ÎN PARLAMENT Proiectul ce vizează simplificarea fiscalităţii pentru investitorii din piaţa de capital a fost depus

A.I.
Piaţa de Capital / 13 octombrie 2021

Proiectul ce vizează simplificarea fiscalităţii pentru investitorii din piaţa de capital a fost depus

Sebastian Burduja, deputat PNL: "Vizăm, în primul rând, reţinerea la sursă a impozitului, pentru a nu mai pune investitorul pe drumuri"

Senatorii PNL au depus astăzi, în Parlament, un proiect de lege dedicat pieţei de capital, ce are drept scop simplificarea regimului fiscal pentru investitori, ceea ce va duce la creşterea numărului de persoane fizice care investesc pe piaţa de capital din ţara noastră, conform documentului.

Deputatul Sebastian Burduja a spus: "Vizăm, în primul rând, reţinerea la sursă a impozitului, pentru a nu mai pune investitorul pe drumuri la ANAF şi pentru a nu mai avea o interacţiune a ANAF-ului cu 10-12.000 de investiori individuali, ci cu 41 de societăţi de brokeraj şi administratori de fonduri. Iar în al doilea rând, reducerea fiscalităţii şi a poverii fiscale în general pe investitori. Asta înseamnă că nu vom mai declara sau compensa pierderile aferente tranzacţiilor bursiere pierzătoare şi vom impozita tranzacţiile câştigătoare cu 1%, pentru titlurile deţinute mai mult de un an, şi cu 3% pentru titlurile de valoare deţinute pentru mai puţin de un an. Prin asta nu doar că reducem fiscalitatea, dar stimulăm şi investiţiile pe termen mediu şi lung".

Practic, este vorba despre reducerea la sursă a impozitului pe câştigurile din tranzacţiile cu acţiuni de la 10% la 1%, în cazul titlurilor păstrate cel puţin un an de investitori.

Burduja a adăugat: "Estimăm că impactul la bugetul de stat va fi pozitiv pe termen mediu şi lung. Peste 150 de milioane de euro anual".

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. Impactul e plus 150 mil euro? A facut matematica cu portarul de pa scoala? Prin reducerea de la 10 la 1%? Ce fumeaza astia?

    1. Daca cititi mai atent veti intelege In prezent din val. castigului se scade pierdrea iar dif. se imp. cu 10%.De f multe ori ac dif este zero sau f mica .Prin proct . de lege se propune ca val. castigurilor sa fie imp . cu 1-3% indiferent de vol. pierderilor.

      nu trebuie citit "mai atent", este chiar esenta modificarii asa cum se discuta de cam 1 an. pentru majoritatea investitorilor pe termen lung, modificarea asta ar fi benefica. pentru cei care fac "joc de glezne" pe bursa si culeg in final praful de pe toba, probabil ca nu

      Scrie clar "impozitul pe castiguri "

      Pentru primul mesaj..... Tine cont ca nu se vor mai compensa tranzactiile bursiere pierzatoare,ca pana acum.... Se fac multe "jocuri"de "optimizare fiscala" prin care multi investitori ,profitand de aceasta posibilitate a compensarii tranzactiilor pierzatoare ,nu mai plateau sau plateau mult mai putin impozit pe tranzactiile unde castigau bani multi.De unde si impactul bugetar pozitiv prognozat.

      Sistemul acesta de impozitare diferentiata (in functie de vechimea detinerii) a mai fost aplicat in trecut si a fost modificat in perioada crizei anterioare (sau imediat dupa ea) cand s-a trecut la deducerea pierderilor din castiguri.

      3. După alineatul (1) al articolului 96 se introduce un nou alineat, alineatul

      (11 

      ), cu următorul conținut: 

      „(11 

      ) Câștigurile și pierderile înregistrate în cursul anului fiscal din transferul titlurilor de 

      valoare şi orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare 

      derivate pentru care intermediarii, societățile de administrare a investițiilor sau 

      administratorii de fonduri de investiţii alternative au obligația de reținere la sursă a 

      impozitului conform art. 97, impozitul fiind final, nu se vor include în calculul câștigului net

      anual/pierderii nete anuale.”  

      Bă ,deștept ești dar fă un calcul la fondurile de investiții care ,,ies și intră,, de pe și pe alte acțiuni ce rulaj fac,iar cu un asemenea proiect cr le permite să nu mai fie captiv o viată pe un emitent. ȚUCONE.

      asa ca daca speculezi,3% pe tranzactie castigatoare nu e deloc 3% per total pentru ca extrem de probabil ai si multe tranzactii cu pierdere'impuse final'

    incepe sa devina paradoxal, impozitul pe tranzactii va fi mai mic decat cel pe dividende. nu asa se stimuleaza detinerile indelungate

    In tarisoara noastra, in parlamentutul nostru multe proiecte de legi bune zac in uitare.Sa presupunem ca de data asta trece si fara modificari...ar fi bine.Dle Warren Baffett iti poti imagina cum ar fi bursa fara ''jocul de glezne''? Si apoi recunoaste de cate ori nu l-ai practicat. Iti reamintesc ca in anumite sporturi jocul de glezne pregateste lovitura. Uneori se intampla si la bursa.

    1. dle. Augustin. ma bucur ca stiti atatea despre mine. intradevar, portofoliul meu este impartit: Termen lung (peste 2 ani) 80%; Termen mediu (6 luni-2 ani) 15%; si Termen scurt (0 zile-6 luni) 5%. Doar ca eu chiar si pe portofoliul speculativ am 75/25 rata de castig, deci sunt ok cu modificarea chiar si pe aceasta portiune. M-am referit la traderii/speculatorii care nu au cine stie ce randament iar acestia sunt in general incepatorii. Deci, imo, cei mai afectati vor fi tocmai acesti speculatori care asigura lichiditatea bursei. prevederea legala se palica impozitului pe venit, deci exclusiv persoanelor fizice, nu institutionalilor care intra in sfera de aplicare a prevederilor privind impozitul pe profit, pe aia puteam sa ii consideram de principiu buni speculatori, doar ca la ei nu se schimba nimic.

    Numai harneală ieftină. Nu te pune nimeni pe drumuri, Spatiul Privat Virtual e functional de mai multi ani.

    Plec din localitate, să mă contactati după vot. 

    1. corect iar declaratia unica se completeaza in cateva minute de acasa sau de pe plaja.

      ei urmaresc incasari mai mari la buget nu simplificarea si reducerea taxarii. 

    Adica intr-un cuvant statul doar sa ia iar investitorul cu pierderea ramane.

    1. Exact asta si vor prin leagea asta... din pacate.

      Ar trebui sa protestam. Dar nu stiu care ar fi cea mai eficienta cale de a face asta... 

    Si pe dividende pe dividende tata...platim CASS-ul + 5% la sursa.

    O tampenie de proiect fara margini cum numai PNL poate aduce. Mey PNL s a tampit complet. Adica practic pierderea pe care uneori inevitabil o ai daca esti pe bursa nu mai poate fi dedusa din castiguri si astfel statuletzul incaseaza mai mult. Ideea este urmatoarea: se face o DISCRIMINARE flagranta intre un ivestitor si o firma: o firma isi poate deduse dpdv fiscal pierderea aferenta din urma si astfel baza impozabila este mai mica..dar un ivestitor sa nu isi poata deduce. Bai PNL istii au devenit un amestec exploziv foarte periculos de hotie si imbecilitate.

    1. 100% de acord.

    Stati calmi e doar proiect si pot surveni modificari sau adaugiri surpriza.

    Mi-ar parea bine ca aceasta lege sa treaca si sa fie aplicata. Nu sunt interesat de specula pe bursa ci doar in investitii pe termen lung. Si in SUA se aplica un procent diferit de impozitare la detinerile de mai mult de un an.

    Orice simplificare fiscala pentru persoana fizica, de exemplu prin retinerea la sursa a impozitului, mi se pare binevenita. 

    Da, e aberant sa nu mai poti deduce pierderile, dar un impozit de 2-3% mi se pare mult mai bun decat cel de 10% la care iti reduci pierderile. 

    Ma intreb insa cum va obliga ANAF ca toti intermediarii sa aplice regulile. De exemplu unii dintre noi avem cont la Interactive Brokers din SUA - care nu are sucursala in Romania, deci probabil ca Interactive Brokers nu va colecta impozite pentru statul roman. 

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5521
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2944
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9517
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.9182

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb