ÎN BĂTĂLIA PE CREDITELE ÎN FRANCI ELVEŢIENI Prima înfrângere a băncilor

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 septembrie 2014

Prima înfrângere a băncilor

Actualizare 9:15 Volksbank: "Instanţa a dispus deja suspendarea deciziei"

Instanţa noastră a decis, în premieră, convertirea în lei a unui credit în franci elveţieni, la cursul de schimb de la data acordării, plus 10%

--------

Actualizare 19:44 APC: "Utilizatorii de servicii financiare sunt ignoraţi iar la dezbatere sunt invitaţi numai reprezentanţii industriei bancare"

Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului (APC) declară că este neplăcut surprins că în continuare utilizatorii de servicii financiare sunt ignoraţi, iar la dezbatere sunt invitaţi numai reprezentanţii industriei bancare, în speţă ARB, cei care au tot interesul ca Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori să treacă în forma adoptată de Senat, potrivit unui comunicat APC remis azi redacţiei.

"Reamintim că acest proiect de lege a fost adoptat de Senat la sfârşitul anului 2013, în forma adoptată fiind incluse multe din propunerile ARB. Analiza efectuată în luna aprilie a anului 2014 de APC România a relevat că proiectul de lege, în forma adoptată de Senat, este contrar în cea mai mare parte legislaţiei şi jurisprudenţei Uniunii Europene şi că este profund inechitabil pentru consumatorii români. Ca un ecou al celor constatate de APC România, ulterior acest proiect a primit aviz negativ din partea Comisiei pentru industrii şi servicii din cadrul Camerei Deputaţilor. Mai mult, proiectul nu are susţinerea Guvernului României", se mai arată în sursa citată.

"Suntem neplăcut surprinşi că în continuare consumatorii/utilizatorii de servicii financiare sunt ignoraţi, iar la dezbatere sunt invitaţi numai reprezentanţii industriei bancare, în speţă ARB, cei care au tot interesul ca proiectul să treacă în forma adoptată de Senat, în defavoarea consumatorilor. Nu înţelegem de ce una din instituţiile cheie ale statului este cea care creează acest dezechilibru în defavoarea consumatorilor, omiţând să invite la dezbateri şi reprezentanţii utilizatorilor de servicii financiare, direct afectaţi de acest proiect legislativ", a precizat Costel Stanciu, Preşedintele APC România.

-------

Actualizare 9:15 Volksbank: "Instanţa a dispus deja suspendarea deciziei"

Reprezentanţii Volksbank precizează că instanţa a dispus deja suspendarea executării deciziei, urmând să reanalizeze hotărârea în cadrul unui nou dosar. Aceştia ne-au transmis: "Este vorba despre o eroare. Pe baza argumentelor prezentate de către bancă, instanţa a dispus deja suspendarea executării deciziei, urmând să reanalizeze hotărârea în cadrul unui nou dosar".

---

Prima înfrângere a băncilor în faţa clienţilor, în bătălia din zona creditelor în franci elveţieni (CHF), s-a produs.

Tribunalul de la Galaţi a decis irevocabil convertirea în lei a unui credit în franci elveţieni, la cursul de schimb de la data acordării lui, la care se adaugă o majorare de 10%.

Instituţia financiară care a pierdut procesul este Volksbank România.

Mai mult decât atât, clientul a obţinut şi anularea clauzei de comision de risc, aceasta fiind declarată nulă pe motiv că este abuzivă, dar şi restituirea sumei plătite pentru acoperirea acestui comision.

Pe scurt, soluţia pronunţată la finalul lunii iunie de instanţa de la Galaţi, precizează: "Admite recursul. Modifică în tot sentinţa recurată şi în rejudecare: Admite acţiunea şi, în consecinţă, obligă pârâta să convertească în RON creditul acordat reclamantei, la cursul de schimb CHF/RON de la data acordării creditului, curs majorat cu 10%. Constată nulitatea absolută a clauzei privind comisionul de risc, redenumit comision de administrare credit. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 32.017,77 lei, reprezentând contravaloare comision de risc. Irevocabil".

Avocatul Gheorghe Piperea, care-i reprezintă pe cei 2.400 de debitori ce au acţionat mai multe bănci în judecată pe aceeaşi temă (menţionăm că dosarul în care clientul a obţinut câştig de cauză nu este reprezentat de domnul Piperea), ne-a precizat: "Este vorba despre un precedent care va fi greu de răsturnat în celelalte procese. Concret, soluţia se traduce după cum urmează: dacă acel credit în CHF fusese acordat în 2007, la un curs de 1,8 lei/CHF, înseamnă că împrumutul a fost îngheţat la un curs de sub 2 lei/CHF.

Diferenţa între acest curs de 2 lei/CHF şi cel «la zi» este, practic, de la simplu la dublu! Este clar un precedent. Cred că soluţia care va fi impusă în toate cazurile va rămâne aceasta - conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de acordare a acestora plus o marjă de 10%".

În prezent, în Parlament se află în dezbatere mai multe iniţiative legislative pe acestă temă, care au trecut (unele tacit) de Senat şi urmează să fie votate în Camera Deputaţilor - for decizional.

Miza este, însă, una enormă şi pe măsură par să fie şi presiunile din partea sistemului bancar pentru ca aceste proiecte să nu fie aprobate.

Surse politice ne-au spus în mai multe ocazii că, în acest sens, băncile fac presiuni asupra parlamentarilor, atât direct, cât şi prin Guvern, Banca Naţională a României sau foruri internaţionale precum Fondul Monetar Internaţional.

Deputatul UDMR Odon Szabo, iniţiatorul unuia dintre proiectele legislative la care facem referire, consideră că această primă decizie a justiţiei noastre în baza căreia băncile au pierdut pe aceeaşi speţă care face obiectul iniţiativei sale va influenţa votul politicienilor.

"În acest context, iniţiativa legislativă ar trebui să treacă de Parlament, întrucât ar rezolva instant problema creditelor în franci elveţieni, iar cetăţenii nu ar mai fi nevoiţi să se adreseze justiţiei şi, astfel, să aibă costuri suplimentare".

În acelaşi timp, Eugen Nicolăescu, preşedintele Comisiei de buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, care ne-a spus, recent, că proiectul semnat de domnul Szabo nu este încă pe ordinea de zi în comisie şi că ar putea intra "săptămâna viitoare sau peste două săptămâni", ne-a declarat, ieri, că, "în legislaţia românească, din păcate nu funcţionează precedentul".

Proiectul deputaţilor UDMR prevede că persoanele împrumutate în valută ar putea rambursa anticipat sau şi-ar putea refinanţa creditele la cursul valutar valabil în momentul în care au contractat împrumutul.

Printre băncile împotriva cărora se îndreaptă cei 2.400 de reclamanţi menţionaţi mai sus se numără Volksbank, Raiffeisen, Bancpost, Credit Europe Bank, Piraeus Bank, Millennium Bank.

Bănci precum Volksbank au început, încă din lunile ianuarie-februarie, să-şi notifice clienţii cu împrumuturi în derulare că pot să-şi transforme creditele contractate în moneda elveţiană în împrumuturi în euro, atrăgând atenţia, însă, că şi creditele în euro presupun riscuri valutare, ne-a precizat domnul Piperea.

În această primăvară, Curtea Europeană de Justiţie (CJUE) a dat câştig de cauză în cazul Kasler contra OTP Ungaria. Potrivit deciziei CJUE, dacă până acum unii judecători erau de părere că dosarele care au ca obiect diferenţa de curs valutar din cadrul creditelor în valută nu fac obiectul justiţiei întrucât această diferenţă ar reprezenta parte din preţul creditului, pe viitor instanţele se vor putea pronunţa pe astfel de cazuri, stabilind dacă respectivele clauze contractuale sunt sau nu abuzive.

Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, în ţara noastră, o treime din împrumutaţii la bănci sunt faliţi. Domnia sa ne-a precizat că, dacă în anul 2010, erau în jur de 5,5 milioane de persoane cu credite la bănci, din care circa 750.000 nu-şi puteau plăti creditele, acum, mai mult de 1 milion de împrumutaţi se află în imposibilitate de plată, din aproximativ 3,2 milioane de debitori bancari.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. felicitari acelui judecator care a avut curajul sa creeze acest precedent unic in Romania.Poate vor invata din acest lucru si distinsii nostri parlamentari, dar mai ales cei din BNR care au permis bancilor sa-si insele clientii prin fel de fel de inselaciuni. Acest lucru trebuia de mult sa se faca, fara sa se aglomereze fara rost tribunalele. Dar poate se vor trezi parlamentarii si cei din BNR cand se vor declansa procese impotriva statului roman la CEDO care nu a protejat consumatorul de aceste credite toxice sau acele clauze abuzive. Nu este prevazut nicaieri ca consumatorul trebuie sa cunoasca legislatia sa poata accesa un credit, insa eu ca stat trebuie sa emit aceste legi si sa urmaresc daca sunt respectate prin organismele abilitate pentru protejarea consumatorului. Inca o data felicitari si rusine celor care si-au batut joc de oameni.

    BNR-ul trebuia sa reglementeze.Sa nu doarma,nici atunci nici acuma.

    1. BNR sprijina hotii si "doritorii de bine" ai Romaniei. In tara asta daca UE da legi, nu au ce face si le respecta, daca nu, te baga in kkt si mai tare.

      Ce e mai simplu, sa platesti procent catre parlamentari, judecatori SAU sa dai banii la mii de oameni pagubiti. 

    Tampenii mai mari ca pe aici numai Orban in Ungaria mai face...

    Pe scurt: creditele au fost acordate in CHF. Atunci tot CHF trebuie sa primeasca si Banca inapoi. Ce o intereseaza pe banca de unde ii primeste si la ce rata de schimb? Eu am yeni japonezi si vreau sa-i schimb in CHF. Stabileste si aici instanta cursul? Si mai am si ceva pula botwaneza. Cam 100000 de pula. Astea cat fac in CHF? 

    1. Pulica, Orban a fost primul in UE care a luat partea amarastenilor pacaliti cu credite in CHF; asa si-a castigat simpatia clientilor, notorietatea dar si adversitatea rechinilor financiari europeni. Asa ca ai face bine sa pastrezi 100000de pula ca vin vremuri grele si ti se va face foame. 

      Prietene fara minte si fara viitor, probabil ca:

      1. Ai un credit in CHF 

      2. Poti emigra in Ungaria. Toata Europa il iubeste pe Orban. 

      3. Pe vremea Bancii Albina aveai un depozit la ei. Pacat ca au "roit-o" cu banii tai. 

      4. Citeste si opiniile unor bancheri seriosi, inclusiv dl. Ghetea.

      5. Iti pastrez si tie o "moneda" botwaneza. Pe cea mai importanta... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb