Presa din Ucraina

LIVE TEXT: Presa din Ucraina

Internaţional #Adevărul - prima victimă / 26 februarie 2022

Actualizare 20:00 - Kuleba cere partenerilor internaţionali să ofere Ucrainei avioane militare, după raidul aerian din Mariupol

Kiev - Ukrinform - 09.03.2022 - Ministrul Afacerilor Externe Dmytro Kuleba a cerut partenerilor internaţionali să furnizeze Ucrainei avioane după ce un atac aerian rusesc a lovit o maternitate din Mariupol.

"Crimă de război la Mariupol. Atacul aerian rusesc a vizat un spital şi o maternitate. Am putea opri această barbarie protejându-ne cerul. De dragul umanităţii, oferiţi-ne avioane, acum! Se pierd vieţi în timp ce acest lucru este luat în considerare iar şi iar", a scris Kuleba pe Twitter.

---

Actualizare 19:00 - Civili evacuaţi din Izium după un bombardament rusesc

Harkov - Ukrinform - 09.03.2022 - Aproape 250 de persoane au fost evacuate din oraşul Izium din regiunea Harkov aflat sub bombardamentele ruseşti.

"Aproximativ 250 de oameni au fost evacuaţi din Izium. Astăzi [forţele ruse] bombardau folosind tot ce puteau, cu furie... Apărarea teritorială a ajutat să ia oameni, autobuzele aşteptau oamenii în afara oraşului. Luptătorii pentru apărarea teritorială sunt adevăraţi eroi. De fapt, nu a existat un "culoar verde". Rusia ne-a înşelat în mod cinic pe noi şi întreaga lume. Oamenii sunt doar ţinuţi ostatici", se spune într-un raport al forţelor de ordine.

---

Actualizare 18:00 - Zelenski s-a adresat Parlamentului canadian

Kiev - Ukrinform - 09.03.2022 - Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky a acceptat invitaţia primului ministru canadian Justin Trudeau de a se adresa Parlamentului canadian.

"L-am invitat pe preşedintele Zelensky să se adreseze Parlamentului Canadei. Canadienii au fost inspiraţi de curajul şi rezistenţa ucrainenilor şi de conducerea pe care preşedintele a dat dovadă şi ştiu că sunt dornici să audă direct de la el", a spus Trudeau pe canalul său de Telegram.

---

Actualizare 17:00 - Ucrainenii au doborât o rachetă de tip Iskander

Kiev - Ukrinform - 09.03.2022 - Forţele Armate ale Ucrainei au doborât o rachetă de tip Iskander, în zona Kramatorsk, potrivit unui comunicat al Ministerului ucrainean de Interne.

Racheta a fost doborâtă, iar coada ei a căzut pe teritoriul staţiei Shpychkyne din satul Yasnohirka, se arată în comunicat.

---

Actualizare 16:00 - Consiliul Europei condamnă acţiunile Rusiei în Ucraina

Kiev - Ukrinform - 09.03.2022 - Consiliul Europei a emis o declaraţie comună cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

"Condamnăm în cei mai fermi termeni posibil agresiunea neprovocată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, un atac militar nejustificat al unui stat membru al Consiliului Europei împotriva altui stat membru. Reiterăm sprijinul nostru neclintit pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional", se arată într-o declaraţie comună emisă de ministrul italian pentru Afaceri Externe şi Cooperare Internaţională şi preşedintele Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, Luigi Di Maio, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Tiny Kox şi secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejèinović Burić.

---

Actualizare 15:00 - Ucrainenii au lansat o colecţie de NFT-uri pentru a finanţa armata

Kiev - Ukrinform - 09.03.2022 - Un grup de iniţiativă din Ucraina, care include antreprenori IT, critici de artă, artişti şi manageri media, a creat colecţia NFT artWARks pentru a strânge fonduri pentru asistenţă caritabilă pentru armata ucraineană.

---

Actualizare 14:00 - Statul Major Ucrainean: Ruşii ţin ostatici 400 de ucraineni în Herson

Herson - Ukrinform - 09.03.2022 - În teritoriile ocupate temporar, armata rusă încearcă să impună un regim administrativ-poliţial şi a adus la Herson unităţi de gardă care au reţinut deja peste 400 de cetăţeni ucraineni, potrivit unui anunţ al Statului Major ucrainean.

"A paisprezecea zi a rezistenţei eroice a poporului ucrainean la invazia militară rusă continuă. Inamicul a redus semnificativ ritmul de înaintare a trupelor, dar nu a refuzat să conducă o operaţiune ofensivă. Ocupatorul rus pierde forţă de muncă şi echipament şi se confruntă cu personal demoralizat, predare sau dezertare", a postat pe Facebook serviciul de presă al Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

---

Actualizare 13:30 - Centrala nucleară de la Cernobîl este deconectată de la reţeaua electrică

Kiev - Ukrinform - 09.03.2022 - Alimentarea electrică a centralei nucleare de la Cernobîl şi a este complet tăiată din cauza acţiunilor militare ruse.

''Ca urmare a acţiunilor ostile ale ocupanţilor ruşi, centrala nucleară de la Chornobîl a fost complet deconectată de la reţeaua electrică", a precizat astăzi operatorul ucrainean Ukrenergo într-o postare publicată pe Facebook.

Lucrările pentru repararea conexiunii şi restabilirea alimentării cu electricitate a centralei, care este ocupată de trupe ruse, nu au fost posibile din cauza luptelor în derulare, a precizat Energoatom.

---

Actualizare 11:55 - Armata rusă a lansat peste 50 de atacuri asupra regiunii Harkov în ultimele 24 de ore

Kiev - Ukrinform - 09.03.2022 - Armata rusă a lansat în ultimele 24 de ore peste 50 de atacuri cu rachete şi artilerie asupra regiunii Harkov.

"Regiunea Harkov se află complet sub apărarea Forţelor Armate ale Ucrainei. Inamicul nu efectuează operaţiuni ofensive active, continuă să lanseze lovituri cu rachete şi bombe asupra infrastructurii rezidenţiale de la periferia oraşului. În ultimele 24 de ore, forţele de ocupaţie ruse au lansat peste 50 de atacuri de artilerie şi MLRS asupra districtelor Oleksiyivka, Pyatykhatky, Pivnichne Shosse, Belgorodske Shosse, Kholodna Hora, Derhachi, Pivnichna şi Pivdenna Saltivka", a anunţat şeful Administraţiei Militare Regionale Harkov, Oleh Synegubov, pe Telegram.

Potrivit acestuia, în jurul orei 21:25, un avion de luptă al forţelor ruse a decolat din oraşul rusesc Belgorod spre Izium, regiunea Harkov. Ca urmare a acţiunilor coordonate ale unităţilor de apărare aeriană ale Forţelor Armate ale Ucrainei, avioanele s-au retras şi s-au îndreptat în direcţia opusă. Nu există victime în rândul personalului Forţelor Armate.

De asemenea, acesta a precizat că luptele continuă în zona Izium.

"Noaptea, Forţele Terestre ale Forţelor Armate ale Ucrainei, împreună cu unităţile Gărzii Naţionale şi Apărării Teritoriale, au lansat o contraofensivă împotriva artileriei şi rachetei cu lansări multiple. După o rezistenţă nereuşită, inamicul a fugit, lăsând armele grele. O parte din personalul forţelor ruse a reuşit să evadeze în păduri în direcţia Belgorod. populaţia locală să fie atentă şi, dacă este posibil, să faciliteze căutarea acestora", a menţionat şeful administraţiei regionale.

Pe timpul nopţii, în satul Andriivna, raionul Balakliia, a avut loc o bătălie între ofiţerii

Serviciului Grănicerilor de Stat din Ucraina

şi grupurile de sabotaj şi recunoaştere inamice. Inamicul a atacat punctul de control. Ca urmare a bătăliei, grupul inamic a fost complet învins, iar membrii săi au început să fugă. Au lăsat în mijlocul câmpului un soldat rănit, care a fost capturat de apărătorii ucraineni.

---

Actualizare  - 11:00-  Zece case au luat foc în urma bombardamentelor din regiunea Cernihiv

Cernihiv- Ukrinform- 09.03.202- Zece case au luat foc în urma bombardamentelor care au avut loc în regiunea Cernihiv, o persoană a fost ucisă şi alte două au fost rănite, potrivit administraţiei Militare Regionale Cernihiv.

"În noaptea de 9 martie, trupele ruse au tras la marginea mai multor aşezări din comunitatea teritorială Starobilovsky, regiunea Cernihiv. Potrivit rapoartelor preliminare,10 gospodării au fost incendiate. Rapoartele privind numărul victimelor sunt în curs de verificare", se arată într-o postare pe Facebook.

Potrivit Serviciului de Stat de Urgenţă, în ultimele 24 de ore au fost semnalate 18 incendii în regiunea Cernihiv. O persoană a murit şi două au fost rănite.

În plus, ca urmare a ostilităţilor, 102 aşezări din regiune au rămas fără curent electric. 

---

Actualizare  - 10:40-  Ucraina şi Rusia au convenit asupra a şase coridoare verzi pentru evacuarea civililor

Kiev- Ukrinform- 09.03.202- Ucraina şi Federaţia Rusă au convenit să suspende focurile între orele 9:00 şi 21:00 pentru evacuarea populaţiei prin şase coridoare umanitare, a spus ministrul pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar din Ucraina, Iryna Vereshchuk.

"La şase şi jumătate dimineaţă, am primit un mesaj din partea Federaţiei Ruse, prin care ne-a anunţat că aprobă rutele propuse anterior de Ucraina", a spus Iryna Vereshchuk.

Potrivit oficialului, Ucraina a trimis o scrisoare şi Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, iar la ora 9 dimineaţa, premierul Denys Shmyhal a discutat cu şeful CICR Peter Mayer pentru a confirma acordul. Armata trebuie să înceteze focul între orele 9:00 şi 21:00.

Oficialul guvernamental a anunţat că o încetarea focului va fi introdusă pe următoarele rute:

-Energodar - Zaporizhia;

-Sumy - spre Poltava;

-Mariupol - Zaporizhia;

-Volnovakha - Pokrovsk;

-Stafide - Lozova (regiunea Harkiv);

Totodată, în regiunea Kiev, sunt Vorzel, Bucha, Borodianka, Hostomel şi Irpin - spre Kiev prin Stoyanka şi Belhorodka.

---

Actualizare  - 9:45-  Peste 12.000 de soldaţi ruşi au murit în Ucraina

Kiev- Ukrinform- 09.03.202- Peste 12.000 de soldaţi şi ofiţeri ruşi au murit de la începutul invaziei ruseştişi, a anunţat Statul Major al Forţelor Armate din Ucraina.

În plus, forţele ucrainene au distrus 317 tancuri ruseşti, 1.070 de vehicule blindate de luptă, 120 de sisteme de artilerie, 56 de sisteme MLR, 28 de sisteme de apărare aeriană, 49 de avioane, 81 de elicoptere, 482 de vehicule, 3 nave/ambarcaţiuni, 60 de rezervoare de combustibil şi 7 UAV tactice.

Datele despre pierderile ruseşti sunt în curs de actualizate.

---

Actualizare 08:47 - Atacul aerian al Rusiei asupra oraşului Malyn a ucis cinci persoane

Malyn - Ukrinform - 08.03.2022 - Cinci persoane, inclusiv doi copii, au fost ucise ieri în bombardamentul rusesc asupra oraşului Malyn, potrivit unui raport publicat de serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei.

"'Pe 8 martie, la ora 20:50, în urma unui atac aerian asupra oraşului Malyn, regiunea Jhytomyr, şapte case rezidenţiale au fost distruse, iar cinci persoane au fost ucise, inclusiv doi copii născuţi în 2021" , se precizează în raport.

În plus, în regiunea Harkov, în districtul Chuhuiv, un obuz a lovit o clădire de locuinţe în timpul unui atac aerian, ucigând două persoane, inclusiv un copil.

---

Actualizare 08:09 - Bolt donează 5 milioane de euro Ucrainei şi se retrage de pe piaţa din Belarus

Kiev - Ukrinform - 08.03.2022 - Bolt va dona 5 milioane de euro organizaţiilor caritabile care sprijină Ucraina, se va retrage de pe piaţa din Belarus şi va elimina produsele ruseşti din serviciul său de livrare, a declarat Markus Villig, fondatorul Bolt.

Potrivit acestuia, compania plănuieşte trei "paşi mari": donarea a 5% din toate comenzile Bolt europene în următoarele două săptămâni pentru a sprijini poporul ucrainean, eliminarea produselor ruseşti de pe piaţa Bolt şi închiderea operaţiunilor în Belarus.

"'Acest lucru ne va costa milioane, dar libertatea valorează mai mult", a precizat fondatorul.

---

Actualizare - 7:45-De la începutul războiului, 58 de civili au fost ucişi şi alţi 288 au fost răniţi în regiunea Doneţk

Doneţk-Ukrinform - 09.03.2022 - 58 de civili au fost ucişi şi alţi 288 au fost răniţi în regiunea Doneţk, de la începutul războiului şi până pe data de 8 martie, a scris şeful Administraţiei Regionale şi Militare Doneţk, Pavlo Kyrylenko pe Facebook

"Rusia ucide civili!... În afară de Mariupol, care este asediat, şi Volnovakha, care este bombardat de ruşi, astăzi [8 martie] a avut loc o bătălie lângă Marinka. Inamicul a tras şi asupra Novoluhanske, Popasne şi Krasnohorivka. În Novoluhanske - o persoană a fost rănită, o casă şi o conductă de gaz au fost avariate, la Popasne - o persoană a fost rănită, în Krasnohorivka - oamenii sunt în siguranţă, dar sunt pagube materiale", a mai scris şeful regiunii.

El a amintit că ieri au fost găsite două victime la Mariupol, o fetiţă de 6 ani care a murit din cauza deshidratării lângă mama ei, care a fost ucisă de un obuz rusesc.

Kyrylenko a mai amintit că ruşii au întrerupt evacuarea de la Mariupol pentru a treia oară. Mai mult, de această dată au lansat un atac asupra traseului planificat al coloanei umanitare.

---

Actualizare - 7:30- Ruşii bombardează centralele electrice şi mai multe clădiri rezidenţiale din Harkov

Harkov-Ukrinform - 09.03.2022 - În regiunea Harkov, trupele ruse continuă să bombardeze centralele electrice şi clădirile rezidenţiale.

"În ultima zi, mai multe obuze au lovit compania regională de electricitate, unde se află principalele substaţii. Au existat încercări de avaria CHPP-5. În urma bombardamentelor, 150 de persoane au fost evacuate dintr-un bloc din Harkov şi aproximativ 200 de persoane din altul", se arată într-o postare a Serviciului de Comunicaţii al Departamentului Regional de Poliţie Harkov pe Telegram.

Poliţiştii notează că în prezent există o situaţie critică în oraşul Izium. Pentru că au refuzat să se predea, ocupanţii ruşi au asediat oraşul şi au început să îl distrugă.

---

Actualizare 22:00 - Al doilea convoi de evacuare din Sumy a ajuns în regiunea Poltava

Sumy - Ukrinform - 08.03.2022 - Al doilea convoi de evacuare de la Sumy, format din 39 de autobuze cu oameni, se deplasează pe teritoriul regiunii Poltava

---

Actualizare 21:00 - Prizonierii ruşi vor munci pentru reconstruirea Ucrainei

Kiev - Ukrinform - 08.03.2022 - Prizonierii de război ruşi vor fi trataţi în conformitate cu normele dreptului internaţional umanitar şi vor lucra apoi la restabilirea economiei ucrainene, potrivit adjunctului Ministrului ucrainean de Interne, Yevhen Yenin.

---

Actualizare 20:00 - Harkovul se află sub controlul armatei ucrainene

Harkov - Ukrinform - 08.03.2022 - Oraşul Harkov este sub controlul Forţelor Armate ale Ucrainei, potrivit şefului Administraţiei Regionale Civile şi Militare Harkiv, Oleh Synehubov.

"Forţele armate ale Ucrainei ţin cu fermitate apărarea Harkovului. Inamicul rus nici măcar nu încearcă o ofensivă activă, cu excepţia unor bombardamente la periferia oraşului. Potrivit Cartierului General de Apărare din Harkiv, Forţele Armate ale Ucrainei au luat controlul deplin al suprafeţei de teren a oraşului", a scris acesta pe Telegram.

---

Actualizare 19:00 - Armata rusă a avariat 61 de spitale în Ucraina

Kiev - Ukrinform - 08.03.2022 - Invadatorii ruşi au distrus 61 de spitale din Ucraina, a declarat ministrul Sănătăţii Viktor Liaşko la posturile de televiziune ucrainene.

"Până la 61 de spitale au fost avariate în urma acţiunilor agresorului rus. Totodată, datorită serviciilor publice ale Serviciului de Stat de Urgenţă, care ajută medicii şi din cauza lucrătorilor sanitari, aceste spitale nu s-au închis, continuă să lucreze. Cu toate acestea, există spitale cu ferestrele deteriorate după bombardare, ca în Volnovakha, unde unitatea de recepţie, care a fost deschisă anul acesta, a fost complet distrusă", a spus el.

---

Actualizare 18:00 - Armata rusă a ucis doi civili care mergeau să hrănească animalele în Parcul Natural Harkov

Harkov - Ukrinform - 08.03.2022 - Soldaţii ruşi au ucis două persoane care au mers să hrănească animalele la Ecoparcul Feldman din oraşul Harkov.

"Ieri a avut loc o catastrofă la ecoparcul nostru. Două persoane, care au pătruns în teritoriul său pentru a hrăni animalele, au fost ucise. Au murit sub focul de mortier şi mitralieră", a postat Ecoparkul Feldman pe Facebook.

---

Actualizare 16:00 - Kievul se pregăteşte de o "defensivă totală"

Kiev - Ukrinform - 08.03.2022 - Potrivit şefului administraţiei militare a oraşului Kiev, Mykola Zhyrnov, zonele Dymer-Kyiv, Kozelets-Brovary, Korostyshiv-Kyiv, Pyriatyn-Boryspil sunt importante pentru apărare.

"Pentru inamic, capitala rămâne ţinta numărul unu de capturat. Apărarea noastră teritorială de la Kiev continuă să-şi consolideze poziţiile. Zonele Dymer-Kyiv, Kozelets-Brovary, Korostyshiv-Kyiv, Pyriatyn-Boryspil sunt importante pentru apărare." Jyrnov a spus într-o adresă video publicată pe site-ul web al Administraţiei de Stat a oraşului Kiev.

---

Actualizare 14:10 - UNHCR: "' Numărul refugiaţilor din Ucraina a depăşit pragul de 2 milioane''

Numărul refugiaţilor care au părăsit Ucraina după invazia armatei ruse pe 24 februarie a depăşit astăzi pragul de 2 milioane de persoane.

"Astăzi, fluxul de refugiaţi veniţi din Ucraina a atins 2 milioane", a anunţat pe Twitter Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

---

Actualizare 12:20 - Volodimir Zelenski: ''În ultimele 13 zile în Ucraina, Rusia a pierdut mai multe avioane decât în ultimii 30 de ani''

Kiev - Ukrinform - 08.03.2022 - Forţele armate ale Federaţiei Ruse au pierdut mai multe avioane de război şi elicoptere în ultimele 13 zile decât a pierdut în ultimii 30 de ani, dar invadatorii au încă suficiente avioane şi alte echipamente pentru a teroriza ţara şi a ucide civili, a declarat Volodimir Zelenski într-o postare video.

"Luptăm de 13 zile acum. Distrugem invadatorii oriunde putem. Peste tot, dar există şi cerul. Sute de rachete de croazieră ruseşti. Sute de avioane de război inamice. Sute de elicoptere. Rusia nu a pierdut atât de multe avioane în ultimii 30 de ani, precum a pierdut în aceste 13 zile în Ucraina, dar încă mai au suficiente avioane, suficiente rachete pentru a teroriza, suficiente bombe de 500 de kg pe care să le arunce asupra noastră în Cernihiv, Kiev, Odesa şi Harkov, Poltava şi Jytomyr ", a subliniat Zelenski.

---

Actualizare 10:51 - A început prima etapă de evacuare din Sumî

Kiev - Ukrinform - 08.03.2022 - Prima etapă a evacuării populaţiei a început în oraşul Sumî, a anunţat şeful adjunct al Biroului Preşedintelui ucrainean Kyrylo Timosenko pe Telegram.

Acesta a publicat şi un videoclip care arată convoaiele de evacuare cu civilii care părăsesc oraşul.

---

Actualizare 09:34 - Armata rusă a pierdut deja aproape 12.000 de oameni

Kiev - Ukrinform - 08.03.2022 - Armata rusă a pierdut aproximativ 12.000 de angajaţi în perioada 24 februarie şi 7 martie, conform unui anunţ al Forţelor armate ale Ucrainei publicate pe Facebook.

În plus, armata rusă a pierdut 303 tancuri, 1.036 vehicule blindate de luptă, 120 de sisteme de artilerie, 56 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 27 de sisteme de apărare aeriană, 48 de avioane, 80 de elicoptere, 474 de vehicule, trei nave/ambarcaţiuni, 60 de rezervoare de combustibil şi şapte UAV.

---

Actualizare 08:24 - 9 persoane au fost ucise în urma unor atacuri ruseşti la Sumî

Kiev - Ukrinform - 08.03.2022 - Nouă persoane au fost ucise în lovituri aeriene asupra oraşului Sumî din nord-estul Ucrainei, potrivit unui anunţ al Serviciului de Stat de Urgenţă al Ucrainei publicat pe Telegram.

''La Sumî, salvatorii au eliminat consecinţele atacului aerian, pe care inamicul l-a provocat fără milă asupra sectorului rezidenţial. Potrivit datelor preliminare, bombardamentele au ucis 9 persoane, inclusiv 2 copii", au precizat autorităţile.

Actualizare 07:57 - Incendiul la depozitul de petrol de la Chernihiv a fost stins

Kiev - Ukrinform - 08.03.2022 - Incendiul la un depozit de petrol din satul Chernihiv din regiunea Jytomyr, care a fost provocat de atacul aerian rusesc a fost stins, a anunţat Serviciul de Stat de Urgenţă al Ucrainei pe Telegram.

---

Actualizare 06:54 - Leonardo DiCaprio donează 10 milioane de dolari armatei ucrainene

Kiev - Ukrinform - 08.03.2022 - Leonardo DiCaprio a donat 10 milioane de dolari Forţelor Armate ale Ucrainei.

"Superstarul de la Hollywood, renumit pentru rolul său din filmul de succes < < Titanic > >, Leonardo DiCaprio, a donat zece milioane de dolari guvernului ucrainean, în timp ce războiul între Rusia şi Ucraina continuă. Probabil, donaţia uriaşă este menită să sprijine eforturile de război, precum şi eforturile umanitare din ţară", se arată într-un raport.

Potrivit sursei citate, DiCaprio a condamnat ferm invazia Rusiei în Ucraina, alăturându-se unui număr mare de alte celebrităţi din întreaga lume care au făcut acest lucru. Unele celebrităţi născute în Ucraina au zburat chiar înapoi acasă din alte ţări pentru a lupta pentru patria lor la câteva zile după începutul războiului.

Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a cerut lumii sprijin atât militar, cât şi financiar, deoarece invazia Rusiei în Ucraina are un impact mare asupra ţării.

După cum a raportat Ukrinform, Banca Naţională a Ucrainei a decis să deschidă un cont special de strângere de fonduri pentru a sprijini Forţele Armate ale Ucrainei.

---

Actualizare 05:22 - Căile Ferate Ucrainene au evacuat 1,5 milioane de persoane de la începutul războiului

Kiev - Ukrinform - 08.03.2022 - Căile Ferate Ucrainene au evacuta 1,5 milioane de oameni de la începutul războiului, a anunţat compania pe Telegram.

"Pentru 1.500.000 de ucraineni, calea ferată a devenit un drum al vieţii. Am schimbat intenţionat confortul şi viteza cu siguranţă. Acum este cel mai important lucru", se arată în raport.

---

Actualizare 20:30 - Mihailo Podoliak: ''Există rezultate pozitive privind coridoarele umanitare''

Kiev - Ukrinform - 07.03.2022 - În cadrul celei de-a treia runde de discuţii cu delegaţia rusă, delegaţia ucraineană a primit rezultate pozitive în contextul logisticii coridoarelor umanitare.

''A treia rundă de discuţii s-a încheiat. Există mici evoluţii pozitive în ce priveşte îmbunătăţirea logisticii coridoarelor umanitare", a scris Podoliak pe Twitter.

Potrivit acestuia, delegaţia ucraineană nu a obţinut rezultatele pe care se aştepta să le obţină în discuţiile cu delegaţia rusă. În acelaşi timp, părţile au convenit să asigure în comun coridoare umanitare pentru evacuarea civililor, precum şi pentru livrarea de medicamente şi alimente în locurile celor mai aprige lupte cu posibilitatea unei încetări temporare a focului pentru perioada de evacuare în sectoarele în care se desfăşoară.

---

Actualizare 17:18 - Armata ucraineană a capturat al treilea sistem Pantsir-S1

Kiev - Ukrinform - 07.03.2022 - Forţele armate ale Ucrainei au capturat al treilea sistem rusesc de rachete autopropulsate şi artilerie antiaeriană, Pantsir-S1, a anunţat şeful administraţiei militare regionale Mykolaiv, Vitalii Kim, pe Telegram.

''La peste 10 zile de la începutul războiului, al treilea sistem Pantsir a fost neutralizat. Acum o vom distruge", a precizat Vitalii Kim.

---

Actualizare 15:46 - Invadatorii ruşi au distrus peste 1.500 de case

Kiev - Ukrinform - 07.03.2022 - Armata rusă a distrus peste 200 de şcoli, peste 1.500 de case rezidenţiale, peste 30 de spitale şi a lăsat 900 de aşezări fără electricitate, apă şi încălzire în Ucraina, potrivit unui anunţ publicat pe Twitter al consilierului şefului biroului preşedintelui Ucrainei, Mykhailo Podoliak.

''Barbarii secolului XXI. Rusia a deteriorat/distrus 202 şcoli, 34 de spitale, peste 1.500 de clădiri rezidenţiale, iar 900 dintre aşezările noastre sunt complet lipsite de lumină, apă, căldură", a precizat Podoliak.

---

Actualizare 10:30 - Armata ucraineană a lovit o navă de război rusească

Kiev - Ukrinform - 07.03.2022 - Armata ucraineană a lovit o navă de razboi a Marinei ruse, aflată la Marea Neagră, potrivit purtătorului de cuvânt al Administraţiei Militare din Odessa, Sergey Bratchuk.

---

Actualizare 10:00 - Rusia a lansat 600 de rachete pe teritoriul ucrainean

Washington - Ukrinform - 07.03.2022 - Rusia a lansat deja 600 de rachete de la invadarea Ucrainei şi până astăzi, potrivit unui oficial al Pentagonului.

SUA au observat lupte în curs în Herson şi Mykolaiv duminică, iar forţele ruse încă încearcă să încercuiască Kievul, Khakhiv, Cernihiv şi Mariupol, potrivit oficialului. Dar progresele au fost întâmpinate cu o puternică rezistenţă ucraineană, încetinind asaltul rusesc.

---

Actualizare 09:30 - Trupele ruseşti l-au ucis pe primarul din Gostomel

Gostomel - Ukrinform - 07.03.2022 - Invadatorii ruşi l-au ucis pe şeful comunităţii Hostomel, Yuri Prilipko, şi doi dintre camarazii săi în timp ce distribuiau ajutor umanitar, potrivit unui anunţ făcut de Consiliul Local Gostomel.

"Şeful comunităţii Gostomel, Yuriy Ilyich Prylypko, a fost ucis în timp ce dădea pâine celor flămânzi şi medicamente bolnavilor, mângâiandu-i pe cei arşi şi mângâiandu-i pe cei disperaţi. Pentru aceasta, ocupanţii l-au împuşcat, împreună cu camarazăă săi, Ruslan Karpenko şi Ivan Zoria", se arată în anunţ.

---

Actualizare 09:00 - 11 clădiri distruse şi mai multe victime raportate după bombardarea oraşului Harkov

Harkov - Ukrinform - 07.03.2022 - La Harkov, în urma bombardamentelor aeronavelor ruseşti, au izbucnit incendii de amploare în 21 de clădiri din zona centrală a oraşului, 11 clădiri au fost distruse şi au fost raportate victime, potrivit unui comunicat al Serviciului de Urgenţă din Ucraina.

"Din 6 până în 7 martie, salvatorii garnizoanei Harkov a Serviciului de Stat de Urgenţă au continuat să-şi îndeplinească atribuţiile în timp de război. Inamicul a efectuat bombardamente, a tras asupra cartierelor rezidenţiale şi diferitelor facilităţi din Harkov şi sate din regiune, ducând la distrugeri şi incendii", se arată în comunicat.

---

Actualizare 08:30 - Armata rusă a lansat mai multe rachete asupra oraşului Mîkolaev

Mîkolaev - Ukrinform - 07.03.2022 - Luni dimineaţa, trupele ruse au tras asupra oraşului Mîkolaev, folosind mai multe lansatoare de rachete, potrivit unui comunicat al Serviciului Special de Comunicaţii din Ucraina.

"Invadatorii bombardează Mykolaiv, folosind mai multe lansatoare de rachete" au spus autorităţile.

---

Actualizare 08:00 - Ucraina a suferit peste 2800 de atacuri cibernetice în ultimele săptămâni

Kiev - Ukrinform - 07.03.2022 - Din 15 februarie până în prezent, resursele de internet ucrainene au suferit aproximativ 2.800 de atacuri cibernetice, potrivit unui raport al Serviciului Special de Comunicaţii al Ucrainei.

"Războiul continuă nu numai pe uscat, în aer şi pe mare. Spaţiul cibernetic a devenit şi un loc pentru ostilităţi. Atacurile masive DDoS asupra resurselor ucrainene au început pe 15 februarie", se arată în raport.

---

Actualizare - 16:53-A doua încercare de evacuare a oamenilor din Mariupol a eşuat din cauza bombardamentelor ruse

Mariupol-Ukrinform- 06.03.2022: A doua încercare de evacuare a oamenilor din Mariupol a eşuat astăzi, deoarece trupele ruse au început să-şi regrupeze forţele şi să bombardeze puternic oraşul, a scris şeful Administraţiei Militare Regionale Doneţk, Pavlo Kyrylenko pe Facebook.

El a subliniat că este extrem de periculos să scoţi oamenii din oraş în astfel de condiţii.

---

Actualizare - 16:16- Forţele ruse continuă să bombardeze Mariupol

Mariupol-Ukrinform- 06.03.2022: Trupele ruse continuă bombardamentele asupra oraşului Mariupol.

"Inamicul continuă să bombardeze oraşul Mariupol. Sistemul de lansatoare de rachete TOS-1 Buratino trage asupra cartierului rezidenţial Shkidnyi. În plus, în oraş sunt desfăşurate avioane inamice, tancuri şi artilerie. Nu se ştie încă numărul victimelor civile. Cartiere întregi ale oraşului sunt distruse şi arse de ocupanţii ruşi care ucid oameni", se arată într-o postare a Serviciului de presă al Gărzii Naţionale a Ucrainei Telegram.

---

Actualizare - 15:06- Foşti marini britanici sosesc în Ucraina pentru a lupta împotriva ruşilor

Ucraina-Ukrinform- 06.03.2022: Foşti marini britanici s-au alăturat Legiunii Internaţionale pentru Apărarea Teritorială a Ucrainei, acesştia vor ajuta poporul ucrainean să lupte împotriva invadatorilor ruşi.

---

Actualizare - 14:45- Aeroportul din Vinnytsia a fost distrus complet de către ruşi

Vinnytsia-Ukrinform- 06.03.2022: Trupele ruse au lansat opt rachete asupra Vinnytsia, distrugând complet aeroportul, a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

---

Actualizare - 14:34-Ruşii bombardează aeroportul de lângă Vinnytsia

Vinnytsia-Ukrinform- 06.03.2022: Rachetele ruse au lovit o instalaţie militară din apropierea satului Havryshivka, nu departe de Vinnytsia.

"Avem veşti proaste. În urma unui atac cu rachetă în apropiere de localitatea Havryshivka, o instalaţie militară a fost cuprinsă de flăcări. Echipajele Serviciului de Urgenţă de Stat lucrează în prezent la stingerea incendiului", a spus şeful administraţiei militare regionale Vinnytsia, Serhiy Borzov

El nu a precizat dacă în urma bombardamentelor sunt victime .

În acelaşi timp, Forţele Terestre ucrainene au scris pe Facebook că "în Vinnytsia, fasciştii ruşi tocmai au bombardat aeroportul".

---

Actualizare - 13:52- Un alt avion rusesc a fost distrus de forţele aeriene ucrainene în Harkov

Harkov-Ukrinform- 06.03.2022: În această dimineaţă, forţele de apărare aeriană din Harkov au distrus un alt avion de atac Su-25 al Forţelor Aeriene Ruse.

Şeful Administraţiei Regionale de Stat Harkov, Oleh Syniehubov a spus că pilotul avionului a reuşit să se catapulteze iar Forţele Armate Ucrainene, împreună cu Forţele Teritoriale de Apărare, Garda Naţională şi Serviciul de Securitate al Ucrainei au pornit în căutarea acestuia.

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a declarat că ruşii şi-au concentrat eforturile pe încercuirea oraşelor Kiev, Harkov, Cernihiv, Mykolaiv şi pe drumul către graniţele administrative ale regiunilor Lugansk şi Doneţk.

---

Actualizare - 13:31-38 de copii au fost ucişi de la începutul invaziei ruse în Ucraina

Ucraina-Ukrinform- 06.03.2022: 38 de copii au fost ucişi şi alţi 71 au fost răniţi de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

"De la începutul invaziei ruse şi până astăzi la ora 12:00, 38 de copii au fost ucişi în Ucraina şi 71 de copii au fost răniţi. Aceste date nu sunt definitive, deoarece în prezent este imposibil să avem date exacte asupra numărului de persoane ucise şi rănite din Mariupol, regiunea Doneţk şi oraşul Irpin din regiunea Kiev", a declarat comisarul Radei Supreme pentru drepturile omului Liudmyla Denisova.

Aceasta a menţionat că un băieţel de un an şi jumătate a murit în urma bombardamentelor efectuate de agresorii ruşi la Mariupol în ultimele 24 de ore. De asemenea, în Bucha, în regiunea Kiev, doi copii răniţi grav au murit din cauza imposibilităţii de a primi îngrijiri medicale.

"La ieşirea din oraşul Irpin, regiunea Kiev, trupele ruse au deschis focul asupra civililor în timp ce încercau să părăsească oraşul. Cel puţin trei persoane au fost ucise, inclusiv doi copii, iar un altul este în stare critică din cauza rănilor. ", a spus Denisova.

Potrivit ei, un băiat, care s-a născut la Harkov în urmă cu 40 de zile, a murit de pneumonie, pe care a contractat-o în timpul unei şederi de câteva zile într-un adăpost anti-bombă din Harkov.

În urma unui atac lansat asupra Bila Tserkva, 15 case cu persoane în vârstă şi copii au fost afectate, numărul victimelor este încă necunoscut.

Denisova a precizat că în zona Hostomel-Bucha-Irpin sunt până la 70 de copii răniţi în adăposturi, iar medicii şi voluntarii nu pot să îi vadă şi să le ofere asistenţă medicală.

Avocatul Poporului Ucrainean a subliniat că Forţele Armate Ruse continuă să încalce grav drepturile fundamentale ale copiilor - dreptul la viaţă şi sănătate, garantat fiecărui copil din lume prin Convenţia ONU privind Drepturile Copilului.

"Facem apel către Organizaţiile Internaţionale pentru Drepturile Omului să ia toate măsurile posibile pentru a creşte presiunea asupra Federaţiei Ruse pentru a pune capăt agresiunii militare împotriva Ucrainei", a spus avocatul poporului ucrainean.

---

Actualizare - 12:53- Navele ruseşti se regrupează şi pregătesc o eventuală ofensivă în Odesa

Odessa-Ukrinform- 06.03.2022: În apropiere de Odesa, navele ruseşti se regrupează şi se pregătesc pentru o eventuală ofensivă. Forţele de apărare aeriană şi alte unităţi ale Forţelor Armate ucrainene sunt gata să respingă atacurile. Au fost amenajate puncte de control la marginea oraşului, a declarat Serhiy Bratchuk, purtătorul de cuvânt al Cartierului General Operaţional al Administraţiei Militare Regionale Odesa.

" Trupele inamice de lângă Odesa se regrupează şi se pregătesc pentru o posibilă ofensivă. Navele inamice continuă să navigheze în Marea Neagră. Dar situaţia este sub control - apărarea noastră aeriană şi alte unităţi ale Forţelor Armate ucrainene sunt gata să respinge atacul inamicului", a spus Bratchuk.

Şeful administraţiei militare regionale Odesa, Maksym Marchenko a spus că în două zile lângă Odesa "trei avioane de luptă au fost doborâte de unităţile de apărare aeriană, trei piloţi au fost reţinuţi.

Au fost înfiinţate puncte de control în zone cheie şi întărim controlul asupra drumurilor pentru a preveni activităţile grupurilor de sabotaj şi recunoaştere...Vreau să spun că vom lupta pentru Odessa noastră indiferent de situaţie. Şi sunt sigur că vom câştiga", a spus Marchenko.

Potrivit acestuia, autorităţile creează depozite de alimente specializate în fiecare raion al regiunii Odessa pentru ca oamenii să nu aibă probleme cu alimentaţia în nici o situaţie.

---

Actualizare - 12:12- Naftali Bennett a avut o discuţie telefonică cu Volodimir Zelenski după întâlnirea cu Putin

Ucraina-Ukrinform- 06.03.2022- Premierul israelian Naftali Bennett s-a întâlnit ieri cu preşedintele rus Vladimir Putin la Kremlin pentru a discuta despre războiul din Ucraina, apoi a vorbit la telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky.

"Prim-ministrul Israelului Naftali Bennet m-a sunat după întâlnirea sa cu Vladimir Putin. Continuăm dialogul", a scris Zelenski pe contul său de Twitter .

După întâlnirea sa cu Putin, Bennett s-a îndreptat la Berlin pentru a discuta cu cancelarul german Olaf Scholz, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului israelian.

Înainte de a zbura la Moscova, Bennett a vorbit cu preşedintele francez Emmanuel Macron, acesta din urmă l-a informat despre propriile conversaţii cu Putin.

---

Actualizare - 11:49- Aproximativ 141 de localităţi au rămas fără electricitate în regiunea Cernihiv

Cernihiv-Ukrinform- 06.03.2022- 141 de localităţi au rămas fără curent electric din cauza ostilităţilor Rusiei din regiunea Cernihiv.

"Conform datelor de la Cernihivoblenergo SA, din cauza ostilităţilor, un total de 141 de localitati au rămas fără electricitate. Reparaţiile sunt efectuate ori de câte ori este posibil", se arată într-un raport al Administraţiei Militare Regionale Cernihiv.

În ultimele 24 de ore, trei incendii au fost stinse în regiunea Cernihiv. Două dintre ele au izbucnit din cauza bombardamentelor, iar una - din alte motive legate de acţiunile militare. 

În general, de când a început invazia rusă, au fost înregistrate în total 127 de incendii; 97 dintre ele au izbucnit din cauza bombardamentelor, iar unul - din alte motive legate de acţiunile militare.

---

Actualizare - 10:43- Ruşii au distrus 34 de spitale din Ucraina

Kiev- Ukrinform- 06.03.2022- Armata rusă a distrus până în prezent 34 de spitale din Ucraina.

"Astăzi, inamicul a distrus 34 de spitale din toată ţara. Unele dintre ele au clădirile avariate, altele au rămas fără apă şi curent electric, iar alte spitale sunt complet afectate si nu mai pot funcţiona. Este o altă încălcare a Convenţiilor de la Geneva. Cei care lucrează în sistemul de sanătate nu pot fi implicaţi în război sau în conflicte militare iar ocupanţii neglijează acest lucru, încalcă în mod deliberat toate prevederile Convenţiilor de la Geneva şi demonstrează încă o dată că nu sunt o armată, ci terorişti", a spus ministrul ucrainean al sănătăţii Viktor Liashko.

Potrivit lui Liashko, Ministerul Sănătăţii din Ucraina ţine legătura cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a publicat deja pe site-ul său primele şase încălcări ale Convenţiilor de la Geneva.

---

Actualizare - 10:16-  Peste 11.000 de soldaţi ruşi au murit în Ucraina

Kiev- Ukrinform- 06.03.2022- Peste 11.000 de soldaţi ruşi au murit de la începutul invaziei ruseşti, a anunţat Statul Major al Forţelor Armate din Ucraina.

În perioada 24 februarie 2022 - 6 martie 2022, pierderile în luptă au fost următoarele: peste 11.000 de persoane, 285 de tancuri, 985 de vehicule blindate de luptă, 109 sisteme de artilerie, 50 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 21 de sisteme de apărare antiaeriană, 44 de sisteme de apărare antiaeriană, 48 de elicoptere, 447 de autovehicule, două bărci uşoare cu motor de mare viteză, 60 de remorci de stingere a incendiilor, patru vehicule aeriene fără pilot, se arată într-un raport al Statului Major al Forţelor Armate din Ucraina.

Datele sunt în curs de actualizare

---

Actualizare - 09:58- Armata rusă continuă să bombardeze oraşul Harkov

Harkov- Ukrinform- 06.03.2022- În acest moment cele mai intense bombardamente din oraşul Harkov au loc în zona rezidenţială Saltivka.

"Încă o dată, cea mai mare zonă rezidenţială din Harkov, Saltivka, a fost bombardată puternic [...]. În prezent, staţionarea în nordul Saltivka este extrem de periculosă", se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Departamentului principal al Serviciului de Stat Ucrainean de Urgenţă din regiunea Harkov.

Din cauza bombardamentelor continue localnicii îşi părăsesc masiv casele.

Noaptea trecută, trupele ruse şi-au intensificat atacurile aeriene asupra zonelor rezidenţiale din Harkov şi a zonelor rurale adiacente, provocând numeroase distrugeri şi incendii.

---

Actualizare - 09:30- Rachetele ruseşti au distrus 30 de case în oraşul Ovruch din regiunea Jitomir

Ovruch-Ukrinform- 06.03.2022- 30 de case au fost distruse într-un atac cu rachete lansat de armata rusă în localitatea Ovruch din regiunea Jitomir.

"Un atac cu rachete a lovit 30 de case în zona rezidenţială din oraşul Ovruch, distrugând complet cinci dintre ele", se arată într-un raport al Serviciului de Stat de Urgenţă al Ucrainei.

Încă nu au fost raportate victime. În operaţiunile de salvare sunt implicate 10 persoane şi două vehicule.

---

Actualizare -19:52- A treia rundă de negocieri dintre Rusia şi Ucraina va avea loc luni, 7 martie

Ucraina-Ukrinform - 05.03.2022: Luni, 7 martie va avea loc cea de a treia rundă de negocieri dintre Rusia şi Ucraina.

"A treia rundă de discuţii va avea loc luni", a scris pe Facebook David Arakhamia, membru al delegaţiei ucrainene.

Arakhamia nu a precizat unde vor avea loc negocierile sau ce probleme vor fi prioritare pentru delegaţia ucraineană în cea de a treia rundă.

---

Actualizare -18:52 - Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei cere comunităţii internaţionale să solicite Rusiei să deschidă coridoare umanitare în Mariupol şi Volnovakha

Ucraina-Ukrinform - 05.03.2022: Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei cere comunităţii internaţionale să solicite de urgenţă Moscovei să ordone trupelor ruse să înceteze focul şi să deschidă coridoare umanitare pentru evacuarea locuitorilor din Mariupol şi Volnovakha.

Diplomaţii ucraineni au declarat că forţele armate ale Federaţiei Ruse continuă să lanseze lovituri cu rachete şi bombe asupra Mariupol, Volnovakha şi a altor oraşe ucrainene încălcând acordurile încheiate anterior.

"Atacurile ruse fac imposibilă deschiderea coridoarelor umanitare pentru evacuarea în siguranţă a civililor şi livrarea de medicamente şi alimente. Afirmaţiile Ministerului Apărării Federaţiei Ruse că autorităţile ucrainene sunt cele care împiedică plecarea locuitorilor din oraşele asediate nu sunt adevărate, sunt dezinformări menite să justifice acţiunile criminale ale forţelor armate ruse", a transmis Ministerul de Externe al Ucrainei.

Se observă că partea rusă ignoră apelurile organizaţiilor internaţionale umanitare, în special ale Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, de a înceta focul pentru a crea condiţii sigure pentru plecarea civililor şi a răniţilor.

În plus, acţiunile Rusiei reprezintă o încălcare gravă a Convenţiilor de la Geneva şi sunt clasificate drept crimă de război conform Statutului de la Roma.

"Solicităm comunităţii internaţionale - state şi organizaţii internaţionale - să condamne imediat încălcarea gravă de către Rusia a acordurilor privind deschiderea coridoarelor umanitare şi facem apel la Moscova să ordone trupelor ruse să înceteze focul. Ucraina, împreună cu organizaţiile umanitare implicate, este pregătită să evacueze populaţia civilă de îndată ce vor fi create condiţii de siguranţă", a spus MAE.

Astăzi, evacuarea populaţiei civile din Mariupol şi Volnovakha a fost amânată din cauza bombardamentelor ruseşti.

---

Actualizare -18:17- Ministerul Politicii Sociale: 3.500 de tone de ajutor umanitar au fost livrate Ucrainei ieri

Ucraina-Ukrinform - 05.03.2022: Ieri, 3.500 de tone de ajutor umanitar au fost livrate Ucrainei, în special medicamente, alimente şi alte bunuri esenţiale pentru nevoile vitale ale oamenilor.

"Am simplificat toate procedurile posibile pentru ca ajutoroarele umanitare să ajungă la timp. Depozitele vamale şi logistice lucrează la capacitate maximă", a spus ministrul Politicii Sociale Maryna Lazebna.

Potrivit ministrului cantitatea ajutoarelor umanitare creşte în fiecare zi. De exemplu, 2.500 de tone de ajutor umanitar au sosit pe 3 martie, în timp ce ieri, Ucraina a primit 3.500 de tone.

---

Actualizare -16:00-Polonia intenţionează să deschidă un centru de cercetare a crimelor de război ale Rusiei în Ucraina

Polonia-Ukrinform - 05.03.2022: Polonia intenţionează să deschidă un centru de cercetare a crimelor de război ale Rusiei în Ucraina şi mizează pe cooperarea cu Statele Unite, a declarat ministrul polonez de externe Zbigniew Rau la o conferinţă de presă comună cu secretarul de stat american Antony Blinken la Rzeszow în sud-estul Poloniei.

"Pe baza experienţei sale dureroase din trecut, Polonia va cere în mod constant urmărirea penală pentru criminalii de război. Este o chestiune de memorie comună, este responsabilitatea noastră ", a spus Rau.

El a cerut încetarea ostilităţilor Rusiei în Ucraina în timpul discuţiilor dintre delegaţiile ucrainene şi ruse.

Rau a subliniat că, în calitate de preşedinte în funcţie al OSCE, a cerut crearea unor coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din oraşele asediate.

"Agresiunea Rusiei în Ucraina a dus la o criză umanitară uriaşă. Este responsabilitatea noastră să ajutăm sutele de mii şi, posibil, în curând milioanele de refugiaţi", a spus Rau.

El a subliniat că acţiunile Rusiei din Ucraina reprezintă o încălcare a multiplelor norme internaţionale. Înaltul diplomat a cerut Rusiei să respecte dreptul umanitar şi să interzică atacurile asupra civililor.

"Toate acţiunile părţii ruse ar trebui luate în considerare în timpul discuţiilor viitoare", a spus el.

Ministrul polonez a subliniat că Varşovia nu va recunoaşte nici o modificare a graniţelor, cauzată de agresiunea Rusiei în Ucraina.

---

Actualizare -14:54-Trei elicoptere ruseşti au fost doborâte de forţele ucrainene

Mykolaiv- Ukrinform - 05.03.2022: Apărătorii Mykolaivului au doborât trei elicoptere ruseşti, a anunţat şeful administraţiei militare regionale, Vitaliy Kim pe canalul său Telegram.

Potrivit unor rapoarte ale administraţiei militare regionale în această dimineaţă mai multe tancuri ruseşti se îndreptau spre aeroportul Kulbakinsky din Mykolaiv.

---

Actualizare -13:58-Trupele ruse bombardează oraşul Volnovakha

Volnovakha -Ukrinform - 05.03.2022: Trupele ruse au început să bombardeze oraşul Volnovakha, în ciuda regimului de încetare a focului convenit pentru asigurarea unor coridoare umanitare.

"La ora 11:45, Federaţia Rusă a început să bombardeze oraşul Volnovakha cu arme grele. După cum ştiţi, de la 09:00 aveam un acord de creare a două coridoare umanitare - Volnovakha şi Mariupol. Rusia nu şi-a respectat angajamentele şi bombardează oraşul Volnovakha", a spus viceprim-ministrul Ucrainei Iryna Vereşciuk.

În zona Polohy-Orikhove au loc lupte, ceea ce face imposibilă mutarea coloanei umanitare de la Mariupol la Zaporizhia.

"Facem apel la partea rusă să oprească bombardamentele şi să dea posibilitatea formării coloanelor umanitare [...] pentru ca copiii, femeile şi bătrânii să poată părăsi aşezările", a spus Vereşciuk.

De asemenea, ea a cerut Rusiei să ofere posibilitatea de a trimite ajutoare umanitare din Dnipro şi Zaporizhzhia .

---

Actualizare -13:28-Ministerul ucrainean al Apărării: Kievul se pregăteşte să respingă atacul inamicului rus

Kiev-Ukrinform - 05.03.2022: Comandantul Forţelor Terestre Ucrainene, generalul Oleksandr Syrsky a verificat astăzi pregătirea fortificaţiilor Kievului pentru respingerea atacurilor ruse.

"O astfel de unitate a cetăţenilor şi a forţelor de apărare nu a mai fost văzută până acum. Suntem pregătiţi să respingem şi să învingem inamicul. Sunt sigur că de la periferia capitalei, agresorul va simţi toată furia poporului ucrainean", a spus generalul Oleksandr Syrsky.

Potrivit unui raport al Ministerului ucrainean al Apărării se iau toate măsurile necesare pentru respingerea atacurilor ruse şi sunt înfiinţate puncte de control şi posturi de observare, de asemenea, sunt formate grupuri mobile de patrulare.

Şeful administraţiei militare de la Kiev, Mykola Zhyrnov, a declarat că situaţia din capitala Ucrainei rămâne tensionată, dar forţele militare şi teritoriale de apărare sunt pregătite pentru a apăra Kievul. Potrivit acestuia, apărarea teritorială devine din ce în ce mai puternică pe zi ce trece. Sunt înfiinţate puncte de control, fortăreţe iar foarte multe locuri sunt minate. Fiecare stradă şi casă a fost transformată într-o fortăreaţă.

Zhyrnov, a mai spus că situaţia de la periferia Kievului este controlată de armata ucraineană, dar cele mai periculoase locuri sunt Jitomir şi Vyshgorod, precum şi Bucha şi Irpin.

---

Actualizare -13:19- Trupele ruse continuă să bombardeze Mariupol, evacuarea civililor a fost amânată

Mariupol-Ukrinform - 05.03.2022: Evacuarea populaţiei civile din Mariupol a fost amânată din motive de securitate din cauza bombardamentelor ruse.

"Solicităm tuturor locuitorilor din Mariupol să se disperseze şi să meargă la adăposturi. Informaţii suplimentare despre evacuare vor fi furnizate în curând. Negocierile sunt în desfăşurare cu Federaţia Rusă pentru stabilirea unui regim de încetare a focului şi pentru asigurarea unui coridor umanitar sigur", se arată într-un comunicat al Consiliul Local Mariupol postat pe Telegram.

De asemenea, poliţiştii vor informa locuitorii oraşului despre evacuare cu ajutorul difuzoarelor.

---

Actualizare -12:41- Trupele ruse au deschis focul asupra unui spital din oraşul Popasna 

Popasna-Ukrinform - 05.03.2022: În oraşul Popasna din regiunea Lugansk, trupele ruse au deschis focul asupra unui spital. Autorităţile regionale cer populaţiei să se adăpostească.

"Spitalul Popasna. Bombardamentele nu se opresc! Toata lumea să stea la adapost!", a scris şeful administraţiei militare regionale Luhansk, Serhii Haidai pe Facebook.

---

Actualizare -12:21- Un avion rusesc a fost doborât la periferia oraşului Cernihiv

Cernihiv-Ukrinform - 05.03.2022: Unitatea de apărare aeriană a Ucrainei a doborât o altă aeronavă de atac rusă la periferia oraşului Cernihiv.

---

Actualizare - 11:49-Forţele armate ucrainene lansează o contraofensivă lângă Harkov

Ucraina- Ukrinform - 05.03.2022: Unităţile Forţelor Armate ale Ucrainei au lansat o contraofensivă lângă Harkov.

"Contraofensiva a fost posibilă datorită invincibilităţii poporului ucrainean, a lipsei rezervelor ruseşti, a demoralizării forţelor de ocupaţie şi nu în ultimul rând prin retragerea aşa-numitelor unităţi "LPR/DPR" în teritoriile ocupate din regiunile Lugansk şi Doneţk", se arată într-o postare pe Facebook Forţele Terestre ale Forţelor Armate ale Ucrainei.

---

Actualizare - 11:27- Armata ucraineană a doborât un alt elicopter al Forţelor Armate Ruse

Ucraina- Ukrinform - 05.03.2022: Armata ucraineană a doborât un alt elicopter al Forţelor Armate Ruse.

"În urmă cu o oră, un alt elicopter al Forţelor Armate ruse a fost doborât", se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Departamentului de Comunicare Strategică al Comandantului-Şef al Forţelor Armate ale Ucrainei.

---

Actualizare -10:57- Uzina de vehicule blindate din Jitomir a fost ţinta unui atac aerian, două persoane au fost rănite

Jitomir-Ukrinform - 05.03.2022: Armata rusă a lansat un atac aerian asupra uzinei de vehicule blindate din Jitomir. În urma atacului două persoane rănite.

"Seara trecută, a fost lansat un atac aerian asupra a două obiecte, Ozerne şi Jitomir Armored Plant. Din păcate, două persoane au fost rănite. Nu au fost raportate alte victime", a spus şeful administraţiei militare regionale din Jitomir, Vitalii Bunechko.

În regiunea Jitomir, ruşii nu bombardează doar infrastructura militară, ci distrug şi infrastructura civilă.

Potrivit lui Bunechko, liceul nr. 25 care nu are nici o legătură cu sectorul militar a fost distrus de rachete.

---

Actualizare - 10:23- Peste 10.000 de soldaţi ruşi au murit în Ucraina

Kiev-Ukrinform - 05.03.2022: Peste 10.000 de soldaţi ruşi au murit de la începutul invaziei ruseşti, a anunţat Statul Major al Forţelor Armate din Ucraina.

În perioada 24 februarie 2022 - 5 martie 2022, pierderile în luptă au fost următoarele: peste 10.000 de persoane, 269 de tancuri, 945 de vehicule blindate de luptă, 105 de sisteme de artilerie, 50 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 19 de sisteme de apărare antiaeriană, 39 de sisteme de apărare antiaeriană, 40 de elicoptere, 409 autovehicule, două bărci uşoare cu motor de mare viteză, 60 de remorci de stingere a incendiilor, trei vehicule aeriene fără pilot, se arată într-un raport al Statului Major al Forţelor Armate din Ucraina.

Datele sunt în curs de actualizare.

---

Actualizare  -9:00-Forţele aeriene ruse atacă oraşul Velykodolynske din regiunea Odessa

Velykodolynske-Ukrinform - 05.03.2022: Forţele aeriene ruse au lansat o lovitură cu rachete asupra oraşului Velykodolynske din regiunea Odessa, în timp ce, în urma condiţiilor meteorologice nefavorabile de pe mare, ruşii şi-au retras navele de război din zona Odessa-Chornomorsk în Crimeea.

"În dimineaţa zilei de 5 martie, aeronavele inamice au lovit aşezarea Velykodolynske. Potrivit cartierului general operaţional, lovitura a fost dată unor infrastructuri critice, nimeni nu a fost rănit", a spus purtătorul de cuvânt al Cartierului General Operaţional al Administraţiei Militare Regionale Odessa, Serhiy Bratchuk

Potrivit oficialului, un grup de nave ale Rusiei care manevrau într-un raid pe distanţe lungi în largul coastei Odessei, s-au regrupat şi s-au retras în direcţia est din cauza vremii nefavorabile. 

Primarul Chornomorsk Vasyl Huliaev a precizat că două rachete au fost lansate la Velykodolynske. Clădirea administrativă din incinta unei baze militare a fost distrusă în urma atacului.

---

Actualizare -8:45-Mai multe mărci globale părăsesc piaţa rusă

Moscova-Ukrinform - 05.03.2022: Izolarea internaţională a Rusiei continuă pe măsură ce tot mai multe companii internaţionale se retrag de pe piaţa sa internă.

Singapore a impus sancţiuni băncilor ruse şi a interzis livrările de produse cu dublă utilizare către Rusia. În acelaşi timp, Fitch a retrogradat zeci de companii ruseşti, inclusiv Avtodor, Russian Post, Rusnano, Russian Railways, FPK, Inter RAO, RusHydro şi Rosset.

Giganţii tehnologici se retrag şi ei din Rusia. Komatsu din Japonia, unul dintre cei mai mari producători de echipamente de construcţii din lume, a încetat să furnizeze produsele sale Rusiei.

Totodată, Hitachi Corporation a oprit producţia şi exporturile de echipamente în ţară.

Şi Samsung din Coreea de Sud a încetat să furnizeze Rusiei telefoane, electrocasnice şi microcipuri.

În plus, marca de bijuterii Cartier şi-a închis magazinele din Rusia.

---

Actualizare 21:30 Forţele armate ale Ucrainei preiau controlul asupra oraşului Hostomel

Kiev - Ukrinform - 04.03.2022: Forţele armate ale Ucrainei preiau controlul asupra oraşului Hostomel, distrugând cel puţin 50 de invadatori ruşi, a anunţat biroul de presă al Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării al Ucrainei pe Facebook.

"Oraşul Hostomel se află sub controlul trupelor ucrainene. Cel puţin 50 de invadatori ruşi au fost ucişi în luptele pentru Hostomel. Militarii ucraineni au confiscat numeroase trofee, printre care arme, echipament militar, personal şi documente personale", se arată în comunicat.

De asemenea, biroul de presă a reamintit că Hostomel este una dintre suburbiile strategice ale Kievului. Luptele pentru controlul oraşului au loc încă de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

---

Actualizare 20:23 - Consiliul de administraţie al Băncii Europene de Investiţii a aprobat un sprijin financiar de 668 de milioane euro

Luxemburg - Ukrinform - 04.03.2022: Consiliul de administraţie al Băncii Europene de Investiţii (BEI) a aprobat un sprijin financiar imediat de 668 de milioane euro pentru Ucraina, se arată într-un comunicat de presă.

''Acest sprijin va ajuta autorităţile ucrainene să răspundă nevoilor financiare cele mai urgente, inclusiv să cumpere alimente, aprovizionare medicală şi combustibil pentru cetăţenii săi. Asistenţa va fi disponibilă în câteva zile. BEI va plăti fonduri disponibile în cadrul a două împrumuturi care au fost acordate iniţial pentru a sprijini IMM-urile şi sectorul agricol din Ucraina", se arată în raport.

Consiliul a convenit că BEI ar trebui să urmeze iniţiativele suplimentare în cadrul pachetului de solidaritate de urgenţă pentru Ucraina. Acestea includ finanţarea nevoilor critice de infrastructură din Ucraina şi contribuţia la reconstrucţia a ceea ce armata rusă distruge.

---

Actualizare 19:50 - Consilier: ''Rezultatele discuţiilor privind coridoarele umanitare pentru Mariupol încă nu au fost realizate''

Kiev - Ukrinform - 04.03.2022: Situaţia din Mariupol este critică acum şi nu există încă rezultate în discuţiile privind coridoarele umanitare ale oraşului, a declarat Vadym Denysenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei.

"Din păcate, rezultatele discuţiilor privind coridoarele umanitare nu au fost încă obţinute. Situaţia de acolo este critică, mai ales având în vedere că în ultimele zile, forţele ruse bombardează constant oraşul", a declarat Vadym Denysenko.

Acesta a precizat că, potrivit informaţiilor preliminare, o bătălie tocmai a început în Nemishayevo, un oraş de lângă Borodianka, regiunea Kiev. Informaţia este în curs de verificare.

---

Actualizare 18:41 - Soldaţii ucraineni au recucerit aeroportul din Mykolaiv

Kiev - Ukrinform - 04.03.2022: Soldaţii ucraineni au recucerit aeroportul Kulbakino din Mykolaiv unde şi au ridicat steagul statului, au anunţat

Forţele Terestre ale Forţelor Armate ale Ucrainei într-o postare publicată pe Facebook.

După cum a raportat Ukrinform, 82% dintre ucraineni cred în victoria Ucrainei în războiul împotriva Rusiei, potrivit unui sondaj realizat de compania de cercetare Gradus Research.

---

Actualizare 18:06 - Mykhailo Podoliak: ''Al Treilea Război Mondial a început deja, dar lumea nu înţelege acest lucru''

Kiev - Ukrinform - 04.03.2022: ''Al treilea război mondial a început deja, dar lumea nu înţelege acest lucru'', a declarat consilierul şefului biroului preşedintelui Ucrainei Mykhailo Podoliak.

Potrivit sursei citate, comunitatea internaţională încă nu poate crede că astfel de evenimente sunt posibile în 2022.

"Ei stau în cafenele, restaurante, de exemplu în Bruxelles, Amsterdam, gândindu-se la Netflix, să spunem. Nu erau pregătiţi din punct de vedere psihologic să vină şi să înceapă să bombardeze centrul oraşului. Oraşul mare cu o populaţie de 3,5 milioane de oameni. Ei nu au înţeles asta. Ei credeau că al Doilea Război Mondial s-a încheiat şi nimic de genul acesta nu se va întâmpla vreodată. Vor exista unele conflicte locale, dar nu un conflict global. Acum există un conflict global", a subliniat Mykhailo Podoliak.

---

Actualizare 15:00 - Ambasada SUA în Ucraina cataloghează atacul asupra centralei nucleare Zaporojie drept crimă de război

Kiev - Ukrinform - 04.03.2022 - Ambasada Statelor Unite ale Americii la Kiev a catalogat astăzi, într-un comunicat, asaltul asupra centralei nucleare Zaporojie drept o crimă de război.

"Este o crimă de război să ataci o centrală nucleară. Bombardarea de către Putin a celei mai mari centrale nucleare din Europa duce domnia terorii cu un pas mai departe", se arată în comunicat.

---

Actualizare -13:40- În Rusia, "falsurile" despre armata rusă urmează să fie pedepsite cu până la 15 ani de închisoare

Rusia-Ukrinform - 04.03.2022 -Duma de Stat a Rusiei a adoptat un proiect de lege privind urmărirea penală a persoanelor care au difuzat "informaţii în mod deliberat false despre acţiunile armatei ruse".

401 deputaţi au votat pentru susţinerea proiectului de lege, şi absolut nici o persoană nu s-a abţinut sau nu a votat împotrivă.

Limita pedepsei pentru diseminarea de "informaţii false în mod deliberat despre acţiunile armatei ruse" este de 15 ani de închisoare.

În acelaşi timp, sunt introduse sancţiuni pentru "discreditarea" şi "cererea la obstrucţionarea" utilizării forţelor armate ruse "pentru a proteja interesele Rusiei şi ale cetăţenilor săi, pentru a menţine pacea şi securitatea internaţională". Pedeapsa maximă de închisoare pentru o astfel de "crimă" este de cinci ani.

Legea include şi pedepse pentru solicitarea de sancţiuni împotriva Rusiei.

Preşedintele Dumei de Stat, Vyacheslav Volodin, a spus că legea va fi votată de Consiliul Federaţiei Ruse pe 4 martie înainte de a fi trimisă imediat spre semnare către preşedintele Vladimir Putin.

---

Actualizare 12:00 - Sondaj: 82% dintre ucraineni cred în victorie

Kiev - 04.03.2022 - O majoritate covârşitoare a ucrainenilor - 82% - cred în capacitatea lor de a respinge invazia Rusiei, potrivit unui sondaj realizat de institutul Gradus.

"În ciuda nivelului anormal de stres, 82% dintre ucraineni cred în capacitatea lor de a respinge invazia Rusiei şi 77% consideră că, după război, Ucraina va deveni mai puternică. Cea mai frecventă emoţie resimţită de populaţia Ucrainei din cauza invaziei militare pe scară largă a Rusiei este furia (62%)" se arată în sondaj.

---

Actualizare 11:00 - Armata ucraineană a doborât un avion rusesc SU-34

Doneţk - Ukrinform - 04.03.2022 - Astăzi, unităţile ucrainene de apărare aeriană ale forţelor comune au doborât un alt avion de vânătoare-bombarde inamic Su-34 deasupra Volnovakha, regiunea Doneţk.

Avionul a bombardat case şi infrastructură civilă, potrivit unui comunicat emis de Forţele Terestre ale Forţelor Armate ale Ucrainei.

---

Actualizare - 10:00 - Forţele armate ale Ucrainei au ucis un general rus

Kiev-Ukrinform - 04.03.2022 -Pe parcursul celor opt zile de război, pierderile armatei ruse au depăşit 10.000 de morţi şi răniţi. Forţele armate ale Ucrainei au ucis cel puţin un general rus.

"După opt zile, pierderile armatei ruse au depăşit 10.000 de morţi şi răniţi. A fost confirmată eliminarea unui general rus. Societatea rusă începe să realizeze şi să simtă aceste pierderi", a scris ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov pe Facebook.

Potrivit ministrului apărării, ucrainenii au confiscat mai multe vehicule cu obuze MLRS cu care ruşii bombardează oraşele. Toate aceste obuze vor fi "întoarse inamicului".

"Suferim şi noi pierderi. Războiul este o mare durere. Aproape în fiecare oră sunt rapoarte decese în rândul civililor. Sângele fierbe de furie când copiii noştri mor... Sunt victime printre soldaţii noştri care se luptă ca nişte cyborgi, dar ei au inimi vii în piept. Fiecare dintre ei va fi onorat ca un erou", a subliniat Reznikov.

---

Actualizare - 09:01-Forţele Armate ale Ucrainei au oprit un convoi de vehicule ruseşti care se îndrepta spre Kiev

Sumy-Ukrinform - 04.03.2022 -Forţele Armate ale Ucrainei au oprit în regiunea Sumy, un convoi cu vehicule ruseşti care se îndrepta spre Kiev.

"Acesta este convoiul rusesc care se deplasa spre Kiev. Am reuşit să-l oprim în regiunea Sumy. Mulţumim tuturor celor implicaţi!", a scris Şeful Administraţiei Militare Regionale Sumi, Dmytro Zhyvytskyi pe Facebook, publicând o fotografie a echipamentului rusesc avariat.

---

Actualizare 08:00 - Zelenski a discutat cu Trudeau pe tema incendiului de la Zaporozhye

Kiev - Ukrinform - 04.03.2022 - Premierul canadian Justin Trudeau şi vicepremierul Chrystia Freeland au discutat cu preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky despre incendiul de la centrala nucleară Zaporizhzhia provocat de bombardamentele ruseşti.

Preşedintele Zelensky şi-a exprimat îngrijorarea profundă cu privire la consecinţele potenţial devastatoare pentru sănătatea şi siguranţa ucrainenilor şi a europenilor în cazul în care nu se va ordona încetarea imediată a focului în apropierea centralei nucleare. Prim-ministrul Trudeau a cerut Rusiei să înceteze imediat toate ostilităţile din regiune şi să se angajeze să continue să comunice cu partenerii şi aliaţii.

---

Actualizare 07:00 - Ţările G7 se întâlnesc astăzi pentru a discuta situaţia din Ucraina

Kiev - Ukrinform - 04.03.2022 - Miniştrii de externe ai ţărilor din G7 se vor întâlni vineri pentru a discuta despre situaţia din Ucraina şi pentru a coordona măsurile de răspuns la agresiunea rusă.

---

Actualizare -20:53 - Mykhailo Podoliak:"Ucraina nu a obţinut rezultatele pe care le aştepta la negocierile cu Rusia"

Belarus-Ukrinform - 03.03.2022-Delegaţia ucraineană nu a obţinut rezultatele aşteptate la negocierile cu delegaţia rusă, a spus astăzi Mykhailo Podoliak, consilier al şefului Biroului Preşedintelui Ucrainene în cadrul unu briefing de presă.

"A doua rundă de negocieri dintre cele două părţi , rusă şi ucraineană tocmai s-a încheiat. Din păcate, nu am obţinut rezultatele pe care le-am sperat", a spus Podoliak.

Consilierul a spus că în cadrul negocierilor s-a discutat în detaliu aspectul umanitar, deoarece în multe oraşe există o "situaţie dramatică".

Părţile au convenit să asigure în comun coridoare umanitare pentru evacuarea civililor, precum şi pentru livrarea medicamentelor şi a alimentelor în locurile unde se desfăşoară cele mai aprige lupte cu posibilitatea de a asigura o încetare temporară a focului.

"Poate exista o încetare a focului doar în acele locuri în care vor exista coridoare umanitare pe perioada evacuării victimelor. În acest scop, se vor organiza în viitorul apropiat canale speciale de comunicaţii şi vor fi create proceduri logistice corespunzătoare", a spus Podoliak.

Consilierul a transmis că delegaţiile au convenit astăzi să continue discuţiile în cea de-a treia rundă de negocieri a cărei dată nu a fost comunicată.

---

Actualizare - 19:38- Ruşii au bombardat aerodromul de lângă Harkov

Harkov- Ukrinform - 03.03.2022-Avioanele ruseşti au distrus aerodromul Korotych de lângă Harkov.

"Aerodromul Korotych din Harkov a fost distrus de aeronavele inamice. Infrastructura aerodromului şi avioanele au fost avariate", se arată într-o postare pe pagina de Facebook a aeroclubului.

---

Actualizare - 19:16- Cartierul Saltivka din Harkov a fost bombardat de ruşi

Harkov- Ukrinform - 03.03.2022-Artileria rusă a bombardat cartierul Saltivka din Harkov.

"În jurul orei 15:40, invadatorii ruşi au efectuat un alt atac masiv asupra cartierelor rezidenţiale din Harkov. Cartierul Saltivka de Nord a fost cel mai afectat, aproximativ 40 de blocuri au luat foc", se arată într-un comunicat al Serviciului de Stat de Urgenţă al Ucrainei din regiunea Harkov.

În acest moment nu se ştie exact numărul victimelor.

Ieri, satul Yakovlivka din regiunea Harkov a fost atacat. Bombele au distrus 45 de case, maşini dar şi alte anexe. Trei persoane au fost ucise, şapte au fost rănite şi zece persoane au fost salvate de sub dărâmături.

---

Actualizare - 18:01- Ruşii au bombardat din nou oraşul Okhtyrka din regiunea Sumy

Okhtyrka-Ukrinform - 03.03.2022-Oraşul Okhtyrka din regiunea Sumy a fost bombardat din nou în această seară.

"Okhtyrka a fost din nou bombardat. TPP-ul Okhtyrka a fost distrus, gara a fost lovită şi ea de un atac aerian", a scris primarul oraşului Okhtyrka pe Facebook.

De asemenea, mai multe case din oraş au fost avariate, primarul a spus că mai multe detalii vor fi făcute publice în curând.

---

Actualizare -17:51- 22 de cadavre au fost scoase de sub dărâmături în urma atacurilor aeriene de la Cernihiv

Cernihiv -Ukrinform - 03.03.2022-La Cernihiv, cadavrele a 22 de persoane au fost recuperate de sub dărâmături după cel mai recent bombardament rusesc asupra unui cartier rezidenţial.

" La ora 15:30, 22 de cadavre au fost recuperate de pe dărâmături în urma unor lovituri aeriene. Continuăm operaţiunea de căutare", se arată în comunicat într-un comunicat al Serviciului de Stat de Urgenţă al Ucrainei. 

Pe tot parcursul zilei, avioane de război ruseşti au tras cu rachete în blocurile din zona centrală a Cernihivului, un centru regional situat la aproape 160 de mile nord-est de Kiev.

---

Actualizare -17:36- Coloană de blindate intră în oraşul Enerhodar

Enerhodar-Ukrinform - 03.03.2022- O coloană de bilindate ruse a intrat în Enerhodar şi a deschis focul asupra civililor.

"Aproximativ 100 de vehicule blindate inamice au intrat în Enerhodar şi a deschis focul împotriva populaţiei civile", a spus primarul oraşului, Dmytro Orlov pe Telegram.

De asemenea, primarul le-a cerut locuitorilor oraşului să părăsească imediat străzile.

---

Actualizare -17:20- Începe a doua rundă de negocieri dintre Rusia şi Ucraina

Reprezentanţii delegaţiilor ucrainene şi ruse au început a doua rundă de negocieri.

'Am început discuţiile cu reprezentanţii Rusiei. Punctele cheie de pe agendă sunt o încetare imediată a focului, un armistiţiu şi culoare umanitare pentru evacuarea civililor din oraşele şi satele distruse sau bombardate constant ', a scris consilierul Mihailo Podoliak pe Twitter.

---

Actualizare -17:19- Trupele ruse au bombardat un spital din regiunea Zaporizhia

Vasylivka-Ukrinform - 03.03.2022- Trei persoane au fost ucise şi alte patru au fost rănite în bombardamentele ruseşti asupra oraşului Vasylivka din regiunea Zaporizhia.

"În perioada 1-2 martie, ruşii au tras în mai multe secţii printre care şi secţiile de chirurgie ale Spitalului Multidisciplinar de Terapie Intensivă Vasylivka. Patru persoane au fost rănite grav şi trei au murit din cauza rănilor", se arată într-un raport al Administraţiei Ministerului Regional din Zaporizhia.

Administraţia regională spune că prejudiciul este semnificativ. Astăzi la Vasylivka au fost trimise ajutoare umanitare.

Luptele continuă în zona respectivă.

---

Actualizare -16:11-Comandantul Şef al Forţelor Armate Ucrainene: "Armata rusă se pregăteşte de un atac asupra aşezărilor neocupate din estul Ucrainei"

Conducerea rusă a mobilizat militanţi în teritoriile ocupate din regiunile Lugansk şi Doneţk, pregătind un asalt asupra aşezărilor din teritoriul controlat de Ucraina.

"Conducerea militară rusă a anunţat mobilizarea militanţilor în teritoriile ocupate temporar din regiunile Doneţk şi Lugansk şi formează unităţi din 1 şi 2 corpuri de armată pentru a invada aşezările din teritoriul controlat de Ucraina. Majoritatea acestor persoane au paşapoarte ruseşti", a scris şeful forţelor armate ucrainene Valeri Zaluzhny pe Facebook.

---

Actualizare - 15:36- O echipă a CPI pleacă în Ucraina pentru a investiga crimele de război

Haga-Ukrinform - 03.03.2022-O echipă a Curţii Penale Internaţionale (CPI) de la Haga s-a deplasat astăzi în Ucraina pentru a începe investigarea posibilelor crime de război.

"Plecarea lor a venit la câteva ore după ce procurorul Karim Khan a spus că va începe să strângă probe ca parte a unei investigaţii oficiale lansate după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, care a început pe 24 februarie", se arată într-un raport al CPI.

"Ieri am format o echipă de lucru şi astăzi aceasta se deplasează în Ucraina", a spus Karim Khan. 

Khan a spus că biroul său va examina posibilele crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid - infracţiuni aflate sub jurisdicţia curţii - de către toate părţile aflate în conflict.

În urma invaziei ruse, 39 de state membre au solicitat CPI să investigheze situaţia din Ucraina.

---

Actualizare - 15:04- UE va oferi Ucrainei un ajutor financiar în valoare de 1,2 miliarde de euro

UE-Ukrinform - 03.03.2022-Uniunea Europeană a semnat un memorandum cu Ucraina privind acordarea unui ajutor financiar în valoare de 1,2 miliarde de euro.

Anunţul a fost făcut de prim-ministrul Ucrainei Denys Shmyhal pe Telegram. Acesta şi-a exprimat recunoştinţa faţă de vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Shmyhal a numit semnarea memorandumului "un alt gest de sprijin puternic din partea UE, care va contribui la consolidarea potenţialului nostru economic de a expulza ocupanţii ruşi de pe pământul ucrainean".

Pe fondul agresiunilor ruseşti, Fondul Monetar Internaţional împreună cu Grupul Băncii Mondiale şi-au anunţat sprijinul pentru Ucraina precum şi disponibilitatea de a oferi asistenţă financiară de urgenţă.

---

Actualizare 14:00 - 20 de mii de persoane evacuate din Harkov, în urma bombardamentelor ruseşti

Harkov - Ukrinform - 03.03.2022 - 22.000 de cetăţeni au fost evacuaţi ziua trecută din regiunea Harkov, din cauza bombardamentelor aeriene ale Rusiei.

"Inamicul continuă să comită crime de război împotriva populaţiei civile din regiunea Harkov. Ieri, 2 martie, au avut loc 7 bombardamente, bombe aeriene au lovit comunitatea Kulynychy, districtele Chuhuiv, Izium şi Belgorod din regiunea Harkov. Pe parcursul zilei, 22.000 locuitorii au fost evacuaţi. Astăzi, trenurile vor circula spre Poltava, unde va fi un centru logistic care îi va tria spre alte direcţii", a postat pe Telegram Oleh Synegubov, şeful Administraţiei Militar-Civile Harkov.

---

Actualizare 13:00 - Zelenski avertizează Rusia să se pregătească de despăgubiri de război

Kiev - Ukrinform - 03.03.2022 - În discursul său adresat Federaţiei Ruse, preşedintele Ucrainei Volodymyr Zelensky le-a cerut ruşilor să înveţe cuvintele "reparaţii" şi "contribuţii". El a subliniat că Rusia va rambursa Ucrainei tot ce a fost distrus în timpul războiului.

"Vom restaura fiecare casă, fiecare stradă, fiecare oraş. Noi spunem Rusiei: învaţă cuvintele "despăgubiri" şi "contribuţii". Ne vei răsplăti totul. Tot ce ai făcut împotriva statului nostru, împotriva fiecărui ucrainean. În întregime. Şi noi nu-i vom uita pe cei care au murit. Noi. Şi Dumnezeu. Ai venit să ne distrugi oraşele, să ne distrugi poporul, să ne lipseşti de tot. Tot ce ne este atât de drag", a spus preşedintele Ucrainei în discursul său video.

---

Actualizare 12:00 - Armata ucraineană a distrus un convoi rusesc în regiunea Poltava

Kiev - Ukrinform - 03.03.2022 - Armata ucraineană a distrus aseară o coloană inamică în nordul regiunii Poltava. Pierderile invadatorilor sunt confirmate, potrivit unei postări pe Facebook a şefului Administraţiei Militare Regionale din Poltava, Dmytro Lunin.

"A opta zi a luptei eroice. Situaţia din regiunea Poltava este sub control. În această noapte armata ucraineană a distrus o coloană de echipamente ruseşti în nordul regiunii, pierderile inamicului sunt confirmate", a spus Lunin.

---

Actualizare 11:00 - Armata ucraineană a iniţiat un protocol de "rezistenţă totală"

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a cerut cetăţenilor ucraineni să reziste inamicului şi să încerce să priveze inamicul de sprijin logistic.

"Scopul numărul unu este distrugerea coloanelor din spate ale invadatorilor ruşi. Ucraina trece la rezistenţa totală faţă de invadatori. Facem apel la cetăţenii care se află pe teritoriul ocupat temporar de inamic. Puteţi ajuta semnificativ Forţele Armate ale Ucrainei" se arată într-un comunicat al Statului Major ucrainean.

---

Actualizare 10:00 - ONU: Numărul refugiaţilor din Ucraina a depăşit un milion

Kiev - Ukrinform - Un milion de refugiaţi au fugit deja din Ucraina la doar o săptămână după ce Rusia a invadat ţara, potrivit unui mesaj al Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, afişat pe pagina sa de Twitter.

"În doar şapte zile am asistat la exodul a un milion de refugiaţi din Ucraina către ţările vecine", a scris acesta.

---

Actualizare 09:00 - Zelenski anunţă că au fost ucişi peste 9000 de soldaţi ruşi

Kiev - Ukrinform - 03.03.2022 - Numărul invadatorilor ruşi ucişi de forţele ucrainene a ajuns la aproape 9.000 în doar o săptămână de la începutul invaziei, potrivit unui comunicat al preşedintelui Zelenski.

"Armata noastră face totul pentru a distruge inamicul odată pentru totdeauna. Aproape 9.000 de ruşi au fost ucişi într-o săptămână", a spus preşedintele.

---

Actualizare 08:30 - 5 ucraineni răniţi într-un bombardament rusesc asupra oraşului Sumi

Sumi - Ukrinform - 03.03.2022 - Un atac aerian rusesc asupra oraşului Sumy a rănit cinci persoane, potrivit unui comunicat al Administraţiei Militare Regionale din Sumi.

"Ne-am trezit astăzi în mijlocul unui atac aerian puternic pe teritoriul brigăzii noastre de artilerie 27, departamentul militar al Universităţii de Stat Sumy şi corpul de cadeţi. Cinci sunt acum în spital", se arată în raport.

---

Actualizare 08:00 - Armata ucraineană a efectuat 50 de atacuri cu rachetele de precizie Vilkha

Kiev - Ukrinform - 03.03.2022 - Încă din primele zile ale războiului, Forţele Armate ale Ucrainei au efectuat aproximativ 50 de lovituri de precizie folosind rachete R624 Vilkha.

"MLRS Vilkha de înaltă precizie în acţiune! Încă din primele zile ale războiului, Forţele Armate ale Ucrainei au efectuat aproximativ 50 de lovituri de precizie folosind rachete R624 Vilkha", a postat Biroul de Proiectare de stat din Kiev pe Facebook.

---

Actualizare 07:30 - Canada impune sancţiuni pentru Gazprom şi Rosneft

Ottawa - Ukrinform - 03.03.2022 - Canada a extins sancţiunile împotriva Rusiei ca răspuns la agresiunea împotriva Ucrainei, ţintind către Gazprom şi Rosneft.

"Sprijinul Canadei pentru Ucraina şi poporul său este neclintit. Vom continua să întâmpinăm fiecare act de agresiune al conducerii Rusiei cu măsuri menite să slăbească capacitatea acesteia de a duce război. Pe măsură ce evenimentele oribile din Ucraina continuă să se desfăşoare în faţa ochilor noştri, este clar că trebuie făcut mai mult", a declarat ministrul Afacerilor Externe al Canadei, Melanie Joly.

---

Actualizare 07:00 - Curtea Penală Internaţională a început să adune dovezi privind atacul Rusiei asupra Ucrainei

Haga - Ukrinform - 03.03.2022 - Curtea Penală Internaţională de la Haga a primit sesizări de la 39 de state părţi cu o cerere de a investiga situaţia din Ucraina din cauza atacului Rusiei.

Munca de colectare a probelor a început, informează un corespondent Ukrinform de la Haga, citând o declaraţie a lui Karim Khan, procurorul Curţii Penale Internaţionale.

---

Actualizare 15:30 - Peste 2000 de civili ucişi în Ucraina, de la începutul invaziei

Kiev - Ukrinform - 02.03.2022 - Peste 2000 de civili au fost ucişi în întreaga Ucraină, de la începutul invaziei ruse.

"De mai bine de 160 de ore, Ucraina şi poporul ucrainean s-au apărat împotriva atacului insidios şi cinic al Rusiei şi Belarusului. Fiecare oră a adus vieţi pierdute ale copiilor, femeilor şi apărătorilor noştri, în aceste şapte zile de război", a postat Serviciul de Stat de Urgenţă pe Facebook.

---

Actualizare 15:00 - Armata ucraineană a doborât două avioane de luptă ruseşti

Kiev - Ukrinform - 02.03.2022 - În noaptea de 1 martie, unităţile ucrainene de apărare aeriană au distrus două avioane ruseşti Su-35S în regiunea Kiev.

"În noaptea de 1 martie, în regiunea Kiev a avut loc o luptă aeriană aprigă între o pereche de avioane de luptă MiG-29 din Brigada de Aviaţie Tactică a Forţelor Aeriene şi o pereche de avioane ruseşti Su-35S. În urma bătăliei aeriene, cele două avioane ruseşti au fost distruse. Victoria s-a realizat cu ajutorul rachetelor aer-aer şi al rachetelor sol-aer S-300 ale brigăzii locale de rachete antiaeriene din Comandamentului Aerian", a declarat Comandamentul Forţelor Armate ale Ucrainei.

---

Actualizare 14:30 - Locuitorii din Kherson au ieşit cu steaguri ucrainene în mână, în faţa tancurilor ruseşti

Kherson - Ukrinform - 02.03.2022 - În Kherson, sudul Ucrainei, locuitorii oraşului, ţinând steaguri albastre şi galbene, au mărşăluit spre Piaţa Libertăţii, stând în faţa armatei ruse înarmate.

Cetăţenii, cu steaguri ucrainene în mâini, au mărşăluit pentru a protesta împotriva agresiunii ruse în Piaţa Libertăţii, unde stau soldaţi şi tancuri ruseşti.

---

Actualizare 14:00 - DHL suspendă toate livrările către Rusia şi Belarus

Kiev - Ukrinform - 02.03.2022 - Comania germană de curierat, DHL, a suspendat transporturile către Rusia şi Belarus după ce trupele ruse au invadat Ucraina, potrivit unui comunicat al companiei.

"Serviciile noastre de intrare către Rusia şi Belarus au fost suspendate, motiv pentru care nu acceptăm nici expedieri către aceste ţări până la o nouă notificare", au spus cei de la DHL.

---

Actualizare 13:00 - Polonia propune un plan de reconstruire a Ucrainei, în valoare de 100 de miliarde de euro

Varsovia - Ukrinform - 02.03.2022 - Polonia înaintează o propunere pentru un plan de reconstruire a Ucrainei după război, în valoare de 100 de miliarde de euro.

"Este nevoie de un plan de restaurare, despre care am discutat şi cu preşedintele Comisiei Europene. De exemplu, 100 de miliarde de euro care ar fi alocaţi de Uniunea Europeană pentru refacerea infrastructurii distruse, şcolilor, spitalelor, zonelor rezidenţiale bombardate, în următorii ani", a declarat primul ministru al Poloniei Mateusz Morawiecki.

---

Actualizare - 12:04- Consiliul Europei: Rusia trebuie să înceteze uciderea oamenilor în Ucraina

---

UE-Ukrinform - 02.03.2022- Consiliul Europei spune că Rusia trebuie să oprească imediat uciderea şi suferinţa oamenilor din Ucraina, se arată într-o declaraţie postată pe site -ul Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei.

Documentul afirmă că atacul militar al Rusiei împotriva Ucrainei a continuat să semene moarte şi distrugere în inima Europei.

"În doar câteva zile, războiul a adus moartea sau rănirea a sute de oameni, inclusiv a copiilor. Ultimul bombardament asupra oraşului Harkov a scos la iveală dispreţul flagrant al forţelor ruse faţă de populaţia civilă", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, acest război calcă în picioare dreptul internaţional şi drepturile omului. Milioane de oameni se tem pentru vieţile lor sub bombardamentele care au lovit spitale, şcoli şi case. Mii de oameni nu au acces la apă, medicamente, alimente, electricitate, canalizare şi adăpost. Medicii şi asistenţii care se luptă să ofere îngrijire medicală sunt forţaţi de bombardamentele frecvente să îşi mute pacienţii în adăposturi sau în subsoluri. Fluxuri de refugiaţi şi persoane strămutate caută cu disperare siguranţă.

"Acest carnagiu trebuie să se încheie imediat înainte ca şi alte vieţi nevinovate să fie pierdute. Autorităţile ruse pot face acest lucru. Trebuie să oprească imediat acest coşmar", se arată în comunicat.

---

Actualizare - 11:28- Zelensky i-a înlocuit pe şefii administraţiilor regionale de stat din Odesa şi Cerkaşi

Odesa şi Cerkaşi-Ukrinform - 02.03.2022- Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a înlocuit pe şefii administraţiilor regionale de stat Odesa şi Cerkaşi. Aceste administraţii regionale de stat vor fi conduse de către un ofiţer de informaţii şi de către un militar.

Decretele prezidenţiale au fost publicate pe site-ul oficial al şefului statului.

Conform Decretului nr. 89/2022, Serhiy Hrynevetsky a fost demis din funcţia de şef al Administraţiei Regionale de Stat din Odesa. În această funcţie a fost numit Maksym Marchenko prin decretul nr. 90/2022.

Marchenko este colonel al Forţelor Armate ale Ucrainei. În 2015-2017, a servit ca comandant al batalionului de asalt 24 Aidar. În 2018-2021, a fost comandantul celei de-a 28-a brigăzi mecanizate luând parte la luptele din estul Ucrainei.

Potrivit Decretului nr. 87/2022, Oleksandr Skichko a fost demis din funcţia de şef al Administraţiei Regionale de Stat din Cerkasy. În acest post a fost numit Ihor Taburets prin decretul nr. 88/2022.

În luna februarie a acestui an, generalul Taburets a fost numit consilier al fostului şef al Administraţiei Regionale de Stat din Cherkasy, Oleksandr Skichko.  Anterior, Taburets a lucrat la Direcţia Principală de Informaţii a Ministerului Apărării al Ucrainei.

Pe 28 februarie, Zelensky l-a numit pe generalul Mykola Jhernov şef al administraţiei militare al oraşului Kiev în timpul războiului, iar Vitali Klitschko rămâne primarul Kievului.

---

Actualizare - 11:13- Ruşii au bombardat oraşul Mariupol toată noaptea - o maternitate a fost lovită

Mariupol -Ukrinform - 02.03.2022- Invadatorii ruşi au bombardat oraşul Mariupol din regiunea Doneţk, toată noaptea, lovind o maternitate. Momentan nu se ştie exact care este numărul victimelor.

"Mariupol a fost bombardat toată noaptea, în special în zone rezidenţiale, unde nu există infrastructură militară. O maternitate de pe malul stâng a fost lovită", a scris şeful Administraţiei Militare Regionale Doneţk, Pavlo Kyrylenko pe Facebook.

El a remarcat că avioanele inamice s-au auzit în Marinka şi Kurakhove, apoi au avut loc explozii.

Comunitatea din Ocheretynsky este atacată. Orlovka şi Lastochkyno au rămas parţial fără electricitate.

În Toretsk, noaptea trecută a fost destul de liniştită, fără pierderi sau alte distrugeri, iar alimentarea cu apă a fost reluată parţial.  

---

Actualizare - 10:17- Ruşii au pierdut 5.840 de soldaţi de la începutul invaziei Ucrainei

Kiev -Ukrinform - 02.03.2022-De la începutul invaziei ruseşti în Ucraina, Rusia au pierdut 5.840 de soldaţi.

Potrivit unui raport al Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei pierderile totale în luptă ale ruşilor în perioada 24 februarie - 2 martie sunt: personal - peste 5.840 de persoane, tancuri - până la 211, vehicule blindate de luptă - 862, sisteme de artilerie - 85, MLRS - 40, sisteme de apărare aeriană - 9, avioane - 30, elicoptere - 31, vehicule - 355, bărci cu motor - 2, rezervoare de combustibil - 60, UAV-uri de nivel operaţional şi tactic - 3.

Datele sunt în curs de actualizare.

---

Actualizare - 10:04- Volodimir Zelenski: "Ucrainenii sunt mai uniţi în acest război decât în cei 30 de ani de independenţă"

Kiev -Ukrinform - 02.03.2022- În a şaptea zi de război, preşedintele Volodimir Zelensky a spus că în această perioadă cetăţenii ucraineni sunt mai uniţi decât au fost în cei peste 30 de ani de independenţă a ţării lor.

"Îţi doresc multă sănătate, ţara noastră unită! N-am spus întâmplător "unită". A început a şaptea zi a acestui război teribil. Un război pe care îl simţim cu toţii la fel. În acest timp suntem mai uniţi decât am fost de-a lungul celor 30 de ani de la independenţă....Ne-am iertat unii pe alţii, ne iubim unii pe alţii. Ne ajutăm unul pe altul. Ne este frică unul pentru celălalt", a spus Zelensky într-un mesaj video publicat pe Telegram.

---

Actualizare - 09:51-Ministrul apărării Oleksii Reznikov a avut o convorbire cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin

Kiev -Ukrinform - 02.03.2022- Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov a discutat ieri cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

"Ieri am avut o conversaţie lungă cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin. Chiar şi soldaţii americani cu experienţă sunt încântaţi de profesionalismul apărătorilor noştri şi de rezistenţa oamenilor. Numărul ţărilor care ne oferă asistenţă este în creştere", a spus Reznikov.

El a spus că noi drone de atac "Bayraktar" au sosit deja în Ucraina şi se află în serviciul de luptă.

"Europa devine spatele nostru şi furnizează tot ce este crucial pentru apărarea noastră. Suntem în fruntea lumii libere", a scris Reznikov pe Facebook.

---

Actualizare - 09:35 -Google bolochează RT şi Sputinik din Magazin Play

Kiev -Ukrinform - 02.03.2022-Google a blocat aplicaţiile mobile conectate la canalele ruseşti de propagandă RT şi Sputnik din Magazin Play din Europa.

În ultimele zile, o serie de companii de tehnologie au restricţionat instrumentele de distribuţie şi de publicitate pentru mass-media rusă, întrucât Comisia Europeană pregăteşte o interdicţie a acestora din cauza îngrijorării că răspândesc informaţii false despre războiul din Ucraina.

Apple Inc a declarat ieri că RT News şi Sputnik News nu mai sunt disponibile pentru descărcare din App Store din afara Rusiei. În plus, acesta a încetat să-şi vândă echipamentele în magazinul online din Rusia.

---

Actualizare - 09:00-Dmitro Kuleba: "Guvernul ucrainean face tot posibilul pentru a-i ajuta africani să ajungă în siguranţă în ţările lor de origine"

Kiev -Ukrinform - 02.03.2022- Guvernul ucrainean face tot posibilul pentru a-i ajuta pe africani să ajungă în siguranţă în ţările lor de origine.

"Invazia Ucrainei de către Rusia i-a afectat pe cetăţenii ucraineni dar şi pe ceilalţi cetăţeni într-un mod devastator. Africanii sunt prietenii noştri şi trebuie să aibă şanse egale pentru a se întoarce în ţările lor de origine în siguranţă. Guvernul Ucrainei depune eforturi pentru a rezolva problema", a scris Kuleba pe Twitter.

---

Actualizare - 08:41-Rusia nu mai are controlul asupra satelitilor săi de spionaj

Rusia-Ukrinform - 02.03.2022- Centrul de control al Agenţiei Spaţiale Ruse Roskosmos nu mai are control asupra satelitilor săi de spionaj.

"Grupul de hackeri NB65, afiliat Anonymous, a închis Centrul de control al Agenţiei Spaţiale Ruse "Roskosmos". Rusia nu mai are control asupra propriilor sateliţi de spionaj", au transmis Forţele Armate ale Ucrainei.

---

Actualizare - 08:38-Japonia va impune sancţiuni împotriva Belarusului

Japonia -Ukrinform - 02.03.2022- Guvernul japonez va impune sancţiuni Belarusului în această săptămână pentru rolul său în invazia Rusiei din Ucraina.

"Având în vedere implicarea evidentă a Belarusului în invadarea Ucrainei de către Rusia, am decis sancţionarea unor presoane, inclusiv a preşedintelui (Alexandr) Lukaşenko, precum şi a entităţilor, şi să punem în aplicare măsuri de control al exporturilor. [...] Acestea ar trebui să fie puse în aplicare cât mai curând, săptămâna aceasta", a spus primul ministru Fumio Kishida în parlament.

Japonia este singura ţară care a fost supusă bombardamentelor atomice, subliniază primul ministru, de asemenea acesta a spus că armele nucleare nu ar trebui să fie niciodată folosite. Declaraţiile primului ministru japonez vin pe fondul temerilor că Rusia ar putea folosi armele nucleare în timpul invaziei Ucrainei.

Potrivit lui Kishida, guvernul japonez intenţionează să promoveze solicitările internaţionale ca Rusia să-şi exercite reţinerea privind utilizarea bombelor atomice.

Japonia a susţinut anterior decizia ţărilor occidentale de a bloca accesul băncilor ruse la sistemul de plăţi SWIFT.

---

Actualizare - 07:54-Soldaţii ruşi înfometaţi jefuiesc magazine şi case ale oamenilor din regiunea Sumy

Sumy -Ukrinform - 02.03.2022- Oraşul Trostianets din regiunea Sumy a avut cel mai mult de suferit ieri deoarece armata rusă a jefuit magazine şi casele oamenilor.

"Oraşul Trostianets din regiunea Sumy a avut cel mai mult de suferit. Acolo inamicul a depăşit orice limită. Soldaţii ruşi sunt înfometaţi. Nu doar jefuiesc magazinele alimentare, ci pătrund deja în casele oamenilor. Se întâmplă adesea să meargă în case şi scoată locuitorii afară, privându-i de hrană şi îmbrăcăminte", a postat şeful Administraţiei Militare Regionale Sumy, Dmitro Zhyvytskyi, pe Facebook.

El a adăugat că soldaţii ruşi au jefuit un magazin cu produse second hand pentru a se schimba în haine civile. 

"Bănuim că vor să se întoarcă în patria lor în acest fel", a spus Zhyvytskyi.

---

Actualizare - 23:32-Curtea Internaţională de Justiţie începe săptămâna viitoare audierile în dosarul deschis de Ucraina împotriva Rusiei pentru acuzaţii de genocid

Haga -Ukrinform - 01.03.2022- Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga va organiza săptămâna viitoare audieri în dosarul deschis de Ucraina împotriva Rusiei pentru încălcarea Convenţiei pentru prevenirea şi reprimarea crimei de genocid.

Şedinţele de judecată sunt programate pentru 7 şi 8 martie.

---

Actualizare - 23:15-Volodimir Zelenski: "Ucraina este pregătită să discute despre garanţiile de securitate, dar depinde de partenerii noştri"

Kiev -Ukrinform - 01.03.2022- Ucraina este pregătită să discute despre garanţiile propriei securităţi, dar depinde de partenerii naţiunii, a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu pentru CNN şi Reuters.

Liderul ucrainean a spus că dacă partenerii nu sunt pregătiţi să introducă Ucraina în NATO pentru că Rusia nu doreşte acest lucru, atunci ar trebui să existe nişte "garanţii de securitate dezvoltate în comun pentru Ucraina".

---

Actualizare - 23:04-UE a exclus 7 bănci ruseşti din SWIFT

UE-Ukrinform - 01.03.2022- Uniunea Europeană a convenit să excludă şapte bănci ruseşti din sistemul de mesagerie financiară SWIFT.

Acestea sunt VTB Bank, Bank Rossiya, Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank PJSC, Sovcombank PJSC şi VEB.RF.

Mai multe ţări, printre care se numără şi Polonia, au făcut eforturi ca mai multe bănci ruseşti să fie incluse în această măsură.

---

Actualizare - 22:50-Firma elveţiană care gestionează Nord Stream 2 şi-a declarat insolvenţa

Elveţia -Ukrinform - 01.03.2022- Societatea Nord Stream 2 AC care gestionează Nord Stream 2 şi-a declarat insolvenţa.

Silvija Thalman-Gut, responsabilul economic al cantonului elveţian Zug, unde este înregistrată Nord Stream 2 AG, a declarat că "firma a fost nevoită să intre în faliment şi că toţi cei 106 angajaţi au fost concediaţi".

După ce Rusia a declanşat războiul în Ucraina, autorităţile germane au suspendat procedurile de autorizare a gazoductului Nord Stream 2, un proiect de 11 miliarde de dolari care ar fi urmat să dubleze livrările de gaze naturale ruseşti în Germania.

---

Actualizare - 22:37-Forţele armate ucrainene au distrus o coloană de echipamente ruseşti în regiunea Mykolaiv

Mykolaiv-Ukrinform - 01.03.2022- Forţele armate ucrainene au distrus o coloană de echipamente militare ruseşti în apropierea oraşului Bashtanka din regiunea Mykolaiv.

"Am petrecut toată ziua urmărind mişcarea ocupanţilor din Mykolaiv. Acum pot să vă împărtăşesc vestea cea bună. O coloană de soldaţi ruşi a ajuns la Bashtanka, unde au întâmpinat o rezistenţă acerbă. Aici a fost bombardată de aeronava noastră, iar apărarea locală a urmărit soldaţii pe câmp", a scris şefa Administraţiei Militare Regionale Kirovohrad, Maria Chorna, pe Telegram.

Potrivit ei, invadatorii au fugit spre Novyi Buh, dar acest lucru nu i-a ajutat. Forţele armate ucrainene au ars restul coloanei formată din câteva zeci de vehicule blindate.

"De acum, ofensiva a fost oprită. Dar nu ne pierdem vigilenţa", a subliniat Maria Chorna.

---

Actualizare - 22:23-Ruşi au lovit aerodromul Chuhuiv din Harkov cu o rachetă Kalibr

 Harkov -Ukrinform - 01.03.2022-Ruşi au lovit aerodromul Chuhuiv din regiunea Harkov cu o rachetă de croazieră Kalibr.

"Încă o lovitură cu o rachetă de croazieră Kalibr pe aerodromul Chuhuiv. Focosul cântăreşte 500 de kilograme. Sărmani oameni", a scris Anton Gerashchenko, un consilier al ministrului de interne ucrainean, pe Telegram.

---

Actualizare - 21:16 - Volodimir Zelenski: "UE şi NATO trebuie să înţeleagă că dacă Ucraina va cădea, trupele ruse vor veni la graniţele lor"

Kiev- Ukrinform - 01.03.2022- UE şi NATO trebuie să înţeleagă că dacă Ucraina va cădea, trupele ruse vor veni la graniţele lor, a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu pentru CNN şi Reuters.

"Este foarte important să ştiţi că dacă Ucraina va cădea, atunci toate aceste trupe se vor afla la graniţele statelor voastre membre NATO. Vor fi la graniţa Lituaniei, Poloniei etc. Şi aşa veţi avea aceeaşi întrebare şi acolo. Va fi un al doilea mare test, pentru că vor fi şi provocări, a spus Zelenski.

---

Actualizare - 20:55 - Consulatul Sloveniei din Harkov a fost distrus de rachetele ruseşti

Harkov-Ukrinform - 01.03.2022- Consulatul Sloveniei a fost distrus în urma unui atac cu rachete ruseşti în Piaţa Libertăţii din Harkov.

"Consulatul Sloven din Harkov a fost distrus fiind o "daună diplomatică colaterală", a scris pe Twitter şeful Delegaţiei UE în Ucraina, Matti Maasikas.

Astăzi trupele ruse au lansat un atac aerian în piaţa centrală din Harkov în urma căruia au fost ucise 10 persoane.

---

Actualizare - 20:40- Aproximativ 500 de persoane au fost evacuate din oraşul Volnovakha

Volnovakha- Ukrinform - 01.03.2022- 346 de persoane au fost evacuate astăzi din oraşul Volnovakha, regiunea Doneţk şi duse într-un loc sigur. Un total de 496 de persoane, dintre care 100 de copii, au fost evacuate în urma războiului.

"Astăzi, 346 de persoane au fost evacuate din oraşul Volnovakha într-un loc sigur. Un total de 496 de persoane, inclusiv 100 de copii şi trei persoane cu dizabilităţi, au fost evacuate din oraşul Volnovakha şi parţial din districtul Volnovakha de la începutul invaziei ruse ", a scris Şeful Administraţiei Militare Regionale Doneţk, Pavlo Kyrylenko pe Facebook.

 Locuitorilor oraşului le-au fost tăiate apa, curentul electric şi gazele. Oamenii stau în subsoluri iar invadatorii nu permit evacuarea acestora printr-un coridor umanitar verde.

"Folosim orice ocazie pentru a ajuta oamenii. Dar înţelegem că situaţia se poate schimba radical numai după ce forţele de ocupaţie rusă încetează să tragă şi să distrugă oraşul", a explicat Kyrylenko.

El a cerut din nou organizaţiilor umanitare internaţionale să intervină şi să facă presiuni asupra agresorului rus pentru a-l determina să înceteze focul.

---

Actualizare - 19:47- Zelenski şi Biden au discutat despre sancţiunile împotriva Rusiei

Kiev- Ukrinform - 01.03.2022-Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a discutat cu preşedintele american Joe Biden despre sancţiunile împotriva Rusiei precum şi despre asistenţa de apărare pentru Ucraina.

"Tocmai am avut o conversaţie cu preşedintele Statelor Unite. Am discutat despre conducerea americană privind sancţiunile antiruseşti şi asistenţa de apărare pentru Ucraina. Trebuie să-l oprim pe agresor cât mai curând posibil", a scris Zelensky pe Twitter .

Liderul Ucrainei i-a mulţumit lui Biden pentru sprijin.

---

Actualizare -19:34-Membrii Parlamentului European solicită instituţiilor europene să acorde Ucrainei statutul de ţară candidată la UE

Strasbourg- Ukrinform - 01.03.2022-Membrii Parlamentului European solicită instituţiilor europene să acorde Ucrainei statutul de ţară candidată la UE.

"Parlamentul European solicită instituţiilor UE să depună eforturi pentru acordarea statutului de candidat la Uniunea Europeană, Ucrainei în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană şi pe baza meritului, şi, între timp, să continue să lucreze pentru integrarea acesteia pe piaţa unică a UE, conform Acordului de Asociere", se arată în documentul adoptat astăzi de Parlament.

La reuniunea de astăzi a PE, preşedintele Parlamentului European Roberta Metsola, preşedintele Consiliului European Charles Michel şi preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen au salutat cererea oficială a Ucrainei de aderare la UE şi şi-au declarat sprijinul faţă de această idee, deoarece Ucraina a demonstrat că face parte din familia europeană. În acelaşi timp, după cum a remarcat preşedintele Comisiei Europene, această problemă poate fi, practic, luată în considerare după încheierea războiului declanşat de Federaţia Rusă.

---

Actualizare - 18:56 - Cinci persoane au fost ucise şi alte cinci au fost rănite în urma atacului asupra turnului TV din Kiev

Kiev-  Ukrinform - 01.03.2022-Cinci persoane au fost ucise şi alte cinci au fost rănite în urma atacului asupra turnului TV din Kiev.

"În urma bombardării turnului TV Kiev din districtul Shevchenkivskyi, cinci oameni au fost ucişi, alţi cinci oameni au fost răniti", a postat Serviciul de Stat de Urgenţă al Ucrainei pe Facebook.

---

Actualizare - 18:45- Armata rusă a atacat Complexul Memorial al Holocaustului Babyn Yar

Kiev-  Ukrinform - 01.03.2022-Armata rusă efectuează un puternic atac cu rachete asupra Complexului Memorial al Holocaustului Babyn Yar.

"În acest moment este în curs de desfăşurare un puternic atac cu rachete pe teritoriul Complexului Memorial al Holocaustului Babyn Yar! Aceşti răufăcători ucid victimele Holocaustului pentru a doua oară!" a scris Şeful Biroului Preşedintelui, Andriy Yermak, pe pagina sa de Facebook.

---

Actualizare - 18:30- Mariupol se află sub focul constant al artileriei ruseşti

Mariupol-Ukrinform - 01.03.2022- Oraşul Mariupol din regiunea Doneţk, se află în prezent sub foc constant de artilerie rusă. Douăzeci şi unu de persoane au fost deja rănite, însă momentan numărul morţilor este necunoscut.

"Mariupol este sub focul de artilerie rusească. Ocupanţii trag în toate cartierele oraşului. Conform ultimelor informaţii, 21 de persoane au fost deja rănite. Numărul morţilor este în prezent necunoscut", a declarat Pavlo Kyrylenko.

Potrivit lui, armata rusă distruge în mod deliberat infrastructura, furnizorul de utilităţi Komunalnyk a fost lovit de un atac.

---

Actualizare -18:15-Rusii a atacat un turn al televiziunii din Kiev

Kiev-  Ukrinform - 01.03.2022-Un atac rus a vizat turnul televiziunii din Kiev, provocând întreruperea difuzării canalelor.

Atacul a "lovit" sala de echipamente din trun. 'Canalele nu vor funcţiona pentru o perioadă', a postat serviciul de presă al Ministerului de Interne ucrainean pe Telegram.

---

Actualizare -18:06-Oleksandr Tkachenko:"Rusia plănuieşte să distrugă Catedrala Sf. Sofia din Kiev"

Kiev-  Ukrinform - 01.03.2022-Ruşii plănuiesc să distrugă Catedrala Sf. Sofia şi încearcă să distrugă toată istoria Ucrainei, a declarat ministrul Culturii şi Politicii Informaţionale, Oleksandr Tkachenko.

Potrivit lui Tkacenko, războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care durează de şase zile, a dus deja la o serie de crime de război - bombardarea instituţiilor pentru copii, spitale, blocuri de locuinţe şi alte obiecte civile din Cernihiv, Harkov, Kiev şi din multe alte. oraşe. Printre acestea se numără siturile de patrimoniu cultural.

În urmă cu o oră, Ministerul rus al Apărării şi-a anunţat intenţia de a bombarda "obiectele Serviciului de Securitate al Ucrainei" din centrul capitalei ucrainene Kiev.

"Aceste intenţii criminale reprezintă o ameninţare pentru oamenii şi lăcaşurile din Kiev. La câţiva zeci de metri de ţinta vizată de ruşi se află Catedrala Sf. Sofia cu mozaicuri şi fresce din secolul al XI-lea. Acest monument arhitectural este unic în lume. Orice deteriorare sau distrugere a catedralei cauzată de Rusia va fi o pierdere ireparabilă pentru întreaga omenire", a spus el.

Potrivit lui Tkachenko, "a fost deja trimisă o scrisoare către UNESCO". "Facem apel la comunitatea mondială să intervină în această situaţie şi să contribuie determinarea unei intervenţii din partea UNESCO pentru a salva Catedrala Sf. Sofia de ameninţarea distrugerii".

---

Actualizare -17:53- Mercenarii lui Kadyrov care urmăreau să îl ucidă pe Zelenski au fost anihilaţi

Kiev - Ukrinform - 01.03.2022- Mercenarii lui Kadyrov, care urmăreau să îl ucidă pe Volodimir Zelenski, au fost anihilaţi.

"Suntem deja la curent cu operaţiunea specială care urma să fie efectuată de unitatea forţelor Kadyrov. Am primit informaţiile de la reprezentanţii Serviciului Federal de Securitate al Rusiei care nu doresc să ia parte la acest război sângeros. Unitatea forţelor Kadyrov, care a venit pentru a-l ucide pe preşedintele nostru, a fost eliminată", a declarat secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, la postul de televiziune Ukraine 24.

El a menţionat că la intrarea în Ucraina unitatea cecenă s-a împărţit în două grupuri însă a fost urmărită îndeaproape. Potrivit acestuia, un grup a fost atacat în Hostomel, în timp ce un alt grup este sub ameninţarea armei.

"Nu vom da nimănui pe preşedintele nostru sau ţara noastră. Acesta este pământul nostru, plecaţi de aici", a adăugat Danilov.

Ramzan Kadyrov este liderul regiunii Cecenia a Rusiei şi un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

---

Actualizare - 17:21-Dumitro Kuleba: "Ucraina şi partenerii săi au în vedere diverse soluţii pentru închiderea spaţiului aerian"

Ucraina lucrează împreună cu partenerii săi să găsească diverse soluţii de închidere a spaţiului aerian. 

"Există diferite soluţii cu privire la modul în care Ucraina poate fi ajutată să îşi apere spaţiului aerian şi, în prezent, lucrăm împreună cu parteneri noştrii să le găsim. Dar nu trebuie să ne temem că NATO ar putea intra în război cu Rusia din cauza Ucrainei. Dacă Rusia câştigă aici, în Ucraina, NATO, va fi următorul", a declarat ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, în cadrul unui briefing de presă.

Ministrul de externe a spus că "Ucraina nu cere NATO să lupte pentru noi, pentru că acesta este ţara noastră".

---

Actualizare - 16:30- China este gata să acţioneze pentru a pune capăt războiului prin diplomaţie

Ministrul chinez de externe Wang Yi l-a asigurat pe omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, că China este pregătită să depună toate eforturile pentru a pune capăt războiului de pe teritoriul ucrainean prin diplomaţie.

Potrivit unui comunicat de presă, ministrul de externe ucrainean l-a informat pe omologul său chinez despre dezvoltarea agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei. 

"Ministrul chinez a reafirmat sprijinul neclintit al Chinei pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, subliniind caracterul strategic al relaţiilor bilaterale. El l-a asigurat pe Dmitro Kuleba de disponibilitatea Chinei de a depune toate eforturile pentru a pune capăt războiului de pe teritoriul ucrainean prin diplomaţie, inclusiv în calitate de membru permanent al Consiliul de Securitate al ONU", se arată în comunicat.

Miniştrii de externe ai celor două ţări au discutat şi despre securitatea comunităţii chineze din Ucraina. În acest context, Kuleba a subliniat că cea mai bună garanţie de securitate pentru cetăţenii chinezi şi pentru alţi cetăţeni străini din Ucraina este presiunea guvernelor lor asupra Rusiei pentru a opri agresiunea militară împotriva Ucrainei.

---

Actualizare - 15:57- Ruşii au lansat un alt atac aerian asupra Harkovului, au fost înregistrate victime

Harkov-  Ukrinform - 01.03.2022-Ruşii au lansat un alt atac aerian asupra Harkovului. O clădire rezidenţială cu cinci etaje de pe bulevardul Novobavarskyi a fost distrusă parţial.

"În jurul orei 13:20, un bloc cu cinci etaje a fost parţial distrus şi incendiat în urma unui atac aerian la Harkov, pe bulevardul Novobavarskyi nr. 5", se arată într-un comunicat.

Şefa districtului Novobavarskyi, Tetiana Tsybulnyk, a spus că în urma atacului mai mulţi oameni au fost ucişi, iar alţii sunt răniţi. În aceste momente sunt oameni prinşi sub dărâmături.

---

Actualizare 15:00 - Trupele ruseşti au lovit o conductă de gaze în zona Odessa

Odessa - Ukrinform - 01.03.2022 - În satul Dachne din regiunea Odesa, o conductă de gaze şi mai multe gospodării au fost avariate într-un bombardament inamic. Un civil a fost ucis şi alţi doi au fost răniţi.

"Pe 1 martie, în jurul orei 12:00, în satul Dachne, raionul Odesa, a avut loc un bombardament, în urma căruia a fost avariată o conductă de gaze, aproximativ nouă gospodării private, iar un garaj a luat foc, omorând 1 persoană şi rănind 2", se arată într-un comunicat al autorităţilor ucrainene.

---

Actualizare 14:30 - Zelenski cere ca Rusia să fie catalogată drept stat terorist

Kiev - Ukrinform - 01.03.2022 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, face apel la comunitatea mondială să recunoască Federaţia Rusă ca stat terorist.

"Harkov. O lovitură cu rachete de croazieră în cea mai mare piaţă a Europei, Piaţa Libertăţii. Zeci de victime. Acesta este preţul libertăţii. Aceasta este dimineaţa poporului Ucrainei. Harkovul ucrainean şi Belgorod rusesc au fost întotdeauna oraşe apropiate în multe privinţe. Până şi graniţa dintre ei a fost condiţionată. Numai pe hartă, dar cu siguranţă nu în suflet. Acum totul s-a schimbat după ce o racheta de croazieră lansată de la Belgorod a lovit Harkovul, a lovit Piaţa Libertăţii - faţa Harkovului nostru. Aceasta este teroarea împotriva oraşului. Aceasta este teroarea împotriva Harkovului", a spus preşedintele Volodymyr Zelensky în discursul său.

---

Actualizare 14:15 - Trupele ucrainene au distrus mai multe instalaţii militare ruseşti, la Berdiansk

Berdiansk - Ukrinform - 01.03.2022 - Forţele armate ucrainene au distrus echipamentul militar al trupelor ruse bazate pe aerodromul Berdiansk, a anunţat Secretarul Consiliului Local Berdiansk, Oleksandr Svidlo, pe canalul său Telegram.

"Forţele armate au distrus echipamentul ocupanţilor de pe aerodromul Berdiansk folosind sistemul de rachete tactice Tochka-U" a spus acesta.

---

Actualizare 14:00 - Austria sporeşte ajutoarele pentru Ucraina

Kiev - Ukrinform - 01.03.2022 - Austria va oferi alte 15 milioane de euro, suplimentând ajutorul umanitar destinat Ucrainei, potrivit unui comunicat al Ministerului de Afaceri Externe din Austria.

Guvernul austriac a pregătit un al doilea pachet de ajutor extins. Austria oferă 15 milioane de euro organizaţiilor locale de ajutor din Fondul pentru dezastre străine (AKF). Fondurile sunt donate Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, UNICEF şi ONG-urilor austriece.

---

Actualizare 13:30 - Zelenski: Harkovul şi Kievul sunt obiectivele principale ale Rusiei

Kiev - Ukrinform - 01.03.2022 - Harkov şi Kiev sunt în prezent principalele ţinte ale Rusiei, afirmă Zelenski.

"Harkov şi Kiev sunt cele mai importante ţinte pentru Rusia acum. Teroarea are ca scop să ne distrugă, să ne spargă rezistenţa. Ele avansează spre capitala noastră, precum şi spre Harkov", a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său, relatează un corespondent Ukrinform.

Acesta a subliniat că apărarea capitalei este esenţială.

"În toate oraşele, Ucraina trebuie să facă tot posibilul pentru a opri inamicul. Autorităţile militare şi civile ale fiecărui oraş sunt responsabile pentru acest lucru. Kievul este special. Dacă apărăm Kievul, vom apăra statul. Kievul este inima noastră şi trebuie să bată. Şi va bate pentru ca viaţa să câştige!" a spus preşedintele.

---

Actualizare 13:00 - Monaco va impune sancţiuni oligarhilor ruşi

Monaco - Ukrinform - 01.03.2022 - Monaco va impune sancţiuni identice cu restricţiile UE asupra oligarhilor ruşi.

"Monaco, iubit de superbogaţii Rusiei, va da o lovitură elitei ruse şi va impune sancţiuni identice cu restricţiile UE", a postat pe Facebook Oleh Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei.

---

Actualizare 12:30 - Armata rusă a atacat un orfelinat regional din Severodoneţk

Severodoneţk - Ukrinform - 01.03.2022 - În Severodoneţk, regiunea Lugansk, soldaţii ruşi au tras asupra unui orfelinat regional. Toţi copiii şi personalul au fost evacuaţi.

"Orfelinatul regional din Severodonetsk a fost bombardat. Nicio victimă. Toţi copiii şi personalul au fost evacuaţi mai devreme", a postat şeful Administraţiei Regionale Militare-Civile din Lugansk, Serhiy Haidai, pe Facebook.

---

Actualizare 12:00 - Youtube blochează propaganda rusească

Kiev - Ukrinform - 01.03.2022 - YouTube a blocat în întreaga Europă o serie de canale rusesti de propaganda, precum RT si Sputnik, pe fondul invaziei in curs de desfasurare a Ucrainei de catre Rusia.

"Din cauza războiului din Ucraina, blocăm canalele YouTube conectate la RT şi Sputnik din întreaga Europă, cu efect imediat. Va fi nevoie de timp pentru ca sistemele noastre să le blocheze complet", se arată într-un comunicat al Youtube.

---

Actualizare 11:30 - Patru civili ucişi într-un atac cu rachete în Kiev

Kiev - Ukrinform - 01.03.2022 - Patru civili au fost ucişi într-un atac cu rachete lansate de armata rusă în regiunea Kiev, potrivit unui comunicat al Procurorului General al Ucrainei.

Sub îndrumarea procedurală a autorităţilor de urmărire penală din regiunea Kiev, este în curs de desfăşurare o anchetă preliminară privind loviturile cu rachete lansate asupra localităţilor ucrainene de către armata rusă. Acţiunile statului agresor au fost calificate drept încălcarea legilor şi obiceiurilor războiului (articolul 438 din Codul penal al Ucrainei).

---

Actualizare 11:00 - Armata rusă a pierdut pestee 5700 de soldaţi, de la începutul invaziei

Kiev - Ukrinform - 01.03.2022 - Pierderile trupelor ruseşti de la invadarea Ucrainei s-au ridicat la 5.710 de oameni, 200 de prizonieri, 29 de avioane şi 29 de elicoptere, şapte sisteme de apărare aeriană, 24 de MLRS şi sute de unităţi de echipamente militare, potrivit unui comunicat al Statului Major ucrainean.

"Pierderile totale estimate ale inamicului între 24.02 şi 01.03 la ora 06:00 s-au ridicat la 5.710 de soldaţi ucişi şi 200 de prizonieri", se arată în comunicat.

---

Actualizare 10:30 - Trupele ruse au efectuat un atac aerian în piaţa centrală din Harkov

Harkov - Ukrinform - 01.03.2022 - Trupele ruse au lansat un atac aerian în piaţa centrală din Harkov.

"Invadatorii au lansat un atac aerian în piaţa centrală din Harkov - Piaţa Libertăţii, unde se află clădirea Administraţiei Regionale de Stat Harkov", se arată într-un comunicat al comandamentului din Harkov.

---

Actualizare 10:00 - Norvegia va livra lansatoare de grenade anti-tanc Ucrainei

Kiev - Ukrinform - 01.03.2022 - Guvernul norvegian va trimite până la 2.000 de lansatoare de grenade antitanc M72 în Ucraina.

Decizia contrazice o politică norvegiană în vigoare încă din anii 1950 de a nu trimite arme către ţările non-NATO care sunt în război sau în risc de conflict armat.

"Norvegia are politici stricte în ceea ce priveşte exporturile de echipamente militare, dar Ucraina se confruntă acum cu circumstanţe extraordinare", a spus premierul Jonas Gahr Stoere.

---

Actualizare 09:30 - Trupele ruseşti au bombardat Okhtyrka

Okhtyrka - Ukrinform - 01.03.2022 - Trupele Rusiei au bombardat localitatea Okhtyrka, regiunea Sumy, cu sisteme de lansare multiplă de rachete de tip Grad, ucigând peste 70 de soldaţi ucraineni, potrivit Şefului Administraţiei Militare Regionale Sumy, Dmytro Zhyvytskyy.

"O grupare militară din Okhtyrka a suferit un puternic bombardament inamic cu rachete de tip GRAD şi, din păcate, a fost complet distrusă. Peste 70 de militari au fost ucişi. Există victime civile. Ruinele sunt verificate chiar acum şi mai mulţi militari morţi pot fi găsiţi sub ele", a declarat acesta.

---

Actualizare 09:00 - UE ia în considerarea aderarea Ucrainei

Kiev - Ukrinform - 01.03.2022 - Uniunea Europeană a înregistrat oficial cererea de aderare a Ucrainei la UE, potrivit unui anunţ făcut de Şeful Misiunii Ucrainei în Uniunea Europeană, Vsevolod Chentsov.

Centsov a informat că a predat cererea de aderare a Ucrainei la UE, semnată de preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, lui Philippe Leglise-Costa, reprezentant permanent al Franţei, care deţine actuala preşedinţie a Consiliului UE.

---

Actualizare 21:06 - Finlanda va livra arme şi muniţii Ucrainei

Kiev-Ukrinform-28 februarie 2022: Finlanda a anunţat astăzi că a luat decizia de a trimite arme şi muniţii Ucrainei ca urmare a invadării acestei ţări de către Rusia. Astfel, Finlanda va trimite Ucrainei 2.500 puşti de asalt, 150.000 gloanţe, 1.500 lansatoare de rachete şi 70.000 pachete de alimente, a precizat ministrul apărării, Antti Kaikkonen.

---

Actualizare 20:21 - Regatul Unit îşi închide porturile tuturor navelor ruseşti

Guvernul britanic a decis să interzică accesul în porturile Regatului Unit navelor ruseşti pe fondul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat astăzi ministrul britanic al Transporturilor Grant Shapps.

"Regatul Unit a fost foarte clar că Rusia se va confrunta cu sancţiuni de amploare pentru orice invazie a Ucrainei. În aceste circumstanţe, Ministerul Transporturilor nu consideră oportună extinderea permiselor pentru intrarea navelor ruseşti în porturile Marii Britanii", a precizat acesta.

---

Actualizare 20:19 - Ucraina: Poliţia a distrus două tancuri ruseşti în regiunea Harkov

Kiev-Ukrinform-28 februarie 2022: Poliţia ucraineană a distrus două tancuri în regiunea Harkov, un teritoriu controlat temporar de inamic, potrivit departamentului de comunicare al Întreprinderii Unitare de Stat a Poliţiei Naţionale din regiunea Harkov.

'Armata ucraineană, Garda Naţională, poliţia, cetăţenii nu vor fi niciodată de acord cu ocuparea Ucrainei. Vom distruge cu toţii inamicul, chiar şi în acele teritorii în care a intrat temporar agresorul", se precizează în mesaj.

---

Actualizare 19:15 - Annalena Baerbock: 'Germania este gata să accepte toţi refugiaţii ucraineni'

Kiev-Ukrinform-28 februarie 2022: Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat astăzi că Germania este gata să accepte toţi refugiaţii ucraineni care vor căuta refugiu.

"Vom accepta toţi refugiaţii... Când oamenii vor suferi, îi vom ajuta", a asigurat ministrul german de externe.

Aceasta a subliniat că regimul fără vize permite trecerea rapidă a frontierei, rămânând în ţară timp de 90 de zile.

"Ucraina nu este singură, Europa este de partea ucrainenilor curajoşi", a adăugat aceasta.

---

Actualizare 18:51 - ONU: 'Peste jumătate de milion de persoane au părăsit Ucraina'

Kiev-Ukrinform-28 februarie 2022: Peste jumătate de milion de persoane au trecut din Ucraina în ţările vecine de la începerea invaziei militare ruse, adeclarat secretarul general al ONU, Antonio Gutteres.

'Conform Oficiului Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, jumătate de milion de refugiaţi ucraineni au plecat din ţară", a precizat Antonio Gutteres.

Potrivit acestuia, situaţia din Ucraina se poate deteriora rapid.

"Ne confruntăm cu ceea ce ar putea fi cu uşurinţă cea mai gravă criză umanitară şi a refugiaţilor din Europa din ultimele decenii", a adăugat acesta.

De asemenea, Antonio Gutteres a subliniat că ONU "lucrează non-stop pentru a evalua nevoile umanitare şi pentru a accelera eforturile de salvare pentru un număr tot mai mare de persoane care au nevoie disperată de protecţie şi adăpost".

---

Actualizare 17:54 - Hackerii Anonymous revendică un atac cibernetic asupra mai multor media ruse

Kiev-Ukrinform-28 februarie 2022: Gruparea de hackeri Anonymous a revendicat astăzi un atac cibernetic care a paralizat site-urile mai multor media ruse. Timp de câteva minute, site-urile agenţiilor de presă de stat TASS şi RIA Novosti, al cotidianului Kommersant, al ziarului pro-Kremlin Izvestia şi al revistei Forbes Russia au afişat un mesaj care cerea "încetarea" invaziei ruse din Ucraina.

Anterior, hackerii au postat mesaje în care le cereau ruşilor să iasă în stradă şi să pună capăt războiului.

"Dragi cetăţeni. Vă îndemnăm să opriţi această nebunie, să nu vă trimiteţi fiii şi soţii la moarte sigură. Putin ne obligă să minţim şi să ne ameninţăm. Am fost izolaţi de restul lumii, au încetat să mai cumpere petrol şi gaze. În câţiva ani, vom trăi ca în Coreea de Nord. De ce avem nevoie de asta? Pentru ca Putin să ajungă în cărţile de istorie? Nu este războiul nostru, aşa că să ne oprim!", se arăta în mesaj.

---

Actualizare 17:13 - Negocierile dintre Rusia şi Ucraina continuă

Kiev-Ukrinform-28 februarie 2022: Negocierile dintre Rusia şi Ucraina continuă, a declarat Mykhailo Podoliak, un consilier al şefului Oficiului Preşedintelui Ucrainei.

Potrivit acestuia, runda a treia va începe în câteva minute.

---

Actualizare 16:56 - CIO recomandă interzicerea sportivilor ruşi şi belaruşi din competiţii

Kiev-Ukrinform-28 februarie 2022: Comisia Executivă a Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) recomandă interzicerea sportivilor ruşi şi belaruşi din competiţii.

Comisia Executivă a CIO "recomandă federaţiilor internaţionale de sport şi organizatorilor de manifestaţii sportive să nu invite sau să permită participarea sportivilor şi reprezentanţilor oficiali ruşi şi belaruşi în competiţii internaţionale".

---

Actualizare 16:50 - Dmitro Kuleba: 'Nebunia Rusiei cu armele nucleare trebuie zădărnicită cu orice preţ'

Kiev-Ukrinform-28 februarie 2022: Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că ameninţarea Rusiei de a folosi arme nucleare în războiul cu Ucraina este 'o nebunie care trebuie oprită.'

"E o nebunie. Este o voinţă divină care va arunca lumea în catastrofă. Dacă ceea ce face preşedintele Putin acum şi războiul pe care l-a purtat este un atac la adresa ordinii mondiale, folosirea armelor nucleare va fi un atac la adresa întregii umanităţi. Acest lucru trebuie prevenit cu orice preţ", a precizat Dmitro Kuleba.

---

Actualizare 15:30 - Delegaţia ucraineană cere Rusiei să-şi retragă trupele, inclusiv din Crimeea şi Donbas

Kiev - Ukrinform - 28.02.2022 - Delegaţia ucraineană a cerut, în cadrul discuţiilor cu Rusia, ca aceştia să-şi retragă toate trupele din Ucraina, inclusiv din Crimeea şi anumite districte din regiunile Doneţk şi Lugansk, afirmă consilierul prezidenţial ucrainean, Oleksiy Arestovych.

"Condiţiile noastre sunt clare. O încetare a focului şi retragerea tuturor trupelor ruseşti. Vorbim despre Donbas şi Crimeea. Toate trupele ar trebui să părăsească Ucraina! Oricum îi vom îngropa pe toţi, aşa că e mai bine să plece voluntar", a spus acesta.

---

Actualizare 15:00 - Armata ucraineană afirmă că regiunea Odessa este "ticsită" cu sabotori ruşi

Odessa - Ukrinform - 28.02.2022 - Forţele ucrainene care apără regiunea Odessa afirmă că zona este "ticsită" cu sabotori care oferă asistenţă invadatorilor ruşi, inclusiv transmiterea de informaţii despre mişcarea şi desfăşurarea trupelor ucrainene, fotografierea zonei, lansarea dronelor şi multe altele.

"Oraşul Odesa şi întreaga regiune Odesa sunt ticsite cu elemente subversive care fie îi ajută pe invadatori, fie lucrează direct pentru ei. Ei transmit date despre mişcarea şi desfăşurarea trupelor, fac marcajul la faţa locului, pun semnale luminoase, lansează drone în locuri neautorizate şi fac fotografii pentru a transmite toate informaţiile inamicului", se arată într-un comunicat al armatei.

---

Actualizare 14:30 - Ministerul ucrainean al Apărării: Câteva mii de străini vor să se înroleze în Legiunea Internaţională

Kiev - Ukrinform - 28.02.2022 - Câteva mii de străini şi-au exprimat deja disponibilitatea de a se alătura Legiunii Internaţionale, anunţă Ministerul ucrainean al Apărării.

"Formăm o legiune internaţională. Preşedintele Zelensky a anunţat formarea unei noi unităţi, Legiunea Internaţională. Am primit deja câteva mii de cereri de la cetăţeni străini care doresc să se alăture rezistenţei în faţa ocupanţilor ruşi şi să protejeze securitatea mondială de regimul lui Putin", a scris pe Facebook Hanna Maliar, ministrul adjunct al apărării al Ucrainei.

---

Actualizare 14:00 - Zelenski: Japonia acordă un sprijin de 100 de milioane de dolari Ucrainei

Kiev - Ukrinform - 28.02.2022 - Japonia alocă încă 100 de milioane de dolari pentru a sprijini Ucraina să se opună armatei ruse, potrivit unui mesaj al preşedintelui Zelenski, postat pe pagina sa de Twitter.

"Am discutat cu prim-ministrul Japoniei, Kishida Fumio. Am mulţumit pentru sprijinul puternic acordat Ucrainei în combaterea agresiunii ruse. Japonia alocă alte 100 de milioane de dolari pentru ajutorul deja aprobat de 100 de milioane de dolari şi sprijină pe deplin sancţiuni dure împotriva Rusiei. Vă mulţumim! O coaliţie anti-război cu adevărat globală funcţionează", a spus Zelensky.

---

Actualizare 13:30 - Aviaţia rusă atacă oraşul Mariupol, în timpul negocierilor

Mariupol - Ukrinform - 28.02.2022 - O aeronavă a forţelor aeriene ruse a fost doborâtă în Mariupol, regiunea Doneţk, în timp ce ataca oraşul şi satul adiacent, Sartana.

Potrivit primarului oraşului Mariupol, Vadym Boichenko, Forţele Armate ale Ucrainei şi Detaşamentul Azov au lucrat în mod coordonat pentru doborârea aeronavei.

---

Actualizare 13:00 - Negocierile dintre Ucraina şi Rusia sunt în curs

---

Actualizare 12:30 - Trupele ucrainene controlează Kievul

Kiev - Ukrinform - 28.02.2022 - Capitala ucraineană, Kiev, este controlată complet de trupele ucrainene, iar toate rapoartele despre posibila încercuire a oraşului de către armata rusă sunt false, afirmă Mykhailo Podoliak, consilier prezidenţial.

"Multe instituţii de presă răspândesc informaţii false conform cărora Kievul ar fi încercuit de trupele ruseşti. Ruşii nu pot decât să viseze la asta. Kievul este controlat complet de trupele ucrainene. Se poate intra în Kiev. Confruntarea continuă în unele suburbii. Au fost lupte grele dar nu vom ceda capitala. Aceasta este capitala noastră. Aceasta este ţara noastră", a spus acesta.

---

Actualizare 12:00 - Zelenski eliberează din închisori infractorii cu experienţă de luptă şi îi trimite în zonele de conflict

Kiev - Ukrinform - 28.02.2022 - Ucrainenii care au experienţă reală în luptă vor fi eliberaţi din arest, iar unele condamnări vor fi achitate pentru cei care vor participa la Operaţiunea Antiteroristă din Ucraina, anunţă Zelenski.

"Dedicăm fiecare minut luptei pentru statul nostru. Toţi cei care se pot alătura luptei împotriva invadatorilor trebuie să o facă. Prin urmare, decizia a fost luată - şi nu a fost una simplă din punct de vedere moral - dar este utilă în ceea ce priveşte protecţia noastră. Ucrainenii cu experienţă reală de luptă vor fi eliberaţi din arest şi îşi vor putea compensa infracţiunile în punctele de luptă cele mai fierbinţi. Toate sancţiunile acuzaţiile unor persoane care au participat la Operaţiunea Antiteroristă vor fi ridicate. Cheia acum este apărarea", a spus Zelensky.

---

Actualizare 11:30 - Un plan al ruşilor de a asasina mai mulţi miniştri ucraineni a fost dejucat

"Teroriştii ruşi au făcut o încercare de a elimina fizic un număr de membri ai guvernului ucrainean, ceea ce a eşuat - toată lumea este în viaţă şi îşi continuă îndatoririle" afirmă Fedir Venislavsky, membru al Consiliului ucrainean de Securitate.

"Da, există un astfel de obiectiv, ne este cunoscut. Ţinta prioritară pentru forţele speciale ale Rusiei este preşedintele Ucrainei Volodymyr Zelensky, ţinta numărul 2 este familia sa, iar ţinta numărul 3 este toată conducerea de vârf a Ucrainei, inclusiv adjuncţii şi miniştrii. Potrivit informaţiilor mele, teroriştii ruşi au încercat să-i elimine pe miniştrii noştri, dar toată lumea este în viaţă, toată lumea este bine şi toată lumea lucrează", a spus Venislavsky.

---

Actualizare 11:00 - Delegaţia ucraineană a ajuns la locul stabilit pentru negocierile cu Rusia

Kiev - Ukrinform - 28.02.2022 - Delegaţia ucraineană a sosit în zona graniţei ucrainene-belaruse pentru a participa la discuţii cu reprezentanţii Federaţiei Ruse.

În delegaţie se numără David Arakhamia, şeful grupării "Servitorul Poporului", Oleksiy Reznikov, ministrul apărării al Ucrainei, Mykhailo Podoliak, consilier al preşedintelui, Andriy Kostin, prim-adjunct al şefului delegaţiei ucrainene la contactul trilateral, deputatul Rustem Umerov şi ministrul adjunct de externe Mykola Tochytskyi.

Biroul Preşedintelui a spus că problema cheie a discuţiilor va fi încetarea imediată a focului şi retragerea trupelor din Ucraina.

---

Actualizare 10:20 - Ucraina insistă asupra unui embargo total asupra gazului şi petrolului rusesc

Kiev - Ukrinform - 28.02.2022 - Ucraina insistă asupra unui embargo complet asupra petrolului şi gazelor ruseşti, pentru a pune mai multă presiune asupra Rusiei, potrivit unui mesaj al ministrului ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, postat pe pagina sa de Twitter.

"Insistăm asupra unui embargo complet pentru petrolul şi gazele ruseşti. A le cumpăra acum înseamnă a plăti pentru uciderea bărbaţilor, femeilor şi copiilor ucraineni. Salut primii paşi ai unui număr de state europene, în direcţia acestui embargo şi îi îndemn pe alţii să procedeze hotărât şi fără întârziere", a scris ministrul ucrainean.

---

Actualizare 10:00 - Statul Major ucrainean: "Trupele ruseşti sunt demoralizate şi înregistrează pierderi mari"

Kiev - Ukrinform - 28.02.2022 - Trupele ruseşti sunt demoralizate şi au suferit pierderi mari. De asemenea, au încetinit ofensiva, dar încă încearcă să reuşească în unele zone în atacul împotriva Ucrainei, potrivit unui comunicat al Statului Major ucrainean.

"În timpul ofensivei aeriene, inamicul a continuat să tragă asupra aerodromurilor militare şi civile, punctelor de comandă ale trupelor, instalaţiilor de apărare aeriană, infrastructurii critice importante, localităţilor populate şi unităţilor din zonele de apărare. Inamicul este demoralizat şi suferă pierderi grele. Se observă cazuri frecvente de dezertare şi insubordonare. Inamicul şi-a dat seama că propaganda şi realitatea sunt diferite. Invadatorilor le este frică de noi" a transmis Statul Major al Forţelor Armate din Ucraina, pe Facebook.

---

Actualizare 9:30 - Noua Zeelandă oferă un sprijin de 2 milioane de dolari Ucrainei

Kiev - Ukrinform - 28.02.2022 - Noua Zeelandă va aloca 2 milioane de dolari în ajutor umanitar Ucrainei pentru a sprijini spitalele şi clinicile ucrainiene şi pentru a furniza alimente şi articole de igienă pentru populaţie.

"Este profund deranjant să auzim rapoarte despre numărul tot mai mare de morţi şi răniţi din acest conflict. Imaginile îngrozitoare ale civililor strămutaţi din Ucraina spun multe despre această tragedie care se desfăşoară şi subliniază consecinţele agresiunii neprovocate a Rusiei," a declarat Ministrul de Externe al Noii Zeelande, Nanaia Mahuta.

---

28.02.2022 - A cincea zi de război

---

Actualizare 21:30 - Peste 210 ucrainieni ucişi în invazia Rusiei

Kiev - Ukrinform - 27.02.2022 - Peste 210 ucraineni au fost ucişi şi peste 1.100 au fost răniţi de când Rusia a atacat Ucraina, potrivit Comisarului Parlamentului ucrainean pentru drepturile omului, Liudmyla Denisova.

"La începutul celei de-a patra zile de război, mai mult de 210 cetăţeni ucraineni au fost ucişi şi peste 1.100 au fost răniţi" a declarat aceasta.

---

Actualizare 20:30 - Rusia ameninţă că va lovi convoaiele care transportă arme străine în Ucraina

Moscova - Ukrinform - 27.02.2022 - Armata rusă ar putea distruge vehicule care transportă ajutoare letale către Ucraina din vest odată ce trec graniţa, potrivit lui Andrei Klimov, şeful Comisiei pentru protecţia suveranităţii statului a Consiliului Federaţiei Ruse.

Potrivit senatorului rus, de îndată ce astfel de vehicule trec în Ucraina, unde Rusia efectuează o operaţiune de "demilitarizare", acestea ar putea deveni ţinta unor lovituri de precizie.

---

Actualizare 19:30 - Zelenski afirmă că şansele ca negocierile să oprească războiul sunt mici

Kiev - Ukrinform - 27.02.2022 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că nu îşi pune mari speranţe cu privire la rezultatul reuniunii delegaţiilor ucrainene şi ruse, dar a fost de acord ca întâlnirea să se ţină, deoarece ar trebui profitat chiar şi de cea mai mică şansă pentru a opri războiul.

"Alexander Lukaşenko mi-a cerut să se întâlnească delegaţiile ucrainene şi ruse pe râul Pripyat. Subliniez: fără nicio precondiţie. Voi spune sincer, ca întotdeauna: nu cred cu adevărat în rezultatul acestei întâlniri, dar lăsaţi-i să încerce. Pentru ca niciun cetăţean al Ucrainei să nu aibă îndoieli că eu, în calitate de preşedinte, nu am încercat să opresc războiul, chiar şi atunci când a existat o şansă, deşi mică, am acceptat aceste negocieri", a spus Zelenski.

---

Actualizare 18:00 - Celebrul avion Antonov AN-225 Mriya a fost distrus de trupele ruseşti

Kiev - Ukrinform - 27.02.2022 - Trupele ruseşti au distrus nava amiral a aviaţiei ucrainene - legendarul Antonov An-225 Mriya.

Conform anunţului făcut de Ukroboronprom pe Facebook, acest lucru s-a întâmplat pe aerodromul Antonov din Hostomel, lângă Kiev, unde a stat avionul. Restaurarea sa va costa mai mult de 3 miliarde de dolari şi va dura mult timp.

---

Actualizare 16:20 - Zelenski acceptă negocieri cu Rusia la frontiera Ucrainei cu Belarusul

Kiev - Telegram - 27.02.2022 - Ucraina a acceptat, în a patra zi a invaziei ruse, să participe la negocieri cu Rusia, în localitatea Gomelm, la frontiera cu Belarus, confrmă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o înregistrare video postată pe pagina sa de Telegram.

---

Actualizare 15:30 - Zelenski anunţă că a discutat la telefon cu Lukaşenko

Kiev - Twitter - 27.02.2022 -Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă duminică, în a patra zi a invaziei ruse a Ucrainei, că a discutat la telefon cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko.

"Am discutat cu Aleksandr Lukaşenko", anunţă şeful statului ucrainean într-o postare pe Facebook, fără să facă alte precizări.

---

Actualizare 15:00 - Forţele ucrainene anunţă că deţin controlul asupra oraşului Harkov

Harkov - Ukrinform - 27.02.2022 - Forţele ucrainene deţin controlul asupra Harkovului şi sunt pe care să "elimine" forţe ruse din oraş, anunţă guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov. "Inamicul rus este complet demoralizat" şi îşi abandonează vehiculele, iar grupuri de militari ruşi "se predau militarilor ucraineni".

Harkovul, al doilea cel mai important oraş din Ucraina, situat în nord-estul ţării, se află sub controlul forţelor ucrainene, anunţă duminică guvernatorul regiunii, Oleg Sineubov.

---

Actualizare 13:30 - Ucraina a sesizat Curtea Internaţională de Justiţie împotriva Rusiei

Ucraina a sesizat Curtea Internaţională de Justţie (CIJ) împotriva agresiunii comise de Rusia, anunţă Volodimir Zelenski, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

"Rusia trebuie să răspundă pentru că a distorsionat noţiunea de genocid pentru a-şi justifica agresiunea", spune Zelenski.

"Cerem o decizie urgentă care să ordone Rusiei încetarea oricărei activităţi militare şi ne aşteptăm ca procesul să înceapă săptămâna viitoare", anunţă şeful statului ucrainean.

---

Actualizare 12:30 - Zelenski: "Acţiunile criminale ale Rusiei în Ucraina poartă semne de genocid"

Volodimir Zelenski îndeamnă lumea, într-un scurt mesaj pe reţelele de socializare, să priveze Rusia, pe care o acuză de genocid în Ucraina, de dreptul de vot în Consiliul de Securitate al ONU.

"Aceasta este teroare. Ei ne vor bombarda oraşele şi mai mult. Ne vor ucide copiii şi mai subtil. Acesta este răul care a venit pe pământul nostru şi trebuie distrus", afirmă Zelenski.

---

Actualizare 10:30 - Portugalia va oferi sprijin Ucrainei

Lisabona - Ukrinform - 27.02.2022 - Ministerul portughez al Apărării a anunţat că va furniza Ucrainei echipament militar pentru a ajuta la lupta împotriva ocupanţilor ruşi.

"La cererea autorităţilor ucrainene, Portugalia va furniza echipamente militare precum veste, căşti, ochelari de vedere pe timp de noapte, grenade şi muniţii de diferite calibre, radiouri portabile, repetoare analogice şi puşti automate G3", se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării din Portugalia.

---

Actualizare 10:00 - Forţele aeriene ucrainiene au doborât o rachetă lansată din Belarus

Forţele aeriene ucrainene au doborât o rachetă de croazieră lansată asupra Kievului din Belarus.

"În urmă cu câteva minute, Forţele Aeriene Ucrainene au doborât o rachetă de croazieră trasă spre capitala Ucrainei de pe teritoriul Republicii Belarus de o aeronavă TU-22. Aceasta este o altă crimă de război a Belarusului şi Rusiei", a spus Valeriy Zalujni, Comandantul Forţelor Ucrainiene.

---

Actualizare 09:30 - Forţele ucrainiene intensifică apărarea Kievului

Kiev - Ukrinform - 27.02.2022 - Forţele armate ucrainene au crescut sistematic efectivele grupului care îndeplineşte sarcina de a apăra Kievul în direcţiile nord şi nord-est.

"Astăzi, Forţele Aeriene au interceptat avioanele de atac şi aeronavele de transport ale inamicului pe cerul Kievului. Marina a întrerupt o aterizare navală în Zona Operaţională a Mării Negre. În ultima zi, grupul JFO a continuat să efectueze operaţiuni de căutare şi eliminare a ameninţărilor", a spus Hanna Maliar, secretarul de Stat al apărării din Ucraina.

---

Actualizare 09:00 - Vehicule blindate uşoare ale Rusiei au pătruns în Harkov

Harkov - Ukrinform - 27.02.2022 - Vehiculele blindate uşoare ale forţelor ruseşti au pătruns în oraşul Harkov, inclusiv în partea centrală, fiind raportate bombardamente.

"Atenţie! Nu părăsiţi adăposturile! Forţele Armate ale Ucrainei elimină inamicul. Cerem populaţiei civile să nu iasă pe străzile oraşului", a spus Syniehubov, şeful Administraţiei Regionale Harkov.

---

Actualizare 21:20 - Poliţia Cibernetică din Ucraina a blocat site-urile ruseşti

Kiev - Ukrinform - 26.02.2022 - Poliţia Cibernetică din Ucraina, împreună cu numeroşi voluntari, au reuşit să blocheze mai multe site-uri deţinute de companii ruseşti.

Astfel, resursele online ale guvernului rus, ale principalelor instituţii media şi ale băncilor rămân indisponibile.

Site-urile blocate sunt: lenta.ru, ria.ru, rt.com, kremlin.ru, smotrim.ru, tass.ru, tvzvezda.ru, vsoloviev.ru, 1tv.ru, vgtrk.ru, zakupki.gov.ru, vesti.ru, online.sberbank.ru, sberbank.ru, vtb.ru, duma.gov.ru, rtr-planeta.com, 5-tv.ru, rkn.gov.ru, rg.ru, government.ru, data.gov.ru, mchs.gov.ru, ac.gov.ru, svr.gov.ru, gov.ru, council.gov.ru, premier.gov.ru, minenergo.gov.ru, economy.gov.ru, edu.gov.ru, torgi.gov.ru, chechnya.gov.ru, gosuslugi.ru, epp.genproc.gov.ru, ach.gov.ru, scrf.gov.ru, mil.ru.

---

Actualizare 21:10 - FMI asigură Ucraina de "sprijin total"

Kiev - Ukrinform - 26.02.2022 - Fondul Monetar Internaţional asigură Ucrainei sprijinul său şi continuă să lucreze îndeaproape cu guvernul pentru a ajuta ţara în toate modurile posibile, potrivit unui comunicat de pe pagina oficială de Facebook a Ministerului ucrainean de Finanţe.

"Ministerul Finanţelor continuă să comunice cu FMI cu privire la instrumentele de sprijinire a Ucrainei. Toate discuţiile sunt purtate de la distanţă cu participarea personalului de la Washington. În special, părţile explorează opţiuni pentru sprijin financiar suplimentar, inclusiv în cadrul actualului acord în aşteptare, în valoare de 2,2 miliarde de dolari", se arată în comunicat.

---

Actualizare 21:00 - 4 civili ucişi în Doneţk, într-un bombardament rusesc

Doneţk - Ukrinform - 26.02.2022 - Patru oameni au fost ucişi în regiunea Doneţk în urma unui atac aerian rusesc asupra aşezării Sartana, a declarat poliţia regională Doneţk pe Facebook.

"Astăzi, invadatorii au lansat un atac aerian asupra satului Sartana. Potrivit datelor preliminare, patru persoane au fost ucise şi nouă au fost rănite, inclusiv un copil", se arată în comunicatul poliţiei.

---

Actualizare 20:00 - Forţele ucrainiene au capturat mai multe tancuri ruseşti

Chernihiv - Ukrinform - 26.02.2022 - Trupele ucrainiene au capturat mai multe tancuri ruseşti şi au luat doi prizonieri, în apropierea oraşului Chernihiv.

"În timpul luptelor de la Cernihiv, ca urmare a unui atac fulger, împreună cu Forţele Armate ucrainene, militarii Gărzii Naţionale a Ucrainei au reuşit să se întoarcă rapid la poziţiile lor şi să captureze doi soldaţi ruşi care nici nu au avut timp să reacţioneze la cele întâmplate. Au fost foarte confuzi şi au fost nevoiţi să se predea ca să îşi salveze vieţile. Unul dintre ei este şeful de stat major al unităţii 41659", se arată într-un comunicat al armatei ucrainiene.

---

Actualizare 18:30 - Poliţia ucraineană de Frontieră: Cei 13 militari de pe Insula Şerpilor ar putea fi în viaţă

Militarii de pe Insula Şerpilor ar putea fi în viaţă, potrivit Poliţiei de Frontieră din Ucraina.

"SBGS, Forţele Armate ucrainene, precum şi întreaga Ucraină, au primit speranţa că toţi apărătorii Insulei Şerpilor sunt în viaţă. Presa rusă a raportat că militarii ucraineni care au rămas pe insulă au fost duşi la Sevastopol, oraş ocupat temporar de Rusia. Informaţiile preliminare conform cărora poliţiştii de frontieră ar putea fi ucişi au venit înainte ca legătura cu apărătorii să se întrerupă", se arată în comunicatul Poliţiei de Frontieră.

---

Actualizare 16:30 - Kuleba le cere rusoaicelor să-şi aducă bărbaţii acasă

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, le-a cerut femilor din Rusia, pe Twitter, să aducă bărbaţii ruşi acasă, pentru că forţele ucrainene "nu-i prmesc cu flori".

"Mame, soţii, fiice de militari ruşi! Aduceţi-vă bărbaţii acasă. Ei au venit într-o ţară străină pentru a ucide oameni nevinovaţi, pentru a ne distruge casele. Puterea voatră vă minte", scrie Kuleba în acest mesaj adresat rusoaicelor.

---

Actualizare 15:30 - Zelenski afirmă că sunt mai mult de 100 de mii de soldaţi ruşi pe teritoriul Ucrainei

Kiev - Ukrinform - 26.02.2022 - Preşedintele Ucrainean, Volodimir Zelenski afirmă că pe teritoriul Ucrainei sunt desfăşuraţi peste 100 de mii de soldaţi ruşi.

"Am vorbit cu prim-ministrul Indiei, Narendra Modi şi l-am informat despre cursul respingerii agresiunii ruse a Ucrainei. Peste 100.000 de invadatori sunt pe pământul nostru. Ei trag constant asupra clădirilor rezidenţiale. Am îndemnat India să ne acorde sprijin politic în Consiliul de Securitate al ONU. Opriţi agresorul împreună!" a scris Zelenski pe Twitter.

---

Actualizare 14:00 - Zelenski afirmă că a "spart planul" Rusiei

Volodimir Zelenski declară că a "spart planul" Rusiei în a treia zi a invaziei ruse a Ucrainei şi îi îndeamnă pe soldaţii ruşi să-i transmită lui Putin să oprească războiul.

"Am rezistat şi respingem cu succes atacurile inamicului", declară el într-o înregstrare video postată pe pagina sa de Facebook.

"Luptele continuă în numeroase oraşe şi regiuni din ţară, însă armata noastră este cea care controlează oraşle-cheie din jurul capitalei", subliniază el.

---

Actualizare 13:30 - Kievul a interzis circulaţia civililor între orele 17:00 şi 8:00

Kiev - Liga - 26.02.2022 - Primarul Kievului anunţă că circulaţia civililor pe străzile din Kiev este interzisă între orele 17:00 şi 8:00.

Potrivit acestuia, orice civil care va fi găsit pe stradă în intervalul orar de restricţie, va fi considerat spion sau sabotor al trupelor ruseşti.

---

Actualizare 12:30 - Universitatea din Harkov, bombardată de trupele ruseşti

Harkov - Ukrinform - 26.02.2022 - Clădirea Universităţii din Harkov a fost afectată după ce mai mult obuze ruseşti au lovit-o, în această dimineaţă.

Anunţul a fost făcut de Liliia Zmii, purtătorul de cuvânt al Universitatăţii Naţionale V. N. Karazin Harkiv, transmite un corespondent Ukrinform.

"Partea frontală a clădirii a fost deteriorată, unele săli de clasă au luat foc. Din fericire, lectorii, studenţii şi angajaţii stăteau acasă, procesul educaţional fiind suspendat. Prin urmare, nu au existat victime", a spus Zmii.

---

Actualizare 12:00 - 20 de persoane au fost evacuate dintr-un ansamblu rezidenţial din Kiev

Kiev - Liga - 26.02.2022 - 20 de persoane au fost evacuate dintr-un ansamblu rezidenţial din Kiev, aflat pe strada Lobanovskiy, după ce o rachetă rusească a lovit clădirea.

Potrivit autorităţilor ucrainiene, două persoane au fost rănite iar etajele 22 si 23 ale clădirii au un risc mare de prăbuşire.

---

Actualizare 11:45 - Trupele ruseşti au aterizat lângă Brody

Brody - Liga - 26.02.2022 - Trupele ruseşti au aterizat lângă Brody. Forţele Armate ale Ucrainei au ripostat şi împing inamicul înapoi, potrivit primarului din Lviv, Andrii Sadovii. 60 de militari ruşi au aterizat la ora 9:00 cu trei elicoptere, conform lui Sadovii.

---

Actualizare 11:20 - Metroul din Kiev a fost transformat în adăpost

Kiev - Liga - 26.02.2022 - Metrou din Kiev a fost transformat în adăpost subteran, potrivit primarului Vitaly Klitchko. Acesta a anunţat că trenurile subterane nu vor mai circula.

---

Actualizare 11:15 - Aerodromul militar de lângă Zhytomyr este atacat cu rachete

Zhytomyr - Ukrinform - 26.02.2022 - Aerodromul militar de lângă Zhytomyr este atacat cu rachete, potrivit liderului de stat al departamentului Zhytomyr.

---

Kiev - Liga - 26.02.2022 - Ministrul transformării digitale, Mykhailo Fedorov, a solicitat YouTube să blocheze mass-media rusă de propagandă, inclusiv Rossiya24, TASS şi RIA Novosti.

De asemenea, Fedorov a solicitat Meta şi Netflix să blocheze accesul la Facebook, Instagram şi Netflix cetăţenilor ruşi.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Autoritatile romane au fost prinse iarasi pe picior gresit (de data asta de valul de refugiati).

    Noroc cu poporul roman si cu voluntarii din toata tara. 

    Autoritatile romane trebuie sa: 

    - contracteze locuri de cazare la toate hotelurile si pensiunile disponibile din zona; 

    - sa trimita autocare (cele militare sunt disponibile fara costuri + cele ale companiilor de transport contra cost sau umanitar + voluntarii) cu numele pensiunii/hotelului de destinatie scris in parbriz 

    - refugiatii ucrainei sa fie intrebati la granita (sau dupa ce trec de aceasta) daca au asigurat loc de cazare in tara (la rude/cunostinte/prieteni) si daca au transportul asigurat catre acele locuri 

    - cei care nu au cazarea asigurata, sa primesca numele pensiunii/hotelului in care vor fi cazati (incepand cu primul hotel/pensiune de pe lista pana la completarea locurilor, apoi cu urmatorul si asa mai departe) si sa fie indrumati catre autocarul corespunzator care sa-i duca la pensiunea/hotelul respectiv 

    - cei care merg la rude/cunostinte dar nu au transportul asigurat, sa fie sprijiniti (indrumati de voluntari catre mijloacele de transport din zona sau catre voluntarii care se ofera sa asigure acest serviciu), pentru a ajunge la destinatie.

    - solicite UE fonduri pentru sustinerea refugiatilor ucraineni (care sa acopere cazarea, masa si banii de buzunar) pe o perioada determinata de... 1 luna (de exemplu) in prima faza si daca va fi necesar, sa fie prelungita perioada. Pana la primirea banilor de la UE, costurile sa fie acoperite din fondul de urgenta al guvernului. 

    1. Toti refugiatii ucrainieni trebuie sa fie testati pentru covid si eventual vaccinati. Ucraina are o rata de vaccinare de 34,5% adica foarte, foarte putin. Rata scazuta ne arata ca sunt medievali, antistiinta. Chiar si in situatia tragica actuala, nu trebuie sa uitam de covid, stim ca virusul este nenorocit.

      Nu ai înțeles nici acum, cu toate informațiile oficiale, ca imunitatea naturala e mai buna și e de preferat înteparii.

      În disperarea ta, ai fi în stare sa îi intampini pe medievalii refugiați cu seringa în mana:) 

      Trebuiesc vaccinati in vama.

      Gripa porcina am primit-o de la mistretii din Ucraina, iar acum importam din Spania si Polonia. 

      Pana acum vreo 2 luni, voi fanii globalistilor ciumeti, o flendurati cu medievalii romani, bulgari si ucrainieni care nu se inteapa. Acum v-au dresat sa o bagati cu imunitatea naturala. Cei mai multi dintre ucrainieni vor pleca din Romania si cand vor ajunge la 'democratii' din Italia sau Austria, vor fi intepati conform valorilor euroatlantice.

      Aveți mare dreptate! Înțeleg ca ii testează cei de la Ok medical. S au dus la frontiere

    Aia cu parasutistii la Brodî a fost dezmintita. Era si destul de ridicol sa se expuna asa, din regiunea Liov pana inspre sudul Kievului e destul de liniste.

    Daca Japonia, care nu e stat Nato, finanteaza acest razboi proxy, asa cum spune Zelynsky, inseamna ca China este invitata sa faca urmatoarea mutare.

    Daca chiar se va forma Legiunea Internationala, atunci se intra in scenariul Siria, unde au luptat si mercenari din Europa si nu numai.

    actorasul si papusarii lui au pe constiinta victimele......impropriu spus constiinta....au pe raboj, suna mai bine...

    1. Sukit, Putler!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb