Încep să apară consecinţele neaşteptate ale îngheţării activelor Rusiei

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 iulie

Călin Rechea

Arabia Saudită a avertizat reprezentanţii oficiali ai unor ţări din grupul G-7 că ar putea vinde obligaţiunile emise de guvernele europene dacă se va trece la confiscarea activelor financiare îngheţate ale Rusiei.

Bloomberg scrie că ministrul de finanţe al Arabiei Saudite şi-a exprimat opoziţia faţă de această acţiune în faţa unor miniştrii de finanţe din G-7, iar sursele citate de agenţia de ştiri au subliniat că "a sunat ca o ameninţare voalată".

Aceleaşi surse au precizat că oficialii din Arabia Saudită "au menţionat în mod special obligaţiunile emise de guvernul Franţei".

Poziţia adoptată de Arabia Saudită a determinat şi reticenţa unor guverne din zona euro în ceea ce priveşte confiscarea activelor îngheţate ale Rusiei, după cum mai scrie Bloomberg.

"Nu au fost făcute astfel de ameninţări. Relaţia noastră cu G-7 şi cu alţii este de respect reciproc şi continuăm să discutăm toate problemele care promovează creşterea globală şi sporesc rezilienţa sistemului financiar internaţional", potrivit unei declaraţii a Ministerului de Finanţe din Arabia Saudită preluate de agenţia de ştiri americană.

Conform datelor de la Bloomberg, portofoliul de obligaţiuni europene şi franceze este de ordinul zecilor de miliarde de euro, însă nu este suficient de mare pentru a oferi motive de îngrijorare, care vin mai ales de pe urma unui posibil proces de contagiune.

Deşi "nu este stilul guvernului de a face astfel de ameninţări", este posibil ca "membrilor G-7 să le fi fost subliniate eventualele consecinţe ale oricăror confiscări", după cum a precizat un oficial saudit.

Agenţia de ştiri americană scrie că "nu este clar dacă Arabia Saudită a acţionat din interes propriu, temându-se că s-ar crea un precedent care ar putea fi folosit împotriva altor ţări în viitor, sau din solidaritate cu Rusia", în condiţiile în care Riadul a menţinut relaţii strânse cu Rusia de la invadarea Ucrainei, dar a construit noi relaţii şi cu Ucraina.

Bloomberg subliniază un aspect care ar trebui să îngrijoreze liderii occidentali: "Oricare ar fi motivul, mişcarea Arabiei Saudite subliniază influenţa sa crescândă pe scena mondială şi dificultatea G-7 de a obţine sprijin din partea aşa-numitelor naţiuni din Sudul Global pentru Ucraina în faţa agresiunii Rusiei".

Agenţia se ştiri a solicitat opinia guvernului francez în legătură cu declaraţiile oficialilor saudiţi, însă nu a primit un răspuns de la Paris.

Noua poziţie a Arabiei Saudite a fost dezvăluită după întâlnirea la nivel înalt a liderilor din ţările G-7, unde s-a decis acordarea unui nou ajutor Ucrainei, de circa 50 de miliarde de dolari, pe baza fondurilor obţinute din utilizarea profiturilor generate de activele îngheţate ale Rusiei, cu o valoare de circa 260 de miliarde de euro.

G-7 şi UE sunt în curs de finalizare a mecanismului schemei, după cum scrie Bloomberg, care apoi arată că "poziţia saudită s-a schimbat după ce naţiunile G-7 au venit cu o propunere care nu a expropriat activele".

Este foarte posibil ca avertismentul lansat de Riad să fi avut o contribuţie semnificativă în acest sens, în condiţiile în care Zerohedge aminteşte că "nu este prima dată când Regatul Saudit a ameninţat în mod preventiv cu represalii pentru acţiunile Occidentului".

Preşedintele Obama şi-a exercitat dreptul de veto în 2016 pentru a bloca adoptarea unei legi care ar fi permis cetăţenilor americani să dea în judecată oficiali saudiţi în legătură cu atentatele din 11 septembrie 2001. Atunci Arabia Saudită a dat de înţeles că adoptarea legii va conduce la oprirea achiziţiilor de obligaţiuni guvernamentale americane, cu efecte negative asupra poziţiei dolarului ca monedă internaţională de rezervă.

Acum liderii de la Riad acţionează într-un context internaţional mult mai complex, în care se face simţită tot mai mult "rezistenţa" ţărilor din Sudul Global în faţa hegemoniei americane, iar reacţia faţă de modul în care se face îngheţarea activelor Rusiei şi se încearcă "fructificarea" lor nu se va lăsa mult aşteptată.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Retragerea chiar si partiala, a activelor tarilor neoccidentale,

    ar fi o lovitura extrem de grava,dar oricum scaderea increderii

    in sistemul financiar occidental, e o mare problema 

    1. scaderea “increderii” in sistemul financiar e periodica….

      iar in realitate nu inseamna “scaderea increderii”… ci pru si simplu exituri dupa ce au facut randamente si flux cacalau…. fiecare “generatie” are momente in care acumuleaza… dupa vine momentul cand vinde si momentul in care isi consuma din ce a adunat dupa cv vanzare… 

      normal ca se mai vand din bonduri… ai cumparat bonduri… le-ai tinut bine pe balanta… ti-au i trat banutii periodic… poate ca ti-au si crescut/scazut valoarea moment in care tu in intern ai putit cresita mai mult sau mai putin peste ele alte bonduri… fara a taxa prea aspru exonomia si a ii permite sa creasca… vine o perioada cand se vor si consuma … acele acumulari… de fel bondurile se uzeaza sa scad din valuare… fluxurile trecute generate de bonduri nu mai au putere reala in raport cu custurile prezente elevate… unde chiar si noile forme de creditari interne nu mai pot fii austinute de fluxurile primite de la bondurile “invechite”… si normal ca unele “bonduri/situatii” cer vanzarea … vanzarea de bonduri… 

      vezi pe dxy si ciclul de intarire slavire dolar / euro… care ne spune clar cand se cumpara mai multe bonduri fata de aprecieri active si cand se vand… pentru ca refelcta si in moneda intarita sau slabita prin alt credit peste bonduri mai multe sau mai putine… 

      s c c r e t 

      Mulți săraci dau lovitură după lovitură sistemului financiar. Zac ca brânza în timpul loviturilor, asemeni statelor BRICS.

    raspunsul meu: NU.

    Nu acum.  

    Din august/sept 2024 pana in nov 24/feb 25 o sa fie niste corectii adanci in piata ... nu vinzi pe corectie (decat daca esti un stat tampit) pentru ca pe leul pe care l-ai fi luat daca aveai rabdare , o sa iti iei 75-85 bani !  

    Borbely stai cuminte pana la anul!  

    Se vinde pe varfuri, se cumpara de la podea! Nu invers!  

    Ban.Cher.Vali  

    depinde din punctul cui de vedere… 

    can eu trambitam ca va urma specula la energie … se trambita in presa altele in favoarea speculatorilor la energie… cum ca cetatenii vor avea preturi mici… 

    de fel… nu imi asuc aminte ca statul sa vanda pe “varf”… statul mereu a “vandut/eliberat” active “prost”… este si normal sa faca asta.. in balansarea capitalistilor si a randamenteor… 

    cand statul vinde inseamna ca vinde gresit… 

    la fel si cand statul cumpara “active” … le cumpara relativ “gresit” dar in realitate face un bine… statul cumpara sau remonopolizeaza unele active cand alte industrii cad ori alt monopolisti devin prea mari… ori economia a suferit un soc mare dinanciar de a speriat sin investitori… ori majoritatea piedei se afla in ciclul de falimente / depresie economica… ori etc… 

    Statul nu este sa faca “profit”… ci intotdeauna sa resistribuie si sa balanseze piata… sa o tina exhilibrata si competitiva… e adevarat ca prin loby… periodic se vor generat specule si inegalitati sociale / exonomice… dar asta e jocul… 

    s c c r e t 

    Biden e slab.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6036
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3117
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9767
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.0257

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb