Cotaţiile petrolului brut au crescut ieri cu aproximativ 2%, la Bursa energetică din SUA, pe piaţa de profil resimţindu-se teama legată de posibilitatea întreruperii livrărilor externe ale Iranului, în condiţiile în care acest stat, al patrulea producător mondial de ţiţei, nu renunţă la programul său nuclear. "Iranul îşi va relua programul de îmbogăţire a uraniului, proces care ar putea duce la dezvoltarea unei bombe nucleare", a afirmat, la finele săptămînii trecute, preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, după ce cazul ţării sale a fost înaintat Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.
Astfel, au apărut speculaţiile potrivit cărora Iranul ar putea să răspundă prin reducerea exporturilor de ţiţei sau blocarea intrării în Golful Persic.
Totuşi, analiştii nu se aşteaptă la sancţiuni din partea ONU, întrucît "nimeni nu vrea sa vadă cum petrolul ajunge la 100 de dolari barilul". În opinia acestora, vor continua discuţiile pe tema programului nuclear al Iranului, iar situaţia nu va fi clarificată decît spre finalul anului.
Ieri, la New York Mercantile Exchange, petrolul brut cu livrare în martie era tranzacţionat la 66,62 dolari/baril, în creştere cu 1,25 dolari sau 1,9%. Asta, după ce în săptămîna anterioară cotaţiile ţiţeiului pierduseră 3,5%. Preţul petrolului s-a dublat faţă de 2004, însă, în prezent, este cu 6,5% sub nivelul maxim al tuturor timpurilor, de 70,85 dolari/baril, atins în august 2005. La Londra, ţiţeiul a fost cotat, ieri, la 64,20 dolari/baril, în creştere cu 81 de cenţi sau 1,3%.