"Sunt o luptătoare, nu cedez", a susţinut miercuri Liz Truss, şefa guvernului britanic, în încercarea de a-şi reafirma autoritatea asupra Partidului Conservator. Reuters şi AFP consemnează că ea este contestată atât de formaţiunea de guvernământ, cât şi de opoziţia laburistă, iar cota ei în sondajele de opinie este apropiată de a predecesorului său, Boris Johnson, înainte ca acesta să demisioneze, conform Agerpres.
La numai şase săptămâni de când a ajuns în reşedinţa din Downing Street a prim-miniştrilor Regatului Unit, Truss a fost nevoită să renunţe la programul economic care prevedea reducerea fiscalităţii, iar unii din parlamentarii conservatori au cerut deja să fie înlocuită.
Truss a recunoscut că planul ei radical a mers "prea departe şi prea repede"; mulţi investitori acţionaseră deja convinşi că aşa este, vânzând masiv lire sterline şi obligaţiuni de stat britanice, ceea ce a provocat prăbuşirea cursurilor monedei şi titlurilor respective.
Cu ratele dobânzilor la creditele ipotecare în creştere rapidă şi inflaţia ajunsă oficial la maximul ultimilor 40 de ani (10,1% în septembrie), Truss - care a fost aleasă de membrii Partidului Conservator tocmai pe baza promisiunii de a scădea taxele şi impozitele în paralel cu menţinerea cheltuielilor publice - luptă din greu pentru a convinge publicul britanic şi formaţiunea de guvernământ că poate face faţă crizei costului vieţii în Regatul Unit.
În sondajele de opinie, conservatorii sunt creditaţi cu circa 30% mai puţin decât laburiştii, principala forţă de opoziţie, în timp ce Truss personal are o situaţie apreciată de Reuters ca "dezastruoasă"; conform rezultatelor preluate de dpa, 53% dintre britanicii care au răspuns recent unui sondaj Ipsos consideră că ea ar trebui să demisioneze şi numai 20% se opun acestei idei; 80% consideră guvernul vinovat de scumpiri.
Cu toate acestea, la sesiunea săptămânală de interpelări parlamentare, Truss a refuzat să cedeze. "Am spus foarte clar că îmi pare rău şi că am făcut greşeli. Sunt o persoană pregătită să facă totul. Sunt pregătită să iau decizii dificile", a susţinut ea în mijlocul strigătelor de protest ale deputaţilor din opoziţie.
Speculaţiile privind viitorul premierului continuă să se intensifice. Presa de la Londra relatează că unii conservatori se gândesc deja cine ar trebui să o înlocuiască pe Liz Truss, nu doar dacă ea trebuie să plece.
Deputatul conservator Steve Double a declarat pentru radio Times: "Cred că poziţia ei este tot mai greu sustenabilă. Am asistat la o răsturnare completă a aproape tot ce a susţinut în campania electorală pentru conducere. Cred că mulţi dintre noi se întreabă ce crede de fapt Liz Truss acum şi ce reprezintă".
Şefa guvernului a fost ridiculizată şi de liderul laburist Keir Starmer, care a comentat o carte despre mandatul ei. Volumul urmează să plece înainte de Crăciun spre librării, iar Starmer a întrebat ironic: "E data apariţiei sau titlul?". Ulterior, el a adăugat că Truss i-a pus întrebări despre politicile laburiste deoarece "suntem un guvern în aşteptare".
În parlament, Starmer a atacat însă mai dur: "La ce este bun un prim-ministru ale cărui promisiuni nu rezistă nici măcar o săptămână? Cum poate fi trasă la răspundere (Truss) dacă nu ea comandă?".
Truss şi noul ministru de finanţe, Jeremy Hunt, luptă să echilibreze bugetul, după ce programul economic abandonat a distrus încrederea investitorilor, şi în acelaşi timp să evite pierderea sprijinului şi mai multor parlamentari conservatori şi al unei părţi şi mai mari din public. Ea a declarat în parlament că se angajează să crească pensiile de stat în funcţie de inflaţie; unii miniştri refuzaseră timp de câteva zile să garanteze astfel de măsuri şi atrăseseră astfel numeroase critici. Nici Truss nu a mers însă cu promisiunile până la indexarea cu inflaţia a ajutoarelor sociale şi a ajutoarelor pentru străinătate.
Premierul a încercat să evite opoziţia internă din Partidul Conservator faţă de exploatarea gazelor de şist, anunţând că va da chiar miercuri mai multe detalii despre modul în care comunităţile locale vor putea să aprobe pe viitor orice proiecte. În acelaşi timp, laburiştii vor supune la vot interzicerea completă a fracturării hidraulice a rocilor pentru extragerea gazelor. În Anglia, operaţiunile în domeniul respectiv sunt sistate din 2019.
Liderii parlamentarilor conservatori, aşa-numiţii "whips", care impun disciplina politică, au trimis mesajul că votul respectiv va fi considerat o "moţiune de încredere în guvern".
Comentatorii consultaţi de Reuters apreciază că un vot pentru politica promovată de Truss i-ar permite acesteia să susţină că partidul are încredere în conducere.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2022, 20:33)
Probabil cu greu au gasit si britanicii pe
Dancila lor minunata si desteapta
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2022, 21:20)
Dancila a fost și deșteaptă și minunata doar ca trădătorii au avut ordin pe unitate sa o denigreze ,am avut și avem unii și mai,mai ca Dancila dar este liniște si pace ca de...
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2022, 22:51)
Asa o fi ,
dar Lizuca o e catastrofa