INS/ÎN TRIMESTRUL AL TREILEA, Costul orar al forţei de muncă a crescut cu 1,8%, faţă de trimestrul precedent

Ioana Dogaru
Macroeconomie / 4 decembrie 2015

Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată, după numărul zilelor lucrătoare, a înregistrat în trimestrul al treilea o rată de creştere de 1,8% faţă de trimestrul precedent, fiind mai mare cu 16,6% în învăţământ, ca efect al vacanţei şcolare, şi cu 5,7% în administraţia publică, potrivit INS.

Totodată, s-a înregistrat o creştere de 5,6% a costului forţei de muncă la activităţile de spectacole, culturale şi recreative.

Cele mai semnificative scăderi ale au fost consemnate însă în intermedieri financiare şi asigurări (-6,53%), industria extractivă (-3,11%) şi tranzacţii imobiliare (-2,29%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Componenta privind cheltuielile salariale cu forţa de muncă a crescut în trimestrul al treilea cu 1,84% faţă de precedentele trei luni, iar cea privind cheltuielile non-salariale a avut un avans de 1,8%.

Creşterile înregistrate de cele două componente, pentru indicii în formă brută (neajustată), au fost de 1,81%, respectiv 1,77%.

Comparativ cu trimestrul al treilea al anului trecut, costul orar al forţei de muncă a urcat cu 7,28%, cele mai mari creşteri fiind evidenţiate în alte activităţi de servicii (14,59%), învăţământ (12,65%) şi activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (11,27%).

Scăderea costrului orar al forţei de muncă s-a înregistrat doar în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 1,34%.

Creşterile costului orar al forţei de muncă din activităţile sectorului bugetar au fost influenţate, în principal, de aplicarea prevederilor legale în domeniu.

"Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent - indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 7,29%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 7,3%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat o creştere de 7,25% pentru ambele forme", se precizează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb