Ministerul Apărării Naţionale nu a avut cunoştinţă de operaţiunile de delaborare a muniţiei de la uzina vâlceană Băbeni, a declarat ministrul de resort Mihai Stănişoară, audiat de comisiile reunite de Apărare din Senat şi Camera Deputaţilor.
Domnia sa a explicat: "Au fost din partea comisiei întrebări care au limpezit neimplicarea MApN în cazul Băbeni, pentru că nu ţinea de competenţa noastră. Singura implicare a ministerului a fost aceea de avizare a companiei care a efectuat importul".
Întrebat care este cantitatea de muniţie expirată, Stănişoară a declarat că există, în acest moment, peste 1000 de vagoane.
Potrivit ministrului Apărării, comisia parlamentară a înţeles "ce înseamnă un articol de presă şi ce înseamnă adevărul", şi a decis ca audierile viitoare să se extindă la ministerul Economiei şi ministerul Administraţiei şi Internelor.
Ministrul Stănişoară a mai declarat că UM Băbeni este un agent economic complet privatizat, care s-a desprins din industria de apărare.
În deplin acord cu propunerea preşedintelui comisiei de Apărare de la Senat, Teodor Meleşcanu, ministrul este de părere că atât Agenţia Naţională de Control al Exporturilor, cât şi Agenţia pentru Compensarea Achiziţiilor de Tehnică Specială ar trebui, pentru o mai mare acurateţe a misiunii lor, să rămână "de sine stătătoare".
Scandalul "Băbeni" are legătură cu ancheta desfăşurată de jurnalistul Sorin Roşca Stănescu privitoare la legătura fratelui preşedintelui Traian Băsescu, Mircea Băsescu, care ar fi fost implicat într-o afacere ilegală de trafic de explozibil alături de o persoană suspectată de legături cu organizaţii teroriste.
Afacerea ar fi constat în exportarea ilegală a cinci vapoare încărcate cu explozibil care ar fi trebuit să fie distrus la Uzina Mecanică Băbeni.