ÎN CONTEXTUL VIOLENŢELOR DIN IRAK Cotaţia petrolului Brent, estimată la o medie de 116 dolari/baril

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Materii Prime / 23 iunie 2014

Cotaţia petrolului Brent, estimată la o medie de 116 dolari/baril

Analiştii de pe Wall Street aşteaptă ca preţul petrolului Brent, tranzacţionat la Londra, să atingă o medie de 116 dolari/baril până la finele anului, în condiţiile în care violenţele din Irak escaladează.

Cotaţia acestui tip de ţiţei brut a trecut de 114 dolari barilul la data de 13 iunie pentru prima oară în ultimele nouă luni, ca urmare a faptului că militanţii islamişti avansau către capitala Irakului, Bagdad. În ultima zi a săptămânii trecute, preţul barilului de Brent era de circa 115 dolari.

Preţul petrolului Brent cu livrare în luna august scăzuse cu 3 cenţi (0,03%) vineri, la ICE Futures Europe din Londra, la ora locală 16.20, atingând 115,03 dolari/baril. Joi, cotaţia de închidere a fost de 115,06 dolari/baril, cea mai ridicată din 6 septembrie 2013 până la momentul respectiv.

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iulie (contract care a expirat vineri), a urcat cu 65 de cenţi (0,6%) la ora 10.46, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 107,08 dolari/baril.

Conflictul din Irak amplifică perspectivele unui nou război civil în cel de-al doilea mare producător din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care a produs la 3,3 milioane de barili pe zi în mai, cu 50.000 de barili pe zi mai mult decât în luna precedentă, potrivit cifrelor Bloomberg.

"Piaţa va fi plină de ştiri din Irak", spune, citat de Bloomberg, Michael Lynch, preşedinte al "Strategic Energy & Economic Research" din Winchester, Massachusetts, adăugând: "Dacă vor fi împuşcături pe străzile din Bagdad, atunci preţurile de pe piaţa ţiţeiului vor urca, însă nu cred că, în cazul WTI, vor depăşi 120 de dolari barilul".

La rândul său, John Kilduff, partener la "Again Capital" LLC, declară: "O eventuală întrerupere a livrărilor din Irak ar genera o criză energetică globală".

Andy Lipow, preşedinte al "Lipow Oil Associates" LLC din Houston, spune: "Conflictul are potenţial să ridice preţul petrolului şi al benzinei. Date fiind volenţele actuale din Irak, aştept ca preţul ţiţeiului WTI să atingă 110 dolari barilul".

Saxo Bank: "Piaţa petrolului, la limită"

Pieţele petroliere au fost relativ calme săptămâna trecută, cotaţia Brent stabilizându-se într-o marjă ca urmare a vârfului din săptămâna precedentă, spune Ole Sloth Hansen, specialist al Saxo Bank, arătând că preţul acestui tip de petrol se va stabiliza în intervalul 112-114 dolari/baril.

Ole Sloth Hansen afirmă: "Până acum, militanţii au reuşit să intre în cea mai mare rafinărie din Irak, Baija, fiind raportate daune, însă exporturile internaţionale prin Turcia la nord şi Basra la sud nu sunt afectate, ceea ce explică starea de calmitate actuală de pe piaţă. (...) Dacă actuala criză se menţine la acelaşi nivel, ar trebui să ne aşteptăm ca petrolul Brent să nu fie mai mult de 115 dolari, în timp ce orice ameninţare reală asupra rezervelor ar putea duce la vârfuri de nivelul anului 2011 sau 2012, sau chiar peste. Nimic nu este bătut în cuie şi, luând în considerare fondul de protecţie comunitar care deţine din nou recordul la expunere îndelungată pe piaţă, orice mişcare către rezolvarea problemei ar putea avea ca rezultat scăderea preţului cu 5 până la 10 dolari/baril".

AIE: "Cererea mondială de petrol va spori în ultimul trimestru"

Luna aceasta, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care asigură aproape 40% din ţiţeiul mondial, a decis să-şi menţină ţinta de producţie la 30 de milioane de barili/zi. OPEC estimează că cererea pentru petrolul său va fi de 30,4 milioane de barili pe zi în următoarele şase luni.

Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) estimează că cererea mondială de petrol "va spori semnificativ" în ultimul trimestru din 2014, iar OPEC va trebui să extragă mai mult ţiţei ca să acopere consumul. AIE anticipează că, până în 2019, capacitatea de producţie a Irakulului va spori cu peste 1,2 milioane de barili de petrol pe zi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb