Guvernul a stabilit, ieri, ca alegerile pentru desemnarea reprezentanţilor României în Parlamentul European să aibă loc pe 25 noiembrie, a anunţat primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu. Premierul a dat asigurări că Guvernul va lua măsuri astfel încât România să treacă acest examen cu bine. Potrivit lui Tăriceanu, organizarea în bune condiţii a euroalegerilor înseamnă atât asigurarea suportului logistic, cât şi crearea cadrului pentru o dezbatere pe fond privind problematica europeană.
România va fi reprezentată în PE de 35 de parlamentari. Conform Tratatului de aderare la UE, ţara noastră trebuie să organizeze alegeri pentru PE până la sfârşitul acestui an.
Premierul a avut, la începutul acestei săptămâni, consultări cu reprezentanţii partidelor parlamentare privind organizarea alegerilor pentru PE, opiniile exprimate fiind apropiate, respectiv desfăşurarea scrutinului la sfârşitul lunii noiembrie, social-democraţii fiind singurii care au optat pentru 9 decembrie.
De la întâlnire au lipsit reprezentanţii PD, care au motivat că nu pot participa la un "simulacru de consultări".
Deoarece în cadrul discuţiilor de la Palatul Victoria partidele au exprimat temeri "cu privire la corectitudinea procesului electoral", Tăriceanu a dat asigurări că Guvernul va analiza "toate posibilităţile care ar putea fi folosite pentru vicierea rezultatelor" şi va încerca "să adopte acele prevederi legale care să îndepărteze aceste riscuri".
În acest context, marţi, partidele parlamentare s-au întâlnit cu reprezentanţi ai Executivului pentru a face propuneri pentru limitarea sau evitarea riscurilor de fraudă electorală.
În cadrul acestei întâlniri s-a convenit ca la euroalegeri să fie trecut pe listele suplimentare şi speciale codul numeric personal (CNP) al alegătorilor. Aceştia vor fi obligaţi să dea o declaraţie olografă pe răspundere proprie că nu au votat în altă parte. Conservatorii au cerut totodată ca în apropierea secţiilor de votare să fie amplasate afişe prin care alegătorii să fie avertizaţi că riscă sancţiuni penale în cazul în care votează de mai multe ori şi ca pe procesele verbale să fie specificat exact numărul de semnături de pe listele speciale şi suplimentare.