LUNA AUGUST FINANCIARĂ BET stagnează, în apropierea maximului post-criză

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 septembrie 2019

BET stagnează, în apropierea maximului post-criză

Prime Transaction: "Companiile din BET au raportat, pentru primul semestru, venituri în creştere cu peste 15%, în timp ce la nivelul profitabilităţii avansul este mai semnificativ, de circa 29%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut"

Discount-uri de tranzacţionare între cotaţia acţiunii şi VUAN de 33,24% pentru SIF Moldova şi 64,68% în cazul SIF Muntenia

Rulaj mediu zilnic de 37,65 milioane de lei, doar 0,84% sub cel din luna trecută

Indicele BET, al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a încheiat luna august la nivelul de 9.235,72 de puncte, timid peste maximul post criza din 2007 ­- 2008 de 9.204,15 puncte la care principalul coş de acţiuni al pieţei noastre de capital a terminat luna iulie şi probabil că indicele ar fi încheiat vara mai jos fără şedinţa din data de 27 august, când a cunoscut un avans de 2,37%, cea mai bună evoluţie a lunii.

În acea zi, piaţa a fost impulsionată de perspectivele eliminării unor prevederi din OUG 114, respectiv a taxei de 2% aplicată pe cifra de afaceri a companiilor care activează în domeniul energiei, precum şi a plafonării preţului gazelor naturale din producţia internă pentru populaţie şi CET-uri, la 68 lei/MWh. Pe acest fond, acţiunile OMV Petrom (SNP) au cunoscut, în data de 27 august, o creştere de 3,24%, titlurile Transgaz (TGN) s-au apreciat cu 2,73%, în timp ce cotaţiile Romgaz (SNG) şi Electrica (EL) au înregistrat avansuri de 2,71%, respectiv 2,69%.

Luna tocmai încheiată a marcat şi raportările financiare semestriale pentru companiile listate la BVB, cea mai aglomerată zi fiind de departe 14 august în care opt din cei şaisprezece emitenţi din BET s-au prezentat în faţa investitorilor cu realizările obţinute după primele şase luni ale anului, iar la nivelul întregii pieţe principale, 47 din cele 84 de societăţi listate la BVB şi-au făcut publice rezultatele obţinute până la finele lunii iunie 2019.

Per ansamblu, în primul semestru din 2019 s-a menţinut trendul ascendent al rezultatelor financiare afişate de către companiile listate după primele trei luni ale anului.

Echipa de analiză a casei de brokeraj Prime Transaction notează într­-un raport de analiză că, în ceea ce priveşte companiile constituiente ale indicelui BET, se observă o creştere de peste 15% a veniturilor înregistrate, în timp ce la nivelul profitabilităţii avansul este mai semnificativ, de circa 29%.

"În total, emitenţii din BET au realizat afaceri de circa 31 miliarde lei (aproximativ 6,5 miliarde de euro) şi au generat un profit de peste şapte miliarde de lei (circa 1,5 miliarde de euro)", notează brokerii, adăugând: "Per ansamblu, putem vorbi de o marjă a profitabilităţii de circa 23% pe care o putem clasifica ca foarte bună".

Conform echipei de la Prime Transaction, rezultatele primului semestru menţin emitenţii listaţi la BVB la un nivel atractiv prin prisma analizei fundamentale.

"Creşterea economică se reflectă, după cum era de aşteptat, şi în evoluţia financiară a companiilor listate", notează brokerii.

Nuclearelectrica - la maxim istoric

Cu o creştere de 12,1%, până la 12,6 lei, în intervalul 31 iulie - 30 august, un nou maxim istoric, acţiunile producătorului de energie Nuclearelectrica (SNN), reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui BET, în luna tocmai încheiată.

Compania a raportat, pentru primele şase luni ale anului curent, un profit net de 290,66 milioane de lei, cu 59,4% mai mare faţă de cel realizat în aceeaşi peri­oadă din 2018, în principal ca urmare a creşterii veniturilor din exploatare cu 20,1%, până la 1,208 miliarde de lei, se arată în raportul companiei publicat pe site-ul bursei.

Privită din punct de vedere tehnic, evoluţia preţului acţiunii SNN din ultima lună este o continuare a tendinţei ascendente pe care s-a înscris cotaţia producătorului de energie încă din anul 2017, parcurs alimentat îndeosebi de rezultatele financiare în creştere şi de dividendele cu randamente mari, inclusiv suplimentare, la cererea acţionarului majoritar, Ministerul Energiei, ce deţine 82,49% din companie.

Avans de 5,38% pentru Sphera Franchise Group

Preţul acţiunii Sphera Franchise Group (SFG) a urcat cu 5,38%, până la 19,6 lei, în luna tocmai încheiată, cea mai mare creştere a preţului acţiunii, de 2,89%, fiind consemnată în data de 29 august.

Nu există motive fundamentale evidente pentru aprecierea cotaţiei din acea zi, iar rulajul înregistrat, de numai 1.244 de acţiuni, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 26.900 de titluri, reflectă interesul scăzut al participanţilor pieţei pentru titlurile operatorului lanţurilor de alimentaţie publică, din penultima şedinţă de tranzacţionare a lunii august.

Pentru primele şase luni ale anului curent, Sphera a raportat un profit net de 13,7 milioane de lei, cu circa 27% sub cel de la finele lunii iunie 2018, rezultat apărut în condiţiile majorării costurilor financiare de peste şapte ori, de la 1,16 milioane de lei în prima jumătate din 2018 la 9,34 milioane de lei, la finele lui iunie 2019.

Fondul Proprietatea - cea mai bună evoluţie dintre emitenţii cu pondere mare în BET, în luna tocmai încheiată

Marcând o creştere de 4,59%, în perioada 31 iulie - 30 august, acţiunile Fondul Proprietatea (FP), reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie dintre emitenţii cu pondere mare în principalul coş de acţiuni al pieţei noastre, în luna recent încheiată.

Este rezultatul unui cumul de factori printre care derularea, până în data de 19 august, a unei oferte publice de răscumpărare de acţiuni la preţul 1,21 lei/titlu, mai mare decât cel din piaţă, a rezultatelor financiare raportate de Fond sau a apariţiei în spaţiul public a informaţiilor privind posibila listare a Hidroelectrica (la care FP are o participaţie de 20%) la bursă, chiar anul viitor.

Pentru primul semestru al acestui an, FP a raportat un profit net de 1,68 miliarde de lei, cu 113% peste cel din aceeaşi perioadă a lui 2018, rezultat apărut pe seama veniturilor din dividende în creştere şi a reevaluării deţinerilor de acţiuni.

În data de 28 august, cotaţia FP a urcat la 1,14 lei, un nou maxim istoric, prag ce a fost depăşit în data de 2 septembrie, când preţul acţiunii Fondului a urcat la 1,15 lei.

Scădere de 8,06% pentru titlurile Alro, cea mai mare din cadrul principalului coş de acţiuni al pieţei noastre

Acţiunile producătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR) au coborât cu 8,06%, în luna tocmai încheiată, cea mai mare depreciere dintre toate componentele din indicele BET.

Este un rezultat apărut în condiţiile în care, pentru primele şase luni ale anului curent, compania a raportat un profit net la nivel de grup de 79,7 milioane de lei, cu 48,3% sub cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, în principal ca urmare a cotaţiilor scăzute ale preţului aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (LME), menţionează emitentul.

Titlurile Banca Transilvania (TLV), cea mai bine clasată companie de la BVB în indicele MSCI Frontier Markets, au avut un recul de 1,47%, luând în considerare preţul ajustat conform majorării de capital prin acordarea de acţiuni gratuite realizată de instituţia de credit.

Banca din Cluj a distribuit o acţiune gratuită la douăsprezece deţinute, inves­titorilor ce deţineau titluri TLV la data de 2 august.

În aceste condiţii, începând cu 1 august, ex-datei aferente majorării de capital, pentru a reflecta majorarea de capital cu alocarea de acţiuni gratuite, titlului TLV i s-a aplicat un factor de corecţie de 1,083243, astfel încât preţul de referinţă al acţiunii din acea zi a fost de 2,385 lei.

Nou maxim istoric pentru indicele BET-TR

Indicele BET-TR, ce reflectă şi dividendele acordate de companiile ce intră în structura indicelui, a atins în data de 27 august un nou maxim istoric de 14.818,13 de puncte, reper ce a fost doborât marginal după doar patru şedinţe de tranzacţionare, în data de 2 septembrie, când indicele a urcat la 14.819,77 de puncte.

Creştere de 2,31% pentru BET-FI, cea mai mare din rândul indicilor avuţi în vedere

Indicele financiar BET-FI, ce include în structura sa cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), a avansat cu 2,31%, în intervalul 31 iulie - 30 august, cea mai bună evoluţie din rândul coşurilor de acţiuni analizate în luna august, ca urmare îndeosebi a evoluţiilor acţiunilor FP, ce au cea mai mare pondere în indicele financiar, de aproape 32%, dar şi creşterii acţiunilor SIF Transilvania (SIF4) şi SIF Oltenia (SIF5), ce au cunoscut aprecieri ale cotaţiilor de 8,2% şi 2,84%.

La finalul lunii august, SIF-urile se tranzacţionau la disconturi între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 33,24% pentru SIF Moldova (SIF2) şi 64,68% pentru SIF4, în timp ce FP avea un discount de 25,92%, peste obiectivul avut de Franklin Templeton, administratorul Fondului, de sub 15%.

Transferuri de 290,3 milioane de lei cu acţiunile Fondul Proprietatea şi de 176,65 milioane de lei cu titlurile Banca Transilvania

Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni listate pe Segmentul Principal al BVB a fost de 790,65 milioane de lei, în augsut, cu 9,46% mai redusă decât cea consemnată în iulie, în timp ce valoarea medie zilnică a schimburilor a coborât cu 0,84%, până la 37,65 milioane de lei, pentru aceeaşi perioadă de raportare.

În luna tocmai încheiată, au avut loc 43.422 de tranzacţii cu acţiuni listate pe Segmentul Principal al BVB, cu 7,43% mai puţine decât cele din iulie, prin transferurile din august fiind schimbate un număr de 509.009.208 de titluri, cu 36,67% sub cele transferate în luna anterioară.

Cu tranzacţii de 290,53 milioane de lei, titlurile FP ocupă prima poziţie în topul rulajului lunii august, fiind urmate de acţiunile TLV, care au cumulat tranzacţii de 176,65 milioane de lei.

Podiumul este completat de schimburile cu titlurile EL, care s-au ridicat la 55,31 milioane de lei.

La data de 30 august, valoarea de piaţă a tuturor companiilor listate pe Segmentul Principal al pieţei noastre de capital (inclusiv Erste Group Bank) era de 163,799 miliarde de lei, în scădere cu 3,23% faţă de cea consemnată la finele lunii iulie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb