IANUARIE FINANCIAR OUG 114 - mărul discordiei dintre autorităţi

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 februarie 2019

OUG 114 - mărul discordiei dintre autorităţi

Ordonanţa de Urgenţă nr. 114 adoptată pe neaşteptate de Guvern, în ultimele zile ale anului trecut, şi intrată în vigoare la 1 ianuarie 2019, a condus la reacţii dure din partea mediului de afaceri, în special din sectoarele energetic şi bancar.

Ordonanţa instituie taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar. În energie, companiile vor plăti o contribuţie de 2% din cifra de afaceri, iar în telecom această contribuţie este de 3%. Totodată, preţul gazelor şi preţul energiei electrice sunt plafonate la 68 lei/MWh, în perioada 1 aprilie 2019 - 28 februarie 2022.

Guvernul a decis impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contribuţie numită iniţial de autorităţi "taxă pe lăcomie".

Noile reguli fiscale determină băncile de la noi să renunţe la investiţiile planificate anterior, după cum au anunţat reprezentanţi ai sectorului nostru bancar.

Oficialii Băncii Transilvania (BT) şi cei ai Băncii Comerciale Române (BCR) au spus că vor fi mai atenţi în ceea ce priveşte creditarea şi că îşi vor regândi planurile de investiţii.

Banca Transilvania urma să renoveze peste 200 de agenţii, la nivel naţional, dar ordonanţa de la sfârşitul anului trecut afectează aceste planuri, ceea ce înseamnă că zeci de firme de construcţii locale nu vor mai primi aceste contracte, a declarat recent Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania.

Domnia sa a explicat: "BT avea în plan renovarea a peste 200 de agenţii. Am oprit planurile, iar asta înseamnă că zeci de firme de construcţii locale nu vor primi contractele acestea. Nu sunt contracte de zeci de milioane de euro, ci de câteva zeci de mii de euro. În ceea ce priveşte digitalizarea - tot vorbim despre ea - suntem în faza de lansare şi am zis să amânăm a doua fază". Conform domnului Tetik, dobânzile la credite nu vor creşte, dar investiţiile vor fi diminuate, iar împrumuturile vor fi acordate mai atent. https://www.bursa.ro/ca-urmare-a-aplicarii-oug-1142018-bancile-au-decis-sa-sisteze-planurile-de-investitii-66071633

Lipsa veniturilor la bugetul de stat pare să fie cauza principală pentru care Guvernul a emis Ordonanţa de Urgenţă 114/2018 privind instituirea unor măsuri fiscal-bugetare, conform domnului Dan Bădin, Partener Coordonator Servicii fiscale în cadrul Deloitte România.

Domnia sa susţine: "Ordonanţa 114 are deja efecte negative asupra economiei şi afectează, în mod substanţial, multe industrii. Am vrut să înţelegem, în primul rând, de ce a fost dată această Ordonanţă. Acum, la mai bine de o lună, când vedem că bugetul nu a fost publicat, se pare că o componentă principală a cauzelor pentru care a fost emis acest document o reprezintă, eventual, lipsa de venituri la buget. După mai mulţi ani în care unele dintre taxe au fost scăzute, iar cheltuielile guvernamentale au crescut destul de mult, fiscalitatea ca principală sursă a bugetului de stat se pare că nu mai poate susţine în momentul acesta bugetul României şi probabil că aceasta este una dintre cauze, dacă nu cauza principală a acestei Ordonanţe".

În plus, Dan Bădin a menţionat că formularea "taxă pe lăcomie" din OUG 114 poate avea ca scop "identificarea unui duşman de clasă, reprezentat de companii".

https://www.bursa.ro/dan-badin-deloitte-lipsa-veniturilor-la-buget-principala-cauza-pentru-emiterea-ordonantei-114-61562633

Ministrul Finanţelor Publice Eugen Teodorovici a atras atenţia, recent, că s-a încercat în mai multe ocazii şi din mai multe zone, inclusiv din partea unor funcţionari din administraţia publică centrală, blocarea acestei ordonanţe. https://www.bursa.ro/eugen-teodorovici-ministrul-finantelor-publice-s-a-incercat-blocarea-oug-1142018-din-mai-multe-zone-20142636

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb