Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată, după numărul zilelor lucrătoare, a înregistrat în trimestrul al treilea o rată de creştere de 1,8% faţă de trimestrul precedent, fiind mai mare cu 16,6% în învăţământ, ca efect al vacanţei şcolare, şi cu 5,7% în administraţia publică, potrivit INS.
Totodată, s-a înregistrat o creştere de 5,6% a costului forţei de muncă la activităţile de spectacole, culturale şi recreative.
Cele mai semnificative scăderi ale au fost consemnate însă în intermedieri financiare şi asigurări (-6,53%), industria extractivă (-3,11%) şi tranzacţii imobiliare (-2,29%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Componenta privind cheltuielile salariale cu forţa de muncă a crescut în trimestrul al treilea cu 1,84% faţă de precedentele trei luni, iar cea privind cheltuielile non-salariale a avut un avans de 1,8%.
Creşterile înregistrate de cele două componente, pentru indicii în formă brută (neajustată), au fost de 1,81%, respectiv 1,77%.
Comparativ cu trimestrul al treilea al anului trecut, costul orar al forţei de muncă a urcat cu 7,28%, cele mai mari creşteri fiind evidenţiate în alte activităţi de servicii (14,59%), învăţământ (12,65%) şi activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (11,27%).
Scăderea costrului orar al forţei de muncă s-a înregistrat doar în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 1,34%.
Creşterile costului orar al forţei de muncă din activităţile sectorului bugetar au fost influenţate, în principal, de aplicarea prevederilor legale în domeniu.
"Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent - indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 7,29%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 7,3%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat o creştere de 7,25% pentru ambele forme", se precizează în comunicat.