Maia Sandu, în scenariul Cuza 2

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 28 decembrie 2023

Sorin Rosca Stanescu

Circulă cu insistenţă această ipoteză. Cum că Maia Sandu va fi împinsă la prezidenţialele din România. Pentru a le câştiga. Realizându-se astfel reunificarea. Şi nu numai. Cât de plauzibil este acest scenariu, în aparenţă halucinant?

Tehnic vorbind, este posibil acest lucru? Ordinea constituţională din Republica Moldova se pupă cu ordinea constituţională din România, într-o manieră care să materializeze expresia "Basarabia e România"? Dar, înainte de toate, să vedem până la urmă ce doresc românii de peste Prut. Şi ce doresc românii de dincoace de Prut.

Cercetările de piaţă din Republica Moldova, mult mai atent şi profesionist elaborate decât cele din România, ne oferă răspunsuri destul de circumspecte la întrebarea de mai sus. Cei mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova doresc aderarea la Uniunea Europeană. În acelaşi timp, cei mai mulţi se pronunţă împotriva integrării în NATO. Dar o reunificare cu România presupune şi una, şi alta. Dacă prin ipoteticul act al reunificării cele două tendinţe opuse devin inseparabile, atunci ce anume va cântări mai greu? Din păcate, nu ştim, iar cercetările de piaţă, din această perspectivă, nu ne prea luminează cât la sută dintre cetăţenii Republicii Moldova acordă prioritate aderării la Uniunea Europeană, pe calea reunificării cu România, şi câţi la sută dintre aceştia sunt gata să renunţe la spaţiul european, preferând să rămână separaţi de patria mumă. Acestea sunt câteva necunoscute, cărora cei care susţin scenariul Maia Sandu - Cuza 2 vor trebui să le dea cumva un răspuns.

Dar cum stăm sub aspect tehnic? Sub aspect tehnic, Constituţia României prevede că nu poate accesa nicio funcţie publică decât o persoană care are domiciliu în această ţară. Se înţelege că această cerinţă i se aplică şi celei mai importante persoane publice, care este preşedintele. Totuşi, Constituţia nu prevede care ar trebui să fie durata acestui domiciliu. Ceea ce înseamnă că, teoretic cel puţin, domiciliul poate fi obţinut chiar şi cu numai o zi înainte de înscrierea pe listă. Să ne înţelegem însă bine. Este vorba chiar de domiciliu. Nu şi de reşedinţă. Dacă se intenţionează transformarea Maiei Sandu în Cuza 2, atunci trebuie modificată prin referendum Constituţia Republicii Moldova chiar înainte de alegeri. Pentru că respectiva Constituţie nu permite unui demnitar cu rang de preşedinte să aibă domiciliul în alt stat. Şi nici să aibă simultan două domicilii. Mergând în continuare pe această analiză tehnică, aflăm care este, cel puţin în parte, originea scenariului care face subiectul acestei analize. Originea constă în faptul că Maia Sandu a anunţat declanşarea unui referendum anul viitor, fără însă a preciza şi care este conţinutul acestuia. Şi deja am văzut că un referendum poate avea una, două sau chiar mai multe întrebări. Întrucât circa 60% dintre cetăţenii Republicii Moldova se pronunţă împotriva aderării la NATO, ar fi destul de greu să ne imaginăm că Maia Sandu intenţionează declanşarea unui referendum pe această temă. Şi, în urma acestei operaţiuni de eliminare a unei ipoteze care nu stă în picioare, nu ne mai rămâne decât cealaltă ipoteză, care însă stă pe un singur picior. Şi anume crearea posibilităţii legale ca Maia Sandu, deţinând preşedinţia Republicii Moldova, să poată candida şi pentru preşedinţia României.

Dacă acest scenariu ar fi lansat, susţinut şi analizat de lunatici, m-ar putea umfla râsul. Numai că lucrurile nu stau deloc aşa. Maia Sandu este mai bine susţinută decât preşedintele României în plan internaţional, în ciuda faptului că Republica Moldova nu are pe teritoriul ei baze NATO, nu constituie un bastion al flancului sud-vestic NATO, nu este membru UE şi nici al celei mai puternice alianţe militare din istorie. Maia Sandu este însă mai bine primită la Washington şi la vârful UE decât preşedintele României. Acesta este un semnal pe care nu putem să-l ignorăm. La fel cum nu putem ignora o informaţie de acum dovedită. Maia Sandu este şcolită şi instruită de către puternica grupare George Soros şi, probabil, din acest motiv a fost adoptată, cu efecte depline, de către tandemul Obama-Biden, care conduce Statele Unite şi, până la urmă, alege muzica.

Şi mai rămâne să analizăm şi un alt aspect, în opinia mea extrem de important. La o adică, cum s-ar pronunţa românii de dincoace de Prut? Ei ar avea de ales între câţiva candidaţi, niciunul dintre ei suficient de puternic şi de convingător, şi reunificarea ţării. Dacă tot nu există perspectiva unui candidat puternic în mâna căruia românii să-şi încredinţeze destinul pentru alţi zece ani, atunci nu ar fi oare de preferat un adevărat proiect de ţară? Să recunoaştem că reunificarea ar fi pentru noi un obiectiv care să merite asumarea unui compromis legat de persoana preşedintelui, în condiţiile în care oricum nu avem în acest sens o opţiune prea clară.

Şi, în final, mai rămâne totuşi o întrebare căreia trebuie să i se dea un răspuns. Ce facem cu "cuiul lui Pepelea"? Ce facem cu Transnistria? Ce facem cu uriaşele depozite de armament ale fostei armate a 14-a a Federaţiei Ruse, existente la doi paşi de Tiraspol? Le putem lua cu noi în NATO? Nu cu multă vreme în urmă, un demnitar de la Chişinău a propus ca Republica Moldova să renunţe pur şi simplu la Transnistria, ca o mişcare necesară de sacrificiu pentru aderarea la Uniunea Europeană. Maia Sandu i-a închis rapid acestuia gura. Cine ştie? Poate în aşteptarea misteriosului referendum.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Inca nu putem sti cu exactitate care este decizia si care va fi alegerea Presedintelui Iohannis(deosebit de importanta decizia ) ce va face referire la alegerea numelui noului Presedinte din Romania . Deocamdata vedem cum Alegerile Europarlamentare stau sub semnul cresterilor de pensii si salarii, sub semnul continuarii ofertei ce tine de avantajele banesti oferite celor defavorizati si sub semnul intrarii Romaniei partial in Schengen .Totodata vedem cum politicile din Romania sunt si de data asta supse unor conflicte (de data aceasta reale )intre cererea UDMR de a fi votata aparitia asa zisului Tinut Secuiesc (Enclava )cerere ce este sustiunuta de catre Kelemen, Barna si Orban , ba chiar si de Simion ce nu s-a dezis total de aceasta actiune a maghiarilor din Romania si votul negativ ce va fi dat de cele doua Partide aflate la guvernare . In cea de a doua jumatate a anului comasarea Alegerilor Locale cu cele Prezidentiale si alegerile Parlamentare vor sta sub semnul intrarii Romaniei in Schengen si cu granita terestra ca si sub semnul celei de a doua transe ce tine de marirea pensiilor ca si de continuarea ofertelor banesti date cetatenilor defavorizati . La nivelul alegerilor Prezidentiale asteptam sa vedem care sunt intrebarile puse spre a fi votate de catre Maia Sandu in Rep .Moldova si daca nu cumva in cadrul alegerilor Parlamentare , Locale si Prezidentiale din Romania listele PSD si PNL vor fi liste comune ceea ce in cazul candidaturii Maiei Sandu ele vor arata un accept total catre doamna in cauza . Deocamdata ,ceea ce cu siguranta putem spune este doar cum modelul Cuza ar aduce o imensa participare la vot in Romania si Rep.Moldova si ar aduce un imens impact mediatic asupra tuturor cetatenilor romani aflati de o parte si de alta a Prutului .In acel moment partidele care s-ar dezice si nu ar accepta un astfel de demers „ISTORIC” ajung la „lada de gunoi”.Doua vor fi momentele de mare importanta .Decizia lui Iohannis si intrebarile la Referendumul dorit a fi pus in practica de catre Maia Sandu .Ca si accept personal a-si vota imediat aceasta posibilitate .Printesa de Bulboaca poate deveni Presedintele mult visat .

    Orice e posibil pentru că trăim în cea mai bună lume posibilă (Leibniz).

    Cel puțin asta cred mulți care consideră bun statutul necondiționat de colonie americano-europeană pentru că acolo se iau deciziile în privința noastră, inclusiv a moldovenilor de peste Prut. 

    Sa avem o Maia Sorosista președinte al României gogoloate ar fi ceva :) 

    Unim două sărăcii și facem una singură. 

    Cel puțin asta ar fi "bucuria" adulatorilor lui Zele, vânjosul nostru partener strategic :) 

    Unirea ar însemna înmulțirea cu câteva milioane de "putinisti" ruși originali. 

    Să ne unim și cu Ucraina că așa se va schimba balanța:) Și cu Donbas și Crimeea după marea contraofensiva zelenskiana :) 

    Nu m-ar mai mira nimic în aceste vremuri, nici cele mai năstrușnice teorii conspiraționiste. 

    Americanii nu se complica sa impuna pe cineva . te lasa sa castige cine vrea dupa care respectivul invingator este instruit de nu-l mai recunosti . tare curios sint sa vad cum va arata simion dupa alegeri , ca-i cam fatalau , in orice caz un Orban nu va fi .

    1. In cazul in care AUR și Simion vor câștiga alegerile la noi, o să pățească ca Meloni în Italia, al cărui partid era catalogat ca fascist în presa mainstream.

      După alegerile italienilor, toți au tăcut mâlc, iar rebela Meloni a făcut sluj în fața americanilor și s-a dus în pelerinaj la cneazul Zele cel Sfânt al Rusiei kieviene. 

      Că doar așa ne învăța până acum istoria. Pe la anul 1000 la Kiev a fost primul principat rusesc condus de Vladimir căruia ucrainenii îi zic Volodimir :) 

      Revenind la Meloni, ce să facă săraca de ea? Italia este îngropată în datorii și sistemul i-a arătat obrazul :)

      Ce aberatii de adolescent cazat in casa parintilor avem aici…ce nu realizeaza pulimea frecatoare de menta si traitoare pe banii parintilor si pe ajutorul de somaj (si care traiesc cu impresia ca acum e saracie) e ca daca nu vrei sa bagi saracia in oamenii care muncesc (nu in trantori) nu prea poti adopta decat o pozitie congruenta cu a americanilor. Daca americanul traverseaza pe trecerea de pietoni si rusul pe unde il taie capul tu traversezi pe trecerea de pietoni ca sa nu mori si, ce sa vezi, faci la fel ca americanul, prilej pentru idiotii utili sa strige ca esti colonie americana ca ei un inteleg de ce traversezi pe trecerea de pietoni.

      Inepții de tefelist la o vârstă incertă sau de inteligență artificială care nu înțelege pe ce lume trăiește.

      Sau poate de colonialist :) și erou al muncii capitaliste cu planul cincinal la zi. 

      Ori gândire de bolșevic rus pripășit pe la noi prin anii '50 care a rămas blocat pe culoarea intermitenta a semaforului ...

      Pretenții de om spetit cu munca pe care administratorul îl lasă să măture pe scara blocului pentru a avea bani de moll și de fițe de neam fudul și prost ..  

    Maia Sandu ??

    chiar si "Marele Johannis" e mai de calitate  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb