Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA) consideră că îmbunătăţirea transparenţei şi a încrederii în regulile antidoping reprezintă o prioritate, după mai multe cazuri controversate care au ridicat semne de întrebare asupra procesului, conform directorului executiv Karen Moorhouse. Aceasta a făcut declaraţiile în cadrul evaluării anuale a ITIA, citată de Reuters.
• Cazurile Sinner şi Swiatek ridică semne de întrebare
Numărul unu mondial, Jannik Sinner, a acceptat o suspendare de trei luni în februarie, după un acord cu Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA), care a făcut apel împotriva unei decizii anterioare de exonerare. Totodată, Iga Swiatek, de cinci ori campioană de Grand Slam, a acceptat în noiembrie o suspendare de o lună, după ce a fost testată pozitiv pentru trimetazidină, o substanţă interzisă. Poloneza a susţinut că rezultatul testului s-a datorat contaminării cu medicaţia pentru somn.
• Simona Halep şi acuzaţiile privind lipsa de coerenţă
Rapiditatea cu care au fost soluţionate cazurile Sinner şi Swiatek a fost comparată de media internaţională cu întârzierea în cazul fostului lider mondial Simona Halep, care a criticat oficialii pentru procesele lungi şi inechitabile. "Cazul lui Jannik Sinner a ridicat multe întrebări despre procesul antidoping în tenis. Suntem determinaţi să răspundem acestora şi să acţionăm pentru a asigura transparenţă", a declarat Karen Moorhouse.
• Acţiuni pentru consolidarea încrederii
ITIA a anunţat o creştere cu 26% a testelor antidoping în 2024 comparativ cu anul precedent, totalizând 9.151 de teste. De asemenea, strategia pentru următorii trei ani include educarea jucătorilor privind riscurile utilizării suplimentelor contaminate. "Circa 30% din încălcările antidoping în tenis din ultimii 15 ani pot fi atribuite suplimentelor contaminate", a explicat Nicole Sapstead, directorul senior pentru antidoping din cadrul ITIA.
• Controverse în rândul jucătorilor
Acuzaţiile de dublu standard au fost întărite de Novak Djokovic, care a declarat pe mai multe canale TV că există o lipsă de coerenţă şi transparenţă în cazurile antidoping. La rândul său, australianul Nick Kyrgios a descris cazurile Sinner şi Swiatek drept "dezgustătoare" pentru sport. Asociaţia Jucătorilor Profesionişti de Tenis (PTPA) a depus o plângere împotriva organismelor de conducere ale tenisului mondial, acuzând ITIA de încălcarea drepturilor jucătorilor prin teste antidoping aleatorii. ITIA subliniază că majoritatea cazurilor de dopaj în tenis sunt rezultatul unui consum neintenţionat de substanţe interzise, dar insistă că jucătorii trebuie să fie mai atenţi la produsele pe care le consumă.