LUCIAN ISAR: "Robor poate fi manipulat în sus şi în jos relativ uşor"

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 februarie 2019

Lucian Isar

Lucian Isar

Vâlcov: "Băncile din România nu s-au împrumutat deloc, între ele, în luna ianuarie, iar cotaţiile Robor la 3 şi 6 luni au fost folosite pentru a «umfla» ratele populaţiei"

Suciu: "În primele 19 zile din luna februarie, media cotaţiilor Robor la 3 şi 6 luni a devenit mai mică decât media tranzacţiilor efective, astfel că, dacă s-ar folosi acest indicator în calcularea ratelor, acestea ar creşte pentru luna în curs"

Indicele Robor poate fi manipulat în sus şi în jos relativ uşor, este de părere economistul Lucian Isar, care ne-a transmis: "Volumul depozitelor pe piaţa monetară interbancară raportate zilnic de BNR cu o întârziere de o zi, pe scadenţele de 3 şi respectiv 6 luni, relevante pentru creditele din România, este de sub 0,5 la mie din totalul volumului de tranzacţii interbancare pe piaţa monetară.

Suma de 5 milioane de lei pentru care este valabilă cotaţia timp de 15 minute, fără a mai ţine cont de «reciprocitatea» impusă de Guvernatorul Isărescu în urma numeroaselor ameninţări, este atât de mică în comparaţie cu volumul creditelor în lei încât oricare din cele 10 bănci participante poate cota «choice», adică fără diferenţa între preţul la care este dipus să atragă şi cel la care este dispus să plaseze cele 5 milioane de lei.

Motivul pentru care tranzacţiile pe care se bazează fixingul Robor sunt atât de reduse ca pondere este că marea majoritate a tranzacţiilor pe piaţa monetară se realizează prin instrumental numit FX Swap. Swapul valutar este un produs de piaţă monetară, nu cum greşit îl consideră Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, constând nici mai mult nici mai puţin decât dintr-un depozit într-o monedă cu un colateral în altă monedă. Istoric, după accidentul cu Banca Transilvania şi bazat pe neîncrederea în datele financiare ale diferitelor bănci supravegheate de BNR, liniile interbancare s-au micşorat. Alternativa a fost ca un plasament interbancar să se facă aproape în totalitate doar contra unei sume în altă monedă, la schimb. Nimic pe încrederea în datele financiare raportate şi supravegheate".

Robor influenţează preţul creditelor în lei atât la persoanele fizice, precum şi la cele juridice, subliniază Lucian Isar. Acesta ne-a mai spus: "Dobânda implicită în preţurile swapurilor valutare este decuplată de Robor. Acelaşi fenomen s-a înregistrat în ambele perioade de maximă manipulare a Robor, (octombrie 2008 - mai 2009 şi decembrie 2018 - aprilie 2019 (aprilie 2019 pentru că manipularea Robor se va sfârşi după alegerea noului Consiliu de Administraţie BNR)".

Băncile nu au permanent de câştigat din manipularea Robor şi nici nu sunt cele care o fac fără să fie presate să o facă, mai consideră Isar, adăugând: "Dealerii băncilor comerciale fac parte din asociaţii profesionale, cu coduri de conduită care nu le permit manipularea indicilor de piaţă monetară sau valutară".

În opinia economistului, există asemănări şi diferenţe între manipularea Robor şi cea a Libor/Euribor: "Asemănarea este aceea că manipularea Robor din 2008-2009 a fost realizată sub ameninţările Guvernatorului Isărescu pentru a permite închiderea cu o pierdere nu prea mare a poziţiilor speculative de tranzacţii în marjă. Similar, Libor şi Euribor au fost mişcate în sus sau în jos după caz, pentru a intra în profit tranzacţii de derivative pe indicele de dobândă relevant. Diferenţa între manipularea Robor şi cea a Libor şi Euribor este aceea că dacă în străinătate manipularea a fost făcută de grupări de dealer de la bănci comerciale, în România manipularea este efectuată la ordin şi sub ameninţarea Guvernatorului BNR Isărescu.

Soluţia propusă ca un compromis de Isărescu băncilor comerciale este să simuleze că fac tranzacţii la fixing. Această decuplare între tranzacţiile reale şi valorile publicate în pagina Robor îi permit lui Isărescu în acest moment să facă presiune pe politicieni. Reciprocitatea este o tranzacţie dublă, plasat şi atras, aceeaşi sumă şi la acelaşi nivel care ulterior sunt folosite ca justificare pentru nivelul Robor utilizat pentru a stabili preţul pentru întreaga piaţă.

Deşi Isărescu s-a jurat în faţa senatorilor României că nu există tranzacţii în piaţă peste dobânda Lombard aflată acum la 3,5%, acest nivel este depăşit frecvent cu precădere în O/N, iar swapruile au dobânzi implicite semnificativ mai mari.

Oricum ai privi lucrurile, Robor în acest moment nu reflectă nivelul de dobândă în piaţa interbancară şi, prin urmare, în forma actuală de manipulare de către BNR nu poate fi baza preţului creditelor.

Lipsa de injecţii de lichiditate în piaţă din partea BNR şi ameninţările BNR la adresa băncilor comerciale fac ca actualul nivel să nu aibă semnificaţie decât pentru negocierea dintre Isărescu şi politicieni.

După schimbarea CA al BNR, Robor va converge la rolul acestui indicator de expresie a tranzacţiilor nemanipulate dintre bănci şi va putea fi folosit în continuare pentru preţul creditelor".

Afirmaţiile lui Lucian Isar vin în contextul în care senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir a susţinut, în mai multe ocazii, în acest an, că indicele ROBOR este manipulat de bănci, cu ajutorul BNR.

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a explicat, în şedinţa comisiilor reunite Economică şi de Buget de săptămâna trecută din Senat: "Piaţa funcţionează cel puţin opt ore pe zi. Ca pe orice piaţă funcţională, există un fixing. El durează doar un sfert de oră, de aia se şi numeşte fixing, aşa, ca o oglindă. Operatorii, cei care sunt pe piaţă, vânzătorii, cumpărătorii şi cei care fac operaţiuni pe piaţa valutară se uită la acel fixing ca să vadă un nivel corect de dobândă. Putem spune că nivelul fixing este corect pentru că România este una dintre puţinele ţări - sunt trei ţări în Europa în care fixingul se bazează pe cotaţii ferme. Înseamnă că fiecare bancă cotează şi pe stânga şi pe dreapta, deci este şi vânzător şi cumpărător. Şi dacă vine alta şi îi spune: «ai cotat 2,6%, dă-mi bani la 2,6%», atunci este obligată să-i dea în sfertul acela de oră. Probabilitatea să existe o manipulare acolo este mică sau inexistentă. Dobânzile sunt între 1,5% şi 3,5%. În restul zilei, înainte de ora 11.00 şi după ora 11.00 au loc tranzacţii care se efectuează de regulă în jurul acestor niveluri care au fost la fixing. Lucrurile se pot verifica pentru că avem date, este arhiva Băncii Naţionale. Aici nu ne jucăm. Noi nu vorbim cu vorbe, vorbim cu cifre. (...) Intervine şi Banca Naţională pe această piaţă, între 1,50% şi 3,5%? Da. Poate să facă operaţiuni la dobânda de politică monetară de 2,5%, să ia lichiditate din piaţă sau să introducă lichiditate în piaţă, să regleze nivelul dobânzii, în funcţie de presiunile asupra leului. Dacă după excesul de lichiditate de la începutul anului a apărut acest mic atac asupra leului, bineînţeles că a trebuit să absorbim ceva lichiditate din piaţă, că nu putem să ne batem numai cu rezerva, şi chiar dacă ar fi numai rezerva, noi nu vindem valută pe nasturi, vindem pe lei, deci în momentul în care vindem valută absorbim lichiditate şi de aceea se duc dobânzile în sus".

Mugur Isărescu a spus că înţelegerea între bănci este normală, doar înţelegerea cartelară fiind anormală: "ROBOR este o dobândă stabilită între bănci. Întrebarea care se pune este dacă există riscul să fie o înţelegere cartelară între bănci la calculul ROBOR. Răspunsul nostru este NU! (...) Cinteză (n.r. Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR) intervine şi dacă dobânda ajunge acum la peste 3,5%".

Şeful BNR a menţionat că ROBOR este stabilit pe piaţa interbancară, fiind esenţial pentru echilibrele economice şi valutare.

Indicele Robor la trei luni a crescut, ieri, cu 0,05 puncte procentuale faţă de valoarea de luni, până la 3,19%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României.

La începutul acestui an, indicele Robor la 3 luni era cotat la 2,99%, iar în aceeaşi perioadă din 2018 Robor se cifra la 2,08% pe an.

Indicele Robor la 6 luni, cel la 9 luni şi cel la 12 luni au crescut cu câte 0,03 puncte procentuale, până la 3,36%, 3,47%, respectiv 3,53%.

În primele 19 zile din luna februarie, media cotaţiilor Robor la 3 şi 6 luni a devenit mai mică decât media tranzacţiilor efective, astfel că, dacă s-ar folosi acest indicator în calcularea ratelor, acestea ar creşte pentru luna în curs, a spus, ieri, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, reacţionând la acuzaţiile postate pe Facebook de consilierul premierului, Darius Vâlcov.

Băncile din România nu s-au împrumutat deloc, între ele, în luna ianuarie, iar cotaţiile Robor la 3 şi 6 luni au fost folosite pentru a "umfla" ratele populaţiei, a scris Vâlcov, precizând: "În altă ordine de idei, dacă nu ştiaţi, în luna ianuarie, media cotaţiilor ROBOR la 3 luni a fost 2,97 şi la 6 luni a fost 3,27. Numărul tranzacţiilor la 3 şi la 6 luni a fost un mare zero. (Adică băncile, între ele, nu s-au împrumutat deloc. Cotaţiile au fost folosite doar pentru umflarea ratelor populaţiei)".

Dan Suciu a atras atenţia, citat de news.ro, că tendinţa din piaţă s-a inversat începând din 25 ianuarie: "Acestea sunt datele pe luna ianuarie, dar, începând cu 25 ianuarie, tendinţa din piaţă s-a inversat. În consecinţă, pe primele 19 zile din februarie, media cotaţiilor ferme la ROBOR 3 luni este 3,12% şi Robor la 6 luni este 3,32%, în timp ce media tranzacţiilor efective este mai mare - 3,39%. Iar această tendinţă continuă. Ceea ce ar însemna că, dacă s-ar folosi acest indicator - media tranzacţiilor efective - şi nu Robor la 3 luni, ratele ar creşte pentru luna în curs".

Indicele Robor este folosit la calculul dobânzilor aferente creditelor în lei.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Ce-mi place cand prevad viitorul :) Tocmai ziceam zilele trecute ca urmeaza un nou interviu cu Lucica. Iata a venit. Daca mi-ar iesi si la 6/49 de cate ori am ghicit interviurile as fi milionar. Toate interviurile cu economistul Isar care au fost si vor mai fi despre sistemul bancar sau BNR sau ROBOR sau aurul sau mai stiu eu ce chestii bancare de fapt au un singur target si anume guvernatorul. Punct. Chintesenta lor e de fapt ca Mugurel trebuie sa plece ca habar n-are ce face si-si bate joc de bietii romani care vor si ei un frigider no-frost un bec cu led un Volvo o vacanta in Alpi o nevasta noua sau orice si ca l-a dat afara din sistem. Puneti-l pe Isar guvernator si veti vedea cum lucrurile se vor linisti si vom castiga si din aur si din speculatii pe forex cu rezerva ca si-asa sta degeaba vom avea si dobanzi ca-n euro (poate ca alea la depozite mai mari ca la credite aia chiar ca ar merita un Nobel pentru economie) si multe altele.

    1. Amice, nu ca ar avea mare importanta in schimbul de idei, dar acesta nu este un interviu.

      Ai gresit.

      Daca la 6/49 ai facut ca aici, atunci ai explicatia faptului pentru care nu esti milionar - pur si simplu nu o nimeresti. 

      Mda, faptul ca nea Lucica bate campii cu atacuri aiuristice toata ziua buna ziua in aceasta publicatie chiar nu conteaza. Importanta este incadrarea lucrarii intr-o subspecie a genului jurnalistic. Ca noi dam bacul aici, la comentarii ar trebui sa punem caracterizarea personajului Ion din romanul omonim scris de Liviu Rebreanu. Nea Lucica se face de ras in fata oricarui absolvent de ASE (care a dat si pe la cursuri), urla ca e manipulat Roborul dar nu vine cu o solutie. Pai nea Lucica, vorbeste bre cu Alinuta si pune altceva ca rata de referinta. Roborul a fost stabilit ca rata de referinta prin OUG, initiati frumos o lege, probabil se voteaza cu doua maini in doua zile in ambele camere si gata. Schimbati referinta la Robor overnight, sa ne distram cu totii. Daca avem o usoara criza, se poate duce relaxat in 15%. Sa vad atunci corul "desteptilor" Zamfir, Piperea, Isar cum explica.

      Și taxa pe lăcomie a venit prin OUG. În cazul ROBOR băncile au fost extaziate, acum nu mai sunt.

      Ce putem face să le fericim în fiecare zi? Dar asta nu e treaba mea. Se pare că e fix povara ta. :))))))) 

      Eu am prins credit cu dobanda fixa. 7 ani mi se rupe, am inchis roborul la 2.2%, nu imi duce tu grija. Acuma a disparut produsul cu dobanda de la majoritatea, in ianuarie nu s-a facut mai nimic pe creditul ipotecar. La depozite de-abia incepusera sa creasca dobanzile spre 2-3% la termen in noiembrie, acuma gata, inapoi spre zero. Cum spunea Ilie Moromete: "Razi ca ....". Tot amaratii fara educatie financiara vor fi afectati, pentru ca nu va face nimeni refinantari pe marje facute din pixul lu nea Zamfir. Ca sa nu mai vorbesc de acces la imprumuturi de consum si altele. Si inca sunt multi oameni in banci care nu cred ca guvernantii nu pot fi atat de prosti, nu sunt oprite toate motoarele. Realitatea insa e alta.

      Si statul se împrumută de la populatie cu 4-5%/an. Dramatic. :))

    Vorba lui Soviani a fost robor manipulat dar in jos nu in sus .Asta a accentuat dezechilibrele pe care dl Isar se face ca nu le vede.Probabil ar dori in continuare robor mic si cresteri de 20-25% ale salariilor bugetarilor sa facem praf de tot deficitele , cursul , economia.La o natie de cumparatori cu salarii crescute alert pt cine o fi bine sa stimulam in continuare consumul cu credite ieftine ? Nu cumva pt cei care produc marfurile importate ?

    1. Și aici intervine avantajul posibilității ajustării din curs și avantajarea producției interne. Pufff, te-ai grăbit.

      Ce sa iecsporti ,tati ? Ce produc bugetarii? Hihihi , ia meri la piata vezi ce mai e de pe aci :)) Sau zici ca se ieftineste marfa romaneasca la intern? Viseaza , viseaza :))

      Cat sa nu mai importi usturoi din china. Dar securiștii vor ieuro. :)))

      Daca e chinezesc ie pe iuani nu ieuro :)

      O fi pe yuani, dar cu leu legat de euro îți poți permite usturoi din china chiar și tu.

    Aha , deci bancili se tini di prosti :) Nare ele ce face decat sa se faca ca nare bani dar ele are :) Deci si in 2008-2009 sau prefacut ca e criza si ca nare bani sarakele de ele :) Au vinit acilea doar sa ne subjuge pi noi cari eram bogatii bogatilor .Clar domnle :) Ca apa de la robinetul Psd :))

    1. in Romania, nare bani, nare bun simt.

      E principiu de bază în tenis. Nu poți acorda credite unora care au bani. :))))))))))))))))))))

    De ce nu ne povesteste nenea cu explicatiile cum a fost eliminat din breasla bancara , cum au incercat falimentarea prin zvonuri in piata a unei banci....ar fi un subiect m ai interesant de aflat , cat a costat sa scape de bulau ? de ce revine iar cu ineptii politice ...

    "După schimbarea CA al BNR, Robor va converge la rolul acestui indicator de expresie a tranzacţiilor nemanipulate dintre bănci şi va putea fi folosit în continuare pentru preţul creditelor"

    1. Domle este 2 situatiuni adik bancile manipuleaza pe nea robor sau nu manipuleaza.Bun.Dar onorabilul guvern cand fixeaza un nivel de 2% al robor ce face el ? Pai urlam ca bancili manipuleaza robor dupa care fixam robor pt taxa minune la 2% stiind ca sunt 2 situatii posibile : una ca bancile sa faka pe drak in 4 sa duka robor la vale si a doua ca bancile sa se duca pe apa sambetei .Pai asta nu o fi instigare la manipularea pietei ? De ce sa duci aiurea robor in jos daca el uneori vrea la deal in ton cu aruncatul banilor din elicopter ?A,da , asta cica ar fi dreptate pt creditaci si usurarea poverii :) Oare ? Cu robor la 2% si marja in crestere va plati creditacul mai putin oare?

      E un principiu în neoliberalism care spune că 2% inflație e un must.

      Must , must ,dar sa vezi cand o fermenta economia cata zaibaru de inflatie va fi :) Hic , traiasca partidu ! :)

      Nu trebuie să te cramponezi ca Kovesi de limba română, riști să nu mai renunti la pahar.

      trecuram pan si hotaru

      La Moldova i mustu dulce

      si fetite cu vino ncoace 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb