British Petroleum Plc (BP) continuă să performeze sub concurenţii săi direcţi, iar acţionariatul pare că îşi pierde răbdarea. CEO-ul companiei, care se regăseşte în această funcţie de puţin peste un an, este aşteptat să ia decizii importante pentru a schimba politica şi direcţia BP sau riscă să-şi piardă încrederea din partea pieţei, conform unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
BP este o companie multinaţională de petrol şi gaze cu sediul în Londra, fiind unul dintre cei mai mari jucători din industria energetică mondială. Compania îşi desfăşoară activitatea prin intermediul a trei segmente principale de activitate: Gaz şi energie cu emisii reduse, Producţie & Operaţiuni şi Clienţi & Produse. BP este una dintre cele mai mari companii petroliere din lume. În ceea ce priveşte cota de piaţă, BP se numără în mod constant printre principalii producători mondiali de petrol şi gaze, în funcţie de venituri. Acţionariatul companiei este compus în cea mai mare parte din retail, care deţine 88,8% din capitalul social, restul fiind deţinut de investitorii instituţionali. Printre cei mai mari investitori instituţionali se numără State Street Corp. (0,79%), Arrowstreet Cap. (0,75%) şi Fisher Asset Management (0,61%).
Managementul companiei este condus de CEO-ul Murray Auchincloss, care a venit în fruntea companiei în a doua jumătate a anului 2023, înlocuind anteriorul CEO, care a fost depistat cu probleme de integritate. Cu puţin peste un an în urmă, British Petroleum a anunţat decizia de a-l demite pe Bernard Looney din funcţia de CEO, după nici patru ani în acest rol, pe fondul unor acuzaţii privind relaţiile personale cu unii colegi, care generaseră lansarea unei investigaţii.
Astfel, în fruntea managementului a venit Murray Auchincloss, om de afaceri canadian, certificat ca analist financiar autorizat în SUA. Acesta a fost numit CEO oficial în ianuarie 2024, după ce a ocupat funcţia prin interimat în perioada septembrie 2023 - ianuarie 2024, fiind director financiar până la demiterea lui Bernard Looney. Murray şi-a luat angajamentul să crească valoarea companiei, iar piaţa estima că BP va urma exemplul altor mari giganţi petrolieri şi se va concentra mai mult pe industria de Oil&Gas, faţă de tranziţia către regenerabile.
Se pare că planurile nu au mers conform aşteptărilor. Acţiunile BP au scăzut cu peste 7% în perioada 15 ianuarie 2024 - 15 ianuarie 2025, în timp ce principalii săi rivali, ExxonMobil, Chevron şi Shell, au înregistrat creşteri de 8% sau mai mult, pe măsură ce investitorii devin tot mai îngrijoraţi de strategia vagă a BP, de datoria ridicată şi de rezultatele dezamăgitoare.
Îngrijorările din ce în ce mai mari au fost recent alimentate de amânarea unui eveniment al companiei în care Auchincloss urma să explice argumentele de investiţii ale companiei. În acelaşi timp, Auchincloss nu a renunţat la planul ambiţios al BP, adoptat în timpul perioadei pandemiei de Covid-19, de a construi un portofoliu de afaceri bazat pe energia verde. Aceasta a dus la o nouă creştere a nivelului de îndatorare şi la livrarea unor randamente sub cele ale concurenţilor, în condiţiile în care valoarea de piaţă a BP a rămas cu mult în urma concurenţilor direcţi, fiind cu 83% mai mică faţă de ExxonMobil, cu 71% sub cea a Chevron şi cu 58% mai mică faţă de Shell.
În cele cinci trimestre în care Auchincloss a fost director general, începând din septembrie 2023, BP a ratat de patru ori aşteptările consensuale pentru datoria netă, de trei ori pentru venituri şi fluxul de numerar operaţional, iar pentru profituri de două ori.
În ultimele şase luni, proporţia analiştilor care acordă un rating de "cumpărare" pentru BP s-a redus la mai puţin de jumătate, ajungând la 36%, conform datelor Bloomberg, iar mulţi dintre cei mai mari acţionari ai BP şi-au redus semnificativ participaţiile.
Printre principalele temeri ale analiştilor se numără faptul că societatea ar putea să nu mai fie capabilă să ofere randamente competitive acţionarilor, în condiţiile în care ar putea fi afectate dividendele, răscumpărările de acţiuni şi evoluţia cotaţiei acţiunii. Printre mişcările pe care le-ar putea face BP pentru a încuraja piaţa poate fi decizia de a abandona unele dintre cele mai costisitoare angajamente în domeniul energiei verzi sau de a anunţa planuri de menţinere a randamentelor la nivelurile actuale.
Compania îşi va anunţa rezultatele pentru ultimul trimestru din 2024 în data de 4 februarie. BP a avertizat că rezultatele vor fi afectate de o producţie mai slabă de petrol şi gaze, marje de rafinare reduse şi o activitate de tranzacţionare slabă.
• 4.700 de locuri de muncă vor fi reduse
Presiunile venite din partea acţionarilor şi investitorilor se pare că nu s-au lăsat fără răspuns din partea managementului BP. Săptămâna trecută, compania a anunţat reducerea a 4.700 de locuri de muncă (mai puţin de 5% din forţă de muncă), într-o încercare a managementului de a reduce costurile. De asemenea, gigantul petrolier a redus deja cu 3.000 numărul de contractori pe care îi avea de la începutul anului şi până acum, notează TradeVille.
• Cum se poziţionează giganţii petrolieri pentru sesiunea de raportări?
Investitorii aşteaptă rezultatele companiilor petroliere pentru ultimul trimestru al anului trecut, pentru a trage o linie peste activitatea companiilor în 2024. ExxonMobil şi Chevron sunt aşteptate să raporteze pe 31 ianuarie, în timp ce Shell şi-a programat publicarea raportului pe 30 ianuarie 2025. TotalEnergies este programată în 5 februarie, la o zi după BP.
Conform estimărilor, toate cifrele vor fi în scădere faţă de anul 2023, în contextul în care companiile au fost afectate de o creştere slabă a activităţii economice, mai ales în China, dar şi de conflictele geopolitice care au pus mereu presiuni pe piaţa petrolieră. La acestea se adaugă menţinerea unui preţ scăzut al petrolului faţă de anii anteriori. Opiniile mai pesimiste ale analiştilor au fost confirmate parţial chiar de către companii, Shell avertizând cu privire la slăbiciuni în mai multe divizii, în timp ce ExxonMobil a semnalat o scădere a câştigurilor din trimestrul al patrulea, cu 1,75 miliarde de dolari.
Cu toate acestea, anul 2024 a adus stabilitatea dorită de companii în ceea ce ţine de preţul petrolului. Cotaţia Brent a evoluat în cursul anului trecut între limite de 74 şi 90 de dolari/baril, ceea ce face ca 2024 să fie unul dintre cei mai stabili din ultimii 25 de ani.
• Acţiunea BP, în urcare
În ultimele 12 luni, cotaţia BP a înregistrat o creştere de 3,6%, iar de la începutul anului, de circa 7%. Spre comparaţie, piaţa din SUA, reprezentată de indicele S&P 500, a crescut în ultimele 12 luni cu 25,8%, iar de la începutul anului - cu 1,5%. Compania a avut o evoluţie mai slabă faţă de competitorii săi în cursul anului trecut. Astfel, în ultimele 12 luni, ExxonMobil a înregistrat o creştere a acţiunilor de 15%, Chevron - de 12,4%, Shell - de 9,2%.
Anul 2024 a fost marcat de o scădere semnificativă a acţiunilor companiei BP, care a reuşit să recupereze parţial la începutul anului 2025. Acum, media mobilă de 200 de zile reprezintă un nivel important de rezistenţă, iar o eventuală trecere de acest nivel ar putea însemna o posibilă inversare a trendului.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în BP
Oportunităţi
- BP are o poziţie puternică în piaţa de energie la nivel global, fiind printre primele companii din lume în domeniul petrolier, ceea ce oferă stabilitate investitorilor.
- Acţiuni ieftine: Conform calculelor AlphaSpread, valoarea intrinsecă a companiei, calculată ca medie între evaluarea DCF şi evaluarea prin multipli este de 1.950,77 GBX, fiind cu 78% mai jos faţă de valoarea de piaţă curentă a acţiunii.
- Preţ ţintă: În utlimele 12 luni, 19 analişti au emis recomandări pentru acţiunile BP, dintre care 11 au recomandat "Hold" şi opt "Buy". Preţul ţintă de consens pentru următoarele 12 luni este cu 22,3% mai mare faţă de cel actual.
Riscuri
- Direcţia pe termen lung: Investitorii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi că direcţia pe termen lung a BP, de a se reorienta spre sursele regenerabile de energie, aduce riscuri enorme companiei şi chiar ameninţă să afecteze randamentele acesteia.
- Instabilitatea managementului: Schimbarea frecventă a CEO-ulu, în ultimii cinci ani, dar şi presiunile în creştere pe CEO-ul actual, scad semnificativ încrederea în managementul BP şi în capacitatea sa de a redresa compania pe termen mediu şi scurt.
- Mediu: BP a fost implicată în mai multe scandaluri privind scurgeri de petrol în apele marine în diferite regiuni ale lumii, ceea ce a scăzut credibilitatea companiei privind protecţia mediului.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: BP, finance.yahoo, ft.com, FactSet, Deloitte, tradingview.com, marketbeat.com, alphaspread.com.
------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
Opinia Cititorului