Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a cerut joi restabilirea ordinii constituţionale în Niger, fostă colonie franceză din vestul Africii, unde militarii au preluat puterea luna trecută, în urma unei lovituri de stat, potrivit Agerpres.
"În ceea ce priveşte Nigerul, spunem clar: lovitura de stat este o lovitură împotriva democraţiei în Niger, împotriva poporului din Niger şi împotriva luptei antiteroriste", a declarat el revistei Le Point.
Franţa cere de asemenea eliberarea preşedintelui Nigerului, Mohamed Bazoum, ţinut în captivitate de pucişti, a mai spus Macron.
Lovitura de stat a afectat puternic relaţiile Franţei cu Nigerul, observă dpa. În vestul Africii sunt desfăşuraţi câteva mii de militari francezi, în cadrul unor operaţiuni antiteroriste, iar Macron a justificat prezenţa lor în regiune, arătând că "dacă nu ne-am fi implicat în operaţiunile Serval şi ulterior Barkhane, fără îndoială că Mali şi Burkina Faso nu ar mai exista şi nu sunt sigur nici că Nigerul ar mai exista".
Potrivit preşedintelui, mai multe state africane au solicitat operaţiunile franceze, care au împiedicat cu succes formarea de califate islamice la câteva mii de kilometri de frontierele Franţei.
"Când are loc o lovitură de stat şi când lupta împotriva terorismului nu este o prioritate a noilor conducători, Franţa nu se simte solicitată să îşi menţină implicarea. Asta este într-adevăr dramatic pentru ţările vizate", a arătat el.
Nigerul, ţară din Sahel cu circa 26 de milioane de locuitori - una din cele mai sărace populaţii din lume - a fost printre ultimii parteneri democratici ai Statelor Unite şi ai Europei în aşa-numita "centură de puciuri" din jurul său.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.08.2023, 08:35)
Si reinstaurarea unui guvern,
condus de un "Zelenski niger"
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.08.2023, 09:45)
Ura ta atinge niveluri patologice...Eu iti doresc sa traiesti sub conducerea lui putin pana la sfarsitul zilelor...
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.08.2023, 15:16)
Problema e mult mai simpla,rusofobule,
Franta daca pierde influenta in Africa,bugetul Frantei va fi
mai "subtire" cu 2000 miliarde de euro/anual
2. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 25.08.2023, 11:51)
Democrație pe interes francez
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.08.2023, 11:59)
da , soldati francezi care de fapt apara mina de uraniu a unei companii franceze unde statul francez are un procent important
mina care produce 20 % din necesarul de uraniu al centraleleor nucleare franceze care produc 66 % din toata productia de electricitate a frantei
= deci 12-13 % din curentul electric al frantei vine de fapt din Niger
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.08.2023, 12:17)
La cat de escroci sunt nu le-au facut o centrala nucleara mcar curent sa aiba. Totul iau pe gratis. Populatia moare de foame cu atatea bogstii. Exact ca la noi. Am dat resursele pe gratis la austieci. Dupa care ei se opun sa intram in Scheengen. Colonia Romania. PSD, PNL si UDMR (prin definitie) tra.da.torii Romaniei.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.08.2023, 19:07)
Era democratie in Niger?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.08.2023, 23:59)
Dar ce treaba au tarile straine ce democratie vor cei din Niger,
parca ar fi un "pasalac" din vremea imperiului otoman,
numai guvernele care platesc tribut "gras" pot ramane in fruntea tarii