La cinci decenii de la primul apel, GreenWEEE a reciclat un milion de telefoane mobile

Ana Felea
Miscellanea / 3 aprilie

La cinci decenii de la primul apel, GreenWEEE a reciclat un milion de telefoane mobile

3 aprilie 1973 este ziua în care inventatorul primului telefon mobil a efectuat primul apel folosind un astfel de dispozitiv, iar astăzi, la 51 de ani de la acest eveniment, GreenWEEE anunţă că a reciclat un milion de telefoane mobile, subliniind cât de periculoase sunt aceste electronice dacă sunt ţinute în locuinţă după ce s-au defectat. Asta pentru că, spun reprezentanţii GreenWEEE, "telefoanele mobile stricate pot deveni instabile şi pot fi supuse unui risc crescut de incendiu sau explozie, în special dacă sunt deteriorate sau expuse la temperaturi extreme".

Cele un milion de dispozitive au fost reciclate de companie în ultimii 15 ani, iar prin reciclarea telefoanelor au fost recuperate zeci de kilograme de metale preţioase, tocmai pentru că un telefon mobil conţine mai mult de jumătate din elementele cuprinse în tabelul periodic al lui Mendeleev.

"Telefoanele mobile conţin mai mult de jumătate din elementele cuprinse în tabelul periodic al lui Mendeleev, printre care metale preţioase (precum aurul, argintul, cuprul), metale rare (precum tantalul, cobaltul, indiul), plastic, sticlă şi alte componente electronice. Aceste materiale, odată reciclate, pot fi recuperate şi refolosite în alte produse sau procese industriale", susţin reprezentanţii companiei de reciclare, menţionând: "Reciclarea telefoanelor mobile este importantă pentru protejarea mediului înconjurător şi conservarea resurselor naturale. Extracţia materiilor prime necesare pentru fabricarea telefoanelor mobile are un impact semnificativ asupra mediului, iar reciclarea contribuie la reducerea acestui impact şi la conservarea resurselor naturale. Fabrica de reciclare GreenWEEE a reciclat peste un milion de telefoane mobile, recuperând 34 kg de aur, 250 kg de argint si 15 de paladiu".

Odată reciclate, aceste metale preţioase sunt refolosite în diferite industrii.

"Aurul, argintul şi paladiul recuperate din aceste telefoane pot fi utilizate în producţia de noi dispozitive electronice, precum telefoane mobile, tablete sau computere. De asemenea, metalele preţioase sunt esenţiale în industria medicală pentru fabricarea echipamentelor de diagnostic şi tratament. În industria automobilelor, aceste metale sunt folosite în catalizatoare", mai informează GreenWEEE.

Totuşi, mulţi români nu conştientizează cât bine pot face prin reciclare şi nici pericolul la care se supun dacă păstrează dispozitivele stricate în locuinţe.

"Demontarea este realizată cu atenţie, pentru a evita contaminarea mediului şi pentru a preveni riscul cu manipularea acestor substanţe periculoase", subliniază reprezentanţii GreenWEEE, precizând: "Acesta este încă unul din motivele pentru care trebuie sa continuăm să promovăm şi să susţinem practicile de reciclare pentru a proteja mediul şi a beneficia de resursele noastre în mod responsabil. Pentru că, ţinându-le în casă, în unele cazuri, telefoanele mobile stricate pot deveni instabile şi pot fi supuse unui risc crescut de incendiu sau explozie, în special dacă sunt deteriorate sau expuse la temperaturi extreme. Acest lucru poate reprezenta un pericol pentru siguranţa locuinţei şi a membrilor familiei".

Potrivit unor studii, românii păstrează echipamentele vechi în loc să le recicleze pentru că le consideră încă utile sau valoroase într-un fel. Unele persoane pot ataşa valoare sentimentală echipamentelor lor vechi, fie pentru că sunt primele lor telefoane mobile sau pentru că au avut experienţe semnificative cu ele.

Reprezentanţii GreenWEE mai spun: "Noi încurajăm refolosirea, atunci când echipamentul este încă funcţional, sau repararea acestuia, dar atunci când nu mai avem o soluţie, trebuie sa ajungă la reciclat. Astfel asigurăm o continuitate a refolosirii materilalelor printr-o reciclare corectă şi sigură. Mulţi oameni nu sunt conştienţi de importanţa reciclării telefoanelor mobile sau de impactul negativ al deşeurilor electronice asupra mediului şi sănătăţii umane. Aruncarea telefoanelor vechi în coşul de gunoi poate părea mai uşoară şi mai convenabilă decât să le ducă la reciclat. Lipsa timpului sau a dorinţei de a căuta informaţii despre locurile de reciclare poate descuraja, de asemenea, participarea la acest proces".

Inventatorul primului telefon mobil este considerat dr. Martin Cooper, fostul manager de sistem din cadrul companiei Motorola. Primul apel de pe un telefon mobil a fost făcut de Cooper la 3 aprilie 1973, la New York.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb