Guvernul va aproba în şedinţă proiectul de lege privind Acordul de cooperare cu Polonia în domeniul industriei de apărare

S.B.
Politică / 23 iunie 2022

Guvernul va aproba în şedinţă proiectul de lege privind Acordul de cooperare cu Polonia în domeniul industriei de apărare

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Polone privind Cooperarea în Domeniul Industriei de Apărare, semnat la Varşovia, la 3 martie 2022, informează Agerpres.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, prin semnarea Acordului se are în vedere să fie încurajată cooperarea industrială şi activităţile de cercetare dezvoltare-inovare în beneficiul ambelor părţi.

Se precizează că Acordul are caracter tehnic şi conţine, între altele, prevederi referitoare la: "cooperarea în domeniul apărării, în special în domeniul cercetării, dezvoltării, producţiei, mentenanţei, reparării şi modernizării sistemelor de armament militare, muniţiilor, materialelor de apărare, echipamentelor tehnice, afişajelor tehnice, pieselor de schimb şi accesoriilor; încurajarea încheierii de acorduri între părţi care vizează procurarea, producţia şi vânzarea produselor din industria de apărare, precum şi în orice alte domenii militare conexe care pot fi de interes reciproc pentru părţi, în limitele prezentului Acord; achiziţionarea de către părţi a echipamentelor militare şi de apărare fabricate sau dezvoltate în comun, în oricare dintre statele părţilor; schimbul de informaţii pe teme cum ar fi experienţele operaţionale şi tehnologia de apărare, informaţii ştiinţifice şi tehnice şi de documente relevante privind standardele industriei de apărare folosite de părţi pentru asigurarea calităţii".

În şedinţă va fi adoptat şi un proiect de lege privind aprobarea contului general anual de execuţie a bugetului de stat, a contului anual de execuţie a bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi a contului general anual al datoriei publice aferente anului 2021.

Printr-un alt proiect de lege, Guvernul va aproba contul general anual de execuţie a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 şi contul general anual de execuţie a bugetului asigurărilor pentru şomaj pe anul 2021.

Pe agenda Executivului figurează şi un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice.

Conform notei de fundamentare, una din modificările propuse prin proiectul de lege vizează reglementarea mecanismului de asigurare a cheltuielilor de finanţare a îngrijirii de lungă durată ca măsură de asistenţă socială pentru îngrijirea la domiciliu, în centrele de zi sau în centrele rezidenţiale, acordând o importanţă crescută îngrijirii la domiciliu şi în centrele de zi prin stabilirea contribuţiei de la bugetul de stat de minim 10% din standardul minim de cost.

Guvernul urmează să aprobe şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OG nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism in România. Obiectivul urmărit prin prezentul act normativ este de actualizare a cadrului legislativ actual pentru operaţionalizarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiilor, conform notei de fundamentare a proiectului.

Un alt proiect de ordonanţă de urgenţă supus aprobării în Guvern vizează modificarea şi completarea OG nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind unele măsuri din domeniul sănătăţii.

"Prin modificările propuse, se creează cadrul legal astfel încât la stabilirea cifrei de şcolarizare pentru rezidenţiat să se aibă în vedere numărul de coordonatori acreditaţi pe fiecare specialitate şi centru universitar, în considerarea faptului că anual se acreditează coordonatorii de rezidenţiat. În acest sens, pentru o stabilire clară, în acord cu disponibilităţile centrelor universitare raportate şi numărul de coordonatori existenţi, respectiv capacitatea de pregătire disponibilă transmisă de instituţiile de învăţământ superior cu profil medical acreditate, până cel târziu la data de 1 august a fiecărui an, cifra de şcolarizare pentru rezidenţiat este stabilită anual prin ordin al ministrului sănătăţii", se precizează în nota de fundamentare.

Printr-un proiect de hotărâre, Guvernul va decide cu privire la modificarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, aprobată prin HG nr. 1031/2020.

"În contextul actual al situaţiei epidemiologice determinate de virusul SARS COV 2, cu limitarea transmiterii comunitare şi scăderea marcantă a numărului de cazuri de îmbolnăvire, este necesară actualizarea strategiei de vaccinare astfel încât să se asigure în continuare accesul la vaccinare împotriva COVID-19, în condiţii de siguranţă, eficacitate şi echitate pentru prevenirea infecţiei cu SARS-CoV-2 în România. Astfel, prin prezentul act normativ se stabileşte un nou mecanism de coordonare a activităţilor de vaccinare la nivel naţional, atribuţiile Comitetului naţional de coordonare a activităţilor de vaccinare împotriva COVID 19, fiind preluate în intregralitate de către Ministerului Sănătăţii, în corelare cu activităţile derulate în cadrul Programului Naţional de vaccinare", se spune în nota de fundamentare a proiectului.

Un alt proiect de hotărâre vizează modificarea şi completarea Anexei nr. 2 Ia HG nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021-2022.

Tot printr-o hotărâre, Executivul va aproba Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic.

Guvernul va decide, printr-o altă hotărâre, cu privire la organizarea şi funcţionarea Comitetului tehnic interministerial pentru descentralizare şi a grupurilor de lucru pentru descentralizarea competenţelor.

Printr-un memorandum, Executivul va aproba negocierea şi semnarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei Albiţa rutier, pe sensul de intrare în România.

Un alt memorandum care va fi adoptat de Guvern are ca temă întreprinderea măsurilor şi demersurilor legale în vederea actualizării procedurilor de lucru interne şi revizuirii legislaţiei naţionale cu impact asupra jaloanelor şi ţintelor din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), în scopul reducerii termenelor de emitere a avizelor/autorizaţiilor necesare implementării reformelor şi investiţiilor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Bogdan Tiberiu Iacob: ”Demers stupefiant: Ucraina bagă România în gura lui Putin cu dezvăluiri despre arme

    Ce se chinuie de luni de zile să ascundă guvernul României e scos la lumină de Ucraina: țara noastră e a treia mare filieră internațională prin care armele livrate de occident, mai ales din SUA, ajung în țara lui Zelenski. 

    Presa ucraineană mai relatează că România a furnizat arme letale din rezervele sale și că i-ar putea livra lui Zelenski inclusiv întreaga flotă de MIG-uri 21 și 29. De asemenea, oficialii români fac lobby puternic pentru trimiterea către Ucraina a sistemelor HIMARS. Conceput sub forma unui așa-zis articol de recunoștință, materialul pare menit, mai degrabă, să bage și România în gura Kremlinului și să agite și mai mult apele în această zonă. 

    ”Multe țări oferă Ucrainei un ajutor considerabil, dar o mare parte din acesta rămâne în afara spațiului public sau se pierde într-o multitudine de știri. Una dintre țările al cărei ajutor important merită atenția noastră este România, care sprijină și ajută ucrainenii în toate felurile posibile încă din primele zile de război. Este una dintre țările lider în transportul de mărfuri din SUA cu împrumut-închiriere către Ucraina și a treia țară de tranzit ca mărime pentru livrarea de arme și echipamente”, scrie publicația Kiev Post. 

    ”Încă din primele zile ale războiului, președintele Klaus Iohannis a asigurat Kievul de sprijinul deplin al României pentru integrarea Ucrainei în UE. În cadrul recentei întâlniri de la Kiev cu Volodymyr Zelensky, Iohannis l-a asigurat că România dorește ca Ucraina să devină candidată la UE în cel mai scurt timp posibil. 

    Mai mult, pentru a furniza Ucrainei arme letale din rezervele românești, Ministerul Apărării a inițiat amendamente la legislație care să permită furnizarea de arme nu numai țărilor NATO, ci și aliaților și partenerilor Alianței. România deține câteva zeci de avioane de luptă MiG-21 și Lancer, plus 15 avioane de vânătoare MiG-29 pe care nu le folosește, dar le-ar putea preda Ucrainei. Oficialii guvernamentali români promovează, de asemenea, în mod activ eforturile pentru livrarea Ucrainei ?142 HIMARS fabricate în SUA” mai scrie presa ucraineană.” 

    Oameni buni, cumparati-va urgent undeva o casa oricat de modesta(desi stiu ca preturile de-acum sunt la un maxim absolut), departe de Bucuresti, Deveselu, Mihail Kogalniceanu, Campia Turzii, Borcea si Cincu si retrageti-va acolo un timp, caci in curand s-ar putea sa ajungeti cenusa radioactiva, din cauza bestiilor tradatoare si criminale care ne conduc, carora nu le-a fost de ajuns Genocidul vaccinal, caci acum ni-l pregatesc si pe cel nuclear!  

    1. ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb