Marcel Ciolacu: "Anul trecut ne-am încadrat în deficitul asumat cu Comisia"

S.B.
Politică / 23 iulie

Marcel Ciolacu: "Anul trecut ne-am încadrat în deficitul asumat cu Comisia"

Premierul Marcel Ciolacu a precizat marţi că anul trecut România s-a încadrat în deficitul bugetar negociat cu Comisia Europeană, informează news.ro.

El s-a întrebat reoric dacă românii vor să oprească orice investiţie în ţară, pentru a atinge deficitul de 3 la sută şi anul acesta. Totuşi, Ciolacu a subliniat că nu va opri investiţiile. Ciolacu a susţinut că PSD a lăsta guvernarea cu un deficit sub 3 la sută şi a preluat-o cu un deficit de 6,8 la sută. El s-a întrebat şi "pe ce s-au dus 200 de miliarde împrumutaţi după pandemie".

"Anul trecut ne-am încadrat în deficitul asumat cu Comisia. În acest moment, acordul pe care l-a avut România, semnat de un prim-ministru al României, mai buclucaş, aşa, a semnat pentru 3 ani de zile. În 3 ani de zile era imposibil ca România să ajungă la un deficit de 3 la sută. Mai mult, aveam un exerciţiu financiar de închis, unde cofinanţarea 2016-2020 unde am închis cu sută la sută fonduri atrase. Avem PNRR, unde pe infrastructura rutieră, România a solicitat 14 milioane de euro. Comisia a negociat cu Guvernul din acea vreme şi am obţinut 7,3 miliarde. Sorin Grindeanu nu a scos niciun proiect din PNRR pe infrastructura rutieră. Cu alte cuvinte, de exemplu autostrada Moldovei. Avem bani europeni 50 la sută, 50 la sută vin din bugetul de stat. Nu suntem singurul stat care trece printr-o perioadă de dezvoltare accelerată şi din punctul meu de vedere este perioada cea mai importantă pentri România, până terminăm exerciţiul financiar actual şi PNRR. Cred că până acum vreo 2,65 din 3,6 parcă sutem cu deficitul, sunt băgaţi direct vreo 58 miliarde lei şi 11 miliarde euro direct în investiţii. (...) Banca Mondială ne-a acordat un împrumut pentru acoperirea deficitului. Presupun că Banca Mondială a văzut ritmul de dezvoltare a României şi nu a considerat un risc pentru plasament în România", a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a afirmat că va urma o negociere cu Comisia Europeană, privind deficitul bugetar al României.

"Trebuie să ne hotărâm, vreţi să intrăm în logica în care, dacă vreţi, eu opresc orice investiţie şi avem deficit 3 la sută? Nu am o problemă, cu toate cheltuielile care s-au mărut la salarii şi ştiţi bine că cheltuielile la salarii s-au mărit anul trecut la învăţământ şi la sănătate, după o criză socială şi după cea mai mare grevă din sistemul de învăţământ. Va fi o negociere. Din punctul meu de vedere vom încerca să avem acordul de reintrare în... prefer să mă întrebaţi zilnic de deficit şi să continui investiţiile. Eu investiţiile din România nu le opresc", a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu a arătat că PSD a lăasat guvernarea când România avea un deficit bugetar de 3 la sută şi a preluat apoi guvernarea cu un deficit de peste 6 la sută.

"Îmi aduc aminte că partidul pe care îl reprezint astăzi, PSD, a lăsat guveranrea cu 37 la sută datoria publică şi un deficit sub 3 la sută. L-am preluat cu un deficit de 6,8 în cea mai mare dezvoltare a României, fiind aceste proiecte europene suprapuse. Cu adevărat şi eu şi dumneavoastră aştept să aflu de la specialişti, pe ce s-au dus 200 de miliarde împrumutaţi după pandemie. Unde se regăsesc ei? În economia din România, în infrastructura din România? Eu văd în acest moment în infrastructura din România sunt miliarde de euro în desfăşurare, vreo 750 km de autostradă şi drum expres în acest moment în lucru, nu poveşti. Văd cele mai mari investiţii în energie, de miliarde de euro, atât public, cât şi privat, Nu am mai auzit până acuma. Lăsaţi-ne să negociem cu Comisia. Căutăm într-un tablou imens după-trei exemple. Am mai văzut ştiri cum că medicamentele se dau în funcţie de venit. Nu au fost aceste discuţii. În coaliţie am avut o discuţie foarte clară că nu vom mări TVA. Până la 1 septembrie, domnul ministru îşi face planul cu tehnicul de la minister. E normal că în această perioadă domnul ministru discută cu tehnicul de la Comisie", a afirmat Ciolacu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ...

    Ciolacu cred ca minte. Comisia Europeana a descoperit ca guvernul a mintit in privinta deficitului din 2023.

     

    "Anul trecut, deficitul a fost de 90 de miliarde de lei, însemnând 5,7% din Produsul Intern Brut, aproape dublu față de limita impusă de regulile Uniunii Europene (conform datelor oficiale). 

    Surse politice au transmis pentru ... că această diferență se datorează ”drepturilor salariale câștigate în instanță”. Aceastea ar fi fost plătite pe final de an și au fost cheltuieli "extraordinare" și nu au intrat la calculul deficitului. 

    Guvernul vrea sa trimită o petiție către CE prin care aceste cheltuieli să fie scoase, subiectul ar urma sa intre în dezbatere, au mai precizat sursele citate." 

    Guvernul cand vrea sa regleze deficitul, scoate politia si controalele pe strada si la firme.

    cred ca ati patit-o majoritatea dintre voi; nu ai luminile aprinse, nu ai cartea de identitate la tine, nu ai nu stiu ce si dai prea putin bani la stat ( aberatii ale controalelor, cu interpretari individuale ale legilor). M-am saturat de aceasta democratie americana ca de mere padurete!!! De aceea vor francezii, franta inapoi; si ali vestici. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb