dificile au fost confirmate şi de grupul minier francez Eramet, care şi-a revizuit în scădere estimările privind câştigurile sale pe întregul an, din cauza slăbiciunii aşteptate a preţurilor minereului de mangan şi nichel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb