Ilie Botoş ar fi trebuit să anunţe CSM în legătură cu telefonul premierului

Ziarul BURSA #Politică / 2 decembrie 2005

Raportul întocmit de inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) arată faptul că procurorul general, Ilie Botoş, trebuia să informeze referitor la telefonul premierului, cu precădere, plenul Consiliului şi nu pe preşedintele României. Potrivit raportului, Ilie Botoş putea să sesizeze CSM, în vederea apărării magistraţilor împotriva oricăror acţiuni care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea în executarea actului de justiţie.

De asemenea, raportul inspectorilor CSM stabileşte că nu s-a adus atingere independenţei procurorilor care au instrumentat cazul, întrucît Ilie Botoş nu a intervenit în derularea urmăririi penale din dosarul privindu-l pe omul de afaceri Dinu Patriciu.

"Din discuţiile purtate cu procurorul general, a rezultat că în luna iunie 2004 Ion Iliescu l-a contactat telefonic şi i-a solicitat lui Ilie Botoş informaţii în legătură cu dosarul privindu-l pe Ion Alexandru Ţiriac (n.r. - fiul omului de afaceri Ion Ţiriac)", arată raportul, citat de Rompres.

"Procurorul general a arătat că nu a furnizat date în legătură cu fondul cauzei şi nici nu a dis-cutat cu procurorii care instrumentau dosarul, lăsînd la latitudinea acestora modul de efectuare a urmăriri penale şi adoptarea unei soluţii în raport cu probele administrate", arată raportul. De asemenea, documentul prevede că preşedintele României şi primul-ministru sînt abilitaţi să solicite Ministerului Public direct sau prin intermediul Ministerului Justiţiei informări privind starea infracţionalităţii, măsurile luate privind starea infracţionalităţii, măsurile luate privind combaterea fenomenului infracţional, inclusiv corupţia şi criminalitatea economico-financiară, fiindu-le interzisă însă, intervenţia în soluţionarea unei cauze sau imixtiunea în derularea urmăririi penale. În privinţa telefonului primit de procurorul şef al Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA), Daniel Morar, inspectorii CSM au constatat că Morar i-a comunicat preşedintelui Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase, că nu a fost infirmată soluţia de neîncepere a urmăririi penale în dosarul "Zambaccian", dar există posibilitatea reverificării cauzei. Ulterior, pe 2 noiembrie 2005, conducerea DNA a infirmat soluţia de neîncepere a urmăririi penale.

De asemenea, procurorul şef al DNA a spus că, la cîteva zile după infirmarea soluţiei, Adrian Năstase a luat legătura cu Biroul de informare publică şi relaţii cu presa al DNA şi a aflat rezultatul verificărilor privind dosarul "Zambaccian". Totodată, Daniel Morar a relatat că nu a mai fost contactat telefonic de alţi demnitari şi, de asemenea, nu a furnizat informaţii altor persoane politice privind derularea anchetelor aflate pe rolul Departamentului.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb