Presa din Ucraina

LIVE TEXT: Presa din Ucraina

Internaţional #Adevărul - prima victimă / 9 - 17 martie 2022

Actualizare - 19:21-Primarul oraşului Melitopol a fost eliberat din captivitate

Melitopol-Ukrinform - 16.03.2022 - Primarul oraşului Melitopol, Ivan Fedorov a fost eliberat din captivitate.

"O operaţiune specială de eliberare a primarului Melitopol, Ivan Fedorov tocmai a fost finalizată cu succes. Vania este în siguranţă, a scris şeful adjunct al Biroului Preşedintelui ucrainean Kyrylo Timoşenko pe Telegram.

El a spus că în curând Fedorov va continua să-şi îndeplinească atribuţiile de primar al Melitopol.

Pe 11 martie, aproximativ zece soldaţi ruşi au pătruns în biroul primăriei şi l-au răpit pe primarul oraşului Melitopol.

---

Actualizare - 18:27- Mykhailo Podoliak: "Discuţiile dintre Zelensky şi Putin ar putea avea loc în zilele următoare"

Kiev-Ukrinform - 16.03.2022 - Discuţii directe între preşedinţii Ucrainei şi Rusiei cu privire la încetarea focului ar putea avea loc în următoarele zile, a spus Mykhailo Podoliak într-un interviu pentru postul public american PBS.

"Singura opţiune pentru a pune capăt acestui război este o discuţie directă între cei doi preşedinţi şi la asta lucrăm în cadrul negocierilor de pace. Lucrăm la documente pe care preşedinţii le vor putea discuta în continuare şi le vor semna", a spus el.

Potrivit lui Podoliak, acest lucru se va întâmpla în curând "pentru că este singura modalitate de a pune capăt acestui război".

"Avem încredere că vom avea o încetare a focului în zilele următoare", a adăugat el.

---

Actualizare - 17:51- Incendiu uriaş la Harkov

Harkov-Ukrinform - 16.03.2022 -Un incendiu uriaş a izbucnit într-un cartier din oraşul Harkov din cauza bombardamentelor.

"Pe 16 martie 2022, din cauza bombardamentelor asupra cartierului Slobidskyi, a izbucnit un incendiu pe o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi. Nu au fost raportate victime în acest moment", se arată într-un raport al Serviciul de Stat de Urgenţă al Ucrainei.

---

Actualizare 14:04 - Zece oameni care stăteau la coadă la pâine, ucişi de o bombă rusească în Cernihiv

Cernihiv -Ukrinform - 16.03.2022 - Cel puţin zece oameni care stăteau la coadă să cumpere pâine au fost ucişi de un bombardament rusesc în această dimineaţă în Cernihiv.

Potrivit agenţiei de presă Suspilne, bombardamentul a avut loc în jurul orei 10:00.

---

Actualizare 12:40 - Forţele armate ale Ucrainei au doborât un avion rusesc în oraşul Cernihiv

Kiev -Ukrinform - 16.03.2022 - În noaptea de 16 martie, apărătorii Cernihivului au doborât un avion rusesc de tip Su.

"Situaţia din zona de responsabilitate a Comandamentului Operaţional Nord rămâne sub control încă din dimineaţa zilei de 16 martie. Noaptea, specialiştii în apărarea aeriană au doborât un avion inamic de tip Su care arunca rachete asupra Cernihivului", a postat pe Facebook Comandamentul Operaţional Nord.

De asemenea, apărătorii au respins cu succes un atac al trupelor ruse care încercau să intre în zona Novoselivka sub acoperirea vehiculelor blindate.

---

Actualizare 11:15 - Forţele ucrainene au doborât două avioane de luptă ruseşti Su-30 în sudul Ucrainei

Kiev -Ukrinform - 16.03.2022 - Astăzi, 16 martie, la ora 5:00, în sudul Ucrainei, unitatea de rachete antiaeriene a Comandamentului Aerian Sud a doborât două avioane de luptă supermanevrabile ruseşti Su-30SM.

"Avioanele de luptă conduse de forţele de ocupaţie au încercat să atace un sat din regiunea Odesa. Unitatea de rachete antiaeriene a Comandamentului Aerian Sud a distrus ambele avioane de război. Piloţii au ejectat şi au urmat aeronava în Marea Neagră ucraineană'', a precizat Comandamentul Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei pe Facebook.

---

Actualizare 10:15 - Armata rusă a bombardat gara şi grădina botanică din Zaporizhia

Zaporizhia -Ukrinform - 16.03.2022 - La primele ore ale zilei de astăzi, trupele ruse au deschis pentru prima dată focul asupra infrastructurii civile din oraşul ucrainean Zaporizhia, a anunţat şeful administraţiei militare regionale, Oleksandr Starukh, pe Telegram.

"Nu a fost o dimineaţă bună. Vestea principală este că pentru prima dată în Zaporizhia bombardat infrastructura civilă. Rachetele au aterizat lângă gara Zaporizhia-2. Potrivit rapoartelor preliminare, nimeni nu a fost ucis", se arată într-un comunicat.

---

Actualizare 08:19 - Boris Johnson: "' Peste 100.000 de britanici sunt gata să găzduiască refugiaţii ucraineni''

Marea Britanie-Ukrinform - 16.03.2022 - Peste 100.000 de cetăţeni şi organizaţii britanice şi-au exprimat disponibilitatea de a găzdui refugiaţii ucraineni, a declarat prim-ministrul Boris Johnson pe Twitter.

"Este fantastic că peste 100.000 de oameni şi organizaţii şi-au înregistrat interesul pentru a sprijini refugiaţii ucraineni care fug de război pri programul «Homes for Ukraine» '', a precizat Boris Johnson.

---

Actualizare -18:30-Marea Britanie adaugă pe lista de sancţiuni alte 350 de persoane şi entităţi din Rusia

Marea Britanie-Ukrinform - 15.03.2022 - Ministrul britanic de externe Liz Truss a anunţat astăzi o "rundă istorică de sancţiuni" împotriva a 370 de cetăţeni ruşi şi belaruşi, dintre care 51 sunt oligarhi şi membri ai familiilor acestora.

"Mergem mai departe şi mai repede ca niciodată în a-i lovi pe cei mai apropiaţi oameni ai lui Putin - de la mari oligarhi, la prim-ministrul său şi la propagandiştii care îi vând minciunile şi dezinformarea. Îi tragem la răspundere pentru complicitatea lor la crimele Rusiei din Ucraina. Lucrând îndeaproape cu aliaţii noştri, vom continua să creştem presiunea asupra lui Putin şi vom întrerupe finanţarea maşinii de război ruseşti", a spus Truss într-un comunicat.

---

Actualizare 13:00 - Rusia a atacat aeroportul din Dnepro

Dnepro - Ukrinform - 15.03.2022 - Armata rusă a tras cu rachete în aeroportul din Dnipro, distrugând o pistă şi dăunând grav infrastructura.

"Noaptea trecută, inamicul a atacat aeroportul din Dnipro. Două lovituri cu rachete. O pistă a fost distrusă. Un terminal a fost avariat. Distrugere pe scară largă", a postat şeful Administraţiei Regionale de Stat Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, pe Facebook.

---

Actualizare 12:00 - Rusia a pierdut peste 13500 de soldati

Kiev - Ukrinform - 15.03.2022 - Între 24 februarie şi 15 martie, pierderile în luptă ale agresorului rus au totalizat aproximativ 13.500 de soldaţi, potrivit unui anunţ făcut de Statul Major ucrainean.

De asemenea, Rusia a pierdut 404 tancuri, 1.279 vehicule blindate de luptă, 150 sisteme de artilerie, 64 MLRS, 36 unităţi de apărare aeriană, 81 avioane, 95 elicoptere, 640 vehicule, 3 nave/ambarcaţiuni, 60 rezervoare de combustibil şi 9 UAV-uri operaţionale.

---

Actualizare 11:00 - Zelenski îi îndeamnă pe ucraineni să reia activitatea afacerilor acolo unde se poate

Kiev - Ukrinform - 15.03.2022 - Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, promite o dereglementare maximă a afacerilor şi solicită reluarea activităţilor de afaceri acolo unde nu există lupte.

Potrivit acestuia, Cabinetul de Miniştri al Ucrainei a convenit asupra unui pachet de soluţii care să susţină economia ucraineană, astfel încât afacerile să funcţioneze iar oamenii să aibă locuri de muncă acolo unde situaţia de securitate o permite şi unde oamenii sunt pregătiţi pentru asta.

---

Actualizare 10:00 - Forţele ucrainene au respins un atac rusesc în regiunea Harkov

Harkov - Ukrinform - 15.03.2022 - "Apărătorii ucraineni opresc atacurile inamice la periferia Harkovului", a anunţat serviciul de presă al Gărzii Naţionale a Ucrainei, pe Telegram.

---

Actualizare 09:00 - Şapte morţi găsiţi sub ruinele unei clădiri bombardate din Harkov

Harkov - Ukrinform - 15.03.2022 - În regiunea Harkov, trei persoane au fost salvate, iar cadavrele a şapte victime au fost scoase de sub dărâmăturile clădirilor distruse de bombardamentele inamice în ultimele 24 de ore.

---

Actualizare 08:00 - Marea Britanie a eliberat vize cu permis de şedere temporară pentru 4.000 de refugiaţi ucraineni

Marea Britanie - Ukrinform - 15.03.2022 - Marea Britanie a eliberat vize cu permis de şedere temporară pentru 4.000 de refugiaţi ucraineni de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a anunţat Ministerul de Interne al Regatului Unit.

Se remarcă faptul că tipul de viză eliberat în prezent refugiaţilor ucraineni în cadrul Schemei pentru Familie din Ucraina este acordat pe baza informaţiilor despre rudele solicitanţilor cu reşedinţa în Regatul Unit.

Potrivit Oficiului, până în data de 13 martie, ucrainenii completaseră 32.200 de cereri de viză şi 10.600 de refugiaţi din Ucraina s-au înscris pentru programări pe site-urile de solicitare a vizei.

De asemenea, vizele britanice sunt disponibile în prezent la centrele de procesare a vizelor din Europa, inclusiv în Polonia şi Franţa.

