În timp ce destinaţiile turistice se redeschid în anumite locuri, impactul pandemiei asupra industriei încă se resimte, scrie cnn.
Multe ţări care se bazează pe veniturile din turism şi-au pierdut una dintre principalele surse de avere aproape peste noapte. Dar care dintre ele au încasat cele mai grele lovituri?
Potrivit Statista, Mexicul este cea mai vulnerabilă dintre marile economii ale lumii, întrucât 15,5% din PIB-ul său se bazează pe industria turistică. Portalul online, care furnizează date despre economia globală, a întocmit o listă a celor mai grav afectate ţări, pe baza cifrelor din 2019 ale World Travel & Tourism Council (WTTC), detaliază cnn.
Mexicul figurează prima tară în topul Statista, urmată îndeaproape de Spania şi Italia.
Deja printre ţările cu cele mai mari cifre de deces din cauza coronavirusului, destinaţiile europene sunt, de asemenea, printre cele mai afectate de declinul turismului, datorită dependenţei de veniturile venite de la vizitatori. Aceste vizite au contribuit cu 14,3% la PIB-ul Spaniei, anul trecut şi 13% la cel al Italiei, potrivit WTTC.
După ce a emis cele mai stricte restricţii din Europa - Spania a fost dornică să-şi reînvie industria în turism şi şi-a redeschis frontierele, în ultima lună, pentru toate ţările UE şi ţările terţe aprobate.
Între timp, Italia a redeschis pentru călătorii din UE, Marea Britanie şi microstate şi principate din Andorra, Monaco, San Marino şi Vatican, într-o acţiune pe care guvernul a descris-o drept "risc calculat".
Cu toate acestea, cazurile de coronavirus au crescut semnificativ în Spania, de la ridicarea restricţiilor, iar unele zone le-au reimpus din nou. De asemenea, Italia a cunoscut o uşoară creştere a cazurilor de la reducerea restricţiilor, ceea ce indică faptul că procesul de recuperare este probabil lent. Impactul asupra SUA, cea mai mare economie din lume, a fost mai puţin semnificativ, turismul reprezentând doar 8,6% din PIB-ul său, care se bazează pe diverse contribuţii, inclusiv venituri din hoteluri, agenţii de turism, companii aeriene şi restaurante.
Cu toate acestea, WTTC indică cum turismul aduce 16,8 milioane de locuri de muncă.
SUA are cea mai mare rată de deces Covid-19 din lume, conform datelor de la Universitatea Johns Hopkins. Franţa se află chiar sub SUA pe listă, turismul reprezentând 8,5% din PIB-ul său în 2019, urmată de Brazilia de 7,7%.
Scăderea turismului poate avea puţine ramificări financiare pentru Coreea de Sud, sectorul turistic reprezentând doar 4,2% din PIB-ul său, anul trecut. În timp ce destinaţiile de top au scos toate restricţiile pentru a-i ispiti pe călători, se pare că va dura mult timp pentru ca industria să-şi revină. Experţii au sugerat că lucrurile ar putea să nu se mai întoarcă la modul în care au fost anterior.
Lori Pennington-Gray, profesor şi director al Iniţiativei de gestionare a crizelor din Turism la Universitatea din Florida, a declarat pentru CNN: "Nu sunt sigur că sectorul călătoriilor va fi vreodată identic cu modul în care a fost [pre-Covid 19]. În ceea ce priveşte funcţionarea la capacităţile maxime şi cu aceleaşi volume, este posibil să dureze ani pentru a ajunge la asta. Dar, din crizele anterioare, ştim că industria călătoriilor este foarte rezistentă."