Indicele principal al Bursei din Tokyo, la maxim istoric după 34 de ani

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 februarie

Indicele principal al Bursei din Tokyo, la maxim istoric după 34 de ani

English Version

Bursa din Tokyo a stabilit, ieri, un nivel maxim istoric, pentru prima oară după 1989, când a apărut bula speculativă. Avansul de ieri s-a datorat rezultatelor financiare anunţate miercuri seara de gigantul american din domeniul tehnologiei Nvidia.

Indicele Nikkei 225 a încheiat şedinţa de ieri în creştere cu 2,2%, atingând 39.098,68 puncte. Recordul maxim precedent de închidere a fost consemnat în 29 decembrie 1989: 38.915,87 puncte. Tot ieri, Nikkei 225 a stabilit şi un maxim istoric "intraday" (din timpul unei şedinţe de tranzacţionare), de 39.156,97 puncte, doborând vârful atins, de asemenea, în 29 decembrie 1989: 38.957,44 puncte.

"Acesta este un moment care reflectă recunoaşterea de către investitori a faptului că o adevărată piaţă bull de durată este în desfăşurare în Japonia, de ceva timp, şi probabil că va oferi câştiguri suplimentare viitoare", au spus, conform CNN, strategii Morgan Stanley, menţionând că un motiv specific pentru optimismul de pe piaţă îl reprezintă câştigurile solide ale companiilor.

Pe parcusul anului 2023, Nikkei 225 a înregistrat o creştere de 28%, aceasta fiind cea mai bună performanţă anuală din ultimii zece ani, potrivit CNN. De la începutul acestui an, indicele a urcat cu 17,5%, iar în ultimul an a câştigat 42,4%.

De menţionat că Bursa din Tokyo (Tokyo Stock Exchange - TSE) a revenit pe primul loc în Asia, în ceea ce priveşte capitalizarea de piaţă, în condiţiile în care fonduri semnificative au părăsit piaţa de valori chineză, orientându-se spre Japonia şi India, conform datelor Federaţiei Mondiale a Burselor (World Federation of Exchanges - WFE). Acestea arată că, la sfârşitul lunii trecute, capitalizarea totală a acţiunilor listate la Bursa de Valori din Tokyo, în dolari, a depăşit-o pe cea de la Bursa de Valori din Shanghai (China), clasându-se pe locul întâi în Asia pentru prima dată după luna iunie 2020. Capitalizarea Bursei din Tokyo este a patra în lume, după a celor din New York (New York Stock Exchange), Nasdaq şi a piaţei paneuropene Euronext. La sfârşitul lunii trecute, capitalizarea totală de piaţă a acţiunilor listate la Bursa de Valori din Tokyo era de 6,34 trilioane de dolari, cu 296,7 miliarde de dolari mai mare decât capitalizarea de 6,04 trilioane de dolari a Bursei de Valori din Shanghai, potrivit cifrelor WFE.

Analiştii estimează că, deocamdată, Bursa de la Tokyo nu este ameninţată de o nouă bulă speculativă, precum cea de la finele anilor 1980. Atunci, piaţa imobiliară japoneză a atins maxime incredibile în condiţiile în care preţurile pentru metrul pătrat în anumite cartiere din Tokyo erau de 350 de ori mai mari decât în Manhattan, centrul New York-ului, potrivit AFP. Însă, spargerea bulei a declanşat o aterizare brutală la începutul anilor 1990, iar următoarele trei decenii economia şi societatea din Japonia au fost afectate sever.

Yenul (moneda niponă) a scăzut cu peste 6% faţă de dolarul american în acest an, după ce a pierdut aproximativ 8% în 2023. O monedă mai slabă aduce beneficii exportatorilor japonezi şi face acţiunile companiilor naţionale mai ieftine pentru investitorii străini.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. e tot la minim in pret real!

    s c c r e t 

    ch ar dc Japonia-i in recesiune si yen ul e la minim fata de dolar, bursa continua sa urce.

    1. japonia are consum in crash, credit in boom, increderea consumatorilor la cel mai mic nivel istoric...

      moare moneda odata cu vechiea generatie! 

      e crack up boom! 

      s c c r e t 

      Indiferent ce e e bine sa stai in piata. fie ca vorbim de inflatie, de printare de bani, de devalorizarea monedei, crack up boom, ce o fi e bine sa ai ceva "in mana". NU CASH.

      da si nu!

      S c c r e t 

      da sau nu? uita-te ce e la noi. plus plus aproape zilnic. poti sa te contrazici cu asa ceva?

      in Japonia americanii si altii chiar si chinezii au ridicat preturile pe bursa. Si stii ce altceva i-am auzit pe americani ca ar merita? Emerging markets. Dap. Noi suntem la rand. Rechinii deja au mirosit sange.

      da si nu = in funcrie de context…

      nu am zis ca “rau sau bine” 

      flexibilitate! 

      s c c r e t 

      stiu..

      dar la noi e problema cu demografic crash! 

      doar daca importam africani chinezi ucrainieni.. 

      s c c r e t 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb