LIDERII EUROPENI AU STABILIT Bugetul UE 2014-2020: 960 miliarde euro

Internaţional / 9 februarie 2013

Bugetul UE 2014-2020: 960 miliarde euro

UPDATE 4

România "are de pierdut" în urma aprobării bugetului multianual al UE, preşedintele Băsescu reuşind "performanţa de a obţine cu 9 miliarde mai puţin faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene", a susţinut, astăzi, purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan.

----

UPDATE 3:

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat astăzi că România ar fi avut nevoie de alocări de fonduri europene mai importante pe zona de dezvoltare rurală în exerciţiul bugetar 2014-2020, pentru a reduce decalajele dintre satul românesc şi satele din alte ţări europene şi pentru a creşte competitivitatea agricultorilor autohtoni, arată Realitatea.net.

"Aş fi fost ceva mai mulţumit dacă România ar fi avut un sprijin mai mare şi pe zona de dezvoltare rurală, pentru că au fost foarte importante fondurile care au fost alocate în perioada 2007-20013, s-au modernizat foarte multe exploataţii agricole, s-au cheltuit, spre deosebire de celelalte sectoare, până în momentul de faţă, peste 50% din fondurile avute la dispoziţie. În perioada următoare vom avea mai puţini bani pentru a întări competitivitatea agricultorilor, fermierilor din România. De asemenea, pe zona de dezvoltare a mediului rural, acolo unde decalajele sunt foarte mari, cred că am fi avut un potenţial mai mare de a recupera acest decalaj dacă am fi păstrat alocarea propusă de Comisia Europeană", a precizat Constantin.

Ministrul Agriculturii a menţionat faptul că România a obţinut pentru următorul exerciţiu bugetar 17,5 miliarde de euro destinaţi plăţilor directe şi investiţiilor în agricultură şi mediul rural, faţă de 21 de miliarde de euro cât a fost iniţial propunerea Comisiei Europene şi de 13,8 miliarde de euro cât a fost alocarea în perioada 2007-2013.

În privinţa subvenţiilor acordate agricultorilor, suma alocată pe hectar va creşte până în 2020 de la 119 euro la 196 de euro, deşi iniţial acest prag ar fi trebuit să fie atins cu doi ani mai devreme, a precizat Daniel Constantin.

----

UPDATE 2: Ponta, dezamăgit de rezultatul final al alocării bugetare UE pentru România

Premierul Victor Ponta a declarat că este foarte dezamăgit de rezultatul final al alocării bugetare UE pentru ţara noastră, care este prezentat să pară mai bun, dar de fapt este foarte rău faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene, iar practic nu s-a obţinut niciun euro în plus faţă de noiembrie.

"Sunt foarte dezamăgit de rezultatul final, pe care oricum îl prezentăm să pară mai bun, când de fapt este foarte rău faţă de propunerea de 48 miliarde euro făcută iniţial de Comisia Europeană şi preşedintele Barroso. România a obţinut 39 miliarde euro, deci am pierdut 9 miliarde euro faţă de propunerea iniţială şi niciuna dintre cererile noastre speciale referitoare la valoarea prefinanţărilor, care de la 7% a scăzut la 4%, la cofinanţarea la dezvoltarea rurală, care de la 85% a scăzut la 75%, şi multe alte lucruri tehnice, de fapt nu am obţinut nimic. Practic, faţă de luna noiembrie, România nu a reuşit să obţină un euro în plus şi niciun avantaj. Cred că este o alocare nedreaptă pentru România, nu are rost să ne păcălim singuri", a precizat Ponta.

-----

UPDATE 1

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, ieri, la Bruxelles, că România a obţinut o creştere de 18% a bugetului pentru 2014-2020 faţă de perioada precedentă, fiind una dintre puţinele ţări cu creştere bugetară, el precizând că între facilităţi este şi TVA eligibilă.

-----

România ar obţine fonduri UE de peste 43 miliarde euro

Liderii europeni au stabilit, aseară, bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 la 960 miliarde euro, prima scădere bugetară din istoria Blocului comunitar.

Cifra a fost dezvăluită de preşedintele Franţei Francois Hollande, care a precizat: "Este un acord la care s-a ajuns cu greu, dar cred că este un bun compromis".

La rândul său, preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a scris, aseară, pe Twitter: "Am realizat acordul. Consiliul European a convenit asupra bugetului financiar multianual pentru restul acestui deceniu. A meritat aşteptarea".

Comisia Europeană solicitase un buget de 1.003 miliarde euro.

România ar obţine fonduri UE de peste 43 miliarde euro, în exerciţiul 2014-2020, potrivit formulei de buget convenite vineri la Consiliul European, potrivit unor surse europene, citate de Mediafax. Pentru 2007-2013, ţara noastră are o alocare totală de 33,5 miliarde euro.

Herman Van Rompuy a îndemnat Parlamentul European, care trebuie să se pronunţe pe tema acordului privind bugetul UE, să îşi asume responsabilitatea şi să nu respingă documentul, informează AFP.

"Parlamentul European trebuie să îşi asume responsabilităţile. Bugetul european nu este o operaţie de contabilitate. Viaţa, supravieţuirea unor regiuni întregi sunt dependente de acest buget", a spus Van Rompuy.

Parlamentul European ameninţase că nu va aproba acordul de compromis

Maratonul consultărilor începute joi după-amiază pentru bugetul UE 2014-2020 a continuat şi ieri, la Bruxelles.

Van Rompuy a prezentat, ieri după amiază, o nouă formulă revizuită de buget, după ce deja făcuse o propunere în acest sens pe parcursul dimineţii. Lucrările au fost întrerupte circa cinci ore, pentru consultări pe marginea propunerii făcute în prima parte a azilei.

După pauză, Van Rompuy era hotărât să găsească soluţii care să răspundă plângerilor formulate de România, Bulgaria şi Cehia, ţări ce s-au arătat nemulţumite de cadrul financiar avansat în prima parte a zilei de ieri şi să revină la masa de discuţii cu o propunere revizuită care ar avea mai multe şanse să obţină consensul celor 27 de lideri ai ţărilor UE, a precizat un înalt oficial european, potrivit Mediafax.

Potrivit unor surse oficiale, propunerea formulată ieri dimineaţă de preşedintele CE reducea semnificativ alocarea pentru România, cu peste un miliard de euro, sub pragul de 40 de miliarde euro.

Această variantă de buget avea în vedere cheltuieli de 960 miliarde euro şi plăţi efective de 908 miliarde euro, cu posibilitatea unei marje de manevră de 12 miliarde euro, potrivit unor surse europene.

Propunerea prevedea reduceri importante la subcapitolul destinat competitivităţii "pentru creştere şi joburi" şi reduceri mai mici alte capitole.

Nivelul angajamentelor pentru coeziune crescuse, însă, de la 320,1 miliarde euro (menţionată în fosta propunere de buget) la 324,7 miliarde euro. Regiunile mai puţin dezvoltate ar fi beneficait, în varianta de buget prezentată, de cele mai mari creşteri, de la 161,1 la 163 miliarde euro.

În acelaşi timp, suma alocată pentru agricultură, dezvoltare rurală şi pescuit crescuse cu 1,2 miliarde euro, ajungând la 373,4 miliarde euro.

Printre sectoarele afectate se afla transportul, cu o reducere de la 26,9 la 23,2 miliarde euro şi energia, de la 7,1 la 5,1 miliarde euro.

Potrivit mai multor surse, Herman Van Rompuy intenţiona, iniţial, să propună o valoare autorizată a cheltuielilor viitoare de 960 miliarde euro şi o valoare de 913 miliarde pentru plăţile efective.

Preşedintele francez François Hollande şi cancelarul german Angela Merkel au convenit asupra acestor cifre miercuri seară, potrivit unui negociator. Dar Merkel şi premierul britanic David Cameron ar fi vorbit joi despre o valoare net inferioară pentru plăţile efective.

Hollande şi premierul italian Mario Monti au refuzat ca acordul final să fie dictat de Marea Britanie.

Potrivit unei surse europene, Monti a amintit, ca şi preşedintele Parlamentului European Martin Schulz, că menţinerea Marii Britanii în UE nu este garantată, după anunţul lui Cameron privind organizarea unui referendum pe această temă după 2015.

De la sosirea sa la Bruxelles, joi la prânz, premierul britanic s-a arătat foarte hotărât. "În noiembrie, cifrele prezentate erau cu adevărat foarte ridicate. Ele trebuie să coboare. Şi dacă nu se va întâmpla aşa, nu va exista niciun acord", a avertizat el.

Pentru a ţine cont de criză şi de austeritatea impusă în numeroase state membre, valorile prezentate în noiembrie de Van Rompuy sunt deja în scădere netă în raport cu cererile Comisiei Europene: 973 miliarde pentru angajamente şi 943 miliarde pentru plăţi efective.

Această propunere a fost respinsă deja de Marea Britanie, dar şi de Germania, ţările nordice şi Olanda.

La rândul său, preşedintele francez François Hollande a avertizat că el va refuza un compromis dacă acesta "uită de agricultură şi ignoră relansarea". Premierul ceh, Petr Necas, s-a declarat pregătit să îşi exercite dreptul de veto faţă de o propunere "inacceptabilă" pentru dezvoltarea ţării sale.

Oricum, bugetul pentru perioada 2014-2020 va fi inferior valorii absolute a celui din perioada precedentă (2007-2013).

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Pentru ca declaratiile lui Basescu si cele ale lui Ponta se contrazic, fiind chiar fundamental opuse, ar fi necesara, din partea unei publicatii de prestigiu, cum este "Bursa", o analiza obiectiva a ceea ce s-a obtinut sau pierdut la Bruxelles.

    Desi necesita un efort considerabil, aceasta analiza, o data realizata, onest si profesionist, ar putea ridica din nou "Bursa" pe pozitia de singurul ghid al oamenilor de afaceri din Romania. 

    1. Domnul Buimac face pe naivul: e clar ca nici unul nu are dreptate !

      Intr-adevar, "Bursa" este datoare cititorilor ei fideli sa prezinte toate implicatiile acestui acord.  

      De fapt, nici nu conteaza cine are dreptate. Important este efectul pe care il au masurile prevazute in noul buget, care ne privesc pe noi. Aici ar trebui sa intervina adevaratii analisti cu expertiza lor!

      Treaba consider ca este simpla si anume : La data cand noi am avut promisiune din partea CE,respectiv din partea d-lui Baroso,Romania era prevazuta pentru bugetul acestor ani cu suma de 48 mild.Euro corespunzator unui total pe CE. Dupa lungi discutii si tergivesari ( va dati seama ca fara Romania) , s-a ajuns la suma totala pe CE de 960 mld.Euro .Deci scazand fata de initialul sumei cu aprox. 10 %. Deci si Romania trebuia sa i se diminueze cu 10 % suma de 48 mld.Euro. Si in final trebuia sa ajungem la 43 mld.Euro. De la 43 mld in sus urma sa mai negociem...( ????)

      Concluzia negocierilor : Daca n-am fi participata la negocieri, "probabil" ca din mila ne-ar fi lasat cei 43.mld.Euro. Dar intrucat am participat la negocieri, si onorata comisie ne-a prins in "flagrant" ne-a lamurit ca ne ajunge si 39 mld.Euro, ca voi Romania si asa nu i-at cheltuit pe cei 33,5 mld.Euro din ani anteriori

      Morala : Nu te baga unde nu-ti fierbe -OALA- si nu ai sanse sau nu te pricepi ca s-ar putea sa pierzi . 

      Raspunsul d-lui Presedinte Basescu este corect.Am primit un buget mai mare cu 16 % ,adica 39 mld.Euro fata de 33,5 mld. Euro primiti pentru ani anterior...... Fiecare face procentele fata de ce-i "cade" mai bine.. Mai important este ca inainte de prezentarea acestor negocieri am rezolvat cu BRIO cazul politici externe..

      - Făcînd parte din Uniunea Europeană, Romania este beneficiară "netă" din toate punctele de vedere, faţă de alţi membri. La fondurile totale de 960 mld.euro, Germania contribuie cu circa 198 mld. iar noi participăm cu 6,9 mld. şi primim 39,5 mld. Atenţie "cum vorbim şi cum ne comportăm" Restul numai de "mai bine".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb