Veterinarii din Cehia vor eutanasia toate cele 750.000 de găini de la o fermă din centrul ţării, unde se înregistrează cel mai mare focar de gripă aviară de până acum, transmite Reuters, conform Agerpres.
Săptămâna trecută a fost detectată gripa aviară la una din halele unei ferme situate la 150 de kilometri de capitala Praga, iar marţi autorităţile au început operaţiunile de eutanasiere a 220.000 de găini. Dar Autoritatea Sanitar Veterinară din Cehia (SVS) a informat miercuri că focarul s-a extins şi a decis eutanasierea tuturor găinilor de la fermă.
"În pofida măsurilor adoptate şi a altor eforturi, nu a fost posibil să prevenim răspândirea focarului de gripă aviară în celelalte hale şi vor trebui eutanasiate toate găinile de la fermă", a informat SVS.
Din noiembrie, autorităţile de la Praga au cerut păstrarea animalelor în ferme, dar în ultimele săptămâni a crescut numărul de cazuri de gripă aviară.
Gripa aviară pune presiune pe preţurile deja ridicate ale alimentelor şi duce la restricţii comerciale din partea ţărilor care importă carne de pasăre.
Un număr record de pui, curcani şi alte păsări a fost sacrificat din cauza focarelor de gripă aviară din Statele Unite şi Europa, iar virusul se răspândeşte în America de Sud, Africa şi Asia.
Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui.
În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Ţările care descoperă boli animale periculoase, precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă, trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.