Lumea fotbalului se opune unei Cupe Mondiale din doi în doi ani

O.D.
Ziarul BURSA #Sport / 29 octombrie 2021

Lumea fotbalului se opune unei Cupe Mondiale din doi în doi ani

Iniţiativa FIFA de a organiza Cupa Mondială din doi în doi ani a fost primită foarte prost de o mare parte din lumea fotbalului. Discuţiile sunt aprinse, sindicatele jucătorilor vorbesc de supra-încărcarea sezoanelor, UEFA se plânge că va pierde foarte mulţi bani, televiziunile consideră că, în timp, interesul pentru competiţie s-ar dilua mult, spectatorii sunt împărţiţi, chiar dacă cei mai mulţi militează pentru menţinerea actualei stări de fapt.

Consiliul de administraţie al Confederaţiei sud-americane de fotbal (CONMEBOL) a respins propunerea FIFA prin care forul internaţional intenţionează să pună capăt "a aproape 100 de ani de tradiţie în fotbalul mondial". "Nu există niciun motiv, avantaj sau justificare pentru schimbarea promovată de FIFA de a organiza o Cupă Mondială la fiecare doi ani în loc de patru ani", s-a arătat într-un comunicat al confederaţiei din America de Sud, care adaugă: "Cele zece ţări care compun CONMEBOL ratifică faptul că nu vor participa la o Cupă Mondială organizată la fiecare doi ani".

CONMEBOL consideră că proiectul FIFA "întoarce spatele a aproape 100 de ani de tradiţie în fotbalul mondial, ignorând istoria unuia dintre cele mai mari evenimente sportive ale planetei". Confederaţia sud-americană de fotbal susţine Cupa Mondială în vigoare, cu termenele sale limită şi sistemele de calificare, "pentru că s-a dovedit a fi un model reuşit, bazat pe excelenţa sportivă şi care recompensează efortul, talentul şi munca planificată". Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a efectuat în urmă cu 10 zile un turneu în America de Sud pentru a pleda în favoarea Cupei Mondiale bienale. Ideea unei Cupe Mondiale la fiecare doi ani, care ar urma să alterneze începând din 2028 cu turneele continentale, de asemenea bienale, a fost lansată de FIFA. Confruntată cu un val de reacţii ostile, în special în Europa, instanţa mondială a consultat deja peste 200 de federaţii naţionale în cadrul unei reuniuni virtuale.Un raport ar urma să fie publicat în noiembrie şi o altă reuniune va fi organizată înainte de finalul anului, pentru dezbaterea proiectului.

Pe de altă parte, un raport comandat de UEFA a evaluat la 2,5-3 miliarde de euro într-un interval de patru ani pierderile financiare ale federaţiilor europene în cazul în care controversatul proiect al FIFA, de revizuire a calendarului internaţional, ar fi adoptat. UEFA a prezentat concluziile acestui studiu conducătorilor celor 55 de federaţii membre. Forul continental s-a pronunţat clar împotriva reformării calendarului internaţional. La conflict, împotriva FIFA s-au raliat reprezentanţi ai campionatelor naţionale din toată lumea dar şi sindicatele jucătorilor. În schimb, preşedintele FIFA, Gianni Infantino, care continuă consultările cu actorii din lumea fotbalului, susţine că proiectul ar aduce mai multe beneficii federaţiilor. Pe lângă Mondial bienal, proiectul prevede gruparea meciurilor de calificare într-o singură fereastră, în octombrie sau în octombrie şi martie, în timp ce ferestrele internaţionale actuale se întind pe tot parcursul anului. Potrivit Le Monde, Liga Naţiunilor, competiţie creată recent de UEFA, care a fost câştigată de Franţa luna aceasta, ar urma să dispară, iar turneul final EURO ar urma să fie şi el organizat din doi în doi ani, în loc de o dată la patru ani. UEFA consideră că un astfel de scenariu ar risca să provoace pierderi legate de vânzarea biletelor, drepturile media şi sponsori. O poziţie tranşantă a avut şi Asociaţia Federaţiilor de fotbal din statele nordice, care a anunţat că dacă se va insista pe o astfel de formulă acestea ar putea părăsi FIFA. Federaţiile din Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda, Islanda şi Insulele Feroe au apreciat că propunerea FIFA ar dăuna atât competiţiilor europene masculine cât şi feminine, considerând că se încarcă suplimentar volumul de muncă al fotbaliştilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb