JO BEIJING Olimpism şi geopolitică

O.D.
Ziarul BURSA #Sport / 28 ianuarie 2022

Olimpism şi geopolitică

Politicul a influenţat mai mereu sportul, deşi încercările de a evita acest lucru sunt constante şi foarte intense. Nici mişcarea olimpică nu face excepţie şi adesea este "atinsă" de astfel de probleme. Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a cerut Statelor Unite să "înceteze să perturbe" Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, într-o convorbire cu omologul său american Antony Blinken. China va organiza între 4 şi 20 februarie Jocurile Olimpice de iarnă, la care speră să-şi demonstreze aptitudinile de a organiza un eveniment de anvergură în plină pandemie, precum şi progresul sportivilor săi în sporturile de iarnă. Dar presiunea occidentală, în special americană, s-a accentuat în ultimele luni asupra Beijingului, acuzat de încălcarea drepturilor minorităţii etnice chineze a uigurilor. Statele Unite au anunţat, totodată, un "boicot diplomatic" al Jocurilor Olimpice de la Beijing şi nu vor trimite reprezentanţi diplomatici la acest eveniment.

"Prioritatea absolută în acest moment este ca Statele Unite să înceteze să mai perturbe Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing", i-a transmis Wang Yi lui Antony Blinken, conform unui comunicat al Ministerului chinez de Externe.

Chestiunea boicotului a stârnit discuţii chiar şi de aceeaşi parte a "baricadei". Preşedintele Federaţiei internaţionale de atletism (World Athletics), Sebastian Coe, a afirmat că tratează cu mare seriozitate problema drepturilor omului, însă boicotul diplomatic faţă de Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing "nu are sens", în opinia sa. Marea Britanie, Statele Unite, Australia şi Canada au anunţat boicotarea diplomatică a Jocurilor, legată de situaţia drepturilor omului din China, o poziţie pe care autorităţile de la Beijing au calificat-o drept una "politică". Coe şi-a atras critici pentru comentariile sale când a spus că el a fost "filosofic opus" boicoturilor:

"Boicoturile, în general, sunt analfabete din punct de vedere istoric şi necinstite din punct de vedere intelectual. Un boicot politic este, sincer, lipsit de sens. Asta nu înseamnă că sunt un susţinător al ţărilor care nu se conformează standardelor de bază referitoare la drepturile omului. Nu sunt un nepăsător sau un cavaler cu privire la drepturile omului, le iau foarte în serios. Însă nu cred că, pe termen lung, boicoturile au realizat foarte multe. Există întotdeauna consecinţe nedorite, iar în final oamenii care suferă cel mai mult sunt sportivii". La finalul anului trecut, preşedintele rus, Vladimir Putin, a afimat că boicotul diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă către Statele Unite şi aliaţii lor este o eroare motivată de dorinţa de a împiedica dezvoltarea Chinei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb