Analiza Freedom24: Noua etapă economică sub administraţia Trump şi impactul pe piaţa bursieră

A.D.
Piaţa de Capital / 23 ianuarie

Foto: Maxim Manturov, Freedom 24

Foto: Maxim Manturov, Freedom 24

După doi ani de creştere cu două cifre, indicele S&P 500 ar putea suferi o corecţie în lunile următoare, în contextul discuţiilor despre plafonul datoriei SUA şi tarifele anunţate de Trump.

Analiştii menţin o perspectivă neutră pozitivă pentru S&P Small Cap 600, estimând că indicele va atinge 1.780 de puncte, cu un raport P/E de 16,6x în următoarele 12 luni.

Investitorii vor continua să migreze din nişele tehnologice şi activele supraevaluate din ţările G7 către alte sectoare, pe măsură ce perspectivele economice se îmbunătăţesc.

Sub administraţia Trump, Statele Unite intră într-o nouă etapă economică, cu un impact vizibil asupra pieţei bursiere. Freedom24, o platformă de tranzacţionare globală, analizează tendinţele pentru 2025, evidenţiind oportunităţi şi riscuri. Experţii oferă recomandări strategice pentru optimizarea portofoliilor investitorilor, adaptându-se la un context economic caracterizat de schimbări şi volatilitate.

Potrivit comunicatului remis redacţiei, anul 2025 prezintă riscuri semnificative pentru indicii bursieri, cauzate de posibile schimbări neaşteptate ale inflaţiei şi ratelor dobânzilor stabilite de Rezerva Federală. Aceste fluctuaţii pot afecta încrederea investitorilor, impactând puternic sectorul IT, sensibil la politica monetară. În plus, raportul preţ-câştig (P/E) mediu pe ultimii 10 ani nu mai este considerat un reper de încredere pe termen mediu, în contextul creşterii continue a profitabilităţii. Totuşi, un scenariu de recesiune sau încetinire economică ar putea readuce raportul P/E la media istorică.

Preşedinţia lui Donald Trump amplifică riscurile pieţei bursiere din cauza politicilor imprevizibile, creşterii protecţionismului şi tensiunilor comerciale cu China. Evaluările ridicate după doi ani de creştere bursieră şi concentrarea pe companiile mari sporesc şansele unor episoade de volatilitate pe termen scurt.

Perspective pentru S&P 500 în T1 2025

Deşi tendinţele sezoniere şi raportul scăzut put/call sugerează câştiguri potenţiale în decembrie-ianuarie, evaluările ridicate şi problemele privind plafonul datoriei SUA pot provoca o corecţie a pieţei. Analiştii menţin o perspectivă neutră pentru trimestrul 1 din 2025.

Investiţii în companii mici

Micile afaceri beneficiază de cererea internă puternică şi de politici pro-business, precum reduceri de taxe şi protecţionism. În pofida provocărilor fiscale, analiştii estimează o creştere a indicelui S&P Small Cap 600 la 1.780 de puncte în următoarele 12 luni, cu un raport P/E de 16,6x.

"Anul 2025 se anunţă promiţător atât pentru economia Statelor Unite, cât şi pentru piaţa bursieră. Totuşi, preşedinţia lui Donald Trump ar putea aduce o volatilitate sporită, alimentată de incertitudinile legate de implementarea iniţiativelor sale cheie, precum şi de evoluţia inflaţiei şi a ratelor dobânzilor. Aceşti factori ar putea determina investitorii să oscileze între euforie şi pesimism accentuat. Pentru a obţine rezultate favorabile, recomandăm investitorilor să îşi diversifice portofoliile şi să se inspire din înţelepciunea legendarului investitor Peter Lynch - <Toată lumea are inteligenţa necesară pentru a câştiga bani din acţiuni. Nu toată lumea are însă stomacul pentru asta>. În acest context, o abordare bazată pe răbdare ar putea fi în avantajul investitorilor anul acesta", explică Maxim Manturov, Head of Investment Research în cadrul Freedom24.

Analiştii anticipează o migrare a investitorilor din sectoarele tehnologice şi activele supraevaluate din ţările G7 către sectoare pro-ciclice şi de nişă, susţinute de stimulentele fiscale şi iniţiativele lui Donald Trump. Sectoarele mici şi mijlocii din SUA ar putea atrage interes, dar limitările privind creşterea marjelor şi profiturilor ar putea afecta atracţia pe termen mediu. În sectorul IT şi comunicaţii, investitorii sunt sfătuiţi să menţină un echilibru între marile companii de top şi emitenţii mai puţin supraevaluaţi.

Piaţa obligaţiunilor

Anul 2025 favorizează obligaţiunile de stat din SUA, cu randamentele obligaţiunilor pe 10 ani estimate să se stabilizeze între 4,0% şi 4,5%. Riscurile inflaţioniste ar putea împinge randamentele spre 5% în a doua jumătate a anului. Investiţiile în obligaţiuni pe termen lung sunt recomandate datorită randamentelor atractive, iar fluctuaţiile pe termen scurt ar putea aduce randamentele la 3,75%-4%.

Freedom24, filiala europeană a Freedom Holding Corp., este un broker de investiţii care oferă acces la peste 40.000 de acţiuni şi 1.500 de ETF-uri pe bursele principale din SUA, Europa şi Asia. Compania respectă reglementările MiFID II şi standardele SEC, având o capitalizare de piaţă de 8 miliarde dolari şi 555.000 de clienţi la nivel global.

Investiţiile implică riscuri de pierdere a capitalului, iar performanţele trecute nu garantează rezultate viitoare. Se recomandă o analiză individuală înainte de investiţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb