Cotaţia futures a laptelui a înregistrat, ieri, cea mai mare creştere din ultimele trei săptămâni, La Bursa din Chicago, după ce China şi Rusia au decis să oprească importurile de la "Fonterra Cooperative" Ltd., cel mai mare exportator de lactate din Noua Zeelandă. Interdicţia a alimentat speculaţiile potrivit cărora cumpărătorii vor căuta resurse limitate în altă parte.
Interdicţia a fost impusă pe importurile de lapte praf, după de "Fonterra" a informat că produsul poate conţine o bacterie care provoacă botulismul. În condiţiile date, organizaţia de profil LTO-Nederland a estimat, săptămâna trecută, că livrările de lapte vor rămâne austere la nivel mondial, până când producţia din Noua Zeelandă se va redresa, în luna octombrie.
"Situaţia creată va ridica, probabil, preţurile", a declarat, potrivit Bloomberg, Alicia Forry, analist la "Canaccord Genuity" Ltd. din Londra, adăugând: "Pe termen scurt, cererea se va îndrepta către alte regiuni, care ar putea fi în măsură să intervină şi să ofere produse".
Preţul futures al laptelui clasa III cu livrare în septembrie a urcat cu 37 de cenţi (2%) la ora 04.43, la Chicago Mercantile Exchange, ajungând la 18,79 dolari/ suta de livre (o livră = aproximativ 500 de grame). Câştigul este cel mai important din 16 iulie până în prezent. Laptele clasa III este cel utilizat la producţia de brânză, iar de la începutul anului, preţul acestuia a crescut cu 1% pe piaţa din SUA.
Conform aşteptărilor, preţul mediu al laptelui clasa III va fi, în 2013, de 17,80 dolari suta de livre, iar anul viitor - de 17,10 dolari suta de livre.
China este cea mai mare piaţă de export pentru lactatele produse în Noua Zeelandă, iar analiştii cred că interdicţia temporară impusă de ţara asiatică ar putea determina companiile de profil din Europa şi America să umple golul.
Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) estima, luna trecută, că producţia de lapte din Statele Unite va fi de 202 miliarde livre, iar în 2014 aceasta va atinge 204,5 miliarde livre. În iunie, cantitatea de lapte furnizată de 23 de state mari producătoare de profil a însumat 15,8 miliarde livre, mai mare cu 1,6% faţă de aceeaşi lună din 2012.