• Fondurile pentru promovarea produselor noastre la marile târguri internaţionale, reduse la rectificare
• Companiile riscă să piardă afaceri de zeci de milioane de euro
Afaceri de zeci de milioane de euro riscă să fie compromise, anul acesta, din cauză că Guvernul a tăiat, la rectificarea bugetară, o parte din sumele alocate pentru participarea companiilor noastre la târgurile şi expoziţiile internaţionale prevăzute în Strategia Naţională de Export.
Bugetul Programului de târguri şi expoziţii internaţionale, prin care se finanţează, în proporţie de 80%, chiriile firmelor româneşti la marile târguri internaţionale, a fost redus cu 10%, chiar înainte ca aceste evenimente să aibă loc şi fără aprobarea Consiliului de Export, cum prevede legea.
"Din bugetul total de 33,4 milioane lei s-au tăiat la rectificare circa 3,31 milioane lei, bani necesari pentru plata chiriilor la standuri, ceea ce riscă să afecteze puternic afacerile firmelor noastre", ne-a declarat Mihai Ionescu, co-preşedinte al Consiliului de Export, structură a Ministerului Economiei, responsabilă cu stabilirea obiectivelor şi priorităţilor în domeniul exportului.
Mihai Ionescu a subliniat că tăierea fondurilor afectează foarte puternic companiile în condiţiile în care prezenţa la aceste evenimente, în urma cărora se leagă afaceri de zeci de milioane de euro, este deosebit de costisitoare, fiind necesar un efort financiar de la 100.000 euro până la 500.000 euro.
Mai grav, companiile noastre au angajat spaţii expoziţionale, au achitat o serie de avansuri, au cheltuit pentru realizarea mostrelor şi pentru reclamă, dar acum riscă să nu mai poată să participe la târguri precum cel de mobilă de la Moscova (Mebel), cele de produse IT şi de nave din Dubai (Gitex, respectiv SMEM) sau cel de produse electronice de la Munchen, după cum reise dintr-un proces-verbal al Consiliului de Export.
"Prin neparticiparea României la acţiunile menţionate este afectată grav imaginea ţării noastre şi a mediului de afaceri, ceea ce va determina excluderea pe viitor a ţării noastre de la târgurile foarte importante din punct de vedere al Strategiei Naţionale de Export", ne-a declarat Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).
Domnia sa ne-a precizat că numai târgul de mobilă de la Moscova - la care ar trebui să participe o delegaţie de 17 firme româneşti, pentru care contractele trebuie semnate până pe 12 octombrie - ar trebui să aducă beneficii de 20 milioane euro.
Asta pentru că la târgul de mobilă de la Moscova - la care firmele noas-tre ar trebui să participe pentru al nouălea an consecutiv cu un stand sub pavilon naţional sub egida Ministerului Economiei şi a APMR -, care se întinde pe 8 hectare de teren, sunt prezenţi circa 50.000 de vizitatori şi sunt expuse cele mai competitive oferte de mobilă din Europa şi nu numai.
Decizia Guvernului de a tăia din fondurile de la aceste acţiuni vine în condiţiile în care tocmai exporturile şi industria au fost pilonii care au asigurat o creştere de 0,3% a PIB în trimestrul al doilea, faţă de primul trimestru al anului curent.
Potrivit statisticilor Centrului Român pentru promovarea comerţului şi a investiţiilor străine, exporturile ţării noastre au crescut, în primele şase luni ale anului curent, cu 26,2% faţă de perioada similiară a anului trecut, ajungând la 17.214,5 milioane de euro.
• Promisiuni că se rezolvă
Membrii Consilului de Export susţin că au făcut nenumărate demersuri ca această situaţie să se rezolve şi spun că au primit garanţii din partea Minis-terului Economiei că vor fi găsite fondurile necesare pentru deblocarea situaţiei.
"Am ameninţat că îi dăm în judecată, iar, în cele din urmă am reuşit să facem rost, prin redistribuire de la alte acţiuni, aproape jumătate din suma tăiată, 1,5 milioane lei, ca să nu compromitem participarea la toate târgurile", ne-a precizat Mihai Ionescu, copreşedintele Consilului.
Domnia sa a arătat că urmează să fie recuperată şi diferenţa de 1,5 milioane lei şi că fără aceşti bani târgul la care sunt şansele cele mai mari să-l ratăm este cel de mobilă de la Moscova.
Mihai Ionescu, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), a trimis şi amendamente la rectificarea bugetară, aflată în procedura parlamentară, numai că acestea nu au fost însuşite de niciun parlamentar din Comisia de buget-finanţe.
Şi Aurica Pereny susţine că a discutat cu ministrul Economiei Ion Ariton care i-ar fi spus că situaţia se va rezolva. "Sperăm să se rezolve, este vorba în primul rând de prestigiul nostru ca ţară", a încheiat preşedintele APRM.
• Situaţia comerţului exterior
Potrivit Centrului Român pentru promovarea comerţului şi a inves-tiţiilor străine, valoarea totală a comerţului internaţional al Româ-niei, în primele şase luni ale anului 2010, a fost de 39.167,9 milioane de euro, în creştere cu 22,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Exportul a înregistrat o creştere la 17.214,5 milioane de euro (+26,2%), iar importul la 21.953,4 milioane de euro (+19,8%), potrivit sursei citate.
În aceste condiţii, deficitul balanţei comerciale a României a cres-cut cu 1,2% la sfârşitul celor două perioade de comparaţie, de la nivelul de -4.681,8 milioane de euro, la -4.738,9 milioane de euro.
• Consilul de Export
Consiliul de Export este o structură organizatorică la nivel naţional, cu caracter public-privat, fără personalitate juridică care func-ţionea-ză pe lângă Ministerul Economiei, Comerţului, şi Mediului de Afaceri. Consiliul de Export are ca obiectiv armonizarea strategiilor sectoriale, intersectoriale şi regionale cu Strategia Naţională de Export, precum şi stabilirea obiectivelor şi priorităţilor în domeniul exportului. Membrii Consiliului de Export sunt reprezentanţi ai instituţiilor publice, structurilor patronale şi profesionale cu atribuţii şi activitate în domeniul exportului.