Cel mai important eveniment sportiv al anului, a XXIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă, va debuta, oficial, astăzi, la PyeongChang, în Coreea de Sud.
Absenţa Rusiei, chiar dacă sportivi din această ţară vor concura sub steagul olimpic, delegaţia record a SUA, îmbolnăvirea în masă a 1.200 de agenţi de pază şi înlocuirea acestora cu 900 de soldaţi, derogarea făcută de forul olimpic pentru sportivii din Coreea de Nord, care nu obţinuseră calificarea la jocuri, sunt câteva dintre chestiunile de interes înainte de începerea propriu-zisă a întrecerilor sportive.
PyeongChang este un district aflat în partea de nord-est a Republicii Coreea, din provincia Gangwon. Oraşul se află în preajma Munţilor Taebaek şi la 180 de kilometri est de capitala ţării, Seul. PyeongChang este al treilea oraş asiatic care organizează Jocurile de iarnă, după Sapporo, în 1972, şi Nagano, în 1998 (ambele din Japonia). Sloganul competiţiei este "Pasiune. Conectare", iar mascota, Soohorang, a fost inspirată de tigrul alb, considerat simbolul animalului de pază coreean. Programul competiţional pentru această ediţie include şase noi întreceri: "snowboard big-air" (masculin şi feminin), patinaj viteză pe pistă scurtă (masculin şi feminin), curling dublu mixt şi întrecerile alpine pe echipe. Sunt două Sate Olimpice, PyeongChang şi Gangneung, în care vor locui sportivii şi tehnicienii. Potrivit cosr.ro, Satul Olimpic de la PyeongChang, cu 600 de spaţii de cazare dispuse în opt clădiri cu câte 15 etaje, urmează a găzdui 3.894 de sportivi şi membri ai delegaţiilor. Satul Olimpic din localitatea Gangneung va putea oferi cazare pentru 2.900 de participanţi la jocuri. Apartamentele din incinta celor două Sate Olimpice vor fi scoase la vânzare începând cu luna martie.
Astăzi, TVR 1 va transmite în direct ceremonia de deschidere, de la ora 13.00, de altfel televiziunea publică va difuza, în perioada 9-25 februarie, 102 evenimente din 7 sporturi: patinaj artistic, schi (schi alpin, schi fond, schi acrobatic, short track, sărituri cu schiurile şi snowboard), bob (bob şi scheleton), biatlon, curling, hochei pe gheaţă şi sanie. Participarea, 2.925 de sportivi din 92 de ţări, reprezintă un record, iar SUA se vor prezenta cu cea mai mare delegaţie care a luat parte la o ediţie de iarnă a Jocurilor Olimpice, având în componenţă 242 de sportivi, urmată de cea a Canadei, cu 226 de competitori. Steagul Rusiei nu se va vedea la această ediţie, sportivii din această ţară (169) vor concura sub drapelul olimpic. O altă excepţie o reprezintă decizia Comitetului Internaţional Olimpic, care a atribuit 22 de locuri Coreei de Nord, în condiţiile în care doar doi sportivi (patinaj artistic) reuşiseră să se califice în mod oficial. Delegaţia ţării noastre numără 28 de sportivi, dintre care o rezervă, şi 27 de tehnicieni şi oficiali, iar obiectivul realist este...participarea la probe.
Înainte să transpire sportivii, au început să cedeaze agenţii de securitate, 1.200 dintre aceştia au fost afectaţi de o epidemie şi constrânşi să se retragă de la Jocurile Olimpice 2018. Dintre cele 1.200 de persoane, 41 au acuzat brusc o stare de rău, cu diaree şi vărsături, medicii au stabilit că sunt infectate cu norovirus, care cauzează apariţia gastroenteritei. Virusul este extrem de contagios, putând fi transmis prin apă sau alimente. Agenţii de securitate au fost înlocuiţi cu 900 de militari.
Pe de altă parte, Rusia a anunţat organizarea unei competiţii pentru sportivii ruşi excluşi de la Jocurile Olimpice. "Vladimir Putin a cerut guvernului să decidă organizarea unei competiţii pentru sportivii noştri care n-au fost admişi să participe la Jocurile Olimpice", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Câştigătorii vor obţine prime echivalente cu cele pentru medaliile olimpice, a precizat Peskov. Rusia a fost suspendată de la Jocurile Olimpice de iarnă 2018 de către Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) pentru dopaj instituţionalizat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.02.2018, 17:12)
Incercati sa mai lasati "gargara" , recte vorbaria, propaganda desantata si frazele fara noima...Urmariti mai bine documentarul ICARUS ,ce dazvaluie coruptia generalizata a comitetului olimpic rus, in cardasie cu serviciilede spionaj rusesc si despre "tacerea" CIO !
In rest, se poate deplange absenta jucatorilor profesionisti din NHL laturneul de hochei pe gheata, ultima oara au fost la Vancouver 2010, unde Rusia mare favorita a fost b*e*l*i*t*a* de Canada in sferturi cu 7-3 ! Canada invingand apoi SUA in finala ! Caci spectacolul complet si cu cea mai mare audienta e hocheiul pe gheata nu patinajul artistic sau calaria mediocrului si gargaragiului topescu ! La fel ca si baschetul profesionist unde doar cand participa cei din NBA jocurile de vara sunt cu adevarat atractive ! Restul e... ICARUS !!!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.02.2018, 20:05)
Am vazut Icarus, e gata, pot sa mai fac si altceva? Sunt niste meciuri de fotbal la TV, ne uitam la ele sau jucatorii sunt dopati si antrenorii sunt cumparati de mafia pariurilor?
2. fără titlu
(mesaj trimis de Adi Vasile în data de 09.02.2018, 19:53)
Cred ca esti bolnav, ai o obsesie si nu mai termini cu ea. Mai lasa gargara cu teoria conspiratiei. Marea problema a acesti lumi e ca toti frustratii au tot felul de tribune de unde sa-si scuipe anonim veninul.