Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a răspuns, ieri, criticilor venite din partea mediului de afaceri şi din partea contabililor cu privire la prevederile OUG 70/2024 prin care se introduce decontul pre-completat Ro e-TVA şi a afirmat că măsura a fost luată în interesul statului român de a-şi încasa la bugetul de stat cel mai important impozit pe consum.
Marcel Boloş a precizat, la Digi 24: "Noua măsură este principalul nostru instrument de reducere a GAP-ului de TVA, deoarece suntem la un nivel fără precedent în privinţa acestuia, adică avem 35 miliarde lei neîncasaţi anual. În acest context, sub monitorizarea măsurilor de evaziune fiscală din partea Comisiei Europene, trebuie să adoptăm măsuri pentru încasarea acestor bani, acest tip de impozit fiind neutru pentru contribuabili, neafectând costurile operaţionale şi de funcţionare ale acestora. Decontul pe care îl vom precompleta are pe lângă sumele completate şi raportul ce conţine informaţiile de unde se regăsesc sumele respective. Cei care au completat cu seriozitate modulul e-Factura, nu ar trebui să aibă surprize în decontul e-TVA. Toate aceste rapoarte aferente sumelor înscrise în decontul de TVA precompletat însoţesc decontul respectiv şi se pot vedea cu un singur click sumele respective. Diferenţele de TVA şi notele justificative intră în vigoare la 3 luni de la publicarea OUG în Monitorul Oficial aşa că Ministerul Finanţelor are timp suficient pentru a vedea dacă aceste diferenţe sunt justificate şi să vedem ce măsuri putem lua. Sigur, nu e convenabil acum pentru experţii din domeniu să deruleze această activitate, dar discutăm despre interesul statului român de a-şi încasa la bugetul de stat cel mai important impozit pe consum, din care finanţăm proiecte privind şcoli, spitale şi alte programe de infrastructură. Nu vor fi sume aruncate în decont fără niciun fel de justificare sau fără nicio explicaţie de unde provin ele. În următoarele 3 luni nu se trimit diferenţele către contribuabili şi nu se solicită notă justificativă; este termenul în care Ministerul Finanţelor analizează aceste diferenţe, după care vom decide cum procedăm în continuare. Dacă vom constata că din acest mecanism sunt diferenţe care nu au explicaţie de natura unei erori materiale sau de natura unei insufuciente informaţii, vom decide ce vom face".
Cu toate acestea, Organizaţia Femeilor Antreprenor din cadrul UGIR (OFA UGIR) a atras tot ieri atenţia, printr-un comunicat că OUG 69 şi OUG 70 aprobate în 21 iunie 2024, "fără o consultare publică prealabilă", vor produce efecte economice negative semnificative asupra economiei româneşti.
În ceea ce priveşte decontul de TVA precompletat, organizaţia afirmă că acest sistem, deşi intenţionează să combată evaziunea fiscală, va genera costuri suplimentare şi birocraţie pentru companii şi ANAF, fără a aduce beneficii concrete în creşterea încasărilor bugetare. Potrivit sursei citate, companiile vor trebui să aloce resurse suplimentare pentru conformarea cu noile cerinţe şi astfel vor creşte costurile operaţionale şi se va reduce competitivitatea pe piaţă. Sistemul va dubla raportările, deoarece datele necesare sunt deja furnizate prin declaraţia 394, astfel birocraţia va creşte fără a aduce beneficii suplimentare în combaterea evaziunii fiscale.
De asemenea, există riscul ca notificările ANAF să devină un avertisment pentru evazionişti, astfel că vor avea timp să îşi acopere urmele. Totodată, presupune costuri publice semnificative pentru implementarea şi întreţinerea sistemului, resurse care ar putea fi mai bine utilizate pentru automatizarea şi dezvoltarea de soluţii software eficiente. susţine sursa citată.
De aceea, OFA UGIR cere abrogarea celor două ordonanţe de urgenţă, care impun "sarcini administrative suplimentare şi generează costuri inutile".
1. Ministerul de finante is organizeaza singur functi
(mesaj trimis de Opinie în data de 26.06.2024, 08:51)
Publicul larg sigur nu poate sa si dea cu parearea despre aceste modificari la colectarea TVA facute de d Bolos acum, insa eu il creditez cu buna intentie si cu vointa de a reduce datoriile publice! Traim in epoca IA, ni se povesteste ca aceasta poate acoperi sarcini complexe , fara salariu si concediu de odihna, printr un model de invatare deci poate fi o idee si pt companii si pt MF sa le incerce practic pe aceste proiecte de stat cu baze mari de date, cum sunt cele fiscale. Vor fi desiguri probleme numeroase, dar trebuie redus deficitul de incasare, nu? Pai daca nu, se mai pun cateva procente la TVA, sunt mai fericiti antreprenorii?! Cand s a redus TVA de la 24 % propaganda spunea ca e ca sa..... cresca capitalul autohton, sa avantajeze firmele mici in dezvoltare, pentru o perioada de timp. Acum d Rares Bogdan, proaspat reales, saboteaza public eforturile lui Bolos sa redreseze finantele Romaniei, asa cum cere CE? Cel care la TV umplea ecranul cu grija pt... Tarisoara mea, acum saboteaza din interiorul guvernarii politica ministrului PNL?! Gata, d Bogdan si a vazut sacii in car, nu mai vrea corectii la taxe!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2024, 12:22)
foarte buna masura.