Numărul atacurilor DDoS detectate de Kaspersky DDoS Prevention în trimestrul al patrulea al anului 2020 a crescut uşor în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2019, conform unui comunicat trimis redacţiei.
Cu toate acestea, este cu 31% mai mic comparativ cu trimestrul al treilea din 2020. Această scădere poate fi legată de interesul tot mai mare pentru criptominare. Pe măsură ce oamenii au început să petreacă mai mult timp online în 2020, a rezultat un număr crescut al atacurilor DDoS. Şi în al patrulea trimestru, atacurile asupra instituţiilor de învăţământ au continuat: mai multe şcoli din Massachusetts şi Laurentian University din Canada au suferit astfel de incidente. Platformele de jocuri online au fost, de asemenea, ţinte ale acestor atacuri. Cu toate acestea, în T4 2020 au existat doar cu 10% mai multe atacuri decât în T4 2019. Iar comparativ cu T3 2020, numărul de atacuri în T4 2020 a scăzut cu 31%, în timp ce T3 2020 a înregistrat, de asemenea, o scădere comparativ cu T2.
Experţii sugerează că acest lucru poate fi cauzat de o creştere a costurilor criptomonedelor. În consecinţă, infractorii cibernetici ar fi trebuit să "reprofileze" unele botnet-uri, astfel încât serverele care sunt utilizate în mod obişnuit în atacurile DDoS, să poată reface dispozitivele infectate şi să-şi folosească puterea de calcul pentru a mina, în schimb, criptomonedele.
Acest lucru este dovedit în continuare de statisticile KSN 1 . De-a lungul anului 2019, precum şi la începutul anului 2020, numărul celor care făceau criptomining era în scădere. Dar din august 2020 tendinţa s-a schimbat, această formă de malware fiind în creştere uşoară şi atingând un platou în T4.
"Piaţa atacurilor DDoS este afectată, în prezent, de două tendinţe opuse. Pe de o parte, oamenii se bazează încă pe munca stabilă a resurselor online, ceea ce poate face ca atacurile DDoS să fie o alegere comună pentru atacatori. Cu toate acestea, având în vedere creşterea preţurilor criptomonedelor, infectarea unor dispozitive ar putea fi o modalitate de atac mai profitabilă pentru ei. Ca rezultat, vedem că numărul total de atacuri DDoS în Q4 a rămas destul de stabil. Şi putem prezice că această tendinţă va continua în 2021", spune Alexey Kiselev, Business Development Manager în echipa Kaspersky DDoS Protection.
Pentru a vă proteja împotriva atacurilor DDoS, experţii Kaspersky oferă următoarele recomandări:
• Menţineţi buna funcţionare a operaţiunilor ce utilizează resurse web prin alocarea acestui gen
de responsabilităţi către specialişti care înţeleg cum să răspundă la atacurile DDoS
• Revizitaţi contractele şi informaţiile de contact ale terţilor, inclusiv cele încheiate cu furnizorii de
servicii de internet. Acest lucru ajută echipele să acceseze rapid contractele în caz de atac
• Implementaţi soluţii profesionale pentru a vă proteja organizaţia împotriva atacurilor DDoS. De
exemplu, Kaspersky DDoS Protection îmbină expertiza extinsă a Kaspersky în combaterea
ameninţărilor cibernetice cu capabilităţile interne ale companiei.