Iohannis şi liderii partidelor au semnat o iniţiativă pentru protejarea datelor personale

Politică / 6 mai 2015

Iohannis şi liderii partidelor au semnat o iniţiativă pentru protejarea datelor personale

Actualizare 12:50 Gabriel Oprea: "UNPR susţine proiectele de lege care asigură un nivel ridicat al siguranţei"

Gabriel Oprea, preşedintele Uniunii Naţionale pentru Progresul României, a declarat că salută atât iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis de modificare şi completare a Legii privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice, cât şi decizia unanimă a liderilor partidelor parlamentare de a semna iniţiativa.

Preşedintele UNPR a afirmat că "UNPR susţine cu toată convingerea proiectele de lege care asigură un nivel ridicat al siguranţei naţionale şi care, în egală măsură, respectă drepturile fundamentale ale românilor. Din acest punct de vedere, iniţiativa de modificare şi completare a legii în discuţie, aşa cum a fost prezentată, respectă ambele criterii. Pe de-o parte, sunt asigurate garanţiile necesare că drepturile şi libertăţile individuale stabilite prin Constituţie vor fi respectate. Pe de altă parte, acestei legi îi sunt aduse modificări ce vor permite instituţiilor abilitate să-şi facă datoria cu mai multă eficienţă, în actualul context de securitate, pentru apărarea ţării, a cetăţenilor şi a interesului naţional. Aceste modificări sunt absolut necesare pentru România şi vreau să subliniez că ele au fost deja operate în majoritatea ţărilor din NATO şi din Uniunea Europeană".

---

Actualizare 11:17

Preşedintele Klaus Iohannis şi liderii partidelor şi formaţiunilor politice parlamentare au semnat astăzi o iniţiativă legislativă ce urmăreşte să ofere garanţii suplimentare pentru protejarea datelor personale şi a dreptului la viaţă privată şi să aducă o serie de clarificări pentru a elimina riscurile de abuz.

Discuţiile ce au avut loc astăzi între preşedinte şi liderii partidelor au pornit de la premisa îmbunătăţirii cadrului normativ pentru a pune în acord nevoia de securitate cu apărarea drepturilor şi libertăţilor individului, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

În acest sens, s-a semnat o iniţiativă legislativă parlamentară de modificare şi completare a Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice.

Această iniţiativă nu vizează legea securităţii cibernetice şi nici Legea 82/2012 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţie electronice destinate publicului, care a fost declarată neconstituţională.

Proiectul convenit astăzi urmăreşte să ofere garanţii suplimentare pentru protejarea datelor personale şi a dreptului la viaţă privată şi să aducă o serie de clarificări pentru a elimina riscurile de abuz. Astfel, accesarea datelor cu caracter personal poate fi realizată doar într-un cadru precis delimitat, de către instanţa de judecată sau numai cu autorizarea prealabilă a judecătorului. Acest principiu a fost cerut şi de către reprezentanţi ai societăţii civile şi împărtăşit de toţi actorii implicaţi.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, şi-a exprimat speranţa că acest proiect, care este rezultatul unui efort comun, va fi aprobat de Parlament şi a subliniat, încă o dată, faptul că într-o societate democratică, securitatea, respectarea legii şi libertatea trebuie puse în acord.

---

Preşedintele Klaus Iohannis discută miercuri, începând cu ora 10.00, la Palatul Cotroceni, cu liderii partidelor şi formaţiunilor politice parlamentare, pe marginea cadrului juridic privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, întâlnirea va avea loc în Salonul Ambasadorilor, cu oportunităţi de imagine doar pentru cameramanul şi fotograful oficiali.

Aceasta ar fi cea de-a patra consultare a şefului statului cu partidele şi formaţiunile parlamentare de la preluarea mandatului său.

Ultimele consultări ale şefului statului cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice parlamentare au avut loc pe 20 aprilie şi au vizat stadiul legislaţiei electorale şi procedurile parlamentare de încuviinţare a cererilor justiţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb