Justiţia din New York a returnat, marţi, Italiei 58 de opere de artă furate, dintre care unele datează din antichitatea romană şi care fuseseră traficate internaţional către Statele Unite şi la prestigiosul Metropolitan Museum of Art, informează news.ro.
În urma unei ceremonii cu consulul general italian Fabrizio Di Michele, procurorul statului New York pentru districtul Manhattan, Alvin Bragg, a anunţat într-un comunicat restituirea "poporului italian" a 58 de antichităţi pentru o valoare de "aproape 19 milioane de dolari".
Potrivit lui Alvin Bragg, 21 dintre aceste piese au fost "confiscate de la Metropolitan Museum of Art" (Met), unul dintre cele mai mari şi mai prestigioase muzee de artă de pe planetă.
"Aceste 58 de piese reprezintă mii de ani de istorie bogată; cu toate acestea, traficanţii din Italia au apelat la jefuitori pentru a le fura şi a-şi umple buzunarele", a spus el. "Au stat prea mult timp în muzee, reşedinţe şi galerii de artă care nu aveau drept de proprietate", a denunţat procurorul Bragg. Lucrările au fost traficate de "Giacomo Medici, Giovanni Franco Becchina, Pasquale Camera şi Edoardo Almagia", care "le-au vândut lui Michael Steinhardt, unul dintre cei mai mari colecţionari de artă antică din lume", a denunţat Alvin Bragg.
Din 2020, justiţia statului New York s-a angajat într-o restituire amplă de obiecte de artă: din vara anului 2020 până la sfârşitul lui 2021, cel puţin 700 de piese au fost returnate în 14 ţări, inclusiv Cambodgia, India, Pakistan, Egipt, Irak, Grecia sau Italia. Colecţionarul american Michael Steinhardt a fost astfel nevoit să returneze în 2021 în jur de 180 de antichităţi în valoare de 70 de milioane de dolari, care au fost furate în ultimele decenii. Un acord între justiţia din New York şi Steinhardt îi permisese să scape de un rechizitoriu, dar îi interzice pe viaţă să achiziţioneze lucrări pe piaţa legală de artă.
Printre lucrările returnate Romei se numără un "cap de marmură al Atenei datând din anul 200 î.Hr., furat din centrul Italiei, traficat prin reţeaua lui Giacomo Medici şi care în cele din urmă a ajuns la Met în 1996. Dar şi un bust din bronz al unui bărbat datând din secolul I î.Hr. sau d.Hr., care "a fost traficat de către negustorul de artă parizian Robert Hecht unui alt dealer din Elveţia, înainte de a fi vândut în cele din urmă unui individ dintr-un comitat din New York".
Consulul general al Italiei, Fabrizio Di Michele, a lăudat "cooperarea intensă şi fructuoasă dintre autorităţile italiene şi americane, în special cu Parchetul din New York, pentru restituirea antichităţilor jefuite sau furate".