Potrivit sursei citate, există două modalităţi principale de a obţine o viză de refugiat în Marea Britanie: un solicitant trebuie fie să aibă rude în Regatul Unit, fie un sponsor britanic desemnat pentru a rămâne în ţară.

---

Actualizare 07:45 - Armata rusă a bombardat întreprinderile din Shostka

Shostka - Ukrinform - 15.03.2022 - Armata rusă a bombardat întreprinderile în Shostka, regiunea Sumy, anunţat de şeful Administraţiei Militare Regionale Sumy, Dmytro Zhyvytskyi, într-un reportaj video pe Telegram.

"Astăzi, Shostka a fost bombardată. Au fost lovite facilităţi industriale, capacităţi de producţie. Au fost distruse depozite. Din fericire, niciuna dintre acele întreprinderi nu funcţiona în acel moment, aşa că ne aşteptăm să nu fie oameni sub dărâmături, dar este imposibil să le refacem.= la condiţiile operaţionale", a spus Zhyvytskyi.

---

Actualizare 07:00 - Slovacia expulzează trei diplomaţi ruşi

Slovacia - Ukrinform - 15.03.2022 - Slovacia a decis ieri expulzarea a trei diplomaţi ruşi care acum trebuie să părăsească ţara în 72 de ore, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit sursei citate, această decizie a fost luată în baza informaţiilor primite de la agenţia de securitate a ţării.

"Pe baza unei estimări a serviciilor de informaţii slovace, Republica Slovacă a decis astăzi să expulzeze trei angajaţi ai Ambasadei Federaţiei Ruse pentru activitatea lor care încălcă Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice", se arată într-un comunicat al ministerului.

---

Actualizare - 20:11 - 9 persoane au murit într-un atac cu rachete asupra unui turn de televiziune de lângă Rivne

Rivne- Ukrinform - 14.03.2022 - Nouă persoane au fost ucise într-un atac cu rachete asupra unui turn de televiziune în apropiere de Rivne, nord-vestul Ucrainei.

"În această dimineaţă, 14 martie, două rachete ale ocupanţilor ruşi au lovit turnul TV şi clădirea administrativă de lângă Rivne. La ora 18:00, avem 9 oameni ucişi şi 9 răniţi. Unele persoane sunt încă sub dărâmăturile turnului TV din Antopol. ", a declarat şeful Administraţiei Militare Rivne, Vitaliy Koval, într-un briefing.

 În operaţiunea de salvare au fost implicate 15 unităţi de echipamente speciale ale Serviciului de Stat de Urgenţă şi 90 de salvatori.

Difuzarea TV şi radio în regiunea Rivne a fost suspendată din cauza distrugerii turnului TV lovit de un atac aerian inamic.

---

Actualizare - 19:20- Preşedintele Comisiei Europene l-a informat pe Zelensky despre al 4-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

UE-Ukrinform - 14.03.2022 - Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a informat pe preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, despre cel de-al patrulea pachet de sancţiuni, care poate fi aprobat astăzi de Consiliul UE prin procedură scrisă.

"Războiul lui Putin devine din ce în ce mai brutal. Tocmai l-am informat pe preşedintele Ucrainei Zelensky despre cel de-al 4-lea pachet de sancţiuni. UE este cu poporul ucrainean", a scris Ursula von der Leyen pe Twitter .

Oficialul a menţionat că UE sprijină Ucraina cu un pachet de asistenţă macro-financiară de 1,2 miliarde de euro şi 500 de milioane de euro în ajutor umanitar.

---

Actualizare - 18:26- Ministerul Sănătăţii: Teroriştii ruşi au distrus 104 spitale

Kiev-Ukrinform - 14.03.2022 - De la invazia rusă în Ucraina, teroriştii ruşi au distrus 104 spitale, 7 sunt nereparabile.

"Invadatorii au avariat 104 spitale, 7 dintre ele nu pot fi reparate, 34 de vehicule medicale de urgenţă au fost bombardate", a informat astăzi Ministerul Sănătăţii.

---

Actualizare - 17:15 - Dmitro Kuleba: "Atât timp cât Rusia ne ucide poporul, trebuie aplicate mai multe sancţiuni împotriva ei"

Kiev-Ukrinform - 14.03.2022 - Atât timp cât Rusia ucide cetăţeni ucraineni, trebuie aplicate noi sancţiuni împotriva puterii agresoare, a declarat astăzi ministrul Afacerilor Externe, Dmytro Kuleba.

"În negocierile cu partenerii, aud adesea argumentul că ei au impus deja sancţiuni fără precedent şi continuă să le impună, că nu au avut niciodată o astfel de experienţă, că trebuie să se oprească şi să vadă cum sancţiunile deja implementate afectează Rusia. Însă, atât timp cât războiul continuă, atât timp cât Rusia ne ucide cetăţenii, trebuie aplicate noi sancţiuni", a spus Kuleba.

El a adăugat că există o listă clară de sancţiuni pe care Ucraina încearcă să le impună Rusiei şi "urmărim aceste obiective în mod foarte consecvent".

Kuleba a reamintit că UE elaborează un "al patrulea" pachet de sancţiuni. Potrivit ministrului, acesta va include sancţiuni împotriva persoanelor fizice şi juridice şi a unui număr de mari companii ruseşti.

Şeful MAE a remarcat, de asemenea, că SUA, Marea Britanie şi Canada renunţă deja la petrolul şi cărbunele ruseşti.

"Lucrăm activ pentru a ne asigura că naţiunile UE renunţă la energia rusă... Astăzi petrolul, gazul şi cărbunele rusesc sunt îmbibate cu sânge ucrainean... Fiecare dolar plătit pentru ele este un dolar pentru maşina de război rusă, care comite crime de război şi crime împotriva umanităţii şi care a distrus securitatea europeană... De asemenea, insistăm să închidem porturile mondiale pentru navele ruseşti şi să deconectăm noile bănci ruseşti de la SWIFT, în primul rând Sberbank of Russia", a mai spus Kuleba.

---

Actualizare - 16:30 - Reţeaua de telefonie mobilă a căzut într-o parte a regiunii Luhansk

Luhansk-Ukrinform - 14.03.2022 -Reţeaua de telefonie mobilă este scoasă din funcţiune într-o parte a regiunii Lugansk din cauza invadatorilor ruşi, a declarat de şeful Administraţiei Militare Regionale Luhansk, Serhii Haidai.

"O parte din regiunea Luhansk şi-a pierdut reţeaua de telefonie mobilă. Acest lucru a fost făcut de ruşi. Lucrăm pentru a rezolva problema", a scris oficialul pe Telegram.

Acesta le-a cerut localnicilor care mai aveau electricitate şi acces la internet să elimine parolele Wi-Fi, astfel încât să se poată conecta şi cei care nu mai au acces la internet ca să ia legătura cu cei dragi.

"Aveţi răbdare! Orcii se vor retrage! Teritoriile sunt ocupate temporar, nu ii credeţi pe rusi, nu-i slujiţi, nu trădaţi Ucraina! Reţineţi! Să ne ajutăm unii pe alţii!" a subliniat Haidai.

---

Actualizare - 15:36 - Papa condamnă uciderea copiilor şi a civililor din Ucraina

Vatican - Ukrinform - 14.03.2022 -Papa Francisc a condamnat "barbarismul" uciderii copiilor şi a altor civili lipsiţi de apărare în Ucraina şi a pledat pentru oprirea atacurilor "înainte ca oraşele să fie reduse la cimitire", potrivit Associated Press.

Papa nu s-a referit încă direct la Rusia în mesajele sale de condamnare a războiului din Ucraina, însă cuvintele sale sunt menite să conteste jusificările Moscovei pentru invazie din ţara vecină.

Suveranul Pontif a spus ieri în timpul unei apariţii publice că Mariupol, oraşul din sudul Ucrainei care "poartă numele" Fecioarei Maria, a "devenit un oraş martirizat de războiul sfâşietor care devastează Ucraina".

"În numele lui Dumnezeu, vă cer: opriţi acest masacru!", a spus papa Francisc.

---

Actualizare - 14:02 - Şeful forţelor armate ucrainene: "Unităţile ucrainene de apărare aeriană au distrus 77 de avioane inamice şi 90 de elicoptere"

Kiev - Ukrinform - 14.03.2022 -Unităţile de apărare aeriană ale Forţelor Armate ucrainene au distrus 77 de avioane şi 90 de elicoptere ale armatei ruse de la începutul invaziei în Ucraina.

"Unităţile de apărare aeriană au distrus 77 de avioane şi 90 de elicoptere ale inamicului. Sistemul de apărare aeriană, despre care au spus că nu există, salvează mii de vieţi în fiecare zi şi în fiecare noapte, de la începutul războiului iniţiat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. În dimineaţa zilei de 14 martie, 259 de lovituri cu rachete au fost efectuate pe teritoriul nostru şi au fost trase 395 de rachete de croazieră. Cei care au venit la noi cu sabie vor muri de sabie", a spus comandantul şef al forţelor armate ucrainene Valeri Zaluzhny.

Pe 13 martie, Zalujni a declarat pe Facebook că Ucraina a spulberat mitul "invincibilităţii" armatei ruse. Ruşii suferă pierderi grave atât de personal cât şi de echipament militar.

---

Actualizare - 13:42 - Irina Vereşciuk: "Aproape 150.000 de ucraineni au fost evacuaţi prin coridoarele umanitare"

Kiev - Ukrinform - 14.03.2022 -Aproape 150.000 de oameni din Ucraina au folosit coridoarele umanitare şi se află acum într-un loc sigur.

"Vom putea vedea rezultatele coridoarelor abia astăzi la ora 20:00. Totuşi, în general, procesul este foarte dificil. Ocupanţii nu îşi îndeplinesc angajamentele, nu îndeplinesc regimul de încetare a focului, iar oamenii sunt adesea în pericol în coridoarele umanitare, care ar trebui să le garanteze o ieşire sigură", a spus viceprim-ministrul Irina Vereshchuk.

Totuşi, potrivit acesteia, "dacă vorbim despre numărul total de oameni care au reuşit să iasă din iadul creat de Putin în Ucraina, aproape 150.000 de oameni au folosit un coridor umanitar şi se află acum într-un loc sigur".

---

Actualizare 12:00 - Trupele ruseşti au ucis 90 de copii în Ucraina

Kiev - Ukrinform - 14.03.2022 - Trupele ruseşti au ucis 90 de copii în Ucraina, de la începutul invaziei, potrivit unui raport publicat de Procurorul General al Ucrainei.

Până la 14 martie 2022, un total de 90 de copii au fost ucişi şi peste 100 de copii au fost răniţi în Ucraina din cauza agresiunii armate ruseşti. Cele mai multe victime au fost înregistrate în Regiunea Kiev, Regiunea Harkiv, Regiunea Doneţk, Regiunea Cernihiv, Regiunea Sumi, Regiunea Herson, Regiunea Mykolaiv şi Regiunea Jytomyr.

---

Actualizare 11:00 - Trupe antiaeriene ucrainene au doborât 4 avioane, trei elicoptere şi o dronă ale armatei ruse

Kiev - Ukrinform - 14.03.2022 - Unităţile de apărare antiaeriană ucrainene au lovit în ultima zi patru avioane inamice, trei elicoptere şi un vehicul aerian fără pilot (UAV).

Într-una dintre direcţiile strategice din regiunea Kiev, un grup de avioane inamice Su-35, Su-34 şi Su-25 încercau să lanseze rachete şi lovituri aeriene asupra redutelor ucrainene. În timp ce avioanele de luptă ale Forţelor Aeriene Ucrainene conduceau o confruntare aeriană cu forţele de ocupaţie, unităţile de apărare antiaeriană ucrainene au lansat rachete sol-aer asupra ţintelor aeriene inamice.

---

Actualizare 10:00 - Semnalul de televiziune şi cel de radio, întrerupte din cauza unui bombardament în Rivne

Rivne - Ukrinform - 14.03.2022 - Serviciile de televiziune şi radio au fost întrerupte în regiunea Rivne, după ce atacul aerian al Rusiei a lovit Turnul TV Rivne, potrivit şefului administraţiei regionale Rivne, Vitali Koval.

"După ce turnul de televiziune din regiunea Rivne a fost distrus, serviciile de difuzare TV şi radio au fost întrerupte", a scris Koval pe Telegram.

---

Actualizare 09:30 - Trupele ruseşti au tras asupra fabricii Antonov din Kiev

Kiev - Ukrinform - 14.03.2022 - La Kiev, trupele ruse au tras în uzina Antonov, a spus Administraţia de Stat a oraşului Kiev pe Telegram.

La faţa locului lucrează pompierii, personalul medical de urgenţă şi personalul altor servicii.

---

Actualizare 09:00 - Cel puţin 3 civili ucişi într-un bombardament la Okhtyrka

Sumy - Ukrinform - 14.03.2022 - Cel puţin trei civili au fost ucişi în bombardamentul nocturn asupra Okhtyrka, regiunea Sumy.

"În această noapte a avut loc un bombardament aerian al sectorului privat din Okhtyrka, în zona de clădiri rezidenţiale. Cel puţin trei persoane au fost ucise. Altele nu au fost încă găsite", a declarat primarul din Okhtyrka, Pavlo Kuzmenko, într-un mesaj video pe Facebook.

---

Actualizare 08:30 - Una din femeile internate la maternitatea din Mariupol a murit

Mariupol - Ukrinform - 14.03.2022 - Una dintre femeile însărcinate rănite în atacul aerian asupra unei maternităţi din Mariupol din 9 martie a murit împreună cu copilul ei nenăscut.

"Prima fetiţă însărcinată din reportajele video/fotografiere de la locul bombardamentului spitalului de copii numărul trei din Mariupol (spitalul de maternitate), care era transportata pe targă, nu a supravieţuit. Nici copilul ei nenăscut nu a supravieţuit", a scris reporterul Asya Dolina.

---

Actualizare 08:00 - Patru persoane rănite în urma unui bombardament în Jitomîr

Jitomîr - Ukrinform - 14.03.2022 - Patru persoane au fost rănite în urma unui bombardament cu rachete în oraşul Jitomîr.

"La ora 02:40 pe 14 martie, patru persoane au fost rănite şi şapte clădiri au fost avariate, în Jitomîr. Conform informaţiilor preliminare, clădirile au fost distruse în urma unor lovituri cu rachete asupra clădirilor administrative din satul Stavyshche, raionul Jitomîr. Lucrările de căutare sunt în desfăşurare", a anunţat Serviciul de Stat de Urgenţă al Ucrainei.

---

Actualizare 07:30 - Mai multe obuze de artilerie au lovit un bloc de apartamente în Kiev

Kiev - Ukrinform - 14.03.2022 - La ora 05:00, pe 14 martie, un obuz de artilerie a lovit un bloc cu nouă etaje din cartierul rezidenţial Obolonskyi, oraşul Kiev.

"La ora 05:09, 14 martie, un obuz de artilerie a lovit un bloc de nouă etaje de pe strada Bohatyrska 20 din districtul Obolonskyi, provocând distrugeri parţiale de la etajele 1 până la 3 şi incendierea apartamentelor de la etajele 3 şi 4", a scris Anton Gerashchenko, consilier al ministrului afacerilor interne al Ucrainei, pe Telegram.

---

Actualizare 07:00 - Boris Johnson a convocat un summit pentru a discuta reconstruirea Ucrainei

Londra - Ukrinform - 14.03.2022 - Prim-ministrul Regatului Unit îi va găzdui săptămâna viitoare pe lideri nordici şi baltici pentru a discuta despre securitatea europeană pe fondul agresiunii ruse.

După cum s-a menţionat, premierul îi va găzdui pe liderii Forţei Expediţionare Comune (JEF), o coaliţie de securitate din nordul Europei, care reuneşte reprezentanţi din Danemarca, Finlanda, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Ţările de Jos, Suedia şi Norvegia. Vor discuta despre criza imediată din Ucraina, dar şi despre securitatea energetică pe termen lung şi despre cum pot ajuta Ucraina să se reconstruiască din nou după război.

---

Actualizare 19:26 - Avion de luptă rusesc doborât lângă Cernihiv

Cernihiv - Ukrinform - 13.03.2022 - Armata ucraineană a doborât un avion de luptă al armatei ruse lângă Cernihiv, potrivit unui anunţ al Comandamentului Operaţional Nord publicat pe Facebook.

"Avionul Su al ocupanţilor tocmai a fost doborât în timpul unui raid aerian asupra Cernihivului. Confirmarea sub formă de fotografie va fi oferită puţin mai târziu, pentru că avion de luptă a căzut într-o pădure, iar acum este periculos să ajungem acolo", se spune în comunicat.

---

Actualizare 17:46 - Zelenski a fost la un spital pentru a vizita militarii ucraineni răniţi în urma invaziei Rusiei

Kiev - Ukrinform - 13.03.2022 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost, astăzi, la un spital pentru a vizita militarii răniţi în urma invaziei ruseşti.

"Însănătoşire grabnică, băieţi!", le-a urat şeful statului.

Personalul spitalului are grijă de militarii ucraineni care au suferit diverse răni în luptele care au avut loc în regiunea Kiev.

Preşedintele ucrainean i-a decorat pe soldaţii aflaţi pe patul de spital, dar şi pe reprezentanţii instituţiei medicale.

----

Actualizare 17:33 - Armata ucraineană a distrus podul rusesc de pontoane de lângă Hostomel

Kiev - Ukrinform - 13.03.2022 - Forţele armate ale Ucrainei au distrus un pod de pontoane pe care trupele de ocupaţie ruse încercau să-l facă lângă Hostomel, potrivit unui anunţ al Forţelor Armate ale Ucrainei publicat pe Telegram.

"Lângă Hostomel, invadatorii ruşi au decis să facă structuri de pontoane. Cazacii noştri i-au ars puţin. Slavă neamului! Moarte duşmanilor!" au precizat Forţele Armate ale Ucrainei

---

Actualizare 16:41 - Armata ucraineană opreşte înaintarea trupelor ruse lângă Baryshivka

Kiev - Ukrinform - 13.03.2022 - Zhytomyr şi Vyshhorod rămân cele mai periculoase direcţii, deşi situaţia este controlată acolo, a transmis Administraţia de Stat a oraşului Kiev, referindu-se la datele primite de la Administraţia Militară din Kiev de astăzi.

"În toate raioanele din oraşul Kiev sunt în curs de desfăşurare măsuri de căutare şi contrasabotaj. În direcţia Boryspil, luptele au avut loc lângă Baryshivka. Inamicul a fost oprit, a suferit pierderi şi s-a retras. Întregul teritoriu rămâne sub controlul nostru", se arată în raport.

Bombarderile nocturne au fost înregistrate în aşezări, precum Irpin, Makariv, Borodianka şi Vorzel.

Potrivit sursei citate, infrastructura Kievului funcţionează într-o manieră stabilă. Nu au existat întreruperi ale serviciilor de alimentare cu apă, electricitate şi căldură. De asemenea, serviciile de transport public sunt oferite gratuit.

Forţele teritoriale de apărare din Kiev sunt formate din peste 30.000 de persoane şi continuă să-şi extindă rândurile.

---

Actualizare 16:04 - 33 de lucrători feroviari au fost ucişi de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina

Kiev - Ukrinform - 13.03.2022 - 33 lucrători feroviari au fost ucişi de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit unui anunţ al Căilor Ferate Ucrainene publicat pe Facebook.

"Pierderi suferă şi lucrătorii feroviari, care s-au aflat în mijlocul evenimentelor de la începutul războiului şi au evacuat deja peste 2 milioane de ucraineni, în principal copii şi femei. De când a început agresiunea armatei ruse, am pierdut 33 de colegi, inclusiv unul dintre ei direct în timpul unei călătorii", au precizat Căile Ferate Ucrainene.

Yevhen Khmara, un compozitor ucrainean, organizat un spectacol improvizat la una dintre gările din Ucraina în memoria celor căzuţi.

"Performanţa spontană de astăzi este despre memorie, respect, demnitate şi putere", au adăugat Căile Ferate Ucrainene.

---

Actualizare 15:43 - Forţele ruse au bombardat un internat psihoneurologic de lângă Kiev

Kiev - Ukrinform - 13.03.2022 - Forţele ruse au lansat o lovitură de artilerie asupra internatului psihoneurologic Puşcha-Vodytsia, a anunţat Administraţia de Stat a oraşului Kiev pe Telegram.

Un obuz a lovit un cazan şi a avariat acoperişul şi spaţiile din interior. Un alt obuz a lovit o morgă. Din cauza valului de explozie, clădirea a fost parţial distrusă.

În momentul bombardamentului, pacienţii şi personalul internatului au fost evacuaţi într-un loc sigur.

---

Actualizare 15:26 - Un jurnalist american a fost ucis de ruşi în Irpin

Kiev - Ukrinform - 13.03.2022 - Brent Renaud, jurnalist de la The New York Times, a fost ucis astăzi în Ucraina, de ruşi, anunţă presa de la Kiev, confirmată de redacţia cotidianului american. El şi echipa sa au fost prinşi în schimbul de focuri dintre trupele ucrainene pe care le însoţeau şi forţele armate ruse. Cei doi colegi ai lui Renaud au fost răniţi în acelaşi schimb de focuri.

New York Times a precizat că jurnalistul Brent Renaud nu se afla în Ucraina în calitate de trimis al cotidianului american. Brent Renaud era şi regizor şi împreună cu fratele său făcea filme documentare în zonele de conflict.

---

Actualizare 12:15 - Nouă persoane au fost ucise în urma unor lovituri aeriene asupra oraşului Nikolaev

Nikolaev - Ukrinform - 13.03.2022 - Nouă persoane au fost ucise astăzi în urma unor lovituri aeriene asupra oraşului Nikolaev din sudul Ucrainei, a precizat guvernatorul regional Vitaliy Kim.

---

Actualizare 11:28 - Aproximativ 50 de atacuri au fost lansate ieri asupra regiunii Harkov

Kiev - Ukrinform - 13.03.2022 - Aproximativ 50 de atacuri au fost lansate ieri asupra regiunii Harkov, a declarat şeful Administraţiei Militare Regionale Harkov, Oleh Synehubov.

"Ieri, forţele de ocupaţie rusă au lansat aproximativ 50 de atacuri cu artilerie şi mortar asupra zonelor rezidenţiale din Harkov, Chuhuiv, Izium şi Rohan. Faţă de zilele precedente, situaţia este mai puţin tensionată, dar Forţele Armate ale Ucrainei rămân în alertă. Din nou, am observat anumite activităţi de recunoaştere a UAV-urilor inamice", a postat şeful Administraţiei Militare Regionale Harkov, Oleh Synehubov, pe Telegram.

Potrivit acestuia, armată rusă continuă să tragă în districtul Izium, lovind o unitate centrală de procesare din apropierea satului Hlazunivka.

De asemenea, o instituţie psihoneurologică din Oskil a fost redeschisă. În prezent, acolo se află 350 de rezidenţi. Evacuarea are loc în acelaşi timp.

"În fiecare zi, luptătorii noştri provoacă pierderi semnificative inamicului şi îi împiedică să avanseze. În districtul Izium, grupul mobil de unităţi de apărare aeriană a Forţelor Armate ale Ucrainei a doborât un vânător rus", a adăugat şeful administraţiei.

---

Actualizare 09:17 - Volodimir Zelenski: ''Rusia devine izolată de restul lumii''

Kiev - Ukrinform - 13.03.2022 - Pe fondul atacului asupra Ucrainei, conducerea rusă îşi transformă ţara într-o zonă izolată de restul lumii, unde sărăcia şi violenţa vor predomina, a declarat Volodimir Zelenski.

"Ca urmare a atacului asupra pământului nostru, asupra Ucrainei, conducerea rusă îşi transformă de fapt statul într-un analog al aşa-numitelor "DPR" şi "LPR", într-o zonă izolată de restul lumii, unde va domni sărăcia, unde totul va fi determinat doar de violenţă şii unde oamenii vor fugi", a precizat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul său.

Acesta i-a menţionat pe cei care au părăsit Rusia şi şi-au retras afacerile.

"Aceştia sunt profesionişti care pot fi competitivi pe piaţa globală. Aceştia sunt specialişti IT care nu vor să locuiască într-o zonă în care nu există libertate. Aceştia sunt oameni de afaceri care simt că totul le va fi luat în orice moment. Aceştia sunt artişti care ştiu că creativitatea într-un teritoriu în care viaţa umană este lipsită de valoare nu are nicio valoare. Rusia îşi pierde mintea. Pierde talentul. Pierde bani", a subliniat preşedintele Ucrainei.

Zelensky a subliniat că ocupanţii ruşi nu pot cuceri poporul ucrainean, deoarece "nu au atâta putere, nu au un asemenea spirit".

"Ei ţin doar la violenţă, doar la teroare, doar pe armele multe pe care le au, dar invadatorii nu au o bază naturală pentru viaţa normală, pentru ca oamenii să se simtă fericiţi şi să viseze. Sunt incapabili din punct de vedere organic să facă viaţa normală! Oriunde a ajuns Rusia într-o ţară străină, visele sunt imposibile. Doar o luptă foarte grea pentru supravieţuire", a spus Zelenski.

---

Actualizare 07:40 - O mare bază ucraineană aflată la 25 km. de graniţa cu Polonia, atacată de armata rusă cu 8 rachete

Lviv - Ukrinform - 13.03.2022 - Armata rusă a lansat un atac aerian asupra Centrului Internaţional pentru Menţinerea Păcii şi Securităţii din Regiunea Lviv (cunoscut anterior ca terenul de antrenament militar Yavoriv al Forţelor Terestre ale Ucrainei), în apropiere de graniţa cu Polonia, a anunţat astăzi administraţia militară regională din Lviv.

"Ocupanţii au lansat un atac aerian asupra Centrului internaţional pentru menţinerea păcii şi securităţii (IPSC). Potrivit datelor preliminare, au lansat opt rachete", a precizat administraţia într-un comunicat.

---

Kiev - Ukrinform - 12.03.2022 - Forţele ruse au deschis focul asupra unui convoi de civili, care era format exclusiv din femei şi copii, în timp ce se încerca evacuarea acestora din localitatea Peremoha, din regiunea Kiev, potrivit unui anunţ al Serviciului de Informaţii al Ministerului Apărării din Ucraina.

"Pe 11 martie, în timp ce se încerca evacuarea localnicilor din satul Peremoha (raionul Barîşivka, din regiunea Kiev) către satul Hostroluchia, pe coridorul verde agreat, ocupanţii au tras asupra unei coloane de civili, care era formată exclusiv din femei şi copii. Rezultatul acestui act brutal - şapte morţi. Unul dintre ei, un copil. Numărul exact al celor răniţi nu este cunoscut încă", a transmis serviciul de informaţii ucrainean.

Obuzul a ucis şapte persoane, inclusiv un copil. Numărul răniţilor este în curs de clarificare.

Potrivit sursei citate, după ce au deschis focul, "forţele ruse au forţat restul persoanelor din convoi să revină în satul Peremoha şi nu le-au mai lăsat să iasă".

"La acest moment, este aproape imposibilă stabilirea unei căi de comunicaţie, precum şi furnizarea de asistenţă medicală şi umanitară", a adăugat serviciul Ministerului Apărării ucrainean.

---

Actualizare 20:07 - Volodimir Zelenski: ''Mii de ucraineni au murit în războiul pe care Federaţia Rusă l-a declanşat''

Kiev - Ukrinform - 12.03.2022 - Războiul pe care Federaţia Rusă l-a declanşat împotriva Ucrainei a ucis deja mii de oameni, inclusiv 79 de copii, a declarat Volodimir Zelenski.

Potrivit acestuia, Ucraina se confruntă cu un război teribil, pe care Europa nu l-a mai văzut de la al Doilea Război Mondial. Volodimir Zelenski a subliniat că statul ucrainean nu a început acest război.

"Acesta este un război împotriva poporului ucrainean - împotriva oamenilor paşnici şi sinceri, pe care sunt sigur că i-aţi cunoscut foarte bine în anii independenţei noastre şi aţi văzut că suntem foarte asemănători cu dumneavoastră. Preţuim în mod egal libertatea. Noi la fel de bine, preţuim egalitatea. Vrem în egală măsură să trăim. Vrem doar să trăim. Ne dorim, în egală măsură, doar ce este mai bun, mai strălucitor pentru copiii noştri, pentru familiile noastre, dar acum noi şi voi trăim diferit", a declarat Zelenski.

Potrivit preşedintelui, ucrainenii şi europenii se află în prezent în condiţii fundamental diferite. Acesta a explicat că cetăţenii ţărilor străine ar putea avea încredere într-un viitor lung şi fericit.

"Şi pentru noi, ceea ce avem poate fi ultima dată ,doar o ultimă oară. Azi sau niciodată. Cât despre cei 79 de copii ucraineni ucişi, cele 79 de familii ucrainene distruse de acest război ruşinos - invazia Rusiei. 79 de familii care au pierdut cele mai valoroase persoane, dar care sunt încă forţaţi să lupte. Sunt forţaţi să se ridice şi să supravieţuiască şi să lupte. Luptă pentru un viitor care s-a încheiat pentru ei", a adăugat Zelenski.

Acesta a subliniat că ucrainenii şi statele membre ale UE trebuie să facă tot posibilul pentru ca numărul celor 79 de copii ucişi să nu crească.

---

Actualizare 19:02 - Armata ucraineană a eliberat două localităţi populate din regiunea Cernihiv

Cernihiv- Ukrinform - 12.03.2022 - Armata ucraineană a eliberat încă două localităţi populate din regiunea Cernihiv şi a confiscat 10 unităţi de echipament rusesc.

"Apărătorii au reuşit să elibereze încă două localităţi populate, să împiedice invadatorii ruşi să stabilească o trecere cu ponton şi să restrângă intenţiile armatei ruse de a avansa spre Kiev. Drept urmare, avem peste 10 trofee de echipament inamic", a anunţat Comandamentul Operaţional "Nord" pe Facebook

Raportul notează că armata Federaţiei Ruse nu mai este atât de puternică pe cât au spus propagandiştii de la Kremlin despre asta la televizor. Personalul este demoralizat şi nu poate conduce ostilităţi active.

Ieri, apărătorii ucraineni au eliberat încă cinci localităţi populate din regiunea Cernihiv.

---

Actualizare 17:34 - Volodimir Zelenski: ''Peste 500 de soldaţi ruşi s-au predat''

Kiev- Ukrinform - 12.03.2022 - Începând cu 11 martie, peste 500 de militari ai Federaţiei Ruse, care luau parte la războiul împotriva Ucrainei, s-au predat, a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu cu reprezentanţii presei internaţionale.

"Nu pot spune numărul exact, pentru că acesta variază. Mulţi dintre ei au fugit, mulţi se ascund în anumite clădiri, unii încearcă să se întoarcă în Rusia", a explicat Zelenski.

După cum a raportat Ukrinform, pierderile totale estimate în luptă ale armatei ruse în perioada 24 februarie - 12 martie sunt: personal - peste 12.000 de oameni, tancuri - 362, vehicule blindate de luptă - 1.205, sisteme de artilerie - 135, MLRS - 62, mijloace de apărare aeriană - 33, aeronave - 58, elicoptere - 83, vehicule - 585 unităţi, nave/ambarcaţiuni - 3, rezervoare cu combustibil - 60, UAV - 7.

---

Actualizare 15:54 - Un mercenar din grupul Wagner a fost capturat de ofiţerii SBU

Kiev- Ukrinform - 12.03.2022 - În zona Kirovograd, angajaţii Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) l-au capturat pe un luptător al companiei militare private ruse "Wagner".

"Acesta se laudă cu experienţa sa de luptă, cu operaţiunile de succes în Siria şi Donbass în 2014-2015. Ocupatorul credea în basme, dar a văzut că Ucraina este o ţară complet diferită, iar armata noastră este capabilă să distrugă chiar şi cei mai profesionişti ocupanţi", a transmis SBU.

Luptătorul profesionist a fost capturat în timpul recunoaşterii în zona Novoukrainka, când examina o rută pentru trupele ruseşti, care doreau să meargă la Herson pe direcţia Doneţk.

---

Actualizare - Kiev- Ukrinform - 12.03.2022 - Procesul educaţional va fi reluat, în 14 regiuni ale Ucrainei, începând de luni, a anunţat ministrul Educaţiei şi Ştiinţei, Serghiy Shkarlet.

"Începând de luni, procesul educaţional ar trebui să înceapă în cel puţin 14 regiuni. Restul regiunilor decid astăzi, în consultare cu administraţiile militaro-civile, asupra acţiunilor ulterioare în procesul educaţional", a spus Serghiy Shkarlet.

Ministrul le-a reamintit cadrelor că situaţia din unele regiuni ale Ucrainei rămâne extrem de ameninţătoare, alarmele aeriene fiind auzite de mai multe ori pe zi.

"În acest sens, Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei, în funcţie de situaţia specifică, recomandă fie suspendarea temporară a procesului de învăţământ, fie organizarea procesului de învăţământ prin educaţie online sau mixtă în coordonare cu administraţiile militaro-civile", a spus Serghiy Shkarlet.

El a precizat că elevii care s-au mutat temporar în alte regiuni ale Ucrainei, cu acordul părinţilor, se pot înscrie la şcoala de la locul de reşedinţă temporară în orice format.

Pentru a face acest lucru, Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei foloseşte o platformă de ultimă generaţie numită "Şcoala online integrală ucraineană", unde elevii din clasele 5-11 pot obţine acces deplin la materialele educaţionale.

---

Actualizare - Harkov- Ukrinform - 12.03.2022 - O ambulanţă a fost atacată de soldaţii ruşi la Harkov, eveniment în urma căruia un paramedic a fost rănit, a anunţat Centrul pentru Asistenţă de Urgenţă şi Medicina de Dezastre (CAUMD).

"După ce a efectuat apelul într-unul dintre districtele Harkov, echipa medicală a fost supusă focului, iar paramedicul a fost rănit în abdomen. Din fericire, şoferul ambulanţei l-a dus rapid pe colegul accidentat la cea mai apropiată instituţie medicală, unde paramedicul a fost operat de urgenţă", se arată în comunicatul de presă al CAUMD.

Victima este o femeie, iar viaţa ei nu este în pericol.

---

Actualizare - Herson - Ukrinform - 12.03.2022 - Trupele ruse care au ocupat oraşul Herson le transmit localnicilor că Ucraina ar fi abandonat această zonă.

"Centrul de Combatere a Dezinformării din cadrul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei avertizează asupra unui val puternic de dezinformare produs de inamic. Herson este singurul oraş mare ucrainean care a fost sub ocupaţie temporară rusă de la începutul unei noi etape a războiului. Propaganda rusă lucrează în mod activ şi, prin agenţii săi din Herson, răspândeşte mesaje false printre cetăţeni, discreditând acţiunile autorităţilor ucrainene", se arată într-un comunicat al respectivei instituţii publice.

"Ucraina nu va lăsa niciodată poporul din Herson în necaz. Pe fondul situaţiei de pe front, armata ucraineană nu poate lupta în interiorul oraşului, sacrificând civili. Ucraina apreciază foarte mult eforturile populaţiei locale, care, în ciuda ocupării temporare a Rusiei, participă la proteste împotriva trupelor de ocupaţie", se mai arată în comunicatul citat.

De altfel, primarul din Herson, Igor Kolykhayev, a declarat astăzi că informaţiile despre capturarea instalaţiei de apă de către trupele ruse sunt false, toate utilităţile oraşului funcţionând la parametri optimi.

---

Actualizare - Harkov - Ukrinform - 12.03.2022 - În Harkov, 25 de salvatori au căutat astăzi victime sub ruinele unui imobil de cinci etaje distrus de bombardamentele armatei ruse, clădiri cu 5 etaje distruse de bombardamentele inamice.

"Astăzi, 12 martie, sunt în desfăşurare operaţiuni de salvare pe strada Kholodnohirska din Harkov, unde o rachetă inamică a lovit recent o clădire rezidenţială de 5 etaje. La faţa locului lucrează 25 de salvatori şi 3 unităţi de echipamente, precum şi vehicule municipale", a anunţat Serviciul de Stat de Urgenţă din Ucraina pe contul său de Telegram.

Printre ruinele etajului patru al imobilului a fost descoperit trupul inert al unei femei în vârstă de 73 ani.

Amintim că în urmă cu două zile un bărbat, două femei şi doi copii au murit după ce casa le-a fost distrusă de bombardamentul aplicat satului Slobozhanske din regiunea Harkov de trupele Federaţiei Ruse.

Ukrinform - Trupele ruse au lansat astăzi mai multe lovituri de artilerie cu lansatoare de rachete la periferia localităţii Kamyshuvakha, lângă Zaporizhzhya.

---

Actualizare - Kiev - Ukrinform - 12.03.2022 - În cele mai mari zone operaţionale - Kiev, Cernihiv, Sumy, Harkov, Sud - inamicul şi-a epuizat forţele şi se apără, a afirmat la un briefing de presă Oleksiy Arestovych, consilier preşedintelui Zelensky.

"Sunt veşti bune. În această dimineaţă putem spune că în cele mai mari zone operaţionale inamicul şi-a epuizat grupările de atac şi se apără. Acest lucru este valabil şi pentru Kiev, Cernihiv, Sumy, Harkov, Sud, unde unele forţe inamice încearcă să avanseze, dar vor muri sub loviturile noastre", a spus Arestovich.

Potrivit lui Arestovich, singura direcţie în care inamicul încearcă să se mişte tactic este zona Severodoneţk - Volnovakha - Mariupol.

"Punctul de cotitură strategică despre care a vorbit ieri preşedintele a venit. Nu ne putem teme, putem fi plini de speranţă. Dar trebuie să înţelegem că asta nu înseamnă sfârşitul războiului", a conchis Arestovich.

---

Actualizare 13:29 - Trupele ruse au bombardat o şcoala din oraşul Harkov

Harkov - Ukrinform - 12.03.2022 - Armata rusă a bombardat o şcoală lângă Oleksiivka, în oraşul Harkov, a declarat Serhii Bolvinov, şeful Departamentului de Investigaţii al Departamentului Principal al Poliţiei Naţionale a Ucrainei din Regiunea Harkov, pe pagina sa de Facebook.

---

Actualizare 13:05 - Ucraina afirmă că forţele ruse au bombardat o moschee la Mariupol

Mariupol - Ukrinform - 12.03.2022 - Moscheea sultanului Suleiman Magnificul şi a soţiei sale Roxolana (Sultanul Hurrem) a fost bombardată de invadatorii ruşi în oraşul Mariupol, potrivit unui anunţ al Ambasadei Ucrainei din Turcia publicat pe Twitter.

"Moscheea Sultanului Suleiman Magnificul şi a soţiei sale Roxolana (Hurrem Sultan) din Mariupol a fost bombardată de invadatorii ruşi", a declarat Ministerul de Externe într-o postare pe Twitter. "Mai mult de 80 de adulţi şi copii se ascund acolo de bombardamente, inclusiv cetăţeni ai Turciei", a precizat Ambasadei Ucrainei din Turcia.

---

Actualizare - Kiev - Ukrinform - 12.03.2022 - 90 de batalioane a trimis Federaţia Rusă în Ucraina, dar o treime au fost distruse sau şi-au pierdut capacitatea de luptă, susţine Oleksiy Arestovych, consilier al preşedintelui Zelensky.

Potrivit acestuia, acum inamicii încearcă să realizeze mobilizarea generală în rândul populaţiei din teritoriile separatiste Donbass şi Lugansk, precum şi din Crimeea şi Caucaz.

"Vladimir Putin încearcă să creeze un grup de 10-15, până la 20.000 de oameni şi în câteva săptămâni să-i arunce în luptă, încercând să schimbe situaţia de pe front", a spus Arestovich.

---

Actualizare 12:09 - Forţele armate ale Ucrainei au doborât încă un bombardier Su-34 al armatei ruse

Cernihiv - Ukrinform - 12.03.2022 - Forţele armate ale Ucrainei au doborât încă un bombardier Su-34 al armatei ruse, a anunţat Brigada 1 Siverskyi pe Facebook.

"Forţele de apărare aeriană au lichidat o aeronavă inamică! Încă un Su-34 al Rusiei nu va mai dăuna civililor. Ai încredere în apărătorii tăi!" se arată în postare.

---

Actualizare 10:53 - Statul Major al Ucrainei: Rusia a pierdut peste 12.000 de militari, 362 de tancuri şi 58 de avioane

Kiev- Ukrinform - 12.03.2022 - De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, pierderile totale în luptă ale invadatorilor ruşi s-au ridicat la peste 12.000 de trupe, 362 de tancuri, 58 de avioane, 135 de sisteme de artilerie şi multe altele, a anunţat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei pe Facebook.

"Pierderile totale în luptă ale inamicului din 24.02.2022 până în 12.03.2022: personal - peste 12.000 de oameni, tancuri - 362, AFV-uri - 1.205, sisteme de artilerie - 135, MLRS - 62, sisteme de apărare aeriană - 33, avioane - 58, elicoptere - 8 , vehicule - 585 unităţi, nave/ambarcaţiuni - 3, camioane cu combustibil - 60, UAV-uri de nivel operaţional şi tactic - 7", se arată în comunicat.

---

Actualizare 09:08 - Un depozit de petrol din Vasylkiv a ars în urma unui atac aerian

Vasylkiv - Ukrinform - 12.03.2022 - Un terminal petrolier din Vasylkiv, regiunea Kiev, a luat foc în urma unui atac aerian, a anunţat Oleksiy Kuleba, şeful Administraţiei Regionale de Stat Kiev, pe Telegram.

"Un depozit de petrol este în flăcări în Vasylkiv după un atac aerian", a precizat Oleksiy Kuleba.

Anterior, un depozit de produse congelate a luat foc în satul Kvitneve, raionul Brovary, regiunea Kiev, după bombardamentul armatei ruse.

---

Actualizare 08:45 - Livrările de gaz, căldură, energie şi apă au fost întrerupte în Cernihiv

Cernihiv- Ukrinform - 12.03.2022 - Livrările de gaz, căldură, energie şi apă au fost întrerupte în Cernihiv în urma bombardamentelor armatei ruse, a transmis şeful Administraţiei Regionale de Stat Cernihiv, Viacheslav Chaus, într-o postare publicată pe Facebook.

"Inamicul îşi continuă loviturile aeriene şi cu rachete. Oamenii paşnici mor. Ieri, o bombă a lovit Hotelul Ucraina. Nu mai există hotel, dar Ucraina prevalează şi îşi continuă lupta. Acum nu există electricitate în Cernihiv şi aproape nicio sursă de gaz, apă şi căldură. Cred că astăzi vom restabili sursele de energie. Fără electricitate înseamnă fără apă şi fără comunicaţii mobile. Restabilim aceasta, dar inamicul continuă să întrerupă eforturile noastre. Ne păstrăm calmul şi facem tot posibilul pentru a distruge inamicul de lângă Cernihiv", a precizat Viacheslav Chaus.

---

Actualizare -19:44-Volodimir Zelenski: "78 de copii au fost ucişi în atacurile ruseşti asupra Ucrainei "

Kiev- Ukrinform - 11.03.2022 -  "78 de copii au fost ucişi în urma atacurilor lansate de trupele ruse în timpul războiului împotriva Ucrainei", a spus preşedintele Volodimir Zelenski în cadrul discursului său adresat astăzi parlamentului polonez.

---

Actualizare -18:38-Armata rusă a ucis 1.582 de civili din Mariupol

Mariupol- Ukrinform - 11.03.2022 -  Trupele ruse au ucis 1.582 de civili din oraşul Mariupol în timpul celor 12 zile de asediu a oraşului.

"Fie ca amintirea celor ucişi în acest război teribil să trăiască pentru totdeauna. Fiecare ocupant va arde în iad. Nu vom uita şi nu vom ierta niciodată această crimă împotriva umanităţii, împotriva Ucrainei, împotriva lui Mariupol!" se arată într-o postare a Consiliul Local Mariupol pe Telegram.

---

Actualizare -17:28-Armata rusă l-a răpit pe primarul oraşului Melitopol

Melitopol- Ukrinform - 11.03.2022 - un grup de soldaţi ruşi l-a răpit pe primarul oraşului Melitopol, Ivan Fedorov.

"Conform informaţiilor preliminare, în urmă cu o oră ocupanţii l-au răpit pe primarul Melitopolului Ivan Fedorov", a scris Kyrylo Timoşenko, un şef adjunct al biroului preşedintelui ucrainean pe Telegram

Anton Heraşcenko, un consilier al ministrului de interne, a fost primul care a informat despre răpirea primarului oraşului Melitopol. Potrivit acestuia, 10 persoane au intrat în incinta centrului de criză, i-au pus o pungă pe capul primarului şi l-au dus într-o direcţie necunoscută.

---

Actualizare -15:45 -Armata ucraineană a învins 50 de militari ruşi în regiunea Cernihiv

Cernihiv- Ukrinform - 11.03.2022 - Militarii ucraineni au învins 50 de invadatori ruşi, precum şi tancuri, vehicule de luptă şi vehicule blindate de transport de trupe, potrivit unei postări pe Facebook a Comandamentului Operaţional Nord.

"Forţele [ucrainene] ale unei unităţi militare a Comandamentului Operaţional Nord continuă să îndeplinească cu succes sarcinile în regiunea Cernihiv. Datorită acţiunilor iscusite ale forţelor armate, inamicul a pierdut vehicule blindate şi forţă de muncă, (aşa-numiţii "eliberatori"). Printre pierderi se numără nouă unităţi de vehicule blindate de luptă, vehicule de luptă de infanterie, vehicule blindate de transport de trupe şi aproximativ 50 de militari ai armatei de ocupaţie", se arată în postare.

---

Actualizare - 13:00- Armata ucraineană a recăpătat controlul asupra a cinci localităţi din regiunea Cernihiv

Cernihiv- Ukrinform - 11.03.2022 - Forţele de rezistenţă ucrainene care operează în regiunea Cernihiv au eliberat cinci localităţi de invadatorii ruşi, conform Comandamentului Operaţional Nord.

"Unităţile ruse nu sunt capabile să lupte, există panică în rândul ofiţerilor care cred că au fost abandonaţi de conducerea lor militară şi politică. Moralul şi starea psihologică a soldaţilor contribuie la capacitatea lor de a-şi îndeplini sarcinile", au subliniat apărătorii ucraineni.

---

Actualizare 11:33 - 6 persoane au fost rănite în atacul aerian asupra satului Baryshivka

Kiev - Ukrinform - 11.03.2022 - 6 persoane au fost rănite într-un atac aerian asupra satului Baryshivka, regiunea Kiev.

"Pe 11 martie, un atac aerian a afectat blocuri de locuinţe, a distrus parţial şi a deteriorat infrastructura satului Baryshivka", a anunţat Serviciul de Stat de Urgenţă al Ucrainei pe Telegram.

După cum sa raportat, pe 11 martie, invadatorii au lansat o lovitură cu rachete asupra satului Baryshivka, regiunea Kiev. Potrivit informaţiilor preliminare, o rachetă Iskander a cauzat daune semnificative infrastructurii şi locuinţelor.

---

Actualizare 11:00 - Invadatorii ruşi lansează rachete asupra satului Baryshivka

Kiev - Ukrinform - 11.03.2022 - Invadatorii ruşi au lansat o lovitură cu rachete asupra satului Baryshivka, regiunea Kiev.

"O rachetă a fost lansată asupra Baryshivka. Potrivit informaţiilor preliminare, o rachetă Iskander a cauzat daune semnificative infrastructurii şi locuinţelor", a anunţat Administraţia Militară Regională Kiev pe Telegram.

Potrivit sursei citate, se observă că un bloc de 60 de locuinţe a fost complet distrus, 4 blocuri şi 10 case particulare au fost parţial avariate. Potrivit primelor informaţii, nu sunt înregistrate victime.

Începând cu ora 8:00 pe 11 martie, luptele continuă în Irpin, Makarov, în zona Borodianka din regiunea Kiev. Au fost bombardate comunitatea Belogorod, comunitatea Bucha, Baryshivka, raionul Brovary.

---

Actualizare 10:24 -39 de oameni au fost ucişi în regiunea Zhytomyr de la începutul războiului

Kiev - Ukrinform - 11.03.2022 - 39 de oameni, inclusiv patru copii, au fost ucişi în regiunea Zhytomyr de la începutul războiului.

"Potrivit datelor oficiale, de la începutul războiului, regiunea Jytomyr a pierdut 39 de oameni: 25 de militari, 14 civili, inclusiv 4 copii mici", a anunţat şeful Administraţiei Militare Regionale Jytomyr, Vitaliy Bunechko, pe Facebook.

În plus, în urma ostilităţilor, 330 de locuitori ai regiunii au suferit diverse tipuri de răni.

---

Actualizare 09:26 - Armata rusă a bombardat stadionul şi biblioteca din oraşul Cernihiv

Cernihiv - Ukrinform - 11.03.2022 - În oraşul Cernihiv, un stadion şi o bibliotecă au fost avariate, iar sistemul de alimentare cu apă a fost întrerupt ca urmare a bombardamentelor armatei ruse.

"Stadionul Gagarin şi o bibliotecă din Cernihiv. Facilităţi militare strategice. Aceasta este agonie, se lovesc de instalaţiile civile, cred că în curând vor rămâne fără obuze şi muniţii. Ştiu că sistemul de alimentare cu apă a fost stricat", a declarat Viacheslav Chaus, şeful Administraţiei Militare Regionale Cernihiv.

Potrivit sursei citate, se efectuează lucrări pentru pornirea sistemului de alimentare cu apă, a energiei electrice şi a energiei termice din oraş.

---

Actualizare 08:33 - Explozii puternice au fost auzite în oraşul Ivano-Frankivsk

Kiev - Ukrinform - 11.03.2022 - Explozii puternice s-au auzit vineri dimineaţă în oraşul Ivano-Frankivsk. Din anumite motive, alerta de raid aerian nu a pornit, a transmis primarul oraşului Ivano-Frankivsk, Ruslan Martsinkiv, pe Facebook.

"La Frankivsk s-au auzit explozii. Militarii şi Serviciul de Stat de Urgenţă lucrează. Detaliile vor fi făcute publice mai târziu! Reacţionaţi la sirene", a scris primarul.

Unii martori oculari au scris în comentarii că exploziile au avut loc în apropierea aeroportului.

După cum s-a raportat, în această dimineaţă trei atacuri aeriene au lovit zone rezidenţiale din oraşul Dnipro, în urma cărora a fost ucisă cel puţin o persoană.

De asemenea, potrivit sursei citate, mai multe explozii au fost auzite vineri dimineaţă în oraşul Luţk.

---

Actualizare 06:55 - Aproximativ 215.000 de cetăţeni s-au întors în Ucraina din străinătate

Kiev - Ukrinform - 11.03.2022 - Aproximativ 215.000 de cetăţeni s-au întors în Ucraina din alte ţări, dintre care 80% sunt bărbaţi, potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului Grănicerilor de Stat din Ucraina Andriy Demcenko.

"Până astăzi, 215.000 de ucraineni s-au întors acasă din străinătate. Desigur, cei mai mulţi dintre ei sunt bărbaţi, în mare parte 80%", a spus Demchenko.

Acesta a adăugat că traficul de pasageri de la graniţele cu statele din Uniunea Europeană şi Republica Moldova "a rămas intens".

"În ultimele 24 de ore, aproximativ 118.000 de oameni au trecut graniţa, desigur, marea majoritate - femei, copii", a adăugat purtătorul de cuvânt.

---

Actualizare 21:20 - Soldaţii ucraineni au capturat 10 tancuri ale armatei ruse în regiunea Cernihivului

Kiev - Ukrinform - 10.03.2022 - În regiunea Cernihiv, soldaţii ucraineni au confiscat un alt trofeu de război - 10 tancuri de luptă, un sistem de rachete antiaeriene şi un vehicul blindat, a precizat Comandamentul Operaţional Nord pe Facebook.

"Astăzi, în regiunea Cernihiv, una dintre unităţile Comandamentului Operaţional Nord a avut o luptă cu forţele copleşitoare inamice. Ca urmare a acestei bătălii, avem acum 10 tancuri, un sistem de rachete antiaeriene şi un vehicul blindat de evacuare", a precizat Comandamentul Operaţional Nord.

---

Actualizare 17:46 - Serviciul de Securitate al Ucrainei: ''Armata rusă ar putea arunca în aer depozitele de amoniac din regiunea Harkov''

Kiev - Ukrinform - 10.03.2022 - Armata rusă ar putea arunca în aer depozitele de amoniac din regiunea Harkov pentru a da vina pe Forţele Armate ale Ucrainei, conform Serviciul de Securitate al Ucrainei.

''Statul terorist produce falsuri pentru a-şi justifica atrocităţile şi pentru a acuza Ucraina de ele. De exemplu, ocupanţii ruşi iau în considerare serios posibilitatea de a arunca în aer depozitele de amoniac din regiunea Harkov pentru a da vina pe Forţele Armate ale Ucrainei", a transmis Serviciul de Securitate al Ucrainei pe Telegram.

Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei, se elaborează soluţii pentru alte provocări.

"Dar, ocupanţi, indiferent ce inventaţi, nimeni nu vă va crede, nici ucrainenii, nici întreaga lume civilizată, nici măcar compatrioţii voştri. Sunteţi chiar bolnavi dacă comiteţi astfel de crime. Aşa că vă vom trata. Armata noastră a rezistat în aceste 15 zile şi va rezista în continuare până la victoria Ucrainei", se arată în declaraţia Serviciul de Securitate al Ucrainei.

Serviciul a mai subliniat că atacul inamicului de ieri asupra unei maternităţi şi a unui spital din Mariupol nu poate fi justificat. Acesta este un act inuman pentru care inamicul va fi pedepsit atât de soldaţii ucraineni, cât şi de tribunalul de la Haga, notează sursa citată.

---

Actualizare 17:08 - Armata rusă a tras cu rachete asupra aeroportului din regiunea Dnipropetrovsk

Kiev - Ukrinform - 10.03.2022 - În Lozuvatka, regiunea Dnipropetrovsk, armata rusă a tras două rachete asupra aeroportului.

"Două rachete tocmai au lovit aeroportul din Lozuvatka. Oamenii nu au fost răniţi", a transmis şeful Administraţiei Militare Kryvyi Rih, Oleksandr Vilkul, pe Facebook.

Acesta a precizat că sirena de raid aerian porneşte în avans, iar oamenii au întotdeauna la dispoziţie de la 5 până la 10 minute (în funcţie de unde au venit rachetele) pentru a merge la adăpost.

---

Actualizare 16:06 - Armata rusă a bombardat 63 de spitale

Kiev - Ukrinform - 10.03.2022 - Armata rusă a bombardat 63 de spitale de la începutul invaziei în Ucraina, iar cinci lucrători sanitari au fost ucişi.

"Deja 63 de spitale au fost bombardate de teroriştii ruşi în Ucraina. Din păcate, am pierdut cinci lucrători din domeniul sănătăţii, mai mult de 10 au fost răniţi grav şi nu pot lucra acum. Există lucrători din domeniul sănătăţii răniţi uşor care au început să-şi îndeplinească atribuţiile", a declarat ministrul ucrainean al Sănătăţii, Viktor Lyashko.

Potrivit acestuia, situaţia cu spitalele şi furnizarea acestora rămâne sub controlul ministerului în regiunile în care nu există bombardamente.

După cum sa raportat, de la începutul războiului, 11,6 miliarde UAH au fost transferate către unităţile de asistenţă medicală. Fondurile primite de la Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate pot fi cheltuite de spitale pentru salariile lucrătorilor sanitari, achiziţionarea de produse medicale necesare şi medicamente.

---

Actualizare 15:48 - Volodimir Zelenski semnează legea privind confiscarea proprietăţilor ruseşti din Ucraina

Kiev - Ukrinform - 10.03.2022 - Preşedintele Volodimir Zelenski a semnat Legea Ucrainei ''cu privire la principiile de bază ale confiscării forţate a obiectelor, drepturilor de proprietate ale Federaţiei Ruse şi ale rezidenţilor acesteia din Ucraina'', conform unui anunţ al Radei Supreme.

Legea defineşte temeiul juridic pentru confiscarea forţată a drepturilor de proprietate (inclusiv în cazurile în care necesitatea militară o impune) a Federaţiei Ruse ca stat care a început un război pe scară largă împotriva Ucrainei şi a rezidenţilor săi.

În conformitate cu legea, sechestrarea forţată a drepturilor de proprietate ale Rusiei şi ale rezidenţilor săi în Ucraina se efectuează fără vreo compensaţie (rambursare) a valorii acestora, având în vedere războiul agresiv de anvergură purtat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei şi a poporului ucrainean.

După cum sa raportat, la 3 martie, Rada Supremă a adoptat o lege care prevedea naţionalizarea proprietăţilor ruseşti în Ucraina.

---

Actualizare 14:15 - Oficial: ''Coridoarele umanitare sunt deschise doar în regiunea Sumy''

Kiev - Ukrinform - 10.03.2022 - Coridoarele umanitare au fost deschise până acum doar în regiunea Sumy, iar în momentul de faţă este încă dificil să vorbim despre alte regiuni, a declarat Vadym Denysenko, consilier al ministrului de Interne.

"De acum, coridoarele umanitare sunt disponibile numai în regiunea Sumy. De fapt, este încă foarte dificil să vorbim despre orice alte coridoare umanitare", a spus Denysenko.

După cum sa raportat, astăzi au fost deschise coridoarele umanitare din Mariupol, Volnovakha, Izium, Sumy, Trostianets şi Krasnopillia şi din unele oraşe din apropierea Kievului - Bucha, Borodianka, Irpin şi Hostomel.

Ulterior, vicepremierul Iryna Vereşciuk a spus că evacuarea oamenilor din Mariupol a fost blocată, în timp ce evacuarea în direcţia Kiev a fost puţin mai bună.

---

Actualizare 13:37 - Forţele armate ale Ucrainei au distrus divizia Iskander din regiunea Cernihiv

Cernihiv - Ukrinform - 10.03.2022 - În regiunea Cernihiv, Forţele Armate ale Ucrainei au distrus o divizie a sistemelor operaţionale şi tactice de rachete balistice Iskander-M, potrivit unui anunţ publicat de forţele terestre ucrainene pe Facebook.

După cum a raportat Ukrinform, rachetele ruse Iskander au fost lansate spre Kostiantynivka, regiunea Doneţk, lovind clădirile depozitelor de maşini şi liniile electrice.

---

Actualizare 12:57 - Lovituri aeriene ruseşti în centrul oraşului Mariupol

Mariupol - Ukrinform - 10.03.2022 - Armata rusă efectuează atacuri aeriene în centrul oraşului Mariupol, a raportat Consiliul Local al oraşului pe Telegram.

"În acest moment, Mariupol se află sub atacuri aeriene ale ocupanţilor ruşi. Un obuz a lovit clădirea Universităţii Tehnice de Stat Pre-Azov din centrul oraşului. Zona Teatrului Dramatic a fost bombardată. Armata rusă atacă intenţionat populaţia civilă din Mariupol", se arată în raport.

După cum sa raportat, pe 24 februarie, Rusia a declarat război Ucrainei şi a lansat o invazie pe scară largă. Trupele ruse au bombardat şi au distrus infrastructura cheie. Rachetele au lovit clădirile rezidenţiale.

În Ucraina a fost impusă legea marţială şi a fost anunţată mobilizarea generală.

Ucraina a intentat oficial un proces împotriva Federaţiei Ruse la Curtea Internaţională de Justiţie a ONU de la Haga.

---

Actualizare 10:53 - Ucraina anunţă deschiderea coridoarelor umanitare

Kiev - Ukrinform - 10.03.2022 - Ucraina anunţă deschiderea coridoarelor umanitare de la Mariupol, Volnovakha, Izium, Sumy, Trostianets şi Krasnopil şi o serie de oraşe din jurul capitalei ucrainene - Bucha, Borodianka, Irpin şi Hostomel, a declarat a declarat viceprim-ministrul Ucrainei Iryna Vereşciuk.

Potrivit acesteia, evacuarea din oraşele Trostianets, Krasnopillia şi Sumy va fi efectuată în direcţia Poltava, şi anume:

- Trostianets-Sumy-Holubivka-Vilshany-Nedryhailiv-Korovyntsi-Romky-Andriyashivka-Lokhvytsia-Lubny-Poltava (parţial cu autobuzele, parţial cu vehiculele proprii);

- Krasnopillia-Verkhnia Syrovatka-Sumy-Holubivka-Vilshana-Nedryhailiv-Korovyntsi-Romny-Andriyashivka-Lokhvytsia-Lubny-Poltava (parţial cu autobuze, parţial cu autovehicule proprii);

- Sumy-Holubivka-Vilshana-Nedryhailiv-Korovyntsi-Romny-Andriyashivka-Lokhvytsia-Lubny-Poltava (de la Sumy cu vehiculele proprii şi din Poltava cu autobuzele).

În plus, evacuarea din Mariupol va fi efectuată în direcţia Zaporizhia, de la Volnovakha la Pokrovsk şi de la Izium la Lozova:

- Mariupol-Portovske-Manhush -- ocolind Nikolske-Respublika-Rozivka-Bilmak-Polohy-Orikhiv-Zaporizhia;

- Volnovakha-Valerianivka-Novoandriyivka-Kyrylivka-Vuhledar-Pokrovsk;

- Izium-Mala Komyshuvakha-Barvinkove-Blyzniuky-Lozova.

De asemenea, oficialul a precizat că oamenii care stau în Bucha, Borodianka, Irpin şi Hostomel vor fi evacuaţi la Kiev.

---

Actualizare -08:05- Oficial ucrainean: "Mii de militari ruşi au fost capturaţi"

Kiev - Ukrinform - 10.03.2022 -Mii de militari ruşi sunt acum în captivitate ucraineană, a spus Vadym Denysenko, consilier al ministrului Afacerilor Interne la Rada TV.

"Pot spune că numărul total al prizonierilor de război se ridică la câteva mii. Nu am autoritatea să detaliez", a adăugat oficialul.

Potrivit lui Denisenko, prizonierii de război ruşi vor fi ţinuţi într-o singură locaţie.

"După aceea, este posibil ca, în conformitate cu toate convenţiile internaţionale, să fie condamnaţi să contribuie la reconstruirea infrastructurii Ucrainei. Vor reconstrui ceea ce armata rusă a distrus", a spus consilierul.

---

Actualizare -07:10- Armata ucraineană a distrus 16 vehicule militare ruseşti la Mariupol

Mariupol- Ukrinform - 10.03.2022 - Pe 9 martie, forţele ucrainene care apărau Mariupol, un oraş port strategic la Marea Azov, au distrus patru tancuri militare ruseşti, un vehicul de luptă de infanterie şi 11 vehicule blindate ruseşti.

"Apărătorii Mariupolului rezistă deja de câteva zile. Mulţumiri speciale poliţiei care continuă să patruleze oraşul şi să-i ajute locuitorii acestuia, militarilor noştrii care au distrus ieri patru tancuri şi un BMP FMI, regimentului Azov al Gărzii Naţionale care a distrus 11 vehicule blindate", se arată într-un comunicat al serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei.

---

Actualizare 22:00 - Ministerul ucrainean al Apărării: Ruşii au suferit pierderi considerabile în apropiere de Borodianka si Makarov

Kiev - Ukrinform - 09.03.2022 - Invadatorii ruşi au suferit pierderi semnificative în timpul operaţiunilor ofensive ale Forţelor Armate ale Ucrainei lângă Borodianka şi Makariv, potrivit unui comunicat al Ministerului ucrainean al Apărării.

"Forţele de apărare continuă să desfăşoare o operaţiune defensivă în zonele operaţionale de sud, est şi nord. În estul Ucrainei, apărătorii ucraineni reţin inamicul în trei districte operaţionale, şi anume Doneţk, Slobozhanskyi şi Tavriiskyi. În direcţia Nord-Vest, anumite unităţi de forţă de apărare acoperă graniţa de stat cu Republica Belarus. O operaţiune defensivă este în desfăşurare şi în districtele operaţionale Polissia şi Volyn. Lângă Borodianka şi Makariv, în timpul operaţiunilor ofensive ale Forţelor Armate ale Ucrainei, inamicul a suferit pierderi semnificative. Cernihivul menţine puternic apărarea", se arată în comunicat.

---

Actualizare 21:00 - Peste 40.000 de persoane evacuate din Ucraina astăzi

Kiev - Ukrinform - 09.03.2022 - Liderul grupării parlamentare Servitorul Poporului, David Arakhamia, a declarat că peste 40.000 de femei şi copii din toată Ucraina au fost evacuaţi într-o singură zi.

"Peste 40.000 de femei şi copii din toată Ucraina au fost evacuaţi într-o singură zi. Am încercat să evacuăm 100.000, dar am eşuat. Lucrăm în continuare în zonele cele mai problematice: Mariupol, Harkov şi regiunea Kiev", a scris Arakhamia pe Facebook.

---

ACTUALIZARE 20:00 - Kuleba cere partenerilor internaţionali să ofere Ucrainei avioane militare, după raidul aerian din Mariupol

Kiev - Ukrinform - 09.03.2022 - Ministrul Afacerilor Externe Dmytro Kuleba a cerut partenerilor internaţionali să furnizeze Ucrainei avioane după ce un atac aerian rusesc a lovit o maternitate din Mariupol.

"Crimă de război la Mariupol. Atacul aerian rusesc a vizat un spital şi o maternitate. Am putea opri această barbarie protejându-ne cerul. De dragul umanităţii, oferiţi-ne avioane, acum! Se pierd vieţi în timp ce acest lucru este luat în considerare iar şi iar", a scris Kuleba pe Twitter.

---

ACTUALIZARE 19:00 - Civili evacuaţi din Izium după un bombardament rusesc

Harkov - Ukrinform - 09.03.2022 - Aproape 250 de persoane au fost evacuate din oraşul Izium din regiunea Harkov aflat sub bombardamentele ruseşti.

"Aproximativ 250 de oameni au fost evacuaţi din Izium. Astăzi [forţele ruse] bombardau folosind tot ce puteau, cu furie... Apărarea teritorială a ajutat să ia oameni, autobuzele aşteptau oamenii în afara oraşului. Luptătorii pentru apărarea teritorială sunt adevăraţi eroi. De fapt, nu a existat un "culoar verde". Rusia ne-a înşelat în mod cinic pe noi şi întreaga lume. Oamenii sunt doar ţinuţi ostatici", se spune într-un raport al forţelor de ordine.

---

ACTUALIZARE 18:00 - Zelenski s-a adresat Parlamentului canadian

Kiev - Ukrinform - 09.03.2022 - Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky a acceptat invitaţia primului ministru canadian Justin Trudeau de a se adresa Parlamentului canadian.

"L-am invitat pe preşedintele Zelensky să se adreseze Parlamentului Canadei. Canadienii au fost inspiraţi de curajul şi rezistenţa ucrainenilor şi de conducerea pe care preşedintele a dat dovadă şi ştiu că sunt dornici să audă direct de la el", a spus Trudeau pe canalul său de Telegram.

---

ACTUALIZARE 17:00 - Ucrainenii au doborât o rachetă de tip Iskander

Kiev - Ukrinform - 09.03.2022 - Forţele Armate ale Ucrainei au doborât o rachetă de tip Iskander, în zona Kramatorsk, potrivit unui comunicat al Ministerului ucrainean de Interne.

Racheta a fost doborâtă, iar coada ei a căzut pe teritoriul staţiei Shpychkyne din satul Yasnohirka, se arată în comunicat.

---

ACTUALIZARE 16:00 - Consiliul Europei condamnă acţiunile Rusiei în Ucraina

Kiev - Ukrinform - 09.03.2022 - Consiliul Europei a emis o declaraţie comună cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

"Condamnăm în cei mai fermi termeni posibil agresiunea neprovocată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, un atac militar nejustificat al unui stat membru al Consiliului Europei împotriva altui stat membru. Reiterăm sprijinul nostru neclintit pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional", se arată într-o declaraţie comună emisă de ministrul italian pentru Afaceri Externe şi Cooperare Internaţională şi preşedintele Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, Luigi Di Maio, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Tiny Kox şi secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejèinović Burić.

---

ACTUALIZARE 15:00 - Ucrainenii au lansat o colecţie de NFT-uri pentru a finanţa armata

Kiev - Ukrinform - 09.03.2022 - Un grup de iniţiativă din Ucraina, care include antreprenori IT, critici de artă, artişti şi manageri media, a creat colecţia NFT artWARks pentru a strânge fonduri pentru asistenţă caritabilă pentru armata ucraineană.

---

ACTUALIZARE 14:00 - Statul Major Ucrainean: Ruşii ţin ostatici 400 de ucraineni în Herson

Herson - Ukrinform - 09.03.2022 - În teritoriile ocupate temporar, armata rusă încearcă să impună un regim administrativ-poliţial şi a adus la Herson unităţi de gardă care au reţinut deja peste 400 de cetăţeni ucraineni, potrivit unui anunţ al Statului Major ucrainean.

"A paisprezecea zi a rezistenţei eroice a poporului ucrainean la invazia militară rusă continuă. Inamicul a redus semnificativ ritmul de înaintare a trupelor, dar nu a refuzat să conducă o operaţiune ofensivă. Ocupatorul rus pierde forţă de muncă şi echipament şi se confruntă cu personal demoralizat, predare sau dezertare", a postat pe Facebook serviciul de presă al Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Presa din Ucraina 24 februarie - 10 martie

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Cu mii de militari rusi capturati si cu peste 12000 ucisi, in 2-3 saptamani ucrainacii scapa de toata armata rusa.

    Minciuni si propaganda proucraineana....nu punem botul la asa ceva....

    1. Dar la ce minciuni si propaganda vrei sa "punem botul"? (Asta ca sa ma exprim astfel incat sa intelegi intrebarea).

    Nu trebuie pus botul la nicio propaganda, indiferent din ce parte vine.

    Și noianul ăsta de informații cu care suntem bombardați trebuie privit cu circumspecție.  

    Situația se impute și așa. Nu avem nevoie și de propaganda și informații pestilentiale.

    Doar de adevăr, care o fi ăla.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